Local Git, GITEA kurulumu hakkında...

Başlatan slimandheavy, 03 Temmuz 2025, 22:59:15

slimandheavy

Saygıdeğer, embedded kod geliştiricisi arkadaşlar...

Kodlarınız takip edilmek, bakım, göz önünde bulunmak ve gelişmek ister.

Github, web tabanlı git ortamı olup yazılım projelerinizin çeşitli sebeplerle
uzaklarda depolanıyor olmasından ziyade local serverinizda bulunmasını isteyebilirsiniz.

Gitea, hafif ve kurulumu kolay bir Git sunucusudur, Windows üzerinde çalışabilir.
Aşağıda adım-adım Gitea'yı Windows'da nasıl kurabileceğini anlatıyorum:
Takıldığın yerde bize sorabilir yada Chatgpt'den yardım alabilirsin...

Evet dedenizden kalan yöntem en iyisi ve en pratiği zannediyorsunuz, haklısınız.
Bu sistemi kullandıkça, kullanmadığınız yıllar için üzüleceksiniz ama nafile...

https://about.gitea.com/

1. Gitea'yı İndir
Gitea'nın Windows sürümünü resmî web sitesinden indir:
Örnek: gitea-1.21.0-windows-4.0-amd64.exe gibi bir dosya.
İndirdikten sonra dosyanın adını kısaltarak C:\gitea\gitea.exe şeklinde klasöre koy.

2. Çalıştırmak için Klasör Hazırlığı
C:\gitea içinde aşağıdaki klasörleri oluştur, Bu klasörler Gitea'nın verilerini saklamak için kullanılır.

custom
data
log

3. Gitea'yı Başlat
Komut istemcisinde (CMD) şu komutu çalıştır:
C:\gitea\gitea.exe web

4. Tarayıcı ile Kurulum
Tarayıcında http://localhost:3000 adresine git. Kurulum sihirbazı açılacaktır. Burada:
Veritabanı seçimi: SQLite (en basit seçenek), MySQL veya PostgreSQL olabilir.
Sunucu ayarları: Gitea'nın hangi portta çalışacağı gibi bilgiler.
Yönetici hesabı: Admin kullanıcı hesabı oluşturulacak.
Kurulum formunu doldurup "Kurulumu tamamla" butonuna bas.

5. (İsteğe Bağlı) Gitea'yı Servis Olarak Kurmak
Eğer Gitea'nın her açılışta otomatik başlamasını istersen:
gitea.exe ile servis kur:
C:\gitea\gitea.exe service install --work-path "C:\gitea"

Ardından servisi başlat:
C:\gitea\gitea.exe service start

Notlar
Eğer bilgisayarında güvenlik duvarı (firewall) varsa, 3000 numaralı portu açman gerekebilir.
Veritabanı olarak SQLite başlangıç için pratiktir.
Gitea, lokal ağda başka bilgisayarlarla da kullanılabilir (örneğin evdeki diğer PC'ler).

elektronikhobi

Gitea Beaglebone White'da çalışsa güzel olacak.

Hali hazırda codeberg kullanıyoruz.

Ancak geçenlerde bir nefret söylemi olmuştu.

Avrupa'nın iki yüzlülüğünün bariz örneklerinden bir tanesidir.

Ekleme :

Gitea muadili yazılımlar Forgejo, GitLab, GitHub ve Sourcehut'tur. Bunların karşılaştırmasını burada bulabilirsiniz.

Kelimenin kökeni demirci ocağı, demirhane, demirci dükkânı ya da demir imalathanesinden geliyor.

Demircilerin demiri kızdırıp ocakta döverek şekil verdikleri gibi bunlar da yazılıma şekil verdiklerini ifade ediyorlar.

Uzak kod deposunu dilerseniz özel yapabilirsiniz. Böylelikle depoya sadece siz ya da ekibiniz ulaşabilir.

Bu tür yazılımlar kaynak kod paylaşımını teşvik ediyor. Son kullanıcı uygulamayı sınayarak hata bildirimi yapabilir.

Bilgisayarınıza git kurarak da yerel olarak kaynak kodu takip edebilirsiniz.

Beaglebone üzerinde bir git sunucusu bulunsun.

Beaglebone'a SSH ile bağlanabilirsiniz.

Böylece kod deposu yerel ağ üzerinde yedeklenmiş olur.

kantirici

Merhaba,
Localde bir git sunucusu barındırmak ne kadar mantıklı bilemedim. Bilgisayara virüs girse, HDD bozulsa veri kaybı yaşanabilir. Yedekleme konusunda da mutlaka bir çözüm oluşturulmalı.

X-Fi

Alıntı yapılan: slimandheavy - 03 Temmuz 2025, 22:59:15Saygıdeğer, embedded kod geliştiricisi arkadaşlar...

Kodlarınız takip edilmek, bakım, göz önünde bulunmak ve gelişmek ister.

Github, web tabanlı git ortamı olup yazılım projelerinizin çeşitli sebeplerle
uzaklarda depolanıyor olmasından ziyade local serverinizda bulunmasını isteyebilirsiniz.

Gitea, hafif ve kurulumu kolay bir Git sunucusudur, Windows üzerinde çalışabilir.
Aşağıda adım-adım Gitea'yı Windows'da nasıl kurabileceğini anlatıyorum:
Takıldığın yerde bize sorabilir yada Chatgpt'den yardım alabilirsin...

Evet dedenizden kalan yöntem en iyisi ve en pratiği zannediyorsunuz, haklısınız.
Bu sistemi kullandıkça, kullanmadığınız yıllar için üzüleceksiniz ama nafile...

(" target="_blank" onclick="this.parentNode.innerHTML = '<i' + 'mg src=\'' + this.href + '\' /' + '>'; return false;">Resim gizlendi görmek için tıklayın.)
https://about.gitea.com/

1. Gitea'yı İndir
Gitea'nın Windows sürümünü resmî web sitesinden indir:
Örnek: gitea-1.21.0-windows-4.0-amd64.exe gibi bir dosya.
İndirdikten sonra dosyanın adını kısaltarak C:\gitea\gitea.exe şeklinde klasöre koy.

2. Çalıştırmak için Klasör Hazırlığı
C:\gitea içinde aşağıdaki klasörleri oluştur, Bu klasörler Gitea'nın verilerini saklamak için kullanılır.

custom
data
log

3. Gitea'yı Başlat
Komut istemcisinde (CMD) şu komutu çalıştır:
C:\gitea\gitea.exe web

4. Tarayıcı ile Kurulum
Tarayıcında http://localhost:3000 adresine git. Kurulum sihirbazı açılacaktır. Burada:
Veritabanı seçimi: SQLite (en basit seçenek), MySQL veya PostgreSQL olabilir.
Sunucu ayarları: Gitea'nın hangi portta çalışacağı gibi bilgiler.
Yönetici hesabı: Admin kullanıcı hesabı oluşturulacak.
Kurulum formunu doldurup "Kurulumu tamamla" butonuna bas.

5. (İsteğe Bağlı) Gitea'yı Servis Olarak Kurmak
Eğer Gitea'nın her açılışta otomatik başlamasını istersen:
gitea.exe ile servis kur:
C:\gitea\gitea.exe service install --work-path "C:\gitea"

Ardından servisi başlat:
C:\gitea\gitea.exe service start

Notlar
Eğer bilgisayarında güvenlik duvarı (firewall) varsa, 3000 numaralı portu açman gerekebilir.
Veritabanı olarak SQLite başlangıç için pratiktir.
Gitea, lokal ağda başka bilgisayarlarla da kullanılabilir (örneğin evdeki diğer PC'ler).

Çok faydalı bir başlık, siz bakmayın ben cd ye çekiyorum zipleyip saklıyorumculara. Önerileriniz çok isabetli tebrik ediyorum.

Database olarak yerine göre postgresql kullanmak daha iyi bir tercih olabilir.

Birkaç yıl önce bende linux içerisine kurmuş ekip olarak kullanmıştım.

https://github.com/coskunergan/gitea_on_raspberry

hatta yine linux de redmine kurup issue entegrasyonu yapmıştım. isteyen bakabilir.

https://github.com/coskunergan/redmine_on_raspberry

O zamanlar gitea da CI/CD desteği olmadığı için mecburen bitbucket'a yönelmiştik. Görüyorum ki onuda eklemişler.  ::ok

Alıntı yapılan: kantirici - 04 Temmuz 2025, 12:46:47Merhaba, Localde bir git sunucusu barındırmak ne kadar mantıklı bilemedim...

Localde bir git sunucu bulundurmak gayet de mantıklıdır. hatta felaket senaryolarına karşı imkan varsa birkaç lokasyonda git sunucu bulundurup aynalama yapılmalıdır. Git temel olarak zaten veriyi çoğaltıp dağıtma amaçlıdır. Bir sunucu çöktü diye verileriniz kaybolmaz yerelden tekrar oluşturulabilir.

http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

elektronikhobi

Alıntı yapılan: kantirici - 04 Temmuz 2025, 12:46:47Localde bir git sunucusu barındırmak ne kadar mantıklı bilemedim. Bilgisayara virüs girse, HDD bozulsa veri kaybı yaşanabilir.

Git sunucusu ağ üzerindeki bir bilgisayar, Beaglebone, Rasberry PI gibi ufak bilgisayarlar olabilir.

SSH ile bağlanıp sunucuya erişebilirsiniz.

Ekleme :

Bu yöntemde sunucuya sadece aynı ağ üzerindeki kişiler erişebilir.

Eğer onlarca, yüzlerce yazılımcıdan oluşan bir ekibiniz varsa statik IP numarası alıp sunucuyu internete açabilirsiniz.

Yöntemlerden bir tanesi de uzak deponun yanında bir tane de yansı oluşturmaktır.

Örneğin geliştirdiğimiz yazılımlardan bir tanesi hem BitBucket hem de Codeberg sunucularında depolanıyor.

slimandheavy

Alıntı yapılan: X-Fi - 04 Temmuz 2025, 14:45:15Çok faydalı bir başlık, siz bakmayın ben cd ye çekiyorum zipleyip saklıyorumculara. Önerileriniz çok isabetli tebrik ediyorum.
Database olarak yerine göre postgresql kullanmak daha iyi bir tercih olabilir...

Coşkun hocam aslında birkaç yıl önce sizin yönlendirmeniz etkili oldu bu konuyu araştırıp, devreye almamda...
Öncülüğünüz için teşekkür ederim.