sfırdan renesas

Başlatan Ruges, 24 Şubat 2006, 12:22:34

Ruges

bu konu başlıgı renesas işlemcilere yeni başlayanlar için açılmıştır.

katılıp bilgilerini paylaşan herkeze teşekkür ederim

Ruges

bir kaç aydır renasas işlemcileri inceliyorum ve yabancı sitelerin formlarında aradığım bilgileri bu formda özellikle Yargıch ve tatlısukurnazı arkadaşlarımın aktardığı bilgiler sayesinde ulaştım.benim aklımda birçok soru var ama önce m16c\62p nin 80 pinli işlemcisini alıp basit bir deneme kiti yapmak istiyorum.
1-bu işlemciyi istanbulda nereden alabilirim.
2-rs232c kaplo ile programı işlemciye yüklemek istiyorum (yargıch in verdiği şemalardaki gibi)  acaba çalışma modu(mode setting) için bu devreye herhangi bir ekleme yapmam gerekirmi.yoksa aynı devre üzerineden hem flash starter yapıp hemde hazırlayacagım devreyi (basit olarak led lerle oluşan devre dersek) program yükleme işlemi bittikten sonra devrenin calışacağını yani ledlerin yanıp söndüğünü görebilirmiyim.

Ralgac

benim ilk amacım c, pic, protel di
fakat ben pic e ayıracagım zamanı renesas a ayırırsam daha iyi olur kanısındayım en azından vakitten tasarruf edeyim dedim . c  ( ansi ) baya bi seviyeye geldim sayılır artık okudugumu anlayıp uygulaya biliyorum şimdi renesas geçiş için bir sürü bilgiler de verdiniz. bu bilgiler havada kalsın istemiyorum programlayıcıyı yapmak lazım  derleyicimiz tamam fakat ben ve benim gibi birsürü kişiler ingilizcemiz olmadıgından datasheetlerde zorlanıyoruz. biliyorum çok karışık reg. leri var renesasda fakat anlayan arkadaşlar burada arasıra bu
static ( sabit ) registerleri ve bitlerini anlatmaya calışırlarsa bizlerde bir şeyler anlarız. şimdi soruları  duyabiliyorum daha birled yakmamış kişiler nasıl olurda renesasa baslaya bilirsiniz.
**cevap : bizlerde renesasda yakarız o ledi,  lcd yi ..... motoru renesasla süreriz nasıl olsa entegre entegredir ha pic18f452 ha renesas

yani buradaki yazıları takip ediyoruz madem bu mcu nun mimarisinede biraz biraz deginirseniz sevinirim  :oops:

iyi çalışmalar

YARGICH

@Ruges

Öncelikle bu başlığı yani başlayanlar için açmışsın ama zaten Renesas kısmının tamamı yeni açıldı sayılır. O yüzden fazla endişelenmeyin :)

Programlayıcı devresini aynı zamanda devrenizi çalıştırmanız için kullanabilirsiniz. Yalnız programlayıcı şemasını verdiğim başlık altında yaşadığım sorunlar ile ilgili notlar var onlara dikkat edin. Benim gibi 2 gün uğraşmayın :)

@Ralgac

Özel amaçlı registerleri burda tek tek açıklamaktansa sen sorsan biz yardımcı olsak daha iyi olur gibi. Hepsini açıklamak ölüm. Birde bu özel amaçlı registerler için MakeAPP programını kullanmayı deneyin derim.


İyi Çalışmalar
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

sekerb

mrblar,
entegreyi http://www.elektro.com.tr/index2.html dan ya da bizzat altunizadeye gidip 10 euro ya alabilirsin.
Şahsen ben de yeni başladım, ama forumdaki yazılar ve YARGICH ın sorunları gözümü korkuttu valla  8O  :(
umarım sorunla karşılaşmadan ilk ledimi yakarım...

sekerb

Alıntı yapılan: "YARGICH"@Ruges

Programlayıcı devresini aynı zamanda devrenizi çalıştırmanız için kullanabilirsiniz.

hocam mrb gene ben :),
yattıktan sonra sbh kalkınca aklıma takılan birşey olduğunu farkettim. Programlama devresi ile çalıştırma devresi arasındaki tek farkın şu CNVss'yi Vcc'ye çeken jumper olduğunu söylemiştin. yalnız programlama devresinde bir de !(HOLD) olan bir pin daha var ve toprağa çekilmiş olarak gösterilmiş. Fakat pin açıklamalarına baktığımızda bu pin topraktayken, mcu'nun HOLD STATE olacağı söyleniyor. Yanlış anlamadıysam mcu'nun programı koşturması için bu pinin Vcc'ye çekilmesi gerekli.
o zaman senin devre çalışmamış olmalıydı . Valla kafam karıştı bir yardımcı olursan sevinirim..

YARGICH

@sekerb kusura bakma Hold State durumunu tam olarak bende bilmiyorum, datasheet de de pek bi açıklama yok zaten, sadece Hold State konumuna geçer diyor. Üstada sormak lazım :) Ama ben şuan çalıştırıyorum, ve bu pindede bir değişiklik yapmıyorum. Araştırmak lazım Hold State konumuda nedir ne değildir diye. Şimdi başka şeyleri ile uğraştığım için onlarla ilgilenemiyorum. Zamanla oturacak artık.

PicProje.rar

Size P0 portuna bağlı ledlerin sola doğru kaydıran bir program gönderiyorum. Burda MCU kurulum kısmını sağolsun @tatlisukurnazi üstad gönderdi. Burdan kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Program M30624'e göre yazılmıştır, yalnız M30620 ile çalışmayacak kadarda bir farklılıkları olduğunu zannetmiyorum. Program biraz önce donanım üzerinde test edilmiş, çalıştırılmıştır. O yüzden Mazeret kabul etmiyoruz :D  şaka şaka, sonuçları bekliyoruz.....


Kolay Gelsin, İyi Çalışmalar
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

tevfik_kadi

Çok teşekkür ederim kod için her kim yazdıysa parmaklarına kuvvet  :D  IAR derleyicisini hala çözebilmiş değilim hiç yoktan elimde bir örnek olacak bakalım sonuç ne olacak sizi haberdar edeceğim ....
Kolay gelsin....
Hayırlı işler...

Ruges

slm arkadaşlar, bu IAR derleyicisini  renesasla uğraşan  herkez kullanıyor galiba ,ben renesas ın kendi sayfasından indirdiğim  High performance Embedded workshop (HEW) paketini kullanıyorum ve yine aynı sayfadan indirdiğim PDsim simulesini hew paketine ekeyerek programı hem derleyip hemde simule ederek anlamaya çalışıyorum.
bu şekilde yazdığım programlarda hata olup olmadığını simule ederek kontrol edebiliyorum,
peki bu IAR derleyicisi bununla aynı şey midir yoksa benim kaçırdığım başka bişey mi var.

bu arada iş nedeniyle şehir dışındayım ve kontrol amaclı yapacağım  devremi hala yapamadım galiba 2 haftada ertelemem gerekecek.

sekerb

Programlama esnasında illa 10MHz'lik mi kristal kullanmak gerekiyor? Yoksa max hız olan 24MHz'lik kristal de kullanabilir miyim?
Ayrıca HOLD STATE i araştırdım, anladığım kadarıyla cihazın hangi modda kullanıldığına göre devreye giren bir pin. Yani eğer single chip (mikrodenetleyici) modunda çalıştırıyorsan bu çıkış I\O port olarak kullanılıyor, eğer ki mikroişlemci modunda kullanıyorsan bu bir input pin i oluyor ve "low" olduğunda işlemciyi durduruyor. Kıssadan hisse mikrodenetleyici modunda kullananlar için, o pin programlama bittikten sonra istenildiği gibi I\O yapılabilir.
Sağlıcakla kalın...

sekerb

Alıntı yapılan: "Ruges"
peki bu IAR derleyicisi bununla aynı şey midir yoksa benim kaçırdığım başka bişey mi var.
bu arada iş nedeniyle şehir dışındayım ve kontrol amaclı yapacağım  devremi hala yapamadım galiba 2 haftada ertelemem gerekecek.

IAR da netice olaraktan bir derleyici ve sadece renesas için değil hemen her mcu için bir derleyicisi var. Bunun getirisi de en büyük özelliği olarak nitelenen sadece kütüphane dosyaları ve ufak bir iki değişiklikle renesas için yazdığın kodu arm vs vs diğer işlemcilere kolayca uygun hale getirip çalıştırabilmen. PIC C ile büyüyen biri olarak bence bir diğer önemli özelliği tabii ki ANSI C olması.
Kontrol devreni nerede ve nasıl yapmayı düşünüyorsun? Beni en çok düşündüren bu açıkcası :(

YARGICH

Alıntı yapılan: "sekerb"Programlama esnasında illa 10MHz'lik mi kristal kullanmak gerekiyor? Yoksa max hız olan 24MHz'lik kristal de kullanabilir miyim?

Ben 16MHz kullanıyorum. Bence programlamayla bir alaksı yok. Çünkü programlamadan önce UART haberleşmesinin Boudrate ini ayarlamak zorunda kalıyorsun zaten. Yani UART haberleşme standardında haberleştiği için problem değil. Hızlarını Match ediyorsunuz bir anlamda. Neyse çok uzattım :)

Hold State'i araştırman iyi olmuş gerçi bu pin mikrodenetleyici modunda işimize yaramıyormuş ama bilgi bilgidir.


İyi Çalışmalar
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

sekerb

Ya bir de şu başlangıç devresi konusunda ne düşünüyorsunuz? lehimlemek zor malum, hazır yaptırma imkanımız var mı veya öyle yaparsak çok mu maliyetli olur?

YARGICH

Lehimlemek zor değilde, kart üretimi biraz sorun çıkartacak. Basit yerler belki hatlarda kopukluk yapabilir veya kısa devre. Benim gördüğüm kadarıyla o tarz sorunlarla ilgilenmiyorlar. yani bir elektriksel test yapmıyorlar. O yüzden iyi bir yere yaptırayım desen 80 USD  ile 80 Euro  arasında şirketine göre değişen bir kurulum parası ödemen kerekecek ki, bir iki tane için biraz fazla. O yüzden önce basit yerlere yaptırıp denemende fayda var. En fazla tutacağı 10-20 YTL.  Sen kartı yap lehimlemeyi halledersin.
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

sekerb

10-20 YTL demene çok şaşırdım açıkcası. ben daha fazla bekliyordum. iyi yer kötü yer arasındaki ayrımı biraz daha açabilir misin? eğer bu fiyata kart yaptırma imkanım varsa açıkcası evde oturup 0.65mm lik yolların asitte eriyip erimediğini düşünmeye ve bununla uğraşmaya değmez bence. bildiğin yerleri de paylaşırsan sevinirim.