SBC kart (Single Board Computer) kart sürekli reset sorunu

Başlatan 0M42, 16 Temmuz 2026, 11:01:44

0M42

Merhaba, elimde bir sbc kart var arkasındaki cf karta yüklü programı çalıştırıyor. Sorun şu program açıldığında ana ekran gelir gelmez kendini resetliyor sürekli böyle bir döngüsü var. Elimde aynı karttan bir tane daha var onu takınca reset atmıyor çalışan karttaki cf kartı bu karta takıyorum yine reset atıyor bu karttaki cf kartı çalışan karta takıyorum reset atmıyor program açılıyor yani kartta bir problem var.

Üzerindeki ölçebileceğim komponentleri ölçtüm sorun görünmüyor bios pili zayıflamıştı değiştirdim düzelmedi. Tüm elektrolitik kondansatörleri değiştirdim düzelmedi. Kartta watchdog koruma sistemi var ayrıca bu sistemin durumunu gösteren bir led var. Program açılırken watchdog ledi anlık olarak bir kaç kez yanıp sönüyor herhalde gerekli kontrolleri yapıyor ama reset anında watchdog ledinde bir hareket olmuyor bu yüzden reset sorununun watchdog kaynaklı olduğunu sanmıyorum (belkide yanılıyorum). Bu kart makine ile iletişimi PCISA slot üzerinden yapıyor üzerindeki usb, ethernet, vga soketleri kullanılmıyor boştalar. Kartın genel olarak slot kısmı da dahil ipa ile temizliğini de yaptım belki temassızlık sorunu vardır diye ama çözüm olmadı.

Masa üzerinde enerjiliyerek regülatörlerin giriş ve çıkış voltajlarını izledim herhangi bir çökme ya da voltaj dalgalanması vs. görünmüyor. Sağlam kartın bios çipini bu karta takıp denedim çözüm olmadı. Özellikle smd entegrelerin lehimlerini flux + sıcak hava havya istasyonu ile tazeledim hiç bir değişiklik olmadı.

Bana ne önerirsiniz? Bildiğim kadarıyla üniversal bir kart bir çok makinede kullanılıyor TR içinde bir kaç kişiye sordum netice alamadım. Bana onarım konusunda fikir verebilirseniz yada tedarik konusunda yönlendirebilirseniz çok sevinirim.

muuzoo

...

NOT: Şimdi telefondan baktım. Resim eklemişssiniz ama benim kullandığım internet sağlayıcıda sanırım bloklu resim gözükmüyor. Mesaj altında boşluk olunca acaba resim mi var deyip telefondan baktım.
gunluk.muuzoo.gen.tr - Kişisel karalamalarım...

seron

@0M42 baştan söyleyeyim, yanıt vermemem gerekecek kadar tecrübesizim. Başıma gelen bir olaydan anlatıp kaçacağım.

Daha önce bir kart arızası yaşadım. Çevre elemanları sağlamdı. İşi tecrübeli birine devrettim. Tamirci bana bir foto yolladı. Foto termal kamera ile çekilmişti. Kart üzerindeki ana mcu bir tarafından aşırı ısınmıştı (overheat). Bu, kılıf içi kısadevre demekti. Bu işlemcinin değişemeyeceğini ve kartın çöp olduğunu söyledi.

Aynı şekilde aşırı ısınan komponentlerin jel flux yöntemiyle tespit edilebildiğini biliyorsunuzdur. Size önerim, bileşenlere flux sürerek gözlemleyin. Hangisi kısa sürede eriyip buharlaşmaya başlıyorsa orada kısadevre olabilir. İlla çip olmak zorunda değil; gözden kaçırdığınız bir mikro/smd elemanda da sorun olabilir. Çalıştıktan sonra res çekmesi "kısa devre değil" demek değildir.

Kolay gelsin.

computerboy

Merhaba, kart eski ise likit kapasitörleri komple değiştirip dene hocam işlevselliğini yitirmiş olabilir. Zaten değiştirmissin yeni fark ettim.

gevv

Remi (256 ddr) değiştirdiniz mi?

Remi pinlerini temizleyin (silgi ile) kartı yağsız kontak sprey veya balata sprey ile yıkayın.

Sıcak hava tabancası veya sac kurutma makinesi ile iyice kurutun nemini alın

0M42

@seron tecrübe her zaman paha biçilemezdir ama şöyle bir durum var bu kartın takıldığı ünitenin içi inanılmaz dar herhangi bir işlem yapmam, ölçüm yada gözlem yapmam mümkün değil ama söylediğiniz çok mantıklı bir yolunu bulup söylediğiniz şekilde gözlemlem yapmaya çalıacağım.

@gevv Ram değişimi yapmadım sağlam olan kartın ram'ini reset atan karta takıp deneme yapacağım teşekkür ederim. Bu arada kartı komple izopropil alkol ile detaylı bir şekilde fırça ile temizledim.

Konuya şöyle bir ekleme yapayım aşağıdaki fotoda gördüğünüz üzere (kırmızı ile yuvarlak içine alınmış) harici bir güç konektörü var fakat kart üniteye takılıyken bu güç soketi boşta duruyor enerji beslemesini pcisa slot üzerinden alıyor. Deneme maksadıyla kartın lcd ekran bağlantılarını yaptım ama pcisa slota oturtmadım güç konektörü üzerinden enerji beslemesini yaptım çalıştırdım reset atmadı program da açıldı. Yani pcisa slottaki bir hat üzerinde problem var gibi görünüyor.

gevv

İyi gelişme olmuş hayırlısı... Ama remi sakın  atlamayın öyle saçma arızalar veriyor ki ne alaka dedirten cinsten.  :D

ByTEK

Konuyu okudum. Çözülmüş olmanıza sevindim. Benzer bir yönde ufak bir tecrübemi aktarmak istiyorum.

1. Konu : Mikrotik marka bir RB1100ahx2 Router üzerinde sürekli salak saçma sorunlar yaşadım. Müşteri ile papaz olma seviyesine geldim. Router üzerindeki yapılandırmalar düzgün çalışmıyordu. Cihaz anlamsız yere farklı zamanlarda yeniden başlıyordu vs. Garantisi bittiği için söktüm temizledim. kondansatörlerini değiştirdim ama çözülmedi. üstünde RAM vardı. Uyumlu başka RAM bulup taktım ve sorunsuz çalıştı. Çıkan RAM'i başka cihaza taktım oda sorunsuz çalıştı. Ama kendi RAM'ini kendisine takınca maalesef hep sorun yaşadım. Yetkili servise sorduğumda RAM bozuk dedi ama başka cihazda bozuk dediğimiz RAM çalışıyordu. Öylece bıraktım ve yıllardır 2 cihazda aktif çalışıyor.

2.Konu : Bir müşterimde HP marka çalışmayan bir storage ünitesi vardı. Rica minnet bakmak istedim aldım cihazı günlerce ugraştım. Herşey normal gözüküyordu ama açılmıyordu. Power çıkışları düzgündü kartta gördüğüm yerlerde sorun yok gibiydi. Aynı sizin kartta olan "service power" yazan bir soketi vardı. +12,GND, GND, +5 pinleri zaten HDD power ile aynı olduğu için direkt harici bir power taktım cihaz açıldı. Sonra kendi özel power pinlerinden ilgili pinleri tespit ettim ve bu sokete kablo ile taşıdım. Cihaz sorunsuz çalıştı ve halen çalışıyor. Arızayı bulamadım ama bu şekilde çalıştırabilmiştim.