L293D Sorunu

Başlatan roket, 28 Mart 2006, 21:09:58

roket

Merhaba arkadaşlar çizgi izleyen bir araç tasarımı yapmaktayım tasarımı tamamladım ve karta basma işlemini gerçekleştirdim. Sensörleri takıp test ettiğimde bir sorun gözükmüyordu yani ufak bir program parçası yazdım sensör siyah görürse sağa beyaz görürse sola dön diye test için motor bağlamadım avometre ile ölçüm yaptım herşey istediğim gibi gözüküyordu taki motorları bağlayıp test edene kadar, motorları bağladığımda l293d nin Vs(supply Voltage) na 10 V versem dahi çıkıştan 1,90 volt alıyorum. Devreyi kapatıp tekrar açtığımda motorlar bağlı değilse dediğimi gibi Vs ye ne veririsem çıkıştan onu alıyorum motor bağladığımda bu sorunun niye meydana geldiği konusunda yardımcı olabilecek arkadaş olursa sevinirim... Kolay Gelsin...

Klein

L293 ' ün yapısını tanımıyorum. ama L298 gibiyse  ve bir de aşırı akım koruması varsa , aşırı akım çekiyorsun demektir.

haciman

roket arkadaşım bende robot kol projemde motorları kontrol etmek için L293D kullandım.

Aşağıdaki gibi bağlantıyı yaptım ve sorunsuz çalıştı.



motorlar çalışırken akımı bir ölçün fazla akım çekiyor olabilirsiniz. Eğer öyleyse L293D 600 mA kadar dayanabilir. Gerçi ben anlıkta olsa (1-2 saniye) 600 mA üzerinde akım çekmiştim ama riskli bir işlem. Devreyi buraya eklerseniz daha net yanıtlar alabilirsiniz.
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

roket

Teşekkürler sorun galiba 8 nolu Vs bacağına kaynaktan aldığım gerilimi potansiyometre ile bölüp vermem oldu. Buda beslemeye verdiğim akımın düşmesine sebep oldu bu sorunu nasıl çözebilirim. Teşekkürler.. Kolay gelsin

Klein

beslemeye neden potansiyometre ile verdiğini tam anlayamadım. Ama eğer sorunun kaynaktaki gerilimin , çipin max besleme geriliminden daha yüksek olması ise , yeterli akımı sağlayacak bir regülatör kullanman gerekir.

roket

Amacım besleme gerilimini dışardan değiştirerek motorun hızını ayarlamaktı.  Onun için kaynaktan regulatör kullanmadan direkt aldım. Bunu başka türlü nasıl yapabilirim. Teşekkürler...

akkoyunlu74

L298N entegresinin pdf dökümanında (1 ve 15 nolu pinler) current sensing A ve B pinleri ile şase arasına 0,5 ohm' luk dirençler bağlanmış.

Ben elimde o değerde direnç olmadığından direk şaseye verdim. Bu dirençlerin önemini bilen arkadaşlar bilgi verebilirse memnun olurum.

haciman

@ akkoyunlu74

Hocam öncelikle L298 tek başına kullanıldığında bu dirençler bir işine yaramaz. ZAten tek başına L298 iki adet H köprüsü barındırır.

Bahsettiğin dirençler L297 ile beraber kullanıldığında işine yarar. L297 step motor sürmek için gerekli olan sıralamayı pratik olarak senin için üreten bir entegre. Girişine uyguladığın clock sinyallerine göre step motoru sürmek için gerekli olan sıralamayı üretir ve L298'e yollar. Buraya kadar herşey normal.

Malumdur step motorlar (ve diğer motorlarda) ilk kalkış anlarında yüksek akım çeker ve sonra bu akım azalır. Motordan tam verim almak için bu akımın sürekli ve belli bir miktarda olması lazım. Yani akım sınırlaması yapmak gerekir. Motorun akımını ne kadar sağlıklı tutarsak elde edilen torkda o miktarda artar.

L297 nin Vref diye bir girişi var. Bu girişe bir referans gerilimi uyguluyoruz. Bu referans gerilimi ne işe yarıyor peki? Akım sınırılamaktan bahsetmiştim. Sınırlayacağımız akım miktarını bulmak için kullanacağımız gerilimdir. Peki ohm kanununa göre akım nasıl bulunur? I=U/R. U, yani gerilimi biliyoruz Vref girişine uygulanan gerilim. Peki formuldeki R, yani direnç olarak neyi kullanacağız. Evet doğru tahmin Sense direncinin değerini, yani 0.5 ohm. Örnek olması bakımından Vref ucuna 1V gerilim uygulayalım. I=U/R formulüne göre I=1/0.5, I=2A çıkar. Yani motorun bir sargısı için 2A akım sınırlaması belirledik.

Bende yapacağım mini CNC için L297+L298 sürücü devresi yapmayı düşünüyorum. Bu bilgileri başta bunalmış üstadımızdan ve datasheet lerden öğrendim.

Kolay gelsin....
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

akkoyunlu74

Cevabın için çok teşekkür ederim, gayet net açıklamışsın. Bu gibi bilgiler işin püf noktaları. Akım sınırlayıcı olduğunu biliyordum ama yazdıkların ezberin dışına çıkmamı sağladı.

haciman

@ akkoyunlu74

Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Şu aralar okulda görevli olduğum için elektronik çalışmalarıma kısmen ara verdim. Ama birkaç hafta içerisinde proteusta tam devreyi çizip simüle edeceğim. Sonrada baskı devresini çıkarırım. Yaz tatilinde uzun bir zamanım olacak. Bol bol denerim sürücü devreyi artık.

Birde internette biraz yabancı dilin varsa çok güzel kaynaklar var. Gir incele bence. ÇAt pat ingilizce ile biraz anlaşılıyor. Yabancı siteleri Türkçeye çeviren programlar var. Gerçi saçma sapan çeviriyor ama normal kalıp cümlelerinde başarılı.

Step motorlar ve sürücü devreler hakkında Türkçe bir kaynağa ulaşmak gerçekten zor. Ama picproje sağolsun...
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

uzaylivolkan

roket kardeşim benim başımada geldi senin sorunun bence sürücü entegresinde değil. Motorlara ilk hareket verdiğin zaman devreden belli bir akım çekiyorsun optik alıcın bundan pek hoşlanmıyor. Microişlemci sapıtıyor. Ben regülatör olarak 7805 kullanıyordum. Devre kafayı yedirmişti. Çözüm olarak motorlarla devrenin beslemesini ayırdım sorun halloldu.