Hangi Tip Lineer Regülatör Kullanmalıyım.

Başlatan Mr.Thinking, 03 Ekim 2025, 11:04:55

mehmet

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

ilyas KAYA

mehmet

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: mehmet - 08 Ekim 2025, 14:25:58Mesela siz de arayabilirsiniz:
https://duckduckgo.com/?q=lm2596+cc+cv+schematic&iar=images&t=fpas
Aramadığımı da nerden çıkardınız?... Ben bir şeyleri yeterince armadan burada konu açmıyorum. İlk amacım lineer gerilim regülatörüydü ama ben yinede her şeyi araştırdım. Benim bulamadığımı da zaten kimse bulamıyor.
Bunu @Melih1802 önermeden bile görmüştüm. Siz ikinci kere önerdiniz. Ama QSHW labtaki tüm aramalarıma rağmen şema bulamamıştım.
Edit:
Size cevap yazdıktan sonra gönderdiğiniz linke bakayım dedim. Şemayı buldum. :)

asma

Konu nereye gidiyor?
Lineer istemiştin , smps ye yeşil ışık yaktın. Zaten akım ve gerilim ayarlı olanı her yerde var (ben de paylaştım) yüksek akımlı olanı da paylaşıldı.
3 potluyu niye merak ettiğini anlamadım , arayınca da çıkıyor zaten:
https://www.baseapp.com/wp-content/uploads/2017/12/LM2596_3PotCircuit.jpg
LM7805 , (isteğe bağlı) TL431 ve dual op-amp ekleyecek misin devreye? Yerin var mı?
Niye transistörlü sade olanını istiyorsun? Ucuz , az yer kaplayan ve sorun çıkartmayacak olanı seçmek ise derdin. Arada çok fark yok.
Üç LED ve üç pot olduğunda görsellik ve kullanışlılık artıyor. Senin yerin var mı ki bu iş için de soruyorsun?
Sen de arayabilirsin diyene tepki neden?
Konudaki ilk mesajımda ilk link zaten isteklerini karşılıyordu. (Halen öyle gibi)
Ama sen farklı sorular ile geliyorsun:
4015 uygun.
2596 ile yaptım olmuş mu
Transistörlü yapıda nasıl yapabilirim.
Üç potlu olanı değil bu

Aklından geçenleri okuyamıyoruz, bence sorun bizde.

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: asma - 08 Ekim 2025, 15:26:16Konu nereye gidiyor?
Lineer istemiştin , smps ye yeşil ışık yaktın. Zaten akım ve gerilim ayarlı olanı her yerde var (ben de paylaştım) yüksek akımlı olanı da paylaşıldı.
3 potluyu niye merak ettiğini anlamadım , arayınca da çıkıyor zaten:
https://www.baseapp.com/wp-content/uploads/2017/12/LM2596_3PotCircuit.jpg
LM7805 , (isteğe bağlı) TL431 ve dual op-amp ekleyecek misin devreye? Yerin var mı?
Niye transistörlü sade olanını istiyorsun? Ucuz , az yer kaplayan ve sorun çıkartmayacak olanı seçmek ise derdin. Arada çok fark yok.
Üç LED ve üç pot olduğunda görsellik ve kullanışlılık artıyor. Senin yerin var mı ki bu iş için de soruyorsun?
Sen de arayabilirsin diyene tepki neden?
Konudaki ilk mesajımda ilk link zaten isteklerini karşılıyordu. (Halen öyle gibi)
Ama sen farklı sorular ile geliyorsun:
4015 uygun.
2596 ile yaptım olmuş mu
Transistörlü yapıda nasıl yapabilirim.
Üç potlu olanı değil bu

Aklından geçenleri okuyamıyoruz, bence sorun bizde.

Bu konuda çok az bilgiye sahip olduğumdan her söylenenden etkileniyor ve araştırmaya çalışıyorum, söylenenlere de güveniyorum.
Bu da kafamı çok karıştırıyor. Sizin tepkiniz neden?
Yerim yok, alanım dar, az devre elemanı ile çok iş yapmak istiyorum Akım kontrole gerek yok sadece kısa devre koruması olması yeter. 4-14v 2 amper olması yeter.Sürekli 1 amper yükte Isınmasın yeter.
2596 da enb pini ile bunu yapabildiğim için onu tercih ettim. Çıkışı da filtrelemeye gerek duymuyorum artık.
Sonuç bu. Ama hala tam karar veremedim. Uzun vadede ne olur bilmek isterdim. Tecrübe lazım bana.

seron

Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 08 Ekim 2025, 15:33:08Tecrübe lazım bana.

Benim tecrübelerim çok işinize yaramayacaktır sanıyorum ama yine de yazma gereği hissettim.

Bir nedenle bilgisayarıma ekstra USB portu oluşturmam gerekiyordu. Bunu da sistemin kendi 5V'sinden değil, 12V hattından yapmam gerekiyordu (hikaye uzun).

Bir adet 7805 ile test devresi kurdum. Hatırı sayılır büyüklükte bir soğutucuya vidalı olmasına rağmen entegre 25-30dk sonra parmağımı çekecek kadar ısınıyordu. Çekilen akım 700mA civarındaydı (tahmini). Watt hesabını biliyorsunuz. Aradaki farkı alıp 0,7A ile çarpacaksınız. Bunda bile bu kadar ısınıyorsa sizin durumunuzda çözüm çok zor bence.

Önerileri yerinde buldum. Özellikle transistörlü çözümlerde, ısı birden fazla komponente dağılacağı için dayanıklılık da artıyor ama bu defa yer kısıtınız sorun olmaya başlıyor. Birden fazla entegrede de benzer durum. "Şefkat Yerimdar" gibi bir durum varsa çözüm de zorlaşıyor. Anahtarlamalı çözümlere de "karta monte edemem" diyorsunuz, gürültülü olması ayrı dert...

Dolayısıyla küçücük soğutucuyla olmuyor, ben denedim. (12-5)x0,7'de bile dikkate alınması gereken bir ısı ortaya çıkıyor. Hadi ben yanılayım 40-45 derece olsun. Ama sizin durumunuzda daha ciddi sıcaklık farkları ortaya çıkacaktır.

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: seron - 08 Ekim 2025, 21:12:17Benim tecrübelerim çok işinize yaramayacaktır sanıyorum ama yine de yazma gereği hissettim.

Bir nedenle bilgisayarıma ekstra USB portu oluşturmam gerekiyordu. Bunu da sistemin kendi 5V'sinden değil, 12V hattından yapmam gerekiyordu (hikaye uzun).

Bir adet 7805 ile test devresi kurdum. Hatırı sayılır büyüklükte bir soğutucuya vidalı olmasına rağmen entegre 25-30dk sonra parmağımı çekecek kadar ısınıyordu. Çekilen akım 700mA civarındaydı (tahmini). Watt hesabını biliyorsunuz. Aradaki farkı alıp 0,7A ile çarpacaksınız. Bunda bile bu kadar ısınıyorsa sizin durumunuzda çözüm çok zor bence.

Önerileri yerinde buldum. Özellikle transistörlü çözümlerde, ısı birden fazla komponente dağılacağı için dayanıklılık da artıyor ama bu defa yer kısıtınız sorun olmaya başlıyor. Birden fazla entegrede de benzer durum. "Şefkat Yerimdar" gibi bir durum varsa çözüm de zorlaşıyor. Anahtarlamalı çözümlere de "karta monte edemem" diyorsunuz, gürültülü olması ayrı dert...

Dolayısıyla küçücük soğutucuyla olmuyor, ben denedim. (12-5)x0,7'de bile dikkate alınması gereken bir ısı ortaya çıkıyor. Hadi ben yanılayım 40-45 derece olsun. Ama sizin durumunuzda daha ciddi sıcaklık farkları ortaya çıkacaktır.
@seron
Siz güzel analog devreler tasarliyordunuz,Lm2596 da veya XL4015 te şu kısa devre korumaya bir el atsanız. High taraftan bir iki transistör ile bir kısa devre algilama yapsak daha iyi olacak. Ama ben low taraftan cozebildim. Npn transistör kullanmakta daha başarılıyım. Simülasyon da tasrladigim devre birkaç mesaj önce var.

asma

Merhaba
Biraz geriye dönüp XL4015 ile çözüm önerimi tekrarlıyorum.  :)
Ben hazır modül kullandım , incelemeleri ve yorumları takip ettim. Ama piyasadan malzeme alıp kendi pcb çizimim ile bir devreye eklemedim. Kısaca tecrübem yok diyebilirim.
Önerim iki farklı şekilde devam ediyor.
En az malzeme ile akım sınırlama isteğiniz için:
Temel devreye ekleme yapıyoruz. (çıkış voltajı için daha önce konuştuğumuz değerler kullanılacak)

Devredeki 1N4148 in anodundan uygulayacağımız gerilim ile kontolcüye çıkış voltajının istenilenden yüksek olduğunu söyleriz ve pwm oranını düşürerek voltajı düşürmeye çalışır.
Aslında biz akım artışından elde etmiştik bu gerilimi. Yine pwm duty oranı ile çıkış voltajına bağlı çıkış akımı düşecektir. (elbette set değerimize düşünce müdahalemiz ortadan kalkar ve tekrar akım artar)
Bu bir kısa devre koruması , aşırı akım koruması olarak adlandırılabilir. Aslında olan olay voltajı sabit tutmaya çalışan sistemin , sabit akım kaynağına evrilmesidir.
https://ibb.co/6cSny3qF

Çizimde ki değerleri ayrıca yazarım.

İkinci önerim ise piyasadaki akım ve gerilim ayarlı modülü kopyalamak.
Sabit akım değeri için trimpot yerine uygun sabit direnç eklenir.
Kapladığı yer çok farklı değil.
Bir kaynakta inceleme var. Göz gezdirmeni isterim:
https://circuitdigest.com/electronic-circuits/diy-xl4015-dc-dc-buck-converter-module

Kapladığı alan için 3w veya 5W direnç kullanmak zorunda kalacağın için az malzeme yerine hazır modüldeki yapıyı karşılaştırıyorum.

Kolay gelsin.

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: asma - 09 Ekim 2025, 21:32:07Merhaba
Biraz geriye dönüp XL4015 ile çözüm önerimi tekrarlıyorum.  :)
Ben hazır modül kullandım , incelemeleri ve yorumları takip ettim. Ama piyasadan malzeme alıp kendi pcb çizimim ile bir devreye eklemedim. Kısaca tecrübem yok diyebilirim.
Önerim iki farklı şekilde devam ediyor.
En az malzeme ile akım sınırlama isteğiniz için:
Temel devreye ekleme yapıyoruz. (çıkış voltajı için daha önce konuştuğumuz değerler kullanılacak)
(" target="_blank" onclick="this.parentNode.innerHTML = '<i' + 'mg src=\'' + this.href + '\' /' + '>'; return false;">Resim gizlendi görmek için tıklayın.)
Devredeki 1N4148 in anodundan uygulayacağımız gerilim ile kontolcüye çıkış voltajının istenilenden yüksek olduğunu söyleriz ve pwm oranını düşürerek voltajı düşürmeye çalışır.
Aslında biz akım artışından elde etmiştik bu gerilimi. Yine pwm duty oranı ile çıkış voltajına bağlı çıkış akımı düşecektir. (elbette set değerimize düşünce müdahalemiz ortadan kalkar ve tekrar akım artar)
Bu bir kısa devre koruması , aşırı akım koruması olarak adlandırılabilir. Aslında olan olay voltajı sabit tutmaya çalışan sistemin , sabit akım kaynağına evrilmesidir.
https://ibb.co/6cSny3qF
(" target="_blank" onclick="this.parentNode.innerHTML = '<i' + 'mg src=\'' + this.href + '\' /' + '>'; return false;">Resim gizlendi görmek için tıklayın.)
Çizimde ki değerleri ayrıca yazarım.

İkinci önerim ise piyasadaki akım ve gerilim ayarlı modülü kopyalamak.
Sabit akım değeri için trimpot yerine uygun sabit direnç eklenir.
Kapladığı yer çok farklı değil.
Bir kaynakta inceleme var. Göz gezdirmeni isterim:
https://circuitdigest.com/electronic-circuits/diy-xl4015-dc-dc-buck-converter-module

Kapladığı alan için 3w veya 5W direnç kullanmak zorunda kalacağın için az malzeme yerine hazır modüldeki yapıyı karşılaştırıyorum.

Kolay gelsin.

Yukarıya eklediğiniz devreyi xl4016 modülüne tamda cizdiginiz devre semasindaki gibi bir high taraf 100mohm ve 390mohm arasi şönt direnç ve high Side akım algılama transistoru bağlayıp denedim ama bir türlü çalıştıramadım. Ya high taraf akım algılama devrem yanlıştı ki bunu da sizin eklediginiz linklerden faydalanarak yaptım, ya da başka bir eksik vardı. Sonra xl4015 patlayınca kenara bıraktım.
Neden 2596 değil de 4015  açıklar mısınız?

Edit; Neden calistirmadigimi düşünürken buldum..Ben FB bacağına akım algilama transistorunun kollektorunden. 10K lehimleyip denemiştim. Ama farkettim ki FB bacağı ile FB dirençleri arasi kesilip araya 10k eklemeliydim. Yarın bir modülde daha deneyeceğim.

asma

Neden XL4015 için çok net cevabım yok.
Benim yorumum , 4015 Çin'den dünyaya ucuza yayılıyor. Düşük kalite üretim vs önemli değil , çip gerçektir (diye umuyorum)
2596 , 2575 in halefi olduğundan beri çok fazla kopyası dolaşıyor piyasada. Yine Çin'den gelen modüller tek entegreden daha ucuza satıldı. Bu durumda ne modül içindeki ne de piyasadan alınan 2596 ya güvenim azaldı. Bir zamanlar tda2030a nın kalitelisini bulamazdın , lm1875 aynı yapıda ve güvenilir olarak bulunuyordu. Aynı hesap (veya hissiyat)
Kâğıt üstünde biraz daha güçlü.

Hafta sonu bendeki modüllere dışarıdan akım sınırlama ekleyip denerim.
Merak ettim.
Bu arada önerdiğim yapı girişe eklenecek. Yani nispeten sabit bir gerilim ile beslenecek.

Mucit23

Bu XL4015'i çip olarak bulamıyorum. Piyasada hep modül olarak var. Çip olarak kim getirtiyor?

Mr.Thinking

LM2596 3 potlu devreyi THT montaj olarak yapmak istiyorum. Üzerindeki bobinin tam olarak özelliklerini bilmiyorum.
33uH veya 47uH, 3-5 amper, tht montaj, uygun bobini satın alabileceğim bir link arıyorum.

Birde low esr 220uH/35 volt veya 470uH/35 volt low esr kapasitörü alabileceğim bir link arıyorum.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

asma

Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 13 Kasım 2025, 21:20:59LM2596 3 potlu devreyi THT montaj olarak yapmak istiyorum. Üzerindeki bobinin tam olarak özelliklerini bilmiyorum.
33uH veya 47uH, 3-5 amper, tht montaj, uygun bobini satın alabileceğim bir link arıyorum.

Birde low esr 220uH/35 volt veya 470uH/35 volt low esr kapasitörü alabileceğim bir link arıyorum.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Mesajın üzerinden birkaç gün geçti. Aradıklarını bulmuşsundur umarım.
Low ESR kondansatör kullanımı ile ilgili bir yorum ekleyeyim , burada dursun.
İhtiyaç olan değer 470uF ise iki adet 220uF paralel bağlandığında düşük seri dirence sahip 440uF kondansatör elde ederiz.
Tercihimizi piyasadaki en ucuz ürün yerine örneğin 105C ye dayanabilen markası bilinen bir kondansatör alırsak daha iyi olur.
Bilemediğimiz bu direnç değeri 0,2 ohm olsun. Paralel iki tane kullanınca 0,1 ohm olur. 3 katı fiyata 0,05ohm olanı satın alabiliriz. Tercih meselesi.

Kolay gelsin.