100 bin TL' nin ne kadarı senin?

Başlatan Brdk Khn, Bugün, 01:53:05

Brdk Khn

Biraz hak hukuk konularına takıntılıyımdır. O yüzden böyle bir konu açmak istiyorum. Her görüş ve fikir önemlidir.

Diyelim ki yazılım tabanlı bir proje teslim ettiniz. Birçok yardımcı kütüphaneler, örnek kodlar kullandınız. Standart vergiler, masraflar ve maliyetleri düştükten sonra size net kar olarak 100bin tl kaldı.

Şimdi soru bu. Bu 100 bin tl nin gerçekte ne kadarı sizin?

Projeyi yaparken;

*Kullandığınız bilgisayarın işletim sistemi lisanslı mıydı?
*Kullandığınız IDE lisanslı mı? yoksa ücretsiz bir IDE ile mi bu projeyi gerçekleştirdiniz?
*Projede kullandığınız yazı fontlarına ücret ödediniz mi?
*Projede kullandığınız kütüphanelerin kopyalama hakları var mıydı? Sahibiyle iletişime geçtiniz mi?(Birçok kütüphanede ticari kullanım için ayrı şartlar gerektiğini belirtiyor)
*Kullandığınız yardımcı programların lisansı var mıydı?(örnek olarak Autocad, Photoshop vs.)
*İnternetten bulup kopyala-yapıştır yaptığınız, işinizi çözen kod parçaları için sahibinden izin aldınız mı?
*İnternetten bulup projenize eklediğiniz ses ve resim dosyaları gibi yardımcı unsurların kopyalama hakları var mıydı? 

ilyas KAYA

Fatura kesmezsen hepsi senin kesersen 30bin tl si senin

FEHMİ_ASM

Bugüne kadar hiç böyle bir araştırmaya girmedim. Gerek de görmedim açıkçası.

Eğer korunması gereken bir telif hakkı varsa, bir zahmet geliştirici bu işi kendi yapsın. Bu iş benim işim değil.

Koruyamadığın birşey zaten sana ait değildir.

@İlyas hocamızın dediği gibi, fatura kesmezsek hepsi bizim.

Mr.Thinking

Bu konu ara ara bana da takılıyor;
Bence sadece zekamızdan harcadığımız kadarı bizim. Çünkü hiç biri Türkiye nin değil. Biz sadece zekamızı kullanıp bu unsurları işe yarar hale getiriyoruz.
Bazen Amerika olmasa şu an para kazandığım mesleği yapmıyor oluyordum diyorum. Amerika sayesinde para kazanıyoruz.Tüm teknolojilerini pazarlamayıp gizlediklerini düşünsenize. Hiç birimiz burada olmazdık.