Bosch - Siemens Bulaşık Makinesi kartı hakkında yardım

Başlatan umberto, 22 Ağustos 2025, 14:44:06

umberto

Tekrar selamlar

İnternette araştırma yaparken yurtdışı forumlarında bir kişi kabaca bu kartın şemasını çıkarmış, aşağıya ekliyorum. Şemada re4 olarak işaretlenmiş rölenin anahtarlamadığını farkettim. Bu röleyi by-pass ettiğimde kartsa voltaj çıkışı aldım ve makine çalıştı. Bu röle sanırım makine üzerindeki on off push buton ile aktif ediliyor. Acaba şu durumda arıza nerededir?

mg1980

on/off rolesi iki bobinli role idi.. butondan gelen sinyal ile çalışma olmuyorsa kontakları düzgün çalışmıyordur.. buna harici müdahale ile sırayla hareket verip kontakların yerine oturması   ihtimal dahilindedir.. bendeki arıza da oradan çıkmıştı... bir süre aç kapa yaparak çalışmıştı... olmazsa role değişimi gerekebilir, bulunması sıkıntılı ve pahalı olabilir..

mg1980

Bir yıl önce uğraştığım dönemde çıkarabildiğim şema.. o rolenin bağlantıları.. bilmem anlayabilecek misiniz..

umberto

Mg1980 ilgin ve desteğin ve üşenmeden 1 yıl önce çıkarmış olduğun şematiği bulup paylaştığın için çok teşekkür ederim.

Benim karttaki standart tek bobinle şeker küp röle sanırım.

899-1CH-F-C-12VDC
 En azından şu an röleyi by-pass ederek içinde bekleyen 1 makine dolusu bulaşık yıkandı.

Röle sorununu da çözersem yeni makine almaktan kurtulacağım inşallah :)

mg1980

Görünümü standart gibi ama iki bobinli olabilir.. alttan bacaklarına baktığınızda bobin tarafında sağlı sollu birbirine yakın iki pin oluyor.. bir taraf şase ortak uç diğer taraftaki birbirine yakın pinin biri on, diğeri off için... eminseniz diyecek bir şey yok.. kolay gelsin..

umberto

Arkadaşlar merhaba

Smd transistörü de değiştirince kart çalışmaya başladı. Destekleriniz için çok teşekkür ederim.

birbilimci

Alıntı yapılan: umberto - 25 Ağustos 2025, 14:46:59Arkadaşlar merhaba

Smd transistörü de değiştirince kart çalışmaya başladı. Destekleriniz için çok teşekkür ederim.

hocam hangi transistörü değiştirdiniz de kart çalışmaya başladı? TNY264 entegrenin yanında olan transistör mü? yoksa başka bir transistör mü?