Testerenin 24V DC motor sarım sonrası röle kontakları yapışıyor

Başlatan okay57, 23 Aralık 2025, 23:39:46

okay57

Marangoz testere tezgahında 2 adet 24V DC motor var:

Biri testereyi yukarı–aşağı
Diğeri sağa–sola hareket ettiriyor

DC motorları süren kart ana panodan ayrı.

Yukarı–aşağı hareketi yapan motor yandı ve yeniden sarıldı.
Motor takıldıktan sonra bu motora ait kart üzerindeki röle (12v 16A) kontakları yapıştı (NO kontak kapalı kaldı).
Röle değiştirildi ancak aynı röle kısa sürede tekrar yapıştı ve testere kontrolsüz şekilde en yukarı çıktı.

Ölçümler;
Sağlam motor: 2.85 Ω
Sarılmış motor: 1.95 Ω

Aynı tip motorlar, aynı 24V DC besleme.

1-Bu direnç farkı motorun aşırı akım çekmesine sebep olur mu?

2-Sarım hatası röle kontaklarını yapıştırıyor olabilir mi?

3-DC motor için daha yüksek akımlı röle(geliştirme kartları için kullanılan 1/2/4 kanallı röle kartları olur mu?)

Not: DC ölçen pensampermetrem olmadğından çekilen akımı ölçemiyorum?

Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim, teşekkürler.

seron

Alıntı yapılan: okay57 - 23 Aralık 2025, 23:39:46Ölçümler;
Sağlam motor: 2.85 Ω
Sarılmış motor: 1.95 Ω

1-Bu direnç farkı motorun aşırı akım çekmesine sebep olur mu?

2-Sarım hatası röle kontaklarını yapıştırıyor olabilir mi?

3-DC motor için daha yüksek akımlı röle(geliştirme kartları için kullanılan 1/2/4 kanallı röle kartları olur mu?)

Arızayı kendiniz bulmuşsunuz.

Yeni sarılmış motor bobini, orjinalinin ortalama 1/3'ü kadar farklı empedans değerine sahip ki bu da katbekat fazla akım çekmesine neden olacaktır.

Motoru saran her kimse değerlere sadık kalarak tekrar sarmak zorunda. Demek ki mesleğinde yeterlilik sahibi değil (suçlamıyorum, yorum yapıyorum).

Sadece omajı tuturmak da yetmiyor, önceki telin çap olarak aynısından ve doğru sarım sayısıyla sarılması önemlidir. Çünkü motorun kalkınma ve iş değerlerini etkileyen unsurlar bunlar.

Sadece yüksek amper röle takmak sorunu çözmüyor ki? Motor yanlış bir defa. Daha fazla akım çekmesi sadece röleyi bozmakla kalmaz, belki de güç kaynağına da zarar verebilirsiniz.

O makineyi kullanmayı derhal bırakın ve iyi bir motor tedarik etmek ile yeni sargı yaptırmak arasında karar verin.

okay57

Sarilan dc motor yuksuz 10a,  yukte 13a akim çekiyor(sanki daha fazla cekmesi gerekiyor!)

mg1980

Boşta 10 amper akım çekilmesi normal olamaz... @seron'un dediği gibi büyük ihtimalle hatalı işlem söz konusu..

0M42

Bence sarılmadı yakın ölçülerde ve özelliklere başka bir rotor takıldı. O omajda motorun eski haline göre daha yüksek devirli dönmesi gerekiyor hareket hızında bir değişiklik var mı?

okay57

Diger motora gore daha farkli bir sesi var. Sarilmis motoru bu sekilde kullanilsa 16 amperlik role ile degil de 20 ya da 25 amperlik kontaktorle calistirsa   büyük bir sikinti yasar mi?
Ek bilgi: motoru besleyen Smps 16a bir de smps ile motor arasina kartus sigorta( 10a onu da attirmis) var.
Gecici olarak kartus sigorta olarak  15A lık takilsa ve motor kontaktorle anahtarlansa olur mu?
Bu arada motorun sifiri 28000 lira ve motoru saran adam bosta 10A cekmesi normal bir sey olmaz diyip yedigi naneyi ben emdim diyenlerden. Motorun tekrar yanmasi gerekiyor ki ben o naneyi yedim desin. O naneyi kontaktor ve 15A sigorta ile yedirsek mi?

mg1980

Denersiniz ama uzun süre çalışacağı şüphelidir.. kısa sürede yanar diye düşünüyorum... güç kaynağı da bu işe ne kadar katlanır bilinmez...

okay57

Anladim tesekkurler 200v 25A klima komtaktoru kullanacagiz diger kontaktorlerden farki nedir ki

seron

Sorun, yanmaması için ara elemanları yenilemekte değil.

Motorunuz aşırı akım çekiyor ve o düzene uygun değil, bunu anlamalısınız. Sigorta, röle ve güç kaynağının hepten güncellenmesi,

Ya da daha iyisi motorun tekrar elden geçirilmesi gerekiyor.

okay57

Bence de motorun sarilmasi gerekiyor ama sarimci bir sey olmazlarda(hala naneyi ydim demmiyor-bolgede sarimci bulmak zor)...
Simdi karttan ayri 12vdc 4 roleyi anahtarlayip role uzerinden 220v ac kontaktor(32A) konakları uzerinden 24v dc motoru calistiracagiz. 32 amper olmasına ragmen dc den dolayi kontaklar yapisir mi?
Ac de 32 ampere dayaniyorsa yaklasik olarak 3 te 1 dc akima(11 A) dayanir varsayimi dogru mudur. Guc kontaklarini birbirine paralel baglayip 24 volt versem bu durumu asabilir miyim

mg1980

Evet, bir kaç paralelleme yaparsanız güç bölünür, her kontağın yükü azalır.. ama yukarda açıklandığı şekilde fazla beklenti içinde olmayın...

okay57

Kumanda devresi
Duzeltme: 2. Sutundaki kontaktor siralamasi K1 K2 K3  K4
                   3.Sutundaki kontaktor kontaklari K1K1 K2K2 K3K3 K4K4 olacak.