PNP Transistör dizisi (ULN2003 gibi)

Başlatan OG, 16 Nisan 2006, 04:26:27

OG

ULN 2003-2803 gibi dizilerin PNP olanı varmıdır?
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ipek

monel'de mevcut UDN2981,82,83,xx

arslan74

Merhaba,

PNP serisini pek bulamassın. Cünkü burda amac düşük voltajla daha yüksek voltajları sürmek için kullanılır. örnek sen 5Volt ile 12Volt bir röleyi veya başka bir şeyi sürmek isteren. Mecuren NPN kullanmak zorundasın. Aksi takdirde PNP kullanırsan devren sürekli tetikenmiş olur. Cünkü gerilim farkın Base-Collector arası büyük olduğu için sen 5Volta versen 0 Volta versen sürekli devrede kalır. Ancak Base'e 12Volt verirsen sistemi kesebilir, onda veremeyeceğin için , bu yüzden bulamassın.

Ama ULN yi baselerine NOT kapıları eklersen. Sistem ters mantıkla çalışacaktır.


Selamlar.

ise

m54563-4    ulutaştan almıştım sanırım  50ykr gibi bir fiyatı vardı

CaFFeiNe

Alıntı yapılan: "arslan74"örnek sen 5Volt ile 12Volt bir röleyi veya başka bir şeyi sürmek isteren. Mecuren NPN kullanmak zorundasın. Aksi takdirde PNP kullanırsan devren sürekli tetikenmiş olur. Cünkü gerilim farkın Base-Collector arası büyük olduğu için sen 5Volta versen 0 Volta versen sürekli devrede kalır. Ancak Base'e 12Volt verirsen sistemi kesebilir, onda veremeyeceğin için , bu yüzden bulamassın.



henüz kullanmadım ama datasheetten gördüğüm kadarıyla bunlar TTL uyumlu yani 0V-5V seviyelerle kullanabilirsin, açık şemasındanda anlaşılıyor.

Alıntı yapılan: "arslan74"Ama ULN yi baselerine NOT kapıları eklersen. Sistem ters mantıkla çalışacaktır

girişinde zaten NOT mantığı var

arslan74

Sevgili CaFFeiNe arkadaşım verdiğim bu faydalı bilgiler için teşekkür ederim.

Benim kast ettiğim şeyi yanlış anlamışsın. Sadece PNP transistörlerden oluşan bir transistörler dizinin olamayacağını olsa bile ULN gibi kullanamacağını söylemiştim. Bu malzemelerin hepsinin girişlerinde NPN transistörler var, aksi halde çalışmazdı. Yani bu sistemler NPN- PNP- NPN şeklinde dizilmiş tranistörlerden meydana gelmiş. Sadece aradaki PNP sistemi NOT(değil) işlemi görüyor.

ULN2003 girişlerini direkt değilde araya 74HC04 gibi not kapısı eklersen sistem ters mantıkta çalışmazmı? Eğer çalışmaz diyorsan ve gercekten çalışmaz ise o zaman benim öğrendiğim bunca yıllık bütün bilgiler boşuna imiş. O zaman ben gercekten boş yere uğraşıyormuşum.

Selamlar.

OG

PNP ile kastım yukarıdaki devrenin son 2 transistörünün olmadığı bir hal. Varlığından haberdar olmadığım için bu şekilde sordum.
Alıntı Yapörnek sen 5Volt ile 12Volt bir röleyi veya başka bir şeyi sürmek isteren. Mecuren NPN kullanmak zorundasın. Aksi takdirde PNP kullanırsan devren sürekli tetikenmiş olur.
Son 2 transistörü çıkarıp PNP nin collektörüne röle vs rahatça bağlayabilirsiniz. Son 2 transistör yüksek akım kazancı ve iyi bir buffer olmuş.

Verdiğiniz bütün isimler bana uyar, aradığım şeyler. Çok teşekkürler.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Klein

Arkadaşlar bu başlıkta ,  bileni değil , ama bilmeyeni yanıltabilecek birkaç husus dikkatimi çekti . müdahale erme gereği duydum.

1 - Arkadaşlar ULN 2003 gibi transistör dizileri sadece yüksek voltaj için kullanılmaz. yüksek akım için de kullanılır.
2- 8051 kullanan arkadaşlar , ULN 2003 gibi bir kılıfta  PNP dizinin ne kadar KULLANIŞLI , ne kadar gerekli hatta ne kadar vazgeçilmez olduğunu bilirler. Çünkü bütün portlar açılışta 5V tur. Ayrıca birçok ürün pasif olduğu durumda HI seviyededir. Bu da PNP kullanmak için yeterli neden.
3- Bir devreyi içinde PNP transistör ver diye PNP ilan edemezsiniz. Bahsi geçen UDN2981 NPN karekteristiğe sahiptir. Evet source sürer ama + polarma ile iletime geçer.
4- Soruyu soran arkadaşım. Bu ürünün son iki transistörünü atarsak nasıl işinizi görür anlamadım. Siz PNP gibi sürebileceğiniz bir ürün mü arıyorsunuz , yoksa Son transistörü PNP olan mı?

Herkese kolay gelsin..

OG

Alıntı YapArkadaşlar bu başlıkta , bileni değil , ama bilmeyeni yanıltabilecek birkaç husus dikkatimi çekti . müdahale erme gereği duydum.
Müdahaleye gerek yok, yanıltıcı bir söz yok.

Klein anlaşılmayacak birşey yok, PNP kelimesine takılmayın, var olduğunu bilmediğim bir elemanı tarif için kullandım ve arkadaşlar derdimi anında anladılar.

Bir pic veya cmos elemanın çıkışı H seviyede olduğunda 8-10V luk yükleri + ucundan sürecek. Yüklerin - ucu pic ile aynı - polariteye bağlı ve ortak, yani referansda sabit.

Bu yükleri ayrı ayrı anahtarlamanız gerektiğinde UDN'nin PNP transistörüne kadar olan (pnp dahil) yapıyı zaten kullanıyorum ve problemi çözüyorum. Yük sayısı 34 adet, bu durumda 34x3 transistör, dirençler vs kalabalığı düşünün. Bu entegre ile kalabalık ortadan kalkıyor.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Ziya

Ne amaçla kullanacağınızı bilmiyorum ama ben ULN2803 ve UDN2981'i aynı anda kullandım. 7.2 voltluk, ortak anotlu display sürmek için kullandım. Anotları sürmek için bir sürü transistör vs. ile uğraşmaktansa UDN2981 işimi kolayca gördü. Beslemesini 8.3 V ile 8.5 V arasında bir şey yapmıştım. Her ikisinde de yaklaşık 0.6 volt civarında gerilim düşmesi oluyor. Sonuçta 7.2 Volt elde edebiliyorsunuz. Benzer bir iş yapacaksanız 7808 toprak bacağı ile toprak arasına bir adet shotky diyot atın 8.4 gibi bir çıkış alırsınız.

UDN2981 biraz pahalı idi. Yanlış hatırlamıyorsam 2.5 YTL civarında idi.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

OG

Tam olarak bağlantı ihtiyacı budur arkadaşlar. Bu entegrede fazlası var, çıkışı bufferlamış.

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Klein

@og
Bu durumda şöyle bir düzeltme yapmalıyım.  Evet sizin ihtiyacınızı ben yanlış anlamışım. Daha doğrusu siz yanlış anlatmışsınız. Sizin ihtiyacınız PNP değil source driver imiş.  PNP sürücü ile source sürücü çok ayrı kavramlar. Müdahale sebebim de budur zaten. PNP istiyorsunuz Source sürücüye razı oluyorsunuz. Acemi arkadaşlar PNP sürücünün bu olduğı gibi bir yanlış anlamaya kapılmasınlar istedim.
sevgilerimle....

OG

OK. Sıradan bir component ama ben çok geç keşfetmiş oldum, sormamamın ciddi hatası. Çok lüzumsuz kalabalıklarla uğraşmışım.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

arslan74

İç yapılarını inceldeğimde birşeyin farkına vardım. Verdiğiniz örnek ürünler ULN2003 'ün tersi gibi gözüksede, çalışması bakımından ULNden bir farkı yok gibi. Yani Lojik 1 de (5V) sistemi devreye sokuyor. Lojik 0 (0V) da sistemi kesiyor. Fark sadece iç yapısından geliyor. Yani ULN de ortak uclar Beslemek ucları iken bunda ortak uclar şase olarak kullanılmış.

Klein

@aslan74
Evet herkes bunun farkında zaten. Ancak arkadaşımızın aradığı şey de zaten bu ürünmüş.
Bir kaç değişik ürüne ait bilgiler
http://www.mouser.com/?handler=data.listcategory&Ne=500&N=527