Picproje Elektronik Sitesi

DİJİTAL & ANALOG ELEKTRONİK => Ses Frekansı => Konuyu başlatan: FxDev - 28 Kasım 2014, 23:37:45

Başlık: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 28 Kasım 2014, 23:37:45
Arkadaşlar merhabalar,

Daha önceki başlıklarda, projelerden çıkarılan derslerden sonra isteyenin istediği yerde dahil olabileceği, merak ettiğini sorabileceği bir proje başlatalım dedik ve sonucunda bir proje ismi ortaya koyduk: D-Class Amplifikatör!

Öncelikle şunu belirtmek isterim, projenin amacı kesinlikle bir şeyler öğrenmektir, sonucunda profesyonel bir ürün çıkmayabilir!!

Proje özellikle donanımını geliştirmek isteyen kişiler için güzel olacağı kanısındayız! Yazılım konusunda ise fantezileri zorlayabilirsiniz!

Peki nedir bu D-Class Amplifikatör avantajı nedir, neden bu proje!?

Öncelikle günümüzde çoğu amp. devresi aşağıdakine benzer AB-Class ile kuruluyor. Bu güzel, kolay yıllarca denenmiş bir tasarım ama bir sorunu var! VERİMSİZ! Günümüzde ise verim her şey demek! Avrupa standartları bu anlamda her geçen gün seviyeyi zorlayıcı değerlere indiriyor!

Aşağıdaki tasarım klasik bir AB sınıf yükselticinin devresi. Bunu kullanarak isterseniz çıkışı güçlü sinyal jenetörü bile yapabilirsiniz ama tek eksiği çok verimsiz. Aslında bu bir lineer regülatöre benziyor iyice bakıldığında. Transistör tam iletime geçse dahi Vce gerilimi yüzünden büyük oranda verimsizlik söz konusu. Herhangi bir 4+1, 5+1 sistemin kontrolcüsü (genelde TDA serisi oluyor) küçücükken soğutucusu kocaman olabilir. En son bunu Creative (ki bilenler bilir bu konuda uzmandır) 2+1 ve 4+1 sistemimde görmüştüm. Sadece 30W olmasına karşın 1kg ağırlığında adaptörü ise ben verimsizim diye bağırıyordu.

(http://www.electronics-tutorials.ws/amplifier/amp25.gif)

Peki bu D sınıfı yükseltici nedir?
Aşağıda genel mantık şeması görülen D sınıfı yükselticide her şey sesi örnekleme ile başlar, gelen sinyal bir testere dişi sinyalle karşılaştırılır, bunun sonucunda elimize bir kare dalga elde edilir (sinyal dijitale dönüştürülmüş gibi görülebilir) daha sonra bu sinyal çıkışı push-pull yapıda olan bir Fetli güç katına yönlendirilir, böylelikle akım yükseltilir. Fakat elimizde yüksek akım kapasiteli bir kare dalga ile ses çıkmaz, dolayısı ile kare dalga LC filtre ile yumuşatılır ve bingo! Verimleri ise iyi bir tasarımda %90 üzerine bulmak mümkündür.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4c/Pwm_amp.svg/2000px-Pwm_amp.svg.png)

Öncelikle buradan sonraki kısmını okumak isteyenlere söylüyorum; bu konuda ucuza hazır entegreler mevcut, THD oranları vb. leri oldukça iyi olan. Ama biz burada bir şey öğrenmek için kolları sıvadık, o yüzden "ne gerek var XXX adında bir entegre bunu yapıyor" demeyin, zaten yaptığını biliyoruz :)

Öncelikle proje adımlarını dijital ve analog olarak ikiye ayıralım, yapmak istediğimiz olay şu, bir ses kaynağından küçük genlikli bir sesi alıp, bunu işleyip, gerekli kontrol birimlerine sunduktan sonra güçlendirip 4 ya da 8ohm bir hoparlörden ses elde etmek.

Projeyi kapsayan yerler sırasıyla şunlar:

1) Giriş katı: Sesin alınması
2) Sesin bir ADC birimi tarafından okunması: Bu işlemci ya da harici olur, herkes kendi imkanıyla bu kısmı yapabilir.
3) Mikrodenetleyici, FPGA vb ile ses değerlerini işleme: Ses kısma, tonlama, sağ/sol ayarı vb.
4) Dijital fanteziler: Bluetooth, USB, Wi-Fi kontrol, OLED ekran vb.
5) Power katı: Mosfet, sürücüler, kısa devre korumaları, LC eleman seçimleri, gerçek RMS güç ölçümleri..
6) Mekanik montaj: Her türlü kutu tasarımı

Ben kendi şahsıma STM32F072 kullanmayı düşünüyorum, böylelikle küçük bir Wi-Fi'li kutu yapıp kullanmayı düşünüyorum. Mosfetler olarak DPAK mosfetler kullanmayı düşünüyorum, alanı olabildiğince daraltmayı küçük alandan maksimum gücü elde etmeyi amaçlayacağım.

Katılım, soru sorma, konu ile ilgili toplantı yapma, malzeme temini, yazılım, donanım, güç aklınıza takılan her şeyi burada tartışalım. Projenin sonlanmasını beklemiyorum, fakat çalışırken bir çok şey öğreniriz diye düşünüyorum. Proje belirli dönemlerde hızlı belirli dönemlerde yavaş geçecektir. 3 ay sonra sıkılıp başka bir projeye de dallanabiliriz fakat en azından burada ne öğrendiysek kardır hesabı güdüyorum ben.

Haydi rasgele :)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: K46 - 28 Kasım 2014, 23:56:06
Güzel proje
Takip
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 29 Kasım 2014, 01:09:57
Ben SMPS kısmı ile uğraşayım mı?
Kaç watt lık bir şey olsun.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 29 Kasım 2014, 01:33:44
Ben kendi tasarımımda 12V/5A ya da 3A gibi bir SMPS kullanacağım, yalnız amfinin içinde de ESR'si düşük giriş ve çıkış kapasiteleri kullanılması gerekiyor bazen ses için yüksek akımlara ihtiyaç duyuluyor çünkü. Gerilim aralığı 230V +-%20 alınabilir. Yalnız çıkışındaki ripple seviyesi düşük olmalı bence.

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 29 Kasım 2014, 02:37:33
    Anlaşıldı herkes kendi anfisini kendi yapacak. Kolay gelsin. Herkes kendi istedigi islemci ve supply kullansin demek herkes kendisi yapsin demek. PROJE olan kismi neresi firat bunun ???     
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 29 Kasım 2014, 10:38:51
Bende sizle birlikte projeyi uzaktan yürütmeyi planlıyorum.

İşlemci olarak Stm32L152 NUCLEO kiti kullanacağım. Becerebilirsem mbed kütüphaneleri ile yapacağım olmazsa standart library ile çalışırım.

Birbirine çok yakın modeller kullansak takıldığımız yerde kolay yardım alabiliriz aslında.

Burada sanırım projenin adı koyuldu geri kalanını herkes kendi yapacak aynı zamanda burada ortak yardımlaşmamı olacak?
Yoksa sabit bir tasarım üzerinden mi gidilecek ? (Mikroişlemci vs farklı olabilir)

Ben daha önce hiç ses içeren bişeylerle uğraşmadım saçma sorulara hazırlıklı olursanız memnun olurum. :)






Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 29 Kasım 2014, 11:02:33
@robomaster: Hocam sanki herkes kendi başının çaresine baksın gibi bir durum olmuş, yanlış anlattım sanırım. Şöyle ki hocam, sizde STM32 yoktur da PIC ya da Atmel vardır. Şimdi bunun içinde koşacak kod değişecek mi hayır, algoritmalar da aynı olacak. ADC çözünürlüğü ben 12bit kullanırken size 24bit kullanacaksınız diyelim. Hiç bir şey değişmeyecek, hatta sonucunda karşılaştırma bile yapabiliriz, aynı algoritmalar, devreler varken 12bit ile 24bit arasında ne kadar kalite bozulması oluyor gibi. Besleme ve işlemci seçimi özgür ama analog devreleri birlikte tasarlayacağız.

@mistek hocam topluca yanıt verelim o halde yanlış anlaşılmaları gidermek adına:

- Besleme ve mikrodenetleyici kısımlarını özgür bırakıyorum, çünkü birimizde trafolu bir besleme vardır diğerimizde SMPS. İşlemci konusu da böyle tek kuralımız C yazalım ve ses ile ilgili algoritmaları fonksiyonlara dökelim. Ben STM32 seçtim çünkü elimin altında atılan bir tane vardı değerlendirmek istedim, sizde NXP'de olabilir, PIC, Atmel, MSP430 vs. Konumuz şudur, donanımızı sabit tutmak! Sonuçta bu iş 10bit ADC'si olan 40-50MHz altında hızı olan ortalama bir işlemci ile yapılabilir gözüküyor. Zaten yapılamadığını görürsek bile bize bir katkıdır, proje budur herkes ne yaparsa yapsın değil durum ki zaten iş bölümü de yaparız. Her türlü soruya da açığız.

Bu konuda bugün içerisinde girişteki 3.5mm stereo jack'ın verebileceği maksimum gerilim ne olabilir bu konuda araştırma yapabilir miyiz? Ona göre girişte ilk analog devremizi oluşturalım.

Bu arada benim kafamda 2+1 bir sistem var başlangıç için ve güç olarak gerçek 2x15W, 1x30W center düşünüyorum. Aşağıdaki örnekler gibi, sizlerin düşüncesi nedir acaba?

http://www.ebay.com/itm/YJ-TPA3116-2-1-2-50W-100W-Class-D-amplifier-completed-board-/151489812784?pt=UK_Sound_Vision_Amplifier_Parts&hash=item23457f1930 (http://www.ebay.com/itm/YJ-TPA3116-2-1-2-50W-100W-Class-D-amplifier-completed-board-/151489812784?pt=UK_Sound_Vision_Amplifier_Parts&hash=item23457f1930)

Güzel bir video buldum, kullanılan işlemciye bir bakın derim!
Güzel bir kaynak ve temel oluşturablir bize.

http://rdimitrov.twistedsanity.net/blog/show.php?entry=Microcontroller%20Class%20D%20Amplifier (http://rdimitrov.twistedsanity.net/blog/show.php?entry=Microcontroller%20Class%20D%20Amplifier)

DIY 70W Class D Power Amplifier (http://www.youtube.com/watch?v=CrAB9rIcakE#)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 29 Kasım 2014, 11:40:34
Alıntı yapılan: FxDev - 29 Kasım 2014, 11:02:33

Bu konuda bugün içerisinde girişteki 3.5mm stereo jack'ın verebileceği maksimum gerilim ne olabilir bu konuda araştırma yapabilir miyiz? Ona göre girişte ilk analog devremizi oluşturalım.


Line Level diye geçiyor sanırım. http://en.wikipedia.org/wiki/Line_level (http://en.wikipedia.org/wiki/Line_level)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Line_levels.svg/500px-Line_levels.svg.png (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Line_levels.svg/500px-Line_levels.svg.png)
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Line_levels.svg/500px-Line_levels.svg.png)


Kullanacağımız konektörlerin adı : http://en.wikipedia.org/wiki/Phone_connector_%28audio%29 (http://en.wikipedia.org/wiki/Phone_connector_%28audio%29)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 29 Kasım 2014, 11:49:34
Muhteşem oldu bu, o halde girişe küçük bir level shifter yapacağız ve ne olur ne olmaz küçük bir de kırpıcı ekleyeceğiz. Shifter ile bile neredeyse direkt işlemciye girebiliriz gözüküyor bu çok iyi oldu!!
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 29 Kasım 2014, 13:07:12
Alıntı yapılan: FxDev - 29 Kasım 2014, 11:49:34
Muhteşem oldu bu, o halde girişe küçük bir level shifter yapacağız ve ne olur ne olmaz küçük bir de kırpıcı ekleyeceğiz. Shifter ile bile neredeyse direkt işlemciye girebiliriz gözüküyor bu çok iyi oldu!!

Dostum level shifter kullanılabilir. Ancak gerek yok.
mistek in verdiği grafikten şu sonucu çıkarabiliriz. Mesela microchip için
VREF+ = 1.736Volt      VREF- = -1.736Volt  hassas referans gerilimleri ile beslenmeli.
Ne düşünüyorsunuz ?

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: Karamel - 29 Kasım 2014, 13:08:47
fxdev hocam. forumda baska bir projenize rastlamistim. ondada ayni tutumu sergilemissiniz ve sanirim onu tamamlamamissiniz?(yazilan mesajlardan bunu cikarttim. birde sizin ilk mesajiniz --- seklinde degistirilmis. konudada baska mesajiniz yok?) https://www.picproje.org/index.php/topic,32637.105.html (https://www.picproje.org/index.php/topic,32637.105.html)

halbuki burada hocalarim isi cok guzel basarmislar. https://www.picproje.org/index.php/topic,18790.0.html (https://www.picproje.org/index.php/topic,18790.0.html) devre semalarina birlikte karar verip. tek bir pcb yapmislar.

sahsi gorusum. eger proje sen sundan kullan. ben bundan kullanayim vs gibi olacaksa. buyuk ihtimal sonuc husran olabilir. birlikte karar verip tek birsey yapmak daha dogru olabilir. bir onceki projeyi tamamlayan hocalarimizdan yardim almak gerekli. onlar bizi daha iyi yonlendirirler.

bu arada bende projeye dahil olmak isterim ama ben bu sene universte sinavlarina hazirlaniyorum. bu yuzden. su siralar ne yazikki elektronik ile ilgilenemiyorum.... ama elimden geldigince projenize yardimci olmaya calisirim. ayak islerini falan halledebilirim. fotokopi vs.... ::)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: JKramer - 29 Kasım 2014, 14:02:07
Alıntı yapılan: robomaster - 29 Kasım 2014, 13:07:12
Dostum level shifter kullanılabilir. Ancak gerek yok.
mistek in verdiği grafikten şu sonucu çıkarabiliriz. Mesela microchip için
VREF+ = 1.736Volt      VREF- = -1.736Volt  hassas referans gerilimleri ile beslenmeli.
Ne düşünüyorsunuz ?
Öyle bir denetleyici var mı bilmiyorum ama muhtemelen VREF- o değerlere inemez. Kataloglardaki "Electrical Characteristics" bölümü incelenebilir.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 29 Kasım 2014, 14:26:37
Alıntı yapılan: JKramer - 29 Kasım 2014, 14:02:07
Öyle bir denetleyici var mı bilmiyorum ama muhtemelen VREF- o değerlere inemez. Kataloglardaki "Electrical Characteristics" bölümü incelenebilir.

18f4550 için vref- değeri maximum (vdd-3) volt olarak verilmiş.
Ama kafam karıştı bu değer negatif değer olarakmı alınacak.
Denemem lazım.

mesaj birleştirme:: 30 Kasım 2014, 04:30:51

* Denemedim ama sanırım haklısın o değere inmiyor.

mesaj birleştirme:: 29 Kasım 2014, 14:35:49

Vss- 0.3 volta kadar inebiliyor...
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: asma - 29 Kasım 2014, 21:41:14
Merhaba
Güzel konu , ben de takipteyim.

Aklımda bağzı sorular var:
1) Mikrokontrolör kullanmadan (isteğe bağlı) amplifikatör dizaynı yapabilirmiyiz.
Ben ton kontrolü amfiden önce kullanmayı tercih ederim.
İşlemci kullanmak bana zor geliyor. (bilmediğim için)
2) İki farklı dizaynda amfi tasarlamamız daha öğretici olmaz mı?
Tek besleme , tercihen 12Vdc ile düşük güçlü bir model ve simetrik beslemeli daha güçlü farklı yapıda başka bir model.
düşük güç< 50W<yüksek güç   
3) Her ne kadar çeşit olsun desem de blok şema olarak sabit kalması daha iyi olmaz mı? Ve içinden bağzı bölümleri bizler öneri olarak değiştirebilir veya deneyebiliriz. Eklenebilir ya da sadeleştirilebilir olması ile asıl yapı hakkında söz sahibi bu işin başındaki kişi olmalıdır.

Line input level bilgisine ilave olarak 0dBV yani 1Veff sinyal uygulandığında amfi tam güçte çalışmalı. (kazanç vs. buna göre hesaplanmalı)

Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 29 Kasım 2014, 23:26:16
@Karamel: Zamanındaki konu ilgisizlik üzerine sürdürülemedi. Ben o projeye ait devre şeması dahi paylaşmıştım, kimse ilgilenmeyince forumdan daha önce ayrılışımdan ötürü mesajlar silinmiş olabilir.

@robomaster: Bir adet level shifter gerekli diye düşünüyorum ben hala. Yarın biraz araştırma yapacağım bu konu ile ilgili. Bu arada mp3 player ya da bir telefonun jack çıkışının dalga şeklini alabilecek var mı? Ben ancak pazartesi günü görebilirim bu görüntüyü kendim.

@asma: Konumuzun içinde mikrodenetleyici olmak zorunda, amacımız çok kaliteli bir yükselteci yapmak değil, bu işi manuel olarak yapmak olduğundan hazır bir entegre kullanmak istemiyoruz.

Bir blok şema hazırlayacağım o halde, esneklik payı istenmiyor madem. Herkes bu blok şema üzerinden giderse herhangi bir problem çıkmaz!
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 29 Kasım 2014, 23:46:22
@FxDev osiloskop ekran görüntüsü koyacağım ekranda neleri görmek istiyorsunuz?

Cep telefonu ses çıkışı
(http://s27.postimg.cc/l3wcy81tb/tek00145.jpg) (http://postimg.cc/image/l3wcy81tb/)

(http://s27.postimg.cc/mhnztj12n/tek00146.jpg) (http://postimg.cc/image/mhnztj12n/)

(http://s27.postimg.cc/h3p7lzbcf/tek00147.jpg) (http://postimg.cc/image/h3p7lzbcf/)

(http://s27.postimg.cc/b41gibqjz/tek00148.jpg) (http://postimg.cc/image/b41gibqjz/)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: t2 - 29 Kasım 2014, 23:52:36
Mikrodenetleyici  sadece, ses sinyaline göre,  PWM geyt  darbelerini  elde etmek için kullanılacaksa,
bunun yerine 555 kullanılabilir.
(http://www.edn.com/ContentEETimes/Images/01MDunn/DI/DI5463f2.png)
http://www.edn.com/design/analog/4432210/555-based-class-D-headphone-driver-makes-great-practice-amp (http://www.edn.com/design/analog/4432210/555-based-class-D-headphone-driver-makes-great-practice-amp)



555 Class D Power Amplifier [130144-I]
http://www.elektor-labs.com/project/555-class-d-power-amplifier-130144-i.13004.html (http://www.elektor-labs.com/project/555-class-d-power-amplifier-130144-i.13004.html)
(You have to be logged in to open attachments)


http://blog.novaeletronica.com.br/circuito-amplificador-audio-usando-ne555-pwm-amp/ (http://blog.novaeletronica.com.br/circuito-amplificador-audio-usando-ne555-pwm-amp/)
Class D PWM amplifier with NE555 and MOSFET (http://www.youtube.com/watch?v=CtEdO5RwH7g#ws)

(http://blog.novaeletronica.com.br/img/NE555-PWM-AMP.gi)
(http://toffymechatronics.files.wordpress.com/2013/11/555-timer-pwm-audio-amplifier.jpg?w=820)

http://homemadecircuitsandschematics.blogspot.com.tr/2011/12/how-to-build-pure-sine-wave-inverter.html (http://homemadecircuitsandschematics.blogspot.com.tr/2011/12/how-to-build-pure-sine-wave-inverter.html)


http://electronics.stackexchange.com/questions/105902/generating-pwm-from-rectified-sine-wave-using-555 (http://electronics.stackexchange.com/questions/105902/generating-pwm-from-rectified-sine-wave-using-555)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 00:05:29
@mistek: Hocam 20Hz ve varsa 22kHz sinus sinyallerinin genliklerini görmek istiyorum. Youtube'da ilgili videolarda vardı eğer sinüs sesi arıyorsanız, müzik yerine onlar daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Hatta bir de 1kHz ile 10kHz sinyallerinin de şeklini alsak iyi olur hepsi sinüs olmalı.

Mikrodenetleyici bir çok işlem için kullanılacak şemada bunu belirteceğim..
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: ipek - 30 Kasım 2014, 00:26:11
Asya'lı dostumuz pic ile yapmış.

üstelik volum kontrol eklemiş.

http://www5b.biglobe.ne.jp/~YASUSI/gallery/electronics/060222/060222.htm (http://www5b.biglobe.ne.jp/~YASUSI/gallery/electronics/060222/060222.htm)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 00:44:44
Alıntı yapılan: ipek - 30 Kasım 2014, 00:26:11
Asya'lı dostumuz pic ile yapmış.

üstelik volum kontrol eklemiş.

http://www5b.biglobe.ne.jp/~YASUSI/gallery/electronics/060222/060222.htm (http://www5b.biglobe.ne.jp/~YASUSI/gallery/electronics/060222/060222.htm)

Asyalı kardeş frekansı düşük tutup. ADC çevriminin 1 bitini ihmal ettiğini yazmış. Ama tam anlamadım o biti niye ihmal ettiğini. Ve bunun performansı arttırdığını?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: t2 - 30 Kasım 2014, 00:55:43
Filtre yerine geçiyor olabilir. 1bit sağa kaydirsak genlik yarıya iniyor, düşük genlikli dip gürültü sıfırlaniyor.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 01:11:47
Arkadaşlar blok diyagram bu şekilde olacaktır. Her kutucuk kendi içinde bir yapı olup ayrı ayrı ele alınacaktır.

(http://i.hizliresim.com/890EPr.png)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: Proteus - 30 Kasım 2014, 01:33:29
arkadaşlar biraz garip gelicek söylediğim ama bence devreyi smps yerine lineer beslemek daha kaliteli gürültüsüz bir dc kaynak sağlar lineer besleyelim :D 10000uf50v bi kapastörle ripple oldukça düşüreceğini tahmin ediyorum
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 01:42:53
SMPS ile ilgili bir kaç problem var ama çözülmeyecek şeyler değil.

Bu arada blok diyagram konusunda eklemek ya da çıkarmak istediğiniz bir şey var mı?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: t2 - 30 Kasım 2014, 01:45:40
Alıntı yapılan: Proteus - 30 Kasım 2014, 01:33:29
arkadaşlar biraz garip gelicek söylediğim ama bence devreyi smps yerine lineer beslemek daha kaliteli gürültüsüz bir dc kaynak sağlar lineer besleyelim :D 10000uf50v bi kapastörle ripple oldukça düşüreceğini tahmin ediyorum
Daha da garibi, 50W çıkış olacaksa verim %90 olacaksa    verim %50 olsun 100W harcasın çok mu masraflı olur? sabahtan akşama kadar 100W çalışsın. hem de 30 gün. elektrik ne kadar tutar? bunlara gerek var mı ki?  tabi ilk mesajda belirtilmiş. amaç öğrenmek. karlılık, mantık, ekonomi aranmayacak.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 01:54:03
Alıntı yapılan: t2 - 30 Kasım 2014, 01:45:40
Daha da garibi, 50W çıkış olacaksa verim %90 olacaksa    verim %50 olsun 100W harcasın çok mu masraflı olur? sabahtan akşama kadar 100W çalışsın. hem de 30 gün. elektrik ne kadar tutar? bunlara gerek var mı ki?  tabi ilk mesajda belirtilmiş. amaç öğrenmek. karlılık, mantık, ekonomi aranmayacak.

%50 verimle kocaman bir soğutucu da kullanmak istemiyoruz. %90 verim hedefimiz var!
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: Karamel - 30 Kasım 2014, 01:55:51
hocam bence wifi ve usb ye gerek yok. bir amfi de usb ve wifi ne ise yarar ki?  :-\

mesaj birleştirme:: 30 Kasım 2014, 01:57:57

birde hocam ben birsey sormak istiyorum. bildigim kadari ile digital ses sitemlerinin kalitesi analog sistemlere gore cok dusuk. sanirim bunun sebebi sesin once digitale sonrada tekrar analog a cevrilmesi yuzunden oluyor. 12 bit adc yi mesela 24 bit yapsak ses daha kaliteli olmazmi ki? eger boyle olursa bit degerini arttirma sansiniz varmidir?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: एक होना - 30 Kasım 2014, 01:58:23
@Karamel
Alıntı yapılan: Karamel - 30 Kasım 2014, 01:55:51
hocam bence wifi ve usb ye gerek yok. bir amfi de usb ve wifi ne ise yarar ki?  :-\

hocam yeni model telefonlara uygulama yapılıp uzaktan kumanda mantığı için kullanılır.

bir de sonos marka cihaz var wifi olarak çalışıyor.
kullanılacak yer bulunur.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: Karamel - 30 Kasım 2014, 02:02:04
Alıntı yapılan: BRL - 30 Kasım 2014, 01:58:23
@Karamel
hocam yeni model telefonlara uygulama yapılıp uzaktan kumanda mantığı için kullanılır.

bir de sonos marka cihaz var wifi olarak çalışıyor.
kullanılacak yer bulunur.

hocam bende bunu dusunmustum. bluetooth u ceptelefonu hatta kumanda kulaklik mikrofon vs icinde kullanabiliriz diye dusundum. o yuzden yazdim zaten. bluetooth varken digerlerine gerek kalmiyor ki?  :-\
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: एक होना - 30 Kasım 2014, 02:11:33
@Karamel hocam wifi olduğu zaman evdeki network ağına bağlarsan dışarıdan kontrol edebilirsin.

bahsettiğim gibi sonos sistemi wifi olarak çalışıyor. raspi yada benzer bir nas server kurarsan ağ üzerinden isteğin muzik arşivine ulaşırsın. online radyolara ulaşırsın. bluetouth yada her ne ise adı biraz kısır kalır.

bahsettiğim konular yapılması düşünülen proje için fazla olabilir. olmuşken olsa da fena olmaz.

konu ile alakası olmamasına rağmen ben yinede yazayım. şu an üretilen anfiler de network girişi ve wifi bulunuyor.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 02:16:25
Alıntı yapılan: t2 - 30 Kasım 2014, 00:55:43
Filtre yerine geçiyor olabilir. 1bit sağa kaydirsak genlik yarıya iniyor, düşük genlikli dip gürültü sıfırlaniyor.

Hocam yani volume kontrol de bu sayede sağa sola shift  ile yapılıyor o zaman ?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: t2 - 30 Kasım 2014, 02:28:59
volume kontrol için  kaydırma işlemi biraz kaba olur.  Ses  her defasında yarıya iner.
Daha hassas olsa iyi olur
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 02:36:16
Alıntı yapılan: t2 - 30 Kasım 2014, 02:28:59
volume kontrol için  kaydırma işlemi biraz kaba olur.  Ses  her defasında yarıya iner.
Daha hassas olsa iyi olur

Aslına bakarsan hocam, pwm den sinus mesele değilde. Yazılımda volume işini nasıl çözüleceği konusunda şu ikilemdeyim:
Duty süresi değiştirilecek ancak zaten çok kısa (küçük) bir çözünürlükte olan pwm sinyalinin duty_on kısmı mesela volume  0 ile 100 arasında ayarlanmak istenirse birde duty nin kendisi 0-1024 çözünürlük yetecekmi?  Bir de küsüratlı ara değerlerde kulak hissetmese bile lineer bir volume kontrolü olmuyacak bence!
Ne dersiniz ?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 11:02:41
İşlemcideki ADC yetmezse dıştan bir ADC bloğu kullanılabilir aslında. Bugun analog devrelere girmeye başlayalım..
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 11:12:25
@FxDev şu videonun osiloskop görüntüsünü koycam yeterli olur mu?
20Hz to 20kHz (Human Audio Spectrum) (http://www.youtube.com/watch?v=qNf9nzvnd1k#ws)



Aslında hiç osilokop görüntüsüne ihtiyaç yokmuş yaklaşık 200mV genlikli videodaki sinyalin aynısıymış.

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 12:07:18
200mV gerçek değerler mi? Biraz düşük geldi bana. O halde giriş katı az çok belli oldu gibi. ADC kısmında şöyle bir problem var sağ ve solu aynı anda örneklemek gerek STM de aynı anda hold özelliği var mı? Kullandığım bir Pic de vardı bu özellik.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 12:12:26
Alıntı yapılan: FxDev - 30 Kasım 2014, 12:07:18
İşlemcideki ADC yetmezse dıştan bir ADC bloğu kullanılabilir aslında. Bugun analog devrelere girmeye başlayalım..

Hocam ADC den ziyade ben pwm frekansının çözünürlüğü ve özellikle frekansına kafayı takmış durumdayım. Volume kontrolünün sağlıklı yapılabilmesi için duty sürelerinin önemli ölduğunu düşünüyorum. Ayrıca her örnekleme arasında geçen süredeki pwm pulse sayısı (frekansı) ne olursa uygun olur sence.
Kafada bir bilgi var mı ? Deneme yanılmamı gidiyoruz?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 12:27:35
Alıntı yapılan: FxDev - 30 Kasım 2014, 12:07:18
200mV gerçek değerler mi? Biraz düşük geldi bana. O halde giriş katı az çok belli oldu gibi. ADC kısmında şöyle bir problem var sağ ve solu aynı anda örneklemek gerek STM de aynı anda hold özelliği var mı? Kullandığım bir Pic de vardı bu özellik.

Evet yaklaşık 200mV görünüyor osiloskopta.

Şimdi bişeyi farkettim. Bu videoyu oynatınca 20Hz den itibaren sesleri bilgisayardan duyabiliyorum ama telefondan oynatınca 250Hzden sonra duyabiliyorum. Telefonda 1W hoparlör var. Bilgisayarda 2x 2W + Bass var.

@robomaster hocam adamlar 8bit işlemcilerle hemde alt seviye işlemcilerle yapmışlar mantığını kavrasak olayın gerekirse 24bit adcli 16bit pwm li entegrelerde koyarız diye düşünüyorum. Zira bu konuda bilgim neredeyse sıfır. İlk kez ses çıkaran bişeylerle uğraşacağım.


@FxDev aynı anda iki kanalı örneklemeden mi bahsediyorsunuz? Stmde 1 tane ADC modülü var ve tarama yöntemi ile çalışıyor diye biliyorum.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 12:40:12
Alıntı yapılan: FxDev - 30 Kasım 2014, 12:07:18
200mV gerçek değerler mi? Biraz düşük geldi bana. O halde giriş katı az çok belli oldu gibi. ADC kısmında şöyle bir problem var sağ ve solu aynı anda örneklemek gerek STM de aynı anda hold özelliği var mı? Kullandığım bir Pic de vardı bu özellik.

Super şimdi yeni bir şey daha çıktı. ADC çevriminde her iki kanal da aynı anda hold edecek.
Daha önce dikkat etmemiştim. Picte böyle bir şey yok sanırım.
Aynı anda 2 farklı kanaldan eş zamanlı ADC çevirimi yapmak mümkün olduğunu sanmıyorum Microchip için.

*En azından 18 serisi için.

Hocam hangi pic ti o kullandığın.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 12:50:16
Arkadaşlar gördüğünüz üzere basit değil :) Şöyle ki adc 12 bitse pwm en fazla 12 bit olabilir. Ayrıca pwm frekansımız 100khz olacaksa adc ninde en az 100khz ile taranması gerekiyor ve bunların hepsi senkron olmak zorunda. Mono da sıkıntı yok ama stereo da sıkıntı var. Dspiclerin hepsinde aynı anda hold özelliği var hem de 4 kanal için birden!! Hold özelliği olsun çevrim sonrada yapılır ama aynı anda hold önemli bir kavram. Bunları zaten kesmeler ve DMA lar halledecek ama aynı anda hold yoksa işimiz zor gözüküyor stereoda.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 12:58:01
Alıntı yapılan: FxDev - 30 Kasım 2014, 12:50:16
Arkadaşlar gördüğünüz üzere basit değil :) Şöyle ki adc 12 bitse pwm en fazla 12 bit olabilir. Ayrıca pwm frekansımız 100khz olacaksa adc ninde en az 100khz ile taranması gerekiyor ve bunların hepsi senkron olmak zorunda. Mono da sıkıntı yok ama stereo da sıkıntı var. Dspiclerin hepsinde aynı anda hold özelliği var hem de 4 kanal için birden!! Hold özelliği olsun çevrim sonrada yapılır ama aynı anda hold önemli bir kavram. Bunları zaten kesmeler ve DMA lar halledecek ama aynı anda hold yoksa işimiz zor gözüküyor stereoda.

PWM frekansı ADC frekansından yüksek olabilir. Özellikle volume kontrol için olmalıda zaten gibi geliyor bana ...

DMA dediğin Direct Memory Access ise konu ile bağlantısını açabilirmisin hocam.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 14:08:20
Bunun bilgi sinyaline bir katkısı olmaz. Örneğin adc 100khz pwm 200khz olsun. Adcden sirayla 1 2 3 bilgileri aldik. Birw bir disari cikarirken bilgi 1 1 2 2 3 3 olarak disa cikacak. Bunun bir faydasi olacagini düşünmüyorum. Dma adcden bilgileri okuyup hazir olunca kesme cektirtebilir. Ben hala hold olayina takildim.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 14:11:28
Dikkat edilmesi gereken diğer husus  ADC nin çözünürlüğüne ilave olarak o çözünürlükte saniye yapabileceği çevrim sayısıdır.
Biz cd kalitesini baz alıyorsak 44.1khz , bu her kanal için saniyede 44.1 ksps  çevirim demektir.
Microchip in 16 çözünürlükte bu hıza çıkan denetleyicisi yok eğer yanlış bakmadıysam.

Bir kontrol edin lütfen ...
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 14:18:27
16 bit yok 12bitte hali hazirda bir projemde kullanmistim.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 14:21:37
Alıntı yapılan: FxDev - 30 Kasım 2014, 14:08:20
Bunun bilgi sinyaline bir katkısı olmaz. Örneğin adc 100khz pwm 200khz olsun. Adcden sirayla 1 2 3 bilgileri aldik. Birw bir disari cikarirken bilgi 1 1 2 2 3 3 olarak disa cikacak. Bunun bir faydasi olacagini düşünmüyorum. Dma adcden bilgileri okuyup hazir olunca kesme cektirtebilir. Ben hala hold olayina takildim.

Doğru Tam olarak 111 222 333 gibi doğru. Pwm çözünürlüğü volume kontrolünde önemli olan kısım. Şöyleki duty süresi çıkış genliğini belirliyorsa o zaman genliği pwm çözünürlüğü ne kadar geniş ise o kadar hassas ayarlarız. Şimdi daha iyi şekillendi.

mesaj birleştirme:: 01 Aralık 2014, 04:25:47

Alıntı yapılan: FxDev - 30 Kasım 2014, 14:18:27
16 bit yok 12bitte hali hazirda bir projemde kullanmistim.

PIC24FJ128GC010 için :
nalog Peripherals   3-Comparators, Bandgap - Yes, 2-OpAmp; 2A/D, 2x ADC Mode-1 16-bit @ 1ksps; ADC Mode-2 12-bit @ 10000ksps; 2D/A, 2x10-bit @ 1000ksps, CTMU

16 bit te 1ksps diyor. Sanırım yetersiz.
12 bit te 10000 ksps uçmuş.

12 bit e mecbur değiliz herhalde.

STM de ve diğer denetleyiciler de durum nedir? Arkadaşlar?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 14:30:12
STM32L152RE

Rich analog peripherals (down to 1.8 V)
2x Operational Amplifier
12-bit ADC 1 Msps up to 40 channels
12-bit DAC 2 ch with output buffers
2x ultra-low-power comparators(window mode and wake up capability)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 14:34:54
@mistek :
STM in 12 bitte çok daha hızlı olduğu görülüyor.
Acaba 12 bit üzerinden gitsek ne olur.
Yoksa harici bir adc mi kullansak.

Ses durumu nekadar etkilenir. Yapmışken baştan iyi bir şey mi olsa.

Oradaki output buffers denilen şey hold özelliğnden faklı dimi.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 15:00:39
Şu an bulunduğum yerde elektrikler kesik. Gelince araştırma içine girip ilk şu hold özelliğine bakacağım.

Eğer oldu ki bu özellik yok STM32 yi master yapıp güç katını hazır entegreye devretme durumuna girebiliriz. Stereo olmadıktan sonra pek anlamı yok yaptığımız işin.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 15:23:04
Hold olayını ben anlamadım.

Hold bize ne için lazım ? ADC örnekledi bizde bunu belli adrese yazdık. Bize ikinci bir ADC mi lazım?

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 15:30:39
Elbette lazım! Sağ ve sol kanal ayrılıyor. Sağdakinin ses seviyesi ile soldakinin farklı olabilir. Bunu anlamanın tek bir yolu var o da iki ADC kanalı kullanmak. Şimdi ses çıkarken bu kanallarden aynı anda çıktığını düşünürseniz aynı anda hold edilip çevrim yapılması gerekli ki faz farkı oluşmasın. Örneğin şarkıda sağ ve soldan aynı anda "do-re-mi.." diye değişiklik olduğunu varsayın. ADC'nin bir kanalı "do" yu diğer kanalı "re"yi kapar ve örnekler sonra da çıkışa verirse olmaz. İksi de aynı anda "do"yu almalı ki kulak aynı notaları duysun. Bu küçük gibi gözüküyor ama büyük problem. Bunun yanında çıkış kısa devre koruması da var.

Tüm bunları düşündüğümüzde sanki D-Class entegresi kullansak daha mantıklı olacaktı gibi geldi gözüme. İsterseniz projenin başında böyle bir değişiklik yapalım entegre olursa profesyonel bir şey de çıkmış olacaktır, ne dersiniz? Amacımızdan sapmış gibi gözükebiliriz yalnız sadece D-Class tarafını entereye yükleyip, yine diğer kısımları kendimiz yapabiliriz. Bu hem projenin gidişatını hızlandırır hem de profosyonel bir D-Class yükselticimiz olur. Eğer son dediğim gibi yapalım derseniz blok diyagramı değiştireyim?

Bu arada bugün aklıma geldi, pot yerine butonlu rotary encoder kullanalım, LCD kullandığımızda menu vb. daha avantajlı olabilir!
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 15:31:57
Alıntı yapılan: mistek - 30 Kasım 2014, 15:23:04
Hold olayını ben anlamadım.

Hold bize ne için lazım ? ADC örnekledi bizde bunu belli adrese yazdık. Bize ikinci bir ADC mi lazım?


dOSTUM HOLD ŞUDUR :
Basitçe örnek verirsem
Sen sol kanal da adc çevrimi yaptın diyelim. Sonra sağ kanala geçtiğinde aradan zaman geçecek ve her iki kanalda şarkının aynı yerinde olmayacaktır. O zaman örneklemeye başlamadan önce her iki kanalıda hold edersek. (aynı anda) birinin çevrimini tamamladıktan sonra diğerine döndüğümüzde önceki sorunla karşılaşmayız. Aslında ADC çevrimindeki kapasitörün şarjlı tutulması olayı.
Aksi halde bir nevi REVERB olayı oluşur.

mesaj birleştirme:: 30 Kasım 2014, 15:35:39

Alıntı yapılan: FxDev - 30 Kasım 2014, 15:30:39
Elbette lazım! Sağ ve sol kanal ayrılıyor. Sağdakinin ses seviyesi ile soldakinin farklı olabilir. Bunu anlamanın tek bir yolu var o da iki ADC kanalı kullanmak. Şimdi ses çıkarken bu kanallarden aynı anda çıktığını düşünürseniz aynı anda hold edilip çevrim yapılması gerekli ki faz farkı oluşmasın. Örneğin şarkıda sağ ve soldan aynı anda "do-re-mi.." diye değişiklik olduğunu varsayın. ADC'nin bir kanalı "do" yu diğer kanalı "re"yi kapar ve örnekler sonra da çıkışa verirse olmaz. İksi de aynı anda "do"yu almalı ki kulak aynı notaları duysun. Bu küçük gibi gözüküyor ama büyük problem. Bunun yanında çıkış kısa devre koruması da var.

Tüm bunları düşündüğümüzde sanki D-Class entegresi kullansak daha mantıklı olacaktı gibi geldi gözüme. İsterseniz projenin başında böyle bir değişiklik yapalım entegre olursa profesyonel bir şey de çıkmış olacaktır, ne dersiniz? Amacımızdan sapmış gibi gözükebiliriz yalnız sadece D-Class tarafını entereye yükleyip, yine diğer kısımları kendimiz yapabiliriz. Bu hem projenin gidişatını hızlandırır hem de profosyonel bir D-Class yükselticimiz olur. Eğer son dediğim gibi yapalım derseniz blok diyagramı değiştireyim?

Bu arada bugün aklıma geldi, pot yerine butonlu rotary encoder kullanalım, LCD kullandığımızda menu vb. daha avantajlı olabilir!

Niye fena da gitmiyordu hocam. Erken havlu mu attın yoksa iş yoğunluğu mu var?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 15:36:09
1us lik zaman farkı bizim için çok mu peki?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 15:42:56
Her iki kanal arasında ADC çevrim hızına göre ki bence 50us kadar çıkabilir bu mcu göre, bir fark oluşacaktır. Bir nevi reverb veya echo etkisi yapar. Kulak hissedermi emin değilim. Genelde dediğim efektler milisaniye seviyesindedir.

Aslında önemsemeden bu şekilde devam etmek işi yarım bırakmaktan daha mı iyi olur.
Ama niye yarım kasın ki. 16 bit bit adc bakalım ozaman. İşi harici bir adc modülle çözelim bence.
Sizler ne dersiniz ?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 15:48:01
@robomaster: Yok iş yoğunluğu değil aslında, ufak tefek şeyler çok mide bulandıracak, yok gecikti gecikmedi. Maliyet açısından da entegre daha uygun bir çözüm olacak artı profeosyonel bir şey çıkacak. Olayın ses boyutundan çok beni kısa devre durumu ilgilendiriyor. Bu kısımlar oldukça baş belası olabilen durumlar, daha önceki motor sürücü tasarımlarımdan biliyorum. Ama bugün bir kaç entegre inceledim, her şeyi içsel yapıyorlar ve çok uygun fiyatlar var bizim bu proje için örneğin 2$ denmiş. Ve alan oldukça küçük, bizim mosfetleri sürücüleri ve akım sensörlerini düşününce ciddi alana ihtiyacımız olacak.

Yine ses kısmıyla uğraşacağız elbette ses işlemi olacak mikrodenetleyicide ama kulaklık için bunu yapalım diyorum. Zaten spektrum oluşturma ses kısıp açma vs. yine mikrodenetleyici kontrolünde olacak. Güç kısmını entegreye atalım diyorum.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 15:50:21
Alıntı yapılan: FxDev - 30 Kasım 2014, 15:48:01
@robomaster: Yok iş yoğunluğu değil aslında, ufak tefek şeyler çok mide bulandıracak, yok gecikti gecikmedi. Maliyet açısından da entegre daha uygun bir çözüm olacak artı profeosyonel bir şey çıkacak. Olayın ses boyutundan çok beni kısa devre durumu ilgilendiriyor. Bu kısımlar oldukça baş belası olabilen durumlar, daha önceki motor sürücü tasarımlarımdan biliyorum. Ama bugün bir kaç entegre inceledim, her şeyi içsel yapıyorlar ve çok uygun fiyatlar var bizim bu proje için örneğin 2$ denmiş. Ve alan oldukça küçük, bizim mosfetleri sürücüleri ve akım sensörlerini düşününce ciddi alana ihtiyacımız olacak.

Yine ses kısmıyla uğraşacağız elbette ses işlemi olacak mikrodenetleyicide ama kulaklık için bunu yapalım diyorum. Zaten spektrum oluşturma ses kısıp açma vs. yine mikrodenetleyici kontrolünde olacak. Güç kısmını entegreye atalım diyorum.

Güç kısmına gelince seçenekleri değerlendiriz. O kısma gelmeden direkt pic çıkışından filtre ile çıkış alıp osilaskop ile değerlendiririz.
Güç kısmında seçenek çok bence de.


Bu proje de amaç bazı şeyleri pratiğe dökmek zaten. İsterimki tüm çıkış katı ve kısa devre koruyucu ları biz tasarlayalım.
Kısa devrede :
1. Ya current sense ile mcu üzerinden
veya
2. Aktif elmanlar ile devre olarak 2 seçenek üzerinde düşünebiliriz.
1. si kolay bence. 2.si sıkar gibi geliyor. Örnek uygulamalara bakmak lazım.

Entegre hangi kısmı hallediyor anlamadım. Hangi entegre?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 15:57:19
TPA3116 düşündüğüm entegre ismi.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 15:57:28
Videolarda izlediğimiz elemanlar bu işi pic atmel ile yapmışlar iyi kötü ses duyuluyor biz niye takıldık ki.

Ben konuya çok hakim değilim ama ADC tarama yöntemi ile çalışan işlemcilerde 2 kanal arasındaki geçiş süresi 1us kadar bişeydi.
Yani 1. kanaldan sesi aldık t anında.
2. kanaldan t+1us sonra almamız çok sorun olmayacağını düşünüyorum.

Zaten mikroişlemcimiz tek çekirdek değil mi? 1. kanalın ADC birimin verilerini alıp Sol kulağa gönderip 2. kanalın verilerini işleyene kadar arada çok daha fazla süre geçecektir. Şuan tek sıkıntı Bit çözünürlüğü olarak görünüyor. Mario daki sesin benzerini dinleyebiliriz 8bit - 12bit çok sorun değil :)

Bence şöyle yapalım. Mikroişlemciden sonrası mevcut tasarım kalsın hazır entegre kullanmayalım.

SES-ADC-MCU arasında karar veremezsek en son ADC modülünü işlemciden bağımsız olarak yeni bir çiple çözeriz diye düşünüyorum.
Hedef bence %90 verimli D class anfi yapmak olsun sesin mükemmelliği sonra sağlanabilir.

Baktık olmuyor yapmayız yada çip kullanırız sonuçta kimsenin bu projeyi bitirmek teslim etmek gibi bir sözü yok. Amaç öğrenmek dedi zaten FxDev.

D class tasarımla ilgili
Biraz göz attım bulunsun el altında: http://www.irf.com/product-info/audio/classdtutorial606.pdf (http://www.irf.com/product-info/audio/classdtutorial606.pdf)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 16:02:49
Alıntı yapılan: FxDev - 30 Kasım 2014, 15:57:19
TPA3116 düşündüğüm entegre ismi.

Hocam entegrede analog girişler var. Entegre bir çok mevzuyu çözüyor zaten de. Bize çalışılacak bir şey kalmadı hani.

@mistek geçiş süresi 1sn de ona bir de çevrim süresinin ilave edilmesi lazım gibi geliyor bana. Dökümana bir bakalım.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 16:05:25
@mistek: O halde mistek'in dediği şekilde ilerliyoruz. Hazır entegreye yasak koyduk!
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 16:06:13
Alıntı yapılan: robomaster - 30 Kasım 2014, 16:02:49
@mistek geçiş süresi 1sn de ona bir de çevrim süresinin ilave edilmesi lazım gibi geliyor bana. Dökümana bir bakalım.

Hocam çevrim süresi 1Msps verilmiş zaten. 1us de o olsun.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 16:13:20
@Mistek : Evet Doğru.

Gönderdiğin dökümanda
Major Causes of Imperfection kısmı altında karşılaşılacak sorunları güzel anlatmış.
İyi bir iş için hepsine çözüm bulmak lazım.

Pulse width error
Quantization error
Dead time
Delay time
Finite Rds(on)
Vth and Qg
Body diode recovery
Stray inductances
Nonlinear inductance /
Capacitance
DC Resistance
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 16:23:26
Alıntı yapılan: robomaster - 30 Kasım 2014, 16:13:20
@Mistek : Evet Doğru.

Gönderdiğin dökümanda
Major Causes of Imperfection kısmı altında karşılaşılacak sorunları güzel anlatmış.
İyi bir iş için hepsine çözüm bulmak lazım.

Pulse width error
Quantization error
Dead time
Delay time
Finite Rds(on)
Vth and Qg
Body diode recovery
Stray inductances
Nonlinear inductance /
Capacitance
DC Resistance
Bayağıda sorun varmış.
Neydi şu entegrenin adı :D

Şaka bi yana sorunları tek tek göz önüne alıp ne yapılabilir ne yapılamaz bakalım ondan sonra karar verelim olmazsa.

Beklentide önemli tabi bu konuda. Profesyonel bi iş mi çıkacak yoksa büyük oranda iş görecek birşey mi çıkacak ona bakmalıyız.

Beklenti ne kişisel olarak?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 16:47:17
Alıntı yapılan: mistek - 30 Kasım 2014, 16:23:26
Bayağıda sorun varmış.
Neydi şu entegrenin adı :D

Şaka bi yana sorunları tek tek göz önüne alıp ne yapılabilir ne yapılamaz bakalım ondan sonra karar verelim olmazsa.

Beklentide önemli tabi bu konuda. Profesyonel bi iş mi çıkacak yoksa büyük oranda iş görecek birşey mi çıkacak ona bakmalıyız.

Beklenti ne kişisel olarak?

Dostlar dökümanda yok ama ben bildiğim kadarı ile açıklayayım.
Pulse width error    : Örnekleme aralığınız ile pwm frekansınızın senkron olması gerekirki. İstenizlen Rms değeri çıkışta oluşsun.   
Quantization error   : Çevrim esnasındaki yuvarlama hatasıdır. ADC çözübürlüğü ve örnekleme frekansı arttıkça azalır.
Dead time        : Mosfet bridge te  mosfet in yalıtıma gitme süresi iletime girmesinden uzundur. İki mosfetin kısa devre (shoot through)
             oluşmaması için geçiş aralıklarında ölü süre bırakmak gerekir. Ya yazılımla yada mosfet sürücü entegrelerde dead time    
             ayarlanabilir. (bazılarında)   
Delay time           : Mosfetin gatine kare dalga verdik diye hemen açılıp kapanacak değil ya meret :)
Finite Rds(on)       : Mosfetleri gerektiği hizlarda süremezsek Rds direnci üzerinde aşırı ısı kaybı (güç kaybı) oluşur. D-Class bir anlamı kalmaz.
Vth and Qg           :  ???????????
Body diode recovery  : ??????????????
Stray inductances    :İstenmeyen endüktif etkiler. Bacakları kısa tut. Yolları kısa tut. PCB dikkat et. Elamanları uygun yerleştir gibi dikkat edilecek 
         usurlar.
Nonlinear inductance / : Çıkıştaki filtrenin lineer bir çalışma aralığının olmaması. Ancak ses frekansı ile alakası nedir. bakmak lazım.
Capacitance
DC Resistance        : Sonuçta alçak geçiren bir filtrede bir güç kaybı da var.

@mistek öncelikle op amp ile bir level shifter ve 16bit iyi bir adc bence


mesaj birleştirme:: 01 Aralık 2014, 06:56:30

Ey gidi lamlalı anfiler. D-sınıfı kalite olarak yanına bile yaklaşamaz.
Plak ve lambalı anfi keyfi diyorum. Ne varsa ANALOG müzik sistemlerinde var... Ama durmak yok artık.

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 16:56:40
Body Diode Recovery=mosfetin D-S arasındaki diyotun Toparlanma süresi. İletimden kesime- Kesimden iletime.

Vth=Mosfetin iletime gireceği eşik değeri
Qg=Mosfet Gate Source arasındaki toplam yük. Ne kadar hızlı dolar boşalırsa okadar hızlı anahtarlama olur.

Sorunlardan 5 tanesi mosfet seçimiyle ilgili. 1 Tanesi PCB 2 tanesi İşlemciyle ilgili. Geri kalanı görmezden gelelim şimdilik.
Yapılacak anfi 50W. DC resistans çok etkili olmayacaktır.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 16:59:49
Alıntı yapılan: mistek - 30 Kasım 2014, 16:56:40
Body Diode Recovery=mosfetin D-S arasındaki diyotun Toparlanma süresi. İletimden kesime- Kesimden iletime.

Vth=Mosfetin iletime gireceği eşik değeri
Qg=Mosfet Gate Source arasındaki toplam yük. Ne kadar hızlı dolar boşalırsa okadar hızlı anahtarlama olur.

Sorunlardan 5 tanesi mosfet seçimiyle ilgili. 1 Tanesi PCB 2 tanesi İşlemciyle ilgili. Geri kalanı görmezden gelelim şimdilik.
Yapılacak anfi 50W. DC resistans çok etkili olmayacaktır.

BDR Durumu olumsuz nasıl etkiliyor o kısmı aydınlatmak lazım.
Filtre DC direnci hoparlör direncine seri bağlı ve hoparlör üzerindeki gücü düşürüyor. Ama ne kadar ?

mesaj birleştirme:: 30 Kasım 2014, 17:14:34

Bu arada çıkıştaki kısa devre koruma işi mosfet sürücü bir entegre halledebilir. Fault çıkışı olan.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 17:21:10
FxDev'in verdiği entegreye baktım da insanı fena halde çekiyor. Keşke görmeseydim.

@robomaster evet birkaç noktada çiplerden yardım alabiliriz.

Level shifter için klasik opamplar işe yarar mı yoksa audio sınıfı bişeyler mi bulmak lazım? Lm358 mesela?

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 17:32:44
Alıntı yapılan: mistek - 30 Kasım 2014, 17:21:10
FxDev'in verdiği entegreye baktım da insanı fena halde çekiyor. Keşke görmeseydim.
Level shifter için klasik opamplar işe yarar mı yoksa audio sınıfı bişeyler mi bulmak lazım? Lm358 mesela?

fxdev entegre bende sevdim. AM radyo band ı etkilerini azatma diyor. D-class am radyodan nasıl etkileniyor. :)
Cevap : AM bandındaki frekanslarda  anahtarlama yapıyor meret.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 18:11:16
Arkadaşlar son bir karar verelim ne diyoruz entegre mi değil mi :)

Audio sınıfı opamplardan başka seçeneceğimiz yok noise levellarına falan bakmak lazım hep.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: asma - 30 Kasım 2014, 18:15:15
Alıntı yapılan: FxDev - 30 Kasım 2014, 16:05:25
@mistek: O halde mistek'in dediği şekilde ilerliyoruz. Hazır entegreye yasak koyduk!
Ben pwm oluşturmak için zor yolu denediğinizi düşünüyorum. (öğrenmek ve öğretmek için elbette faydalı olacaktır)
Hazır entegreyle ilgili benim mesajıma da cevap vardı.
Alıntı yapılan: FxDev - 29 Kasım 2014, 23:26:16
@asma: Konumuzun içinde mikrodenetleyici olmak zorunda, amacımız çok kaliteli bir yükselteci yapmak değil, bu işi manuel olarak yapmak olduğundan hazır bir entegre kullanmak istemiyoruz.
İlk mesajdaki nedir bu class-D paragrafında bir temel şema var. Sürekli değişken "referans sinyaline" göre pwm üreten ve bunu güçlendirip filtreleyip çıkışa ileten alet.
Üçgen dalga yada terstere dişi rampa yaparken giriş ile karşılaştırılır, 1/0 lar oluşur. Periyotları giriş sinyali belirler, frekans sabittir. Bu işlem zaten ADC yöntemlerinden biridir.
Hazır entegre olarak temel eleman sayabileceğimiz op-amp kullanabiliriz.
Hazır entegre olarak mosfet sürücü kullanabiliriz.
Hazır pwm üreteci veya hazır yükselteç entegresi kullamayalım. (bu başka bir proje olur)
Bel ki net ifade edemedim ama bu işi genelde farklı şekilde yapıyorlar , bilmem kaç bit adc kullanırsak... veya stereo yu okurken oluşabilecek zaman kaybını konuşmak yerine daha basit yolu deneyelim ya da elden geçirelim ve biz bunu istemiyoruz onun için şu yoldan gidiyoruz diyelim.
 
Alıntı yapılan: mistek - 30 Kasım 2014, 15:57:28
D class tasarımla ilgili
Biraz göz attım bulunsun el altında: http://www.irf.com/product-info/audio/classdtutorial606.pdf (http://www.irf.com/product-info/audio/classdtutorial606.pdf)
Bu dökümanda belki ürün tanıtımı var ama yinede genel yapı çok yalın olarak gösteriliyor. (ADC yok)
Ben ses girişi ile çıkışı arasında mcu olmasın derim. Elbette kontrolleri yapmak için istersen adc kullanıp, kullanıcı isteklerini ve çıkış katını izleyip gözlemci ve müdahale için mcu kullanılabilir. Yalnız kart değil kutu içi ne olup ne bittiğini mcu ya bildirmek; devre koruması , hoparlör koruması veya ses kalitesinin korunması için mcu kullanmak çok faydalı olacaktır.

Kolay gelsin.

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 18:23:01
@Asma
Katılıyorum.

Level shifter ı yapıp. Hangi adc ise olsun.
Şunlarla ilgili @mistek açıkladı ama sorun olan kımı nedir ? Aydınlatamadık.

Vth and Qg           : ?
Body diode recovery  : ?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 18:28:50
Ben ilerisini göremediğim için çok yorum yapıyor kafa karıştırıyor olabilirim.(Cahilliğimi belirttim en başta)

Entegre kullanırsak hesap kitap nasıl yapılıyor bunlarada kafa yoralım böyle bi seçeneğimiz olur mu FxDev hocam?

Benim amacım süper anfim olsun değilde ses örnekleme, LC filtre, yüksek frekansta mosfet anahtarlama, kısa devre koruma konularında biraz daha kafa yormak aslında.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 18:33:17
Arkadaşlar Vth ve Qg gate ile ilgili. Hızlı anahtarlama yapabilmek için gerekli faktörler. Body diode recovery ise yüksek güçlerde mosfet içindeki diyotun reverse recoverysi ile ilgili. Onun için dedim zaten hazır entegreye yönelelim diye.

Entegre kullanırsak yine hesap kitap yapacağız, bunun yanında kulaklık çıkışları için de STM32'nin DAC'larını kullanabiliriz. Bir çok hesap kitap yapacağız, özellikle işlemci kısmında giriş kısımlarında vb. En basitinden opamp seçimlerini bile ele aldığımızda bir çok şey öğreniriz. Son kararı sizlere bırakıyorum. Benim önerim entegre yönünde.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: asma - 30 Kasım 2014, 18:37:19
İnput level shifter hemen her tek beslemeli analog amfide VCC/2 değerine çekilerek yapılır.
Giriş empedansı düşünülerek 2X10k ve bir kondansatör ile gerçekleştirilir.
Kondansatör low esr vs. olması düşünülmez, kesinlikle kutuplu kondansatörden uzak durulur. Giriş filtresi içinde geçerli bu durum.
Ayrıca güç devresi değil, besleme devresi smps veya lineer olası verimde çok fark oluşturmaz. Çünkü regülasyona gerek duyulmaz. (geribesleme op-amp üzerinden yapılırken beslemeye bağlı değişikliklerden etkilenmeyen op-amp kendi işini yapmaya devam eder)
Soğutucu ise zaten kullanılmaz.
Benim düşüncem tek besleme olacaksa (hazır olabilir) smps kullanalım. Simetrik beslemede sac trafo ve büyük kapasitörler kullanılabilir. Yok class D den T ye geçeceksek besleme de proje içinde olmalı. Onun dışında bu önemsiz bir ayrıntı.  ;)

Biraz geriden takip ediyor gibi oldum ama yazarken unuttuklarımı eklemiş olayım.  :)

Kolay gelsin. 
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 18:40:18
@lm 358 inceledim. offset 2mv. asyalı amca nınki 5mv. Noise 4nv / hz demiş. Ama lm 358 için rastlayamdım böyle bir değere.
Slew Rate önemli anlık. Genlik yükselmelerinde. Meslela şarkı bir den max genlikle  girerse (yaklaşık 1.2Volt line level) op amp buna ne kadar sürede cevap verbilir. Ama lm358 slew rate önemli.  1mhz diyor ama ani yükselmelerde slew rate önemli. 0.7 V / us diyor.
1.2volt için 2us gecikme demek bu.
Yorumlayın siz....
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 18:49:38
İşin mantığını kavrayıp hesap kitap konularını es geçmeyeceksek bende entegre diyorum. Bir yandan da ADC ile ses nasıl alınır ona bakacağım.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: Erol YILMAZ - 30 Kasım 2014, 18:54:51
Voltaj izleyici Lm358 e 40 uS lik dik köseli bir sinyal
Bagladigimizda çikan sinyal ciddi şekilde bozulmuştu.

(http://s28.postimg.cc/ni87c4o0p/LM358_V_Follow.jpg) (http://postimg.cc/image/ni87c4o0p/)

Skobu bile olmayan arkadaşların bol zamani olsa bile D class bir anfiyi bütün sinyal hattindan itibaren uygulayip iyi bir sonuç almalari düşük ihtimalli şansa kalir düşüncesindeyim.

Etkin noktada kullanılacak bir kontrol çipi, sonuca ulaşmada yardimci olur, ondan sonra bu problemler herkesin imkaninca tek tek incelenebilir.

Yapilan bu iyileştirme ve düzeltmeler görsel şekilde raporlanarak daha sonra elektronik sektörüne katılacak arkadaslarimiza miras birakilabilir.

Proje tasarimcisi, fikir saglayici kisiler,  dokümanlar, uygulama yapanlar, bunlari takip ve kaydeden kisileri ile ciddi bir proje olur.

İzlenilen yol ve tarih semasi da daha sonra bakanlar için yol gösterici olacaktir.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 19:13:47
Alıntı yapılan: Allegro - 30 Kasım 2014, 18:54:51
Voltaj izleyici Lm358 e 40 uS lik dik köseli bir sinyal
Bagladigimizda çikan sinyal ciddi şekilde bozulmuştu.

Skobu bile olmayan arkadaşların bol zamani olsa bile D class bir anfiyi bütün sinyal hattindan itibaren uygulayip iyi bir sonuç almalari düşük ihtimalli şansa kalir düşüncesindeyim.

Etkin noktada kullanılacak bir kontrol çipi, sonuca ulaşmada yardimci olur, ondan sonra bu problemler herkesin imkaninca tek tek incelenebilir.

Yapilan bu iyileştirme ve düzeltmeler görsel şekilde raporlanarak daha sonra elektronik sektörüne katılacak arkadaslarimiza miras birakilabilir.

Proje tasarimcisi, fikir saglayici kisiler,  dokümanlar, uygulama yapanlar, bunlari takip ve kaydeden kisileri ile ciddi bir proje olur.

İzlenilen yol ve tarih semasi da daha sonra bakanlar için yol gösterici olacaktir.
Lm358 in 0v tan 5v a ulaşması  arası nominal çalışmada 7-8 us demek. düşen kenardada 7-8 us demek. 40 - 16  = 24 us kenarları dikten kenarları eğimli bir sinyale döndü zaten olay.   Ses sinyaline 22KHZ den yaklaşık 45 us. Ama tepeden tepeye 2.5volt. Scope ile bakmak lazım.

LT1317 YE benzer piyasada bulunabilen bir şey olur bence...
LM318 olur.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 19:43:40
LM358'i Gerilim izleyici olarak çalıştırdım.(Entegre orjinal mi bilmiyorum.)

Besleme 5v.
Giriş sinyali 4v Kare dalga.

Mavi: Giriş
Yeşil: Çıkış

Frekanslar sağ alt kenarda yazıyor.

(http://s27.postimg.cc/w3n2wg70v/tek00151.jpg) (http://postimg.cc/image/w3n2wg70v/)

(http://s27.postimg.cc/4ubphy5xr/tek00152.jpg) (http://postimg.cc/image/4ubphy5xr/)

(http://s27.postimg.cc/eswo4ffdb/tek00153.jpg) (http://postimg.cc/image/eswo4ffdb/)

(http://s27.postimg.cc/5medh5a4v/tek00154.jpg) (http://postimg.cc/image/5medh5a4v/)

(http://s27.postimg.cc/48mqluavj/tek00155.jpg) (http://postimg.cc/image/48mqluavj/)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 19:50:43
Söylediğimden de kötü ...
Trigger modu :
Single alıp 44khz deneme şansı varmı sinyali görelim.
Bir 4 voltta birde 2.5 voltta.

Not : 1khz lik sinyalde de var o eğimler. Sinyale yaklaştıkça farkedilir ama period içinde önemsenecek kadar az.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 30 Kasım 2014, 20:00:46
Single ve Alt konumu nedir? Bu resimlerde trigger yeşil sinyale auto modda.


(http://s30.postimg.cc/t0gp7xr9p/tek00156.jpg) (http://postimg.cc/image/t0gp7xr9p/)

(http://s30.postimg.cc/hpe1jkkel/tek00157.jpg) (http://postimg.cc/image/hpe1jkkel/)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 20:10:39
Eline sağlık güzel olmuş. Lm358 ile zorlamayalım. Gerçi kare dalga gibi anlık değişimler nadiren olur audio söz konusu olusa ama olsun.
Biz lm318 veya bulursak LT ile bir deneriz. Uygun zaman da alır denerim.

ADC  için AD7705 için ne dersiniz. Bir incelemek lazım.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 21:03:02
Arkadaşlar son tespitler sonrası devremiz aşağıdaki gibi olacaktır. Kontrol entegresi olarak TPA3116 öneriyorum. Bu entegrede tamamsak toplu sipariş geçebiliriz isterseniz?
(http://i.hizliresim.com/RbLnJa.png)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 21:28:15
yani power kısım direkt tpa3116
earphone kısmı başta planladığımız gibi öylemi.

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 30 Kasım 2014, 21:41:23
Aynen öyle olacak. Yalnız kulaklık kısmını lineer tasarlayalım kanısındayım zaten fazla güçlü olmayacak.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 30 Kasım 2014, 21:45:22
opamp ve basit sürücüler hariç, hazır entegre kullanmaktan yana değilim. ancak genele uymakla birlikte ben güç kısmının mosfetlerle tasarlanmasının daha iyi olacağını düşünüyorum.

Zaten çıkış katından önce mcu kısmını halletmek lazım.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: एक होना - 30 Kasım 2014, 21:52:46
TPA3116 entegresi kesinleşirse sipariş alacak arkadaşa 5 adet ilave etmesini rica ediyorum.
bu arada fiyatları ne kadar ?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mcn - 30 Kasım 2014, 23:47:34
e yuh ama ne ara konuşuldu 6 sayfa bir gün girmedik foruma konu almış başını gitmiş, ama güzel böyle olması hemen en baştan okuyup size yetişiyorum siz gidedurun.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: iyildirim - 30 Kasım 2014, 23:48:54
Birkaç gün önce pilli bozuk bir radyo-anfi için TDA serisi birşeyler takar bitiririm diye düşürken, bu konu ortaya çıktı. Pille çalışacak bir cihaz için yüksek verim vs. derken benim de aklım çelindi.

İşin fantazi kısmı olmasa direkt bir TPA31xx gibi chip kullanmak çok mantıklı. TPA3116 aliexpress de 10 luk lotu 16 usd gibi. Benim ihtiyacımı görecek 3110 kullanan kitin adedi de 10usd. 3110un chip olarak 5 lik lotu 6usd gibi.
 
Kendi adıma güç katından daha çok ses verisi üzerinde sinyal işleme kısımları daha karmaşık ve zaman alacak gibi geliyor. Birde fazntaziler var.  :)

Gelinen son duruma baktığımda ise özellikle "All Sound Algorithm" kısmının güç katına hiç bir etkisi olmadığını görüyorum. Öte yandan güç katını ayrık elemanlarla,  mcu ile yapmak açıkçası bana daha cazip geliyor. 
Bence bu projede ki en kritik nokta 12 bit ADC nin ne kadar yeterli olacağı. Tabii bu projeye SM güç uygulaması olarak bakıyorsak amaç öğrenmek ise ayrı. Ama güç katı için ayrı bir chip kullanıyoruz.  Baktığımda ise audio ADC chiplerinin neredeyse hepsi 24 bit ve 192ksps mixer, gain vs. fonksiyonları da var.  PCM1861-1865 vs.   

Madem kaliteli bir güç katı elde etmeye yönelik bir gidişat var,  giriş katı için de  filtre, mixer, gain  fonksiyonları  olan düzgün bir audio adc de seçilmeli derim.
Elde kaliteli digital ses verisi olduktan sonra bunu analog girişi olan TPA31xx için analoga çevirip tekrar chip içerisinde digitize edilmesi yerine ve "All sound algorithm" in sonucunu güç katından tam olarak alabilmek için I2S girişli bir güç katı seçmek daha da cazip olur. Öylesine bir bakınca I2S girişli TAS5717-5719 gibi chipler çıktı. NXP, ST de de bi sürü var.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 01 Aralık 2014, 00:02:48
Arkadaşlar bugünkü değerlendirmeden sonra son blok şema aşağıdadır. Her kutucuk kendi içinde değerlendirilecektir.
"Input Signal (Stereo)" bölümünün bilgileri hazırlandığına göre yarın DC Offset bloğuyla işe başlayabiliriz.

Ucuz audio opamp bulmamız gerekiyor, özellikle modeli LTSpice ya da Proteusta varsa tadından yenmez deneyebiliriz.

Arkadaşlar mümkün olduğunda skop görüntüsü ya da simülasyon görüntüsü paylaşalım, ben yaptım 300mV çıkıyor ben denedim 3V çıktı gibi terimlerden arınmamız için. Daha sonra bu çalışmamızı bir PDF'e çevirip ölümsüzleştiririz projeye katkısı olan herkesle birlikte.

(http://i.hizliresim.com/g4zbyL.png)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 01 Aralık 2014, 00:29:57
Alıntı yapılan: iyildirim - 30 Kasım 2014, 23:48:54

Kendi adıma güç katından daha çok ses verisi üzerinde sinyal işleme kısımları daha karmaşık ve zaman alacak gibi geliyor. Birde fazntaziler var.  :)

Gelinen son duruma baktığımda ise özellikle "All Sound Algorithm" kısmının güç katına hiç bir etkisi olmadığını görüyorum. Öte yandan güç katını ayrık elemanlarla,  mcu ile yapmak açıkçası bana daha cazip geliyor. 
Bence bu projede ki en kritik nokta 12 bit ADC nin ne kadar yeterli olacağı. Tabii bu projeye SM güç uygulaması olarak bakıyorsak amaç öğrenmek ise ayrı. Ama güç katı için ayrı bir chip kullanıyoruz.  Baktığımda ise audio ADC chiplerinin neredeyse hepsi 24 bit ve 192ksps mixer, gain vs. fonksiyonları da var.  PCM1861-1865 vs.   

Madem kaliteli bir güç katı elde etmeye yönelik bir gidişat var,  giriş katı için de  filtre, mixer, gain  fonksiyonları  olan düzgün bir audio adc de seçilmeli derim.
Elde kaliteli digital ses verisi olduktan sonra bunu analog girişi olan TPA31xx için analoga çevirip tekrar chip içerisinde digitize edilmesi yerine ve "All sound algorithm" in sonucunu güç katından tam olarak alabilmek için I2S girişli bir güç katı seçmek daha da cazip olur. Öylesine bir bakınca I2S girişli TAS5717-5719 gibi chipler çıktı. NXP, ST de de bi sürü var.

Evet güç katına etki yok. Bence iyi bir durum da değil bu.
TPA31xx direkt kullanılıyor. Tüm işi o yapıyor zaten. Hazır şema.

Fantazi olarak söylediğin şeyler nedir? :)

@fxdev daha önce @mistek ile tartışmıştık sorun olan kısımları.
Vth and Qg           : ?
Body diode recovery  : ?

? işaretli parametrelerde neyi gözetmek lazım. ?

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 01 Aralık 2014, 01:11:13
Bilimum osiloskop görüntüsü bulunur. Ben en baştada dediğim gibi hesap kitap yapıp deneyip sonucu yazamasam da şema ve malzeme bulabildiğim müddetçe devreleri dener görüntüsünü alırım. Eğer ki bu projeyi başarılı bir şekilde sonuçlandırırsak @Allegro'nun dediği gibi hazır çip kullandığımız kısımlara yeniden odaklanırız artık...

Not: 300-500Khz de anahtarlamayıda artık rüyamda görürüm. :)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 01 Aralık 2014, 01:19:10
Alıntı yapılan: mistek - 01 Aralık 2014, 01:11:13
Bilimum osiloskop görüntüsü bulunur. Ben en baştada dediğim gibi hesap kitap yapıp deneyip sonucu yazamasam da şema ve malzeme bulabildiğim müddetçe devreleri dener görüntüsünü alırım. Eğer ki bu projeyi başarılı bir şekilde sonuçlandırırsak @Allegro'nun dediği gibi hazır çip kullandığımız kısımlara yeniden odaklanırız artık...

Dostum seninle baya önemli kısımları tartıştık.  Şu ana kadarki kısım brainstorm du. Bakalım bundan sonra ne olacak.
Bazı sorulara da cevap alamadık henüz. Ama araştırıp bulacağız artık.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 01 Aralık 2014, 09:26:56
Vth and Qg           : ?
Body diode recovery  : ?

Arkadaşlar Vth ve Qg FET'in gate tarafıyla ilgilidirler. Hızlı kapama açma ki 300kHz'lerden bahsediliyorsa Vth ve Qg oldukça düşük olmalıdır. Qg gate'teki kapasitenin şarj olma miktarını gösterir. V=Q/C deki Q oluyor bu.
Body diode recovery ise mosfetin içindeki ters diyotun reverse recovery zamanından bahsediliyor. Genelde bu zaman schotkey diyotlarda sıfır ya da ona yakınken bu gibi mosfet içerisindekiler çok kötü oluyor. 100-200ns civarlarında. Peki bu ne demek, mosfet iletimden kesime geçerken, hatta LC filtremiz olduğundan akım mosfet bloğundaki diyotlardan akmaya devam ediyor. Ama akımın sıfır olması gereken yerde diyotlar 100-200ns iletimde kalıyorlar böylelikle 100-200ns boyunca bir kısa devre durumu söz konusu oluyor. V=L*dI/dt idi hatırlarsanız. L devremizdeki toplam kaçak endüktanslar, ki bunlar yollar vb. den geliyor, dI akım değişimi, o kısa devre durumunda ulaşılabilecek maksimum akım, dt ise 100-200ns. Dolayısı ile her mosfet on/off durumunda bir gerilim yükselmesi olmasının nedeni bu!! Ve gördüğünüz üzere çok önemli. Güç elektroniğinin en lanet konularından biridir ve maalesef burada sadece ve sadece elemanınızın iyi olması gerekmektedir.

Şimdi bunlar dahi göz önüne alındığında kaliteli ses için neden hazır entegreye yöneldiğimi anlayabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mcn - 01 Aralık 2014, 10:02:01
Alıntı yapılan: FxDev - 01 Aralık 2014, 09:26:56
Vth and Qg           : ?
Body diode recovery  : ?

Arkadaşlar Vth ve Qg FET'in gate tarafıyla ilgilidirler. Hızlı kapama açma ki 300kHz'lerden bahsediliyorsa Vth ve Qg oldukça düşük olmalıdır. Qg gate'teki kapasitenin şarj olma miktarını gösterir. V=Q/C deki Q oluyor bu.
Body diode recovery ise mosfetin içindeki ters diyotun reverse recovery zamanından bahsediliyor. Genelde bu zaman schotkey diyotlarda sıfır ya da ona yakınken bu gibi mosfet içerisindekiler çok kötü oluyor. 100-200ns civarlarında. Peki bu ne demek, mosfet iletimden kesime geçerken, hatta LC filtremiz olduğundan akım mosfet bloğundaki diyotlardan akmaya devam ediyor. Ama akımın sıfır olması gereken yerde diyotlar 100-200ns iletimde kalıyorlar böylelikle 100-200ns boyunca bir kısa devre durumu söz konusu oluyor. V=L*dI/dt idi hatırlarsanız. L devremizdeki toplam kaçak endüktanslar, ki bunlar yollar vb. den geliyor, dI akım değişimi, o kısa devre durumunda ulaşılabilecek maksimum akım, dt ise 100-200ns. Dolayısı ile her mosfet on/off durumunda bir gerilim yükselmesi olmasının nedeni bu!! Ve gördüğünüz üzere çok önemli. Güç elektroniğinin en lanet konularından biridir ve maalesef burada sadece ve sadece elemanınızın iyi olması gerekmektedir.

Şimdi bunlar dahi göz önüne alındığında kaliteli ses için neden hazır entegreye yöneldiğimi anlayabilirsiniz.

Bu konu baya bir faydalı olacak inşallah.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: kantirici - 01 Aralık 2014, 10:56:21
Güzel proje. Bende katılmak isterdim ama 15 güne askere gidecegim. Gerçi izmire gidiyorum hafta sonları olursa etkinliklere katılabilirim :)

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: t2 - 01 Aralık 2014, 10:57:27
olur.
+1
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 01 Aralık 2014, 20:26:16
Arkadaşlar bugün işten dolayı yazamadım ki haftaiçleri biraz böyle olacak :)
Bu gece ilk katı simülasyon bazında tamamlayalım. Öneri opamplarınız var mıdır?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: Erhan YILMAZ - 01 Aralık 2014, 21:16:26
tl07x,tl08x serisi opamplar fiyat/performans/temin açısından iyidir. Kullandım mı hatırlamıyorum ama bir ara ses devrelerinde çok karşılaşıyordum.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: asma - 01 Aralık 2014, 21:41:43
Audio için NE5532 kullanılabilir, bol ve ucuz.
Erhan'ın önerileri kullanılabilir, LM358 den daha gelişmiştir. (j-fet girişli olduğu için) Daha da ucuzdur.  ;)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 01 Aralık 2014, 21:42:12
@FxDev Hocam TPA3116 entegreleri nasıl sipariş vereceğiz araştırma yaparken onlardan bi yandan gelsinler zaman kazanmış oluruz.

Liste nasıl tutulacak nereden sipariş verilecek sonrasında alıcılara nasıl ulaştırılacak gibi konuları belirleyebilir miyiz?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 01 Aralık 2014, 23:11:59
100kHz'lik bir kare dalga projemde LF351 kullanmıştım. 50kHz'e kadar pek sorun görmemiştim. Yalnız double supply istiyor yani + ve - besleme olmak zorunda.

Bulacağımız opamp high slew rate ve BW tarafında geniş noise kısmında düşük olmalı. Jfet girişli olabilir. Yalnız tek besleme olsaydı işimiz kolay olurdu.

Kontrol entegresi hakkında da istek toplayalım ama ben para toplama işine girmek istemiyorum.

(http://i.hizliresim.com/Yj2zjA.jpg)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: Erhan YILMAZ - 01 Aralık 2014, 23:31:11
TPA3116 sample istenip beleş getirilebilir. Kargosuz hemde. Üniversite yada şirket maili ile kayıt olunca gönderiyorlar. Böylece şimdilik para toplama işine girilmemiş olur.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: t2 - 02 Aralık 2014, 13:34:30
İlk mesajda belirtilen basit yapıyı düşünelim. Burada ses sinyali üçgen dalga ile karşılaştırılarak, değişken süreli  kare dalga  elde ediliyor.

Acaba bu işin teorisi nasıl oluyor? ses sinyali genliğinin normalize edilmesi gerekli midir?tepe değer,  % 10 veya  %90 olursa fark eder mi? yoksa mutlak suretle normalize edilmesi belirli aralığa sığdırılması mı gerekliyor?   Bu kısmı halleden mekanizmanın, mantığı akış diyagramı nasıl ?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: asma - 02 Aralık 2014, 21:09:28
Alıntı yapılan: t2 - 02 Aralık 2014, 13:34:30
İlk mesajda belirtilen basit yapıyı düşünelim. Burada ses sinyali üçgen dalga ile karşılaştırılarak, değişken süreli  kare dalga  elde ediliyor.

Acaba bu işin teorisi nasıl oluyor? ses sinyali genliğinin normalize edilmesi gerekli midir?tepe değer,  % 10 veya  %90 olursa fark eder mi? yoksa mutlak suretle normalize edilmesi belirli aralığa sığdırılması mı gerekliyor?   Bu kısmı halleden mekanizmanın, mantığı akış diyagramı nasıl ?
Ses sinyalinin genliğini belirli aralıkta tutmak (compresion) istenilen (veya istenilecek) bir şey değildir. Bu tip uygulamalar dar bandlı telsiz uygulamalarında modülasyonu sınırlayıp anlaşılır hale getirmek içindir. Biliyoruz ki insan kulağının algılama aralığıyla insan sesinin aralığı çok farklıdır. Bir anonsun duyulup anlaşılmasındaki etkiyi arttırmak o sesin sahibini tanımaktan daha önemlidir. Orjinalliği bozulan ses benzer şekilde tekrar açılır (decompresion) ve en fazla vurguları daha iyi anlamamıza yarar.
  Seslendirmede bu tip işlemler ancak doyuma giden amplifikatörü kurtaracak kadar müdahele için kullanılabilir. (clipping) Farklı yöntemleri kullanan AGC  yada AVC  sistemleri de vardır. Tepeleri kırpılmış sinüs yerine üstünden bastırılıp eğilmiş sinüs oluşturulur.  ::)
Hi-Fi sistemlerde müdahale olmaz ancak uyarı vardır.

İlk mesajdaki basit yapı:
http://larrynz911.blogspot.com.tr/ (http://larrynz911.blogspot.com.tr/)
Ortadan giriş yapayım.  ;)
Beslememiz 5V , çıkışımız boşta 2,5V olmalı. (diğer amfi türlerinde olduğu gibi)
Gişiş sinyalimiz ise 2,5Vdc bindirilmiş şekilde uygulanıyor.
Giriş boşta veya sinyalimiz '0' sıfır anında pwm üretecimiz %50 oranında karedalga üretir. Bunu LPF den geçirince 2,5V elde ederiz.
Bizim testere dişi sinyalimiz sıfırdan başlayıp 5volta doğru rampa oluşturur. Rampanın tam yarısında 2,5volta ulaştığında girişle kıyaslama yapan komparatörümüz yön değiştirir. Kare dalganın Ton süresi bitmiştir Toff olarak devam eder. Rampa bittiğinde sıfıra inen testere dişi periyotu belirler.
Bu durumda belirlenen 'ön görülen' aralıkta ses sinyali artar ve azalır. (asla negatif olmaz) Pwm oranımız belli aralıkta gezer.
Giriş sinyalimizin frekansı değişkendir, testere dişi dolayısıyla pwm çıkışının frekansı sabittir. PWM frekansı işleyeceğimiz sinyalden 50 kat fazlaysa o sinüsoidal sinyali 50 eşit aralıkta kıyaslayıp 'ölçüp' 50 farklı pals üretilir.
Bu bize alçak frekansta daha doğru ölçme sağlar.

Biraz (kafamda canlandırdığım ve dilimin döndüğünce) anlatmaya çalıştım. İngilizcesi iyi olanlar çeşitli kaynaklardan okuyup daha düzgün anlatabilirler.  ;) 

Bu arada anlattığım sistemin gerilim kazancı 1 dir.
Yükseltmenin bir yolu için örnek vereyim: 5V luk pwm 15V luk yüke bir transistörle uygulanması gibidir. 
Eskiden 5/2V olan pwm siyalimiz şimdi 15/2V olur. 7,5/2,5=3 yada 15/5=3  gerilim kazancımız 3 oldu.
Çıkış transistörlerimizi (mosfetleri) H tipi kullanalım, aynı voltajda pwm genliği 15V olur. Kazanç= 15/2,5= 6  (kayıp falan yok tabii  :D )
Çıkış gücümüzü ve kazancımızı devreyi dizayn ederken kararlaştırıyoruz. Aynen line in için 0dB standardını bir yere not etmemiz gibi.
----soru neydi?----  ::)
Çok uzatınca ben de anlamıyorum yazdıklarımı.  :-X

Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: t2 - 02 Aralık 2014, 21:20:26

Comparatore girecek üçgen dalganın frekansını,
ses frekansının 10 katı kadar seçsek yeterli olur mu? neye göre seçilir?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: asma - 02 Aralık 2014, 22:17:53
Ses frekansının 10 katı 20kHz X 10 = 200kHz ise sanırım yeterli olur. Ama ses frekans bölgesinin ortası 1kHz kabul edilirse yani konuşma ve duyma için 200kHz kesinlikle yeter diyebiliriz.
Az önce bir kaynaktan bakınıp bilgi toplamaya çalışıyordum, bas konuş sistemlerde bile alt limit 125kHz demiş. Bizim sistem için ise alt limit 250kHz uygun sanırım.
http://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/1760 (http://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/1760)

Sinyali milimetrik kağıtta noktalarla oluştursak, noktaları birleştirdiğimizde oluşan şekil gözümüze hoş görünüyorsa , nokta sayısı kadar karşılaştırma yapsak , elde ettiğimiz ses kulağımıza hoş gelir. Benim mantığım, olaya bakışım bu yönde.

Asıl iş çıkış filtresi ile anahtarlama elemanlarındaki kırpıntıları yok etmekte (LPF ve snubber devreleri) Mühendislik hesaplara girer, ben anlamam.  :D

Entegre kullanacaksak bunların önemi kalmıyor.  ??? 
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: t2 - 02 Aralık 2014, 22:37:12
Ben bu mantığı başka amaçla kullanacam. 555 ile bile oluyorsa süper bir olay.
D-Class Amplifikatör nedir nasıl çalışır hiç fikrim yoktu. Fakat bu bilgi ile Amplifikatör yapmayacağım.  Başka bir devrenin çok önemli parçası olacak.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 02 Aralık 2014, 22:48:42
Dostlar ben bir şey ilave etmek istiyorum.
Getirilmek istenen entegre 500kz civarında anahtarlama yapıyor.
Ayrıca T sınıf anfiler bildiğin D sınıfı, anahtarlama frekansları mesela 50Mhz !!! gibi.
Frekansın yükselmesini daha önce örneklenen değerlerin 1 2 3
pwm ile 1111111122222223333333 gibi çıkış katını süremesi gibi benzetme yapmıştık.

Acaba anahtarlama frekansı yükseldikçe kalitemi artıyor?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 02 Aralık 2014, 23:06:06
@robomaster. İlk aklıma gelen şeylerden biri sesin örnekleme frekansı arttığı için sinyal neredeyse analoga benziyor. Filtre kısımları için daha küçük elemanlar hatta ciddi ufak elemanlar, RF ile uğraşanların bileceği türden elemanlar kullanılacaktır. Kalitenin ciddi yönde artacağını düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 02 Aralık 2014, 23:33:15
Alıntı yapılan: FxDev - 02 Aralık 2014, 23:06:06
@robomaster. İlk aklıma gelen şeylerden biri sesin örnekleme frekansı arttığı için sinyal neredeyse analoga benziyor. Filtre kısımları için daha küçük elemanlar hatta ciddi ufak elemanlar, RF ile uğraşanların bileceği türden elemanlar kullanılacaktır. Kalitenin ciddi yönde artacağını düşünüyorum.


Şimdi bir yerde rastladım :

Cevap :
AB sınıfı ses kalitesi ve yüksek verim.

Ayrıca Digital Signal Processing :). Kontrol sinyalleri DSP ler tarafından oluşturulabiliyormuş.
(Herhalde ses effectleri kontrol sinyallerine gömülüyor)

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: erkan614 - 03 Aralık 2014, 10:33:29
Konuyu takipteyim
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 03 Aralık 2014, 23:57:32
Arkadaşlar merhabalar,

Herkes kullanacağız işlemciyi yazabilir mi acaba? Ya da takip etmek istediği yolu, adc çözünürlüğü vs. Böylelikle çeşitlilik var mı yok mu onu bir ortaya koyalım ya da işlemcisi olmayan arkadaş var mı ortaya çıkaralım.

Bende bir adet NXP'ye ait bir header board var, olmayan ve bu proje kapsamında kullanacak arkadaşa gönderebilirim.

Bunun yanında şu an ESP8266 ile ilgili bir dosya hazırlıyorum, herkes eline aldığında ilk testlerini yapabileceği ve benim gibi en amatörün bile anlayabileceği. Şimdilik burada kaldım, devam edeceğim. Yapabilirsem basit de browser eklemeyi düşünüyorum çağrılan kodu görebileceğimiz.

(http://i.hizliresim.com/BRX52v.png)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 04 Aralık 2014, 00:11:17
Ben STM32L152RE kullanacağım. mbed kütüphane ile çalışacağım bunu araştırmasını yapıyorum. Verilen Blok şemaya sadık kalarak öğretilenleri takip ediyorum.

1x12bit ADC-1Msps

@FxDev Seri port programını beğenerek kullanıyorum elinize sağlık ESP8266 içinde güzel ve kullanışlı arayüz oluyor şimdiden teşekkürler...(Daha önce hiç ESP8266 ilede çalışmadım :) )
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 04 Aralık 2014, 00:16:36
Önümüzdeki hafta fırsat bulursam.
18f4550 ile 10bit adc. Diğer birimler ve özellikler aynı fxdev planladığı gibi.
Power katını kendim tasarlamayı düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 07 Aralık 2014, 20:38:55
@robomaster: Hocam 4550 bu iş için biraz yavaş kalabilir diye düşünüyorum. En azından 16bit işlemciye geçebilirseniz iyi olur. PIC24FJ64GA004 vardı benim zamanında kullandığım. Yine DIP paket onu da kullanabilirsiniz. Ben bununla inverter yapmıştım tezimde. Yalnız her iki işlemcide de DAC yok, bu bir sıkıntı oluşturmasın ileride sizin için?

@mistek: Şu an ESP8266 programı ile uğraşıyorum hatta hackaday'e de koyarım diye düşündüm oraya da bir proje sayfası açtım. Yakında bitecektir. Komut setleri bitti, clint ve server örnek kısımları kaldı.

Bu bitince DAC'taki sinyali alıp yükselten bir yükseltgeç yapacağım. 22kHz hızda çalışabilecek. Lineer bir devre tasarlayacağım burada AB sınıfı, kulaklık ya da küçük hoparlörler için çıkış olacak. Sonrasında da ADC'den artık yavaş yavaş ses sinyalini almak gerekecek.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 07 Aralık 2014, 20:48:39
DAC özellikle ne için lazım?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 07 Aralık 2014, 20:57:39
Sesi örnekledikten sonra dijital işlemlere tabi tutup sonrasında oynanmış (ya da saf sinyali) DAC'tan tekrar basacağız. Örneğin 10Hz 1V genlikli sinüs geliyorsa, DAC'tanda 10Hz 1V genlikli sinüs basacağız yalnız birisi analog birisi ise dijitale edilmiş olacağından aradaki ses kalite kaybını görmek için iyi bir örnek teşkil edecek bizim için. Bunun için DAC gerekli. İsterseniz PWM to DAC yapabilirsiniz ama pek performanslı olmuyor.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 07 Aralık 2014, 21:02:43
Alıntı yapılan: FxDev - 07 Aralık 2014, 20:57:39
Sesi örnekledikten sonra dijital işlemlere tabi tutup sonrasında oynanmış (ya da saf sinyali) DAC'tan tekrar basacağız. Örneğin 10Hz 1V genlikli sinüs geliyorsa, DAC'tanda 10Hz 1V genlikli sinüs basacağız yalnız birisi analog birisi ise dijitale edilmiş olacağından aradaki ses kalite kaybını görmek için iyi bir örnek teşkil edecek bizim için. Bunun için DAC gerekli. İsterseniz PWM to DAC yapabilirsiniz ama pek performanslı olmuyor.

Ben pwm to dac daha performanslı olur diye de düşünmedim değil hani mosfetleri sürmek için.
Analog sinyali dijitale çevir, sonra tekrar DAC ile Analog sinyale sonra birde AB sınıfı güç katı , D sınıfından iyice uzaklaştık bence.
DAC daha iyi olabilir ama D sınıfında ne rolü var onu anlamış değilim, Fırat?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 07 Aralık 2014, 21:18:43
Daha sonra elde ettiğimiz bu DAC çıktısını D sınıfı yükselticiye verebiliriz. İlk öğrenmemiz gereken şey bence ADC'ye girdikten sonra sesin ne kadar bozulacağı. Ben bunu öğrenmek isterim açıkçası. Daha sonra da ADC'ye sokup ekndi çevirdiğim ve DAC'tan aldığım sinyalle, direkt D sınıfı katın çıkışı arasındaki farka bakıp hangisinin daha iyi olduğunu karşılaştırmak. Ben uzaklaştığımızı düşünmüyorum. Daha ADC'sen sesi alıp, işleyemeden direkt D sınıfına balıklama girmek olmaz diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 07 Aralık 2014, 21:22:34
DAC çıkışı analog. Analog sinyal ile mosfetleri nasıl süreceğiz (bana mümkün gelmiyor eğer mosfetleri lineer (aktif) bölgede çalıştırmayacaksak)  o kısım konusunda aydınlatırsan.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: t2 - 07 Aralık 2014, 21:27:34
ADCden sesi almak sorun değil. 44kHz örnekleyince yeterli kalite elde edilir. CD kalitesi.

Bunu ayrıca dijitale çevirip dinleseniz yeterli kalitede duyarsınız.  BU kadarını denemeye bile gerek yok. Olur. Yaparsınız.

Sesi işlemek için ne kadar süre geçecek?
İşlenip de ne yapılacak?
Acaba yeni örnekler gelmeden işlemeyi tamamlayabilecek misiniz? bufferlar biri dolarken diğeri işlenecek..

Denenecek kısım bu olsa gerek.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 07 Aralık 2014, 21:46:12
Alıntı yapılan: robomaster - 07 Aralık 2014, 21:22:34
DAC çıkışı analog. Analog sinyal ile mosfetleri nasıl süreceğiz (bana mümkün gelmiyor eğer mosfetleri lineer (aktif) bölgede çalıştırmayacaksak)  o kısım konusunda aydınlatırsan.

Neden DAC ona bir izah lütfen. Ona göre mcu seçelim.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: Karamel - 07 Aralık 2014, 21:47:38
Alıntı yapılan: robomaster - 07 Aralık 2014, 21:46:12
Neden DAC ona bir izah lütfen. Ona göre mcu seçelim.

hocam emin değilim ama belki pwm + filtre de olabilir?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 07 Aralık 2014, 21:59:13
DAC'ın nedeni şu:

Ben şimdi sesi kısmaya çalışacağım sesi kısarken küçük sinyallerde kayıplar oluşacak, acaba bu kayıplar benim çıkışımı nasıl etkileyecek seste kayıplar olacak mı?
Bunun yanında diyelim alçak geçiren filtre yapıp sadece bas sesleri çıkışa verebilecek miyiz? Ya da üst geçiren filtre yaparak tiz sesleri?

Bu analog sinyalin çıkışını 50W D classa verip deneyeceğim, ses alçaltıp kısma bas/tiz ayarını. Amacım bu işte anlaşılmayan nesi var ki.

@t2: İşte örneğin benim kullanacağım işlemci 48MHz, 44 demeyelim de 50kHz de bir örnekleme yapacak olursak, 20us'de işlemlerin bitmesi gerekiyor. Bakalım süreler bunun için yeterli olacak mı? Eğer bu olmazsa STM32 seçmemin nedeni ortaya çıkacak, standart kütüphanesi birbiriyle uyumlu olduğu için STM32F4xx'e geçerim 168MHz'e yükselirim. Ya da bu çok gelirse STM32F1xx'e geçerim 72MHz.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 07 Aralık 2014, 22:07:33
Sesi kısarken kayıp oluşması PWM çzönürlüğü ile ilgili direkt.

Süper bir fikirde getirdin aklıma :
Bass ve tiz filtreleri pasif değilde, örneklenen sinyal üzerinde yapmaya çalışsak. Bu sefer sub-bass için ayrı diğer kanallar için ayrı pwm çıkışı ve işlemci gücü gerekir ama mcu da yazılımla nasıl yapacağız bu filtrelemeyi. Süper bir şey olur du ha... :)

Sesi örnekle, pwm e çevir. Filtreden geçir. Elimizde sadece bass seslere ait pwm sinyali kalsın. Hocam koptum şu an :)
İş nerelere geldi...

mesaj birleştirme:: 08 Aralık 2014, 12:18:59


DSP konusuna baktımda, metematiği biraz biliyorduk onu da unutmuşuz.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 07 Aralık 2014, 23:27:19
İşte benim öğrenmek istediğim de bu. Aslında bu işleri az çok kapınca biraz telsize sarıp SDR yapmak var. Sonra buradan senle net üzerinden değil telsiz üzerinden konuşuruz ;)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 07 Aralık 2014, 23:34:45
http://web.itu.edu.tr/~bdogan/dersler/tetu1314/TETU-SayisalFiltreler.pdf (http://web.itu.edu.tr/~bdogan/dersler/tetu1314/TETU-SayisalFiltreler.pdf)

Yukarıdaki döküman oldukça açıklayıcı. Filtre ve Z dönüşümleri anlatmış. Pratiğe nasıl döküleceğini bilen varsa bir adım önce çıksın.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 07 Aralık 2014, 23:41:34
Sayısal İşaret İşleme dersini daha dikkatli dinlemem gerekirdi...
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 07 Aralık 2014, 23:44:10
Alıntı yapılan: mistek - 07 Aralık 2014, 23:41:34
Sayısal İşaret İşleme dersini daha dikkatli dinlemem gerekirdi...

Dersleri sadece teorik anlatmışladır, genelde pratik uygulamalardan bahsedilmez.
Bu sebeplede ya nasıl kullanıldığı bilinmez yada çabucak unutulur.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 08 Aralık 2014, 00:17:50
Merak etmeyin ben hepsini günlük hayatta bire bir kullandığım için hepsini hatırlıyor sayılırım :)
Çok matematiğe boğulmadan işlemlerin çözülebildiğini göreceğiz ama yukarıdaki notu bir okumak gerekiyor onu anlamadan yapacağımız işlemleri anlamak zor olacaktır.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 09 Aralık 2014, 17:32:23
ESP8266 ile şimdilik işim bitti.

Bugün line out çıkışını inceleme fırsatı yakaladım bilgisayarın. Enteresandır çıkış 18kHz sonrasında çıktı vermiyordu. Bilgisayardan kaynaklanıyordur büyük ihtimalle.
Bunun yanında çıkış gerilimi +-1.2V yani peak to peak 2.4V civarındaydı. Bu arada AC sinyal çıktı olarak veriliyor. Yani bir level shifter gerek görülüyor. Simülasyon programında bu line'nın çıkışını ADC'ye uyarlayacak bir devre tasarlayabiliriz.

Bu konuda deneme yapan var mı?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 10 Aralık 2014, 15:57:25
Arkadaşlar kolay gelsin. Projeye ilgi kalması sanırım!

Line in girişini aşağıdaki şekilde yaptım. Butterworth filtremizi de ekledim yüksek frekansları elimine etmek için.
Giriş sinyali ne olursa olsun 1.65V üzerine binecek. Giriş sinyalimizin maksimum gerilimi 1.5V civarlarında olur diye düşündüm. Devreyi test eden arkadaş skop görüntüsü koyarsa sevinirim. Bundan sonra ise sesi işlemciye gireceğiz. Opampı 5V ile besleyebilirsiniz. LM358 yeterli gibi gözüküyor bu iş için.

(http://i.hizliresim.com/1226J5.png)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: t2 - 10 Aralık 2014, 16:03:16
Line girişini niçin filtre ediyoruz?
Zaten ses frekans bandında sinyal gelmiyor mu?
Sesin kalitesini azaltmak mı istiyoruz?

İşlemci adc girişine DC bias ekleyelim. Beslemeyi  2 direnç ile bölerek olabilir. 
10k.. civarı dirençler ile böldük ve bu noktada(ADC girişinde)  1Vdc olsun.
Sonra gelen line sinyalini 470nF ile girelim.  bilgisayardan ve çeşitli audio cihazlarından çıkan lineout  sinyali 1Vpp  oluyordu.
1vdc biaslı noktaya 1vpp sinyal uygulayıp işlemciyle okuruz. lm358  gereksiz. 
(devreyi yapacakmış gibi yazdım.  yapmayacağım ama ciddiyim)

(http://s12.postimg.cc/577ysmh3h/adc.jpg)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 10 Aralık 2014, 16:46:28
Ben işlemcime yüksek frekans bileşenlerinin girmesini istemediğim için LM358 kullandım.
İsteyen dediğiniz gibi yapabilir, sonuçta kimseye zorunluluk yok. Artı merak ediyorum buraya 20kHz civarında kare dalga uyguladığımda ne olduğunu. Sonuçta olayın içinde 22kHz FFT almak da olacak.

t2'nin dediği metot da kullanılabilir bu arada arkadaşlar.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 10 Aralık 2014, 17:21:41
Ben takipteyim.

Parça parça kendi şemamıda oluşturmaya çalışıyorum.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 10 Aralık 2014, 19:46:22
bir yerde adc cevriminden once mutlaka sinyalin orneklenmek istenen maksimun frekans degerinin ustunun filtre edilmesi gerektigini okumustum. parazitler dahil. bir seye yol aciyordu ama teknik terimi su an animsayamadim.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 10 Aralık 2014, 20:15:13
Arkadaşlar merhabalar,

Yüksek sesli frekansların yanında örneğin 10kHz kare dalga gibi bir sinyalin de bileşenleri filtreleniyor bu şekilde. Çoğu Audio devresinde bu tür bir giriş filtresi mevcut. Nedenini araştırmadım, sonuç olarak biraz butterworth filtrenin çalışmasını merak etmiştim. Bu arada işte devrenin sonuçları. Sarı giriş sinyali, mavi çıkış sinyali, mor ise iki sinyalin birbirinden çıkarılmış hali ki haliyle 1.65V civarlarına oturmalı.

Bunlar gerçek audio out çıkışından alındı bilgisayarın. Bu arada bilgisayardan bilgisayara değişiyor sanırım ama şu an test ettiğim bilgisayarda ses çıktısı 4V'ta varabiliyordu.

(http://i.hizliresim.com/8995zn.png)
(http://i.hizliresim.com/D88mDo.png)
(http://i.hizliresim.com/mrrpo8.png)
(http://i.hizliresim.com/EzzNDz.png)
(http://i.hizliresim.com/jvvp6L.png)
(http://i.hizliresim.com/2YYqa2.png)
(http://i.hizliresim.com/BRRNzM.png)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 10 Aralık 2014, 21:39:20
10khz nin bileşeni ne demek hocam?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 10 Aralık 2014, 21:53:03
10kHz kare dalganın frekans bileşenlerinden bahsediyorum.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 10 Aralık 2014, 23:12:47
Frekans domeni grafiğinde görülebileceği üzere, kare dalgalar çok sayıda harmonik bileşen barındırır. Bu durum elektromanyetik radyasyona, dolayısıyla gürültüye ve hatalara sebep olabilir. Analog-dijital çeviriciler gibi yüksek hassasiyet gerektiren devrelerde, olumsuz etkilerin önlenmesi amacıyla, zaman referansı olarak kare dalgalar yerine sinüs dalgaları tercih edilir.

@Fxdev yukarıdaki bilgiyle bağ kurabilir misin?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: t2 - 10 Aralık 2014, 23:24:38

Ses zaten sinüs. İçinde harmonik, parazit  var mı ? yok mu?  diye niçin bakıyorsunuz? 

mesela mp3 çalar  veya cep telefonu kulaklık çıkışında ne gibi sorun olabilir?

Sadece tek kat RC filtre yetmez mi?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 11 Aralık 2014, 00:02:15
Alıntı yapılan: t2 - 10 Aralık 2014, 23:24:38
Ses zaten sinüs. İçinde harmonik, parazit  var mı ? yok mu?  diye niçin bakıyorsunuz? 
mesela mp3 çalar  veya cep telefonu kulaklık çıkışında ne gibi sorun olabilir?
Sadece tek kat RC filtre yetmez mi?

Anti-aliasing diye geçiyor hocam.

When sampling audio signals at 44.1 kHz, the anti-aliasing filter should have eliminated all frequencies above 22 kHz. The input frequency (in this case, < 22 kHz), not the ADC clock frequency, is the determining factor with respect to jitter performance.

Bence de sorun olmaz gibi geldi. Mp3 çalar ve cep telefonu çıkışı 22khz den yüksek frekanslı çıkış vermiyorsa.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 11 Aralık 2014, 00:24:46
Arkadaşlar sizler de bir devre kurup deneyip sonuçlarınızı paylaşınız, yoksa iş polemiğe dönecek senin ki benim ki gibi. Ortada bilimsel veriler olmadan.

Ben bugün aktif bir filtre kurdum, çalıştırdım, sonuçlarını paylaştım. Alanım güç elektroniği olduğu için özellikle filtreler konusunda çok titizim, ses konusunda bir tecrübem yok öğrenmeye çalışıyorum bu proje ile birlikte fakat konu filtre oldu mu her şey yine aynı benim nazarımda.

Konu şudur: Bir ölçüm sinyalinin ucu dışarı açılıyorsa kablo uzuyorsa lamı cimi yok o kablo gürültü alır. Radyasyonla ya da başka etkilerle.

@Robomaster: Kare dalganın etkisi bu gibi devrelerden ziyade yüksek akım çeken devrelerde daha çok kendini belli eder. Özellikle dI/dt çok yüksekse. Bu oranın yüksek olması devredeki parazitik endüktansların etkisini çok belli ettirir. Ben yazılan yazıdan onu anladım.

Dip not: Paylaştığın bilgi ile şimdi oturdu nedeni.

http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1272469 (http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1272469)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 11 Aralık 2014, 00:34:02
Ben yarın lm358 li ve dirençli devre kurup ikisininde çıkışlarına bakacağım.

Kablo uzadıkça gürültü alacağı aşikar. Ama ne kadar?
20cm kulaklık kablosu ile ve 3 metrelik zil teli kablosu ile ses sinyalini taşıyıp çıkışları burada paylaşırım.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 11 Aralık 2014, 13:57:32
Devreleri kurdum denedim osiloskop görüntülerinde
Sarı: Kulaklık çıkışı=Devre girişi
Yeşil: ADC=Devre Çıkışı

FxDev'in filtre devresini ve t2 nin dediği şekilde RC elemanlarla ayrı ayrı denedim.

İlk olarak yukarıda @t2 nin verdiği şemanın sonuçları
Kulaklık kablosu 20cm uzunlukta devre Breadboard üzerine kurulu. Gerilim bölücü dirençler 10k giriş kapasitesi 1uf kutupsuz.
(http://s11.postimg.cc/nrnifjhb3/tek00160.jpg) (http://postimg.cc/image/nrnifjhb3/)

Aynı devre hiçbişeyi değiştirmeden sadece telefonu kulaklık çıkışı ile breadboard arasına 3metre zil teli kablosu ekledim. Ölçüm kondansatör uclarından alınmıştır.
Kırmızı ile çizdiğim alana zoom yapmayı unuttum dikkatli bakınca sıçrama görülüyor.
(http://s27.postimg.cc/7k4wqzrxr/tek00165.jpg) (http://postimg.cc/image/7k4wqzrxr/)


Sonra @FxDev'in verdiği şemanın aynısını kurdum sadece 2.2nf yerine 2nf ve 5k6 yerine 4k7 direnç kullandım. Kesim frekansı 28kHz oldu yaklaşık. Filtre: Sallen key low pass.
Önce Uzun kablo ile deneme yaptım
(http://s3.postimg.cc/w5czxmx6n/tek00170.jpg) (http://postimg.cc/image/w5czxmx6n/)

Zoom yaptım.

(http://s29.postimg.cc/xtf8a1e1f/tek00171.jpg) (http://postimg.cc/image/xtf8a1e1f/)

(http://s29.postimg.cc/t8t1v3uc3/tek00172.jpg) (http://postimg.cc/image/t8t1v3uc3/)


20cm kulaklık kablosu ile @FxDev şema osiloskop sonuçları

(http://s3.postimg.cc/6rtgrer9b/tek00175.jpg) (http://postimg.cc/image/6rtgrer9b/)

(http://s3.postimg.cc/gqefdw0ov/tek00176.jpg) (http://postimg.cc/image/gqefdw0ov/)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 11 Aralık 2014, 14:28:55
Mistek iki devreye de sinüs verme şansın var mı? 20Hz-100Hz-1kHz-10kHz-20kHz şeklinde. 3Vpp olacak şekilde.

Bu arada ben diğer devreyi de ekledim tasarımıma sağ/sol olayı için ama yüksek frekanslarda iki devre arasında 30derece gibi bir faz farkı ortaya çıkıyor. Devre tasarımında bunlara dikkat etmek gerekiyor!
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 11 Aralık 2014, 15:20:21
Opamplı

(http://s14.postimg.cc/8rsv8i4v1/tek00177.jpg) (http://postimg.cc/image/8rsv8i4v1/)

(http://s14.postimg.cc/719u70nbx/tek00178.jpg) (http://postimg.cc/image/719u70nbx/)

(http://s14.postimg.cc/he0q6u68t/tek00179.jpg) (http://postimg.cc/image/he0q6u68t/)

(http://s14.postimg.cc/mb9pe7iu5/tek00180.jpg) (http://postimg.cc/image/mb9pe7iu5/)

(http://s14.postimg.cc/qzuan4xel/tek00181.jpg) (http://postimg.cc/image/qzuan4xel/)


RC Giriş kapasitesi 1uf kutupsuz.

(http://s28.postimg.cc/xhsuysfw9/tek00183.jpg) (http://postimg.cc/image/xhsuysfw9/)

(http://s28.postimg.cc/3r5qd0uwp/tek00184.jpg) (http://postimg.cc/image/3r5qd0uwp/)

(http://s28.postimg.cc/6za7q2h6h/tek00185.jpg) (http://postimg.cc/image/6za7q2h6h/)

(http://s28.postimg.cc/ipo57g9yx/tek00186.jpg) (http://postimg.cc/image/ipo57g9yx/)

(http://s28.postimg.cc/vv3ndk3uh/tek00187.jpg) (http://postimg.cc/image/vv3ndk3uh/)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 11 Aralık 2014, 16:00:36
RC'li faz farkı yaratmadığı gözüküyor. Benim kullandığım devrede ise bir low pass filtre var 22kHz için.
Direnç kapasiteli değerleri şöyle olabilir gibi gözüküyor. Yukarı aşağı 100k, giriş kapasitesi 1uF, daha sonrasında 10k'ya 100pF bir low pass filtre. Bu iş görür gözüküyor. Opamplı devreye ihtiyaç kalmıyor böylelikle.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 11 Aralık 2014, 20:15:34
Alıntı yapılan: FxDev - 11 Aralık 2014, 14:28:55
Mistek iki devreye de sinüs verme şansın var mı? 20Hz-100Hz-1kHz-10kHz-20kHz şeklinde. 3Vpp olacak şekilde.

Bu arada ben diğer devreyi de ekledim tasarımıma sağ/sol olayı için ama yüksek frekanslarda iki devre arasında 30derece gibi bir faz farkı ortaya çıkıyor. Devre tasarımında bunlara dikkat etmek gerekiyor!

Aynı 2 devre arasında mı faz farkı var? Ben anlamadım.
Ayrıca RC de de düşük frekanslarda faz farkı var ve olmak zorunda.
formülde şu :
-arctan(2*pi*f*R*C)


Opamp taki durum Phase Response olarak geçiyor.
http://www.analog.com/library/analogdialogue/archives/43-09/active_filters.pdf (http://www.analog.com/library/analogdialogue/archives/43-09/active_filters.pdf)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 11 Aralık 2014, 21:27:57
@robomaster yanlış anlaşıldı. Sağ ile sol kanallar arasındaki faz farkından bahsediyorum. Sağ ve sol kanaldan aynı şiddetli aynı frekanslı sinyal verildiğinde ikisinin üst üste çakışması beklenir. Devrede bu konuya dikkat etmek gerekiyor, iki devre birbirinin aynı olmazsa (PCB vs. ) iki kanal arasında faz farkı oluşuyor.

Arkadaşlar şimdiki görevimiz ise ADC kanalından 40kHz ile sinyali örnekleyebilmek. FFT alacağımıza göre örnek sayısını ne yapalım dersiniz. İlk örnekteki videoda FFT sinyalleri çok hoş gözüküyor. 9.8ksps örnek alınmış, yani görebileceğimiz maksimum frekans 4.9kHz. 64 tane örnek alınmış. Yani ekranda 32 adet frekans gösterebiliyor demek. Gösterdiği kanallar ise 612Hz aralıkla 32 adet. Bence yeterli gibi geldi, çünkü bundan fazlası pixel sayısı fazla olmadığı için göze kötü gözükecektir. Bizim örnekleme sayımızı da ses sinyalimizi 20kHz görüp buna göre yapabiliriz. 22kHz'de bir ses oldukça zor işitilecektir.
İkinci örnekte de yine 64 örnek alınmış. Fakat frekans hakkında bir bilgi yok. Mp3 dosyası okunduğu için ADC'den örnekleme yapma gibi bir derdi olmadığı için arkadaşımızın çözünürlüğü 128 ve üzeri olabilir. Burada da 32 bar gözüküyor. Sanırım 64 örnek almak bizim için de yeterli olacak gibi.

İleride ben bu konuyu RF'e oradan da SDR'ye yöneltmeyi düşündüğümden buraları bana referans olacaktır.

FFT algoritmamızı yazmadan önce şöyle bir yol izleyelim. DTMF sinyallerini işlemcimize verelim ve frekanslarını bulmaya çalışalım. Öncelikle 25us aralıklarla (bu 25us aralık çok önemli, bu aralık +- oynamamalı kesmeler DMA lar şart) 64 nokta alıp bunu seri porttan ya da başka bir kaynaktan alalım. Daha sonra bunu bilgisayardaki C programlarından koşturarak algoritmamızı radix 2 radix 4 ya da geortzel uygulayalım. Daha sonra nasıl olsa kod C olduğu için bunu işlemcimize gömeriz.

FFT'den sonra da dijital filtrelemelere geçeriz, ne dersiniz?

16-bit Real-Time FFT Demo on an 8bit AVR (ATMega88 @8Mhz) (http://www.youtube.com/watch?v=tCmaOb-VAEo#ws)

My own DIY Mp3 player with OLED screen (http://www.youtube.com/watch?v=UEkjTpU9mk0#ws)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 11 Aralık 2014, 22:21:59
Bu tip OLED veya GLCD leri bu proje kapsamında bizde öğrenecek miyiz? Yoksa sadece PC ortamında mı göreceğiz?

ADClerimizi tam 25us aralıklarla örnek alacak şekilde mi kuruyoruz?  Bilgisayara seri porttan göndermek kolayda PC tarafında bilgim sıfır. Sağolsun FxDev'in seriport programı işimizi görüyor geri kalan kısmında yardıma ihtiyaç var :)

Birde tam 25.0000us olmak zorunda mı? 24.75us olsa kurtarmaz mı?

Kullandığım işlemcinin adc çevrim süresini buraya kadar düşürebiliyorum tam 25.000us olacaksa harici tetikleme gerekecek
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 11 Aralık 2014, 22:34:16
24.75us'de uygundur. Mesele 20kHz'in en az iki katı olsun da.

OLED'lerden iki adet söyledim daha elime geçmedi. Bir tane üstü sarı mavi olanlardan bir tane de videodakinlerden. 4 dolar tanesi, başka projelerde de rahatlıkla kullanılır. Yanılmıyorsam direnç.nette de vardı. Ben bir kütüphane oluşturup kullanmayı düşünüyorum her projemde çok şeker bir şey, 1".

Mesele tam aynı sürelerde alınsın. Birisi atıyorum 25us'de diğeri 26us'de sonra 24us'de olursa olmuyor bu iş. Zamanlamalar tam tutmalı. Seri porttan alınan 64'lük diziyi buraya yazarsak gerisini normal ansi C programlarından hallederiz. Code:Blocks vardı benim kullanmayı sevdiğim.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 11 Aralık 2014, 22:59:46
OLED leri ebayden mi aldınız hocam? Link atarmısınız ? Bu tip şeylere çok uzağım ne yapılır nasıl kontrol edilir hiç bilgim yok.

24.75us uygunsa ADC-DMA birlikte çalıştırıyorum zaten sürelerde bozukluk olmayacaktır.

64 örneğide anlamadım. Saniyede 40bin örnek alıyoruz bunu 64 parçaya bölüp seyrekleştirecek miyiz?

(Kafam durdu)

Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 11 Aralık 2014, 23:36:33
Ben örnek bir Fast Fourier Transform kütüphanesini inceledim. Bir mikrar örnekleme fft işleme girmeden önce bir buffer a atılıyor ve sonra bir şekilde :) işleniyor.

Mantığını detaylı anlamak bir mesesle bir. İkincisi bazı fonksiyonlar (karekök gibi ...) hız için tekrar assembler da yazılmış. Çözmek zaman alır.
Hazır kütüphane de pek kullanmak, ben yaptım demek açısından da pek hoşnut etmiyor.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 11 Aralık 2014, 23:38:05
@mistek: http://www.ebay.com/itm/301401249908 (http://www.ebay.com/itm/301401249908)

64 adet 25us de bir alınmış örnek :)
1. örnek 25us bekle 2. örnek 25us bekle 3. örnek gibi. Yani toplamda 1.6ms'de alınmış 64 örnekten bahsediyorum :)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 11 Aralık 2014, 23:53:21
Tamam anladım sanırım.

25us de bir örnek al 64 örnek olunca PC ye gönder. Doğru mu? Yoksa Geleni hemen gönderecek miyiz?

Veriyi siz ne ile bilgisayara göndermeyi planlıyorsunuz? Seriport 115200 baudrate yeter mi?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: AsHeS - 12 Aralık 2014, 01:11:49
Konuyu baştan okumadım ama gömülü tarafta veri işleme için ping-pong buffer kullanılabilir.
4 tane 1024 lük ram alanı oluşturulur. Her edma 1024 lük alanı 24.75 us luk örneklerle doldurduğunda interrupt gönderir. Sizde tekrar dma yı bir sonraki buffer adresinizle init edersiniz bu arada 1024 lük örneklerinizin FFT sini çıkartırsınız. Devamlı update edip çıktı üzerinde işlem yapılabilir. Böylelik her bir bufferı işlemek için elinizde 3*1024*24,75 us lik zaman olur.
Ses kaynağı ile çıkışı arasında ki gecikme en iyi durumda 25 ms civarında olacaktır.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 12 Aralık 2014, 01:34:06
@mistek: İlk bir kaç veriyi bilgisayara gönderip excel gibi bir programla sinyale bakmak lazım. Bakalım örneklerimiz doğru mu. 115200 yeterli olacaktır sanırım.

@AsHes: 1024 örnek çok fazla geldi. Ben de sizin mantığınızla ilerleyeceğim onun için DMA'yı sıkıştırıyorum. Ben bunu 64 örnek üzerinden yapacağım, yetmezse 128 yaparım. Ama konu görsellik olduğu için gelişime göre bakacağım duruma. 40kHz örneklemede 64 örnek 1.5ms yapıyor. 1.5ms'de, FFT'yi bitirip ekrana basmak şart. Bakalım işlemci hızı yeterli olacak mı, FPU olmadan!
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: AsHeS - 12 Aralık 2014, 02:06:38
Alıntı yapılan: FxDev - 12 Aralık 2014, 01:34:06
@AsHes: 1024 örnek çok fazla geldi. Ben de sizin mantığınızla ilerleyeceğim onun için DMA'yı sıkıştırıyorum. Ben bunu 64 örnek üzerinden yapacağım, yetmezse 128 yaparım. Ama konu görsellik olduğu için gelişime göre bakacağım duruma. 40kHz örneklemede 64 örnek 1.5ms yapıyor. 1.5ms'de, FFT'yi bitirip ekrana basmak şart. Bakalım işlemci hızı yeterli olacak mı, FPU olmadan!
Örnek adedi değişir çok problem olmaz, dediğim gibi işlem hızı yetmezse buffer içeriğini küçültüp adedini arttırırsınız. Sesin gelişini yavaşlatırsınız yani ekranda görülen aslında 10 ms öncesinin sesi olur gibi vs.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 12 Aralık 2014, 13:32:04
Evet arkadaşlar, bugün güzel gelişmeler oldu.
DMA ile ADC'yi senkron çalıştırmayı başardım. 40kHz ile 64 örnek aldım. Örneklerimi aşağıda veriyorum. Unutmayın ki örnekler offset değerli (2048). Burada iki adet sinyalin birleşimi var. Ne olduğunu söylemeyeceğim. Bunu FFT ile bulmamız gerekiyor. Algoritma çalışmak isteyenler bunun üzerinden çalışabilirler.

Bu aşamada ben de donanımı bırakıp algoritma üzerine çalışacağım. Çalışacağım ortam ise Code:Blocks adlı C uygulaması olacak.

Skoptaki görüntüde ADC'ye giren sinyal ile 64 adet örneğin hemen örneklendikten sonra çıktısının DAC'a yansıması. Faz farkı açıkça gözüküyor.

Sinyalin şekli ve dataları:

(http://i.hizliresim.com/yAmo67.png)

(http://i.hizliresim.com/PYp616.png)

2241
1829
1442
1092
812
689
632
794
1033
1346
1750
2070
2433
2653
2790
2813
2721
2554
2373
2151
2018
1930
1911
2001
2178
2385
2640
2830
2956
3003
2911
2722
2441
2025
1661
1266
950
732
639
703
875
1160
1525
1888
2253
2541
2764
2788
2792
2662
2486
2275
2090
1959
1906
1938
2093
2266
2491
2727
2893
3001
2986
2857
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: iruraz - 12 Aralık 2014, 13:54:51
@FxDev hocam, skobun pc arayüzü olarak hangi programı kullanıyorsunuz?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 12 Aralık 2014, 14:12:17
Ben direkt USB Flasha kaydediyorum. En hızlı öyle oluyor.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: iruraz - 12 Aralık 2014, 14:30:51
Alıntı yapılan: FxDev - 12 Aralık 2014, 14:12:17
Ben direkt USB Flasha kaydediyorum. En hızlı öyle oluyor.

Teşekkürler hocam.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mustafaelektro - 12 Aralık 2014, 18:11:15
Baştan sona ürün tasarımını anlatıyoruz diyorlar, işe yarar bilgiler çıkabilir.

http://www.ti.com/ww/en/analog/Soundbar-Design-eBook/ (http://www.ti.com/ww/en/analog/Soundbar-Design-eBook/)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 14 Aralık 2014, 14:01:52
@FxDev ADC den aldığınız veriyi hemen DAC'a mı yazdınız?

Timer Triger kullandınız mı? Bu kısım nasıl olacak?

ADC den veriyi DMA ile alıyoruz, sonrasında... ?

Bu resimlerde sesi 24.75us aralıklarla örnekleyip ADC kesmesi içerisinde DAC'a yazdım denemek maksadıyla.
DMA ilede ADC nin 2 kanalından veriyi alıyorum.

Sarı: DAC Çıkış
Yeşil: Telefon kulaklık çıkışı.

Sonrasında RC devre var. 10k dirençler gerilim bölücü ve 1uf giriş kondansatörü


(http://s1.postimg.cc/3vocly9gb/tek00188.jpg) (http://postimg.cc/image/3vocly9gb/)

(http://s1.postimg.cc/yeiqkno0r/tek00189.jpg) (http://postimg.cc/image/yeiqkno0r/)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 14 Aralık 2014, 14:14:22
@mistek: Ben ADC ve DMA'yı bağlayıp 64 örneği bir anda alıp sonra DMA kesmesine götürdüm, DMA kesmesinden sonra da FFT aldırıp ekrana çıkartacağım.

Şu aralar başka bir kaç işim olduğundan FFT'ye sipariş ettiğim ekranlar gelince bakacağım. Initiall kodlarımı aşağıda vereyim ben.

void ADC_TIM_DMA_Configuration(void)
{
  TIM_TimeBaseInitTypeDef TIM_TimeBaseStructure;
  TIM_OCInitTypeDef TIM_OCInitStructure;
  ADC_InitTypeDef ADC_InitStructure;
  DMA_InitTypeDef DMA_InitStructure;
GPIO_InitTypeDef    GPIO_InitStructure;
NVIC_InitTypeDef NVIC_InitStructure;

  /* ADC1 DeInit */
  ADC_DeInit(ADC1);

  /* ADC1 & TIM1 Periph clock enable */
RCC_ADCCLKConfig(RCC_ADCCLK_PCLK_Div4); // 12MHz clock
  RCC_APB2PeriphClockCmd(RCC_APB2Periph_ADC1 | RCC_APB2Periph_TIM1, ENABLE);

/* GPIOC Periph clock enable */
  RCC_AHBPeriphClockCmd(RCC_AHBPeriph_GPIOC, ENABLE);

  /* DMA1 clock enable */
  RCC_AHBPeriphClockCmd(RCC_AHBPeriph_DMA1, ENABLE);

/* GPIO Configuration */
GPIO_StructInit(&GPIO_InitStructure);
GPIO_InitStructure.GPIO_Pin = GPIO_Pin_0 | GPIO_Pin_1;
GPIO_InitStructure.GPIO_Mode = GPIO_Mode_AN;
  GPIO_InitStructure.GPIO_PuPd = GPIO_PuPd_NOPULL ;
  GPIO_Init(GPIOC, &GPIO_InitStructure);
 
  /* Initialize ADC structure */
  ADC_StructInit(&ADC_InitStructure);

  /* TIM1 Configuration */
  TIM_DeInit(TIM1);

  /* Time base configuration */
  TIM_TimeBaseStructInit(&TIM_TimeBaseStructure);
  TIM_TimeBaseStructure.TIM_Prescaler = (SystemCoreClock / 1000000) - 1; // 1 MHz, from 48 MHz
  TIM_TimeBaseStructure.TIM_Period = 25; // 40 KHz
  TIM_TimeBaseStructure.TIM_CounterMode = TIM_CounterMode_Up;
  TIM_TimeBaseStructure.TIM_ClockDivision = 0;
  TIM_TimeBaseStructure.TIM_RepetitionCounter = 0;
  TIM_TimeBaseInit(TIM1, &TIM_TimeBaseStructure);

  /* Output Compare PWM Mode configuration */
  TIM_OCStructInit(&TIM_OCInitStructure);
  TIM_OCInitStructure.TIM_OCMode = TIM_OCMode_PWM1; /* low edge by default */
  TIM_OCInitStructure.TIM_OutputState = TIM_OutputState_Enable;
  TIM_OCInitStructure.TIM_Pulse = 1;
  TIM_OC4Init(TIM1, &TIM_OCInitStructure);

  /* TIM1 enable counter */
  TIM_Cmd(TIM1, ENABLE);

  /* Main Output Enable */
  TIM_CtrlPWMOutputs(TIM1, ENABLE);

  /* DMA1 Channel1 Config */
  DMA_DeInit(DMA1_Channel1);
  DMA_InitStructure.DMA_PeripheralBaseAddr = (uint32_t)&ADC1->DR;
  DMA_InitStructure.DMA_MemoryBaseAddr = (uint32_t)&RegularConvData[0];
  DMA_InitStructure.DMA_DIR = DMA_DIR_PeripheralSRC;
  DMA_InitStructure.DMA_BufferSize = 64;
  DMA_InitStructure.DMA_PeripheralInc = DMA_PeripheralInc_Disable;
  DMA_InitStructure.DMA_MemoryInc = DMA_MemoryInc_Enable;
  DMA_InitStructure.DMA_PeripheralDataSize = DMA_PeripheralDataSize_HalfWord; // 16bit degisken
  DMA_InitStructure.DMA_MemoryDataSize = DMA_MemoryDataSize_HalfWord; // 16bit degisken
  DMA_InitStructure.DMA_Mode = DMA_Mode_Circular;
  DMA_InitStructure.DMA_Priority = DMA_Priority_High;
  DMA_InitStructure.DMA_M2M = DMA_M2M_Disable;
  DMA_Init(DMA1_Channel1, &DMA_InitStructure);

//Enable DMA1 channel IRQ Channel */
DMA_ITConfig(DMA1_Channel1, DMA_IT_TC, ENABLE);
NVIC_InitStructure.NVIC_IRQChannel = DMA1_Channel1_IRQn;
NVIC_InitStructure.NVIC_IRQChannelPriority = 0;
NVIC_InitStructure.NVIC_IRQChannelCmd = ENABLE;
NVIC_Init(&NVIC_InitStructure);

  /* DMA1 Channel1 enable */
  DMA_Cmd(DMA1_Channel1, ENABLE);

  /* ADC DMA request in circular mode */
  ADC_DMARequestModeConfig(ADC1, ADC_DMAMode_Circular);

  /* Enable ADC_DMA */
  ADC_DMACmd(ADC1, ENABLE);

  /* Initialize ADC structure */
  ADC_StructInit(&ADC_InitStructure);

  /* Configure the ADC1 in continous mode withe a resolutuion equal to 12 bits  */
  ADC_InitStructure.ADC_Resolution = ADC_Resolution_12b;
  ADC_InitStructure.ADC_ContinuousConvMode = DISABLE;
  ADC_InitStructure.ADC_ExternalTrigConvEdge = ADC_ExternalTrigConvEdge_Rising;
  ADC_InitStructure.ADC_ExternalTrigConv = ADC_ExternalTrigConv_T1_CC4;
  ADC_InitStructure.ADC_DataAlign = ADC_DataAlign_Right;
  ADC_InitStructure.ADC_ScanDirection = ADC_ScanDirection_Upward;
  ADC_Init(ADC1, &ADC_InitStructure);

/* Convert the ADC1 Channel11 and channel10 with 55.5 Cycles as sampling time */
  ADC_ChannelConfig(ADC1, ADC_Channel_10 , ADC_SampleTime_13_5Cycles);

  /* ADC Calibration */
  ADC_GetCalibrationFactor(ADC1);

  /* Enable ADC1 */
  ADC_Cmd(ADC1, ENABLE);

  /* Wait the ADCEN flag */
  while(!ADC_GetFlagStatus(ADC1, ADC_FLAG_ADEN));

  /* ADC1 regular Software Start Conv */
  ADC_StartOfConversion(ADC1);
}
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: kralsam - 14 Aralık 2014, 19:42:08
Selamlar,

Fırat hocam genel anlamda bir göz gezdirdim projeye ve bir konuyu merak etim. FFT yi sadece görsellik için mi kullanacaksın yoksa başka bir amaç var mı?

İyi çalışmalar.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: robomaster - 14 Aralık 2014, 21:24:33
Arkadaşlar bir FFT uygulaması inceledim de...
Orada şöyle bir ifade var. Anlamadım, biliyor musunuz?

ÇÖZÜLDÜ:

31 frequency buckests. ----------> Dikey barlardan bahsediyor, anlaşıldı.
312- 10khz range  ---------------->Bunu anladım.
10 Frames per second ----------->Saniyede 10 kere LCD tazeleniyor. (FFT zaman alıyor tabi...)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 14 Aralık 2014, 22:29:58
Alıntı yapılan: kralsam - 14 Aralık 2014, 19:42:08
Selamlar,

Fırat hocam genel anlamda bir göz gezdirdim projeye ve bir konuyu merak etim. FFT yi sadece görsellik için mi kullanacaksın yoksa başka bir amaç var mı?

İyi çalışmalar.

OLED LCD'yi kullanmak istiyorum. Tek amacım görsellik, başka bir amaç yok orada bir de işlemci gücünü görmek.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: mistek - 14 Aralık 2014, 22:47:52
@FxDev DAC verisini nerede güncelliyorsunuz?

PWM ne için? TPA entegresine mi vereceğiz?


Bişeyi merak ediyorum.
ADCden müziği örnekleyip işlemciye aldıktan sonra bunu en kısa yoldan kulaklığa nasıl iletirim?

1)DAC çıkışına doğrudan verdim ses alamadım.

2)DAC çıkışına seri 100n koyup bunun çıkışına kulaklığı taktım yine ses alamadım.(Niye böyle bişey yaptığımı bilmiyorum)

DAC çıkışını osiloskopta görüyorum. Muhtemelen çıkış çok güçsüz kulaklığı süremiyor. Birde ADC girişinden gelen offset var bunu nasıl kaldıracağız?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: FxDev - 14 Aralık 2014, 22:51:23
ADC'den gelen offseti yok etmek için bir tane opamp ile buffer yapıp çıkışına kapasite koyman gerekiyor. Daha sonrasında kulaklığa girersen çok az da olsa ses duyman gerekiyor. Yüksek frekansta sorun çıkıyordu, DMA kesmesi gelir gelmez gönderim yapmıştım o zaman bire bir tutuyordu neredeyse ama yüksek frekansa çıktıkça sorun çıkmaya başlıyor.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: Karamel - 05 Şubat 2015, 06:05:12
fxdev hocam bu proje nasil gidiyor?

mesaj birleştirme:: 05 Şubat 2015, 06:09:22

yan suan ne durumda?
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: emrk77 - 28 Şubat 2015, 22:50:19
arkadaşlar merhaba;
ben de yaklaşık 1 senedir d sınıfı amfiler ile uğraşıyorum. amacım portatif birşey yapmak yani akü ile çalışacak.
dolayısıyla verim önemli .bu yüzden d sınıfını seçtim. çalışmalarda en çok karşılaştığım sorun ses düşüklüğü oldu.
bu sorunu aşmak için sanırım çıkış gerilimini yükseltmek gerekiyor... verim ve volum performansını değerlendirmek
için epey denemelerim oldu. bunları sizlerle de paylaşmak isterim.
ilk denemede pwm üretmek için üçgen ve ses dalgasını opamp ile karşılaştırıp mosfetlerden çıkış aldım. cızırtısız sesler
elde etsem de malesef volumu istediğim seviyeye çıkartamadım. fakat tekrar deneyeceğim
555 entegresi ile bir denemem oldu. her ne kadar teoriye uymasa da ses seviyesi olarak yüksek sayılır. ancak tabiki ses kalitesinden bahsedemeyiz.
tl494 entegresi ile denemelerim oldu ve en çok memnun kaldığım devrenin bu olduğunu söyleyebilirim. fakat bu devrede de ses seviyesini istediğim volume ulaştıramadım... volumu yükseltmek için daha güçlü bi kaynak kullandım bu sefer 494 iptal oldu .. malum boardda denemeler
yapıyorum ve hatalar olabiliyor ben de parçaları yakmamak için gerilimi yavaş yavaş artırıyorum...
modulasyon katı bu şekilde...
mosfet sürmeye gelince ir2110 2111 gate sürücüler kullandım pek memnun kalmadım veya ben tam anlamıyla sürememiş olabilirim. zaten mosfet sürücülerde entegre kullanmak biraz pahalıya geliyor. geçen 3 adet gate sürücü aldım üçünü birden yaktım =) 24 lira çöpe gitti. neyse bu yüzden transistörlerle idare ediyorum. hem bu şekilde devreye daha iyi hakim olunabiliyor.
bir süre ara verip amfi işine tekrar döndüm ve modulasyon vs ile uğraşacağıma dsp ile modülasyon yaptım... fakat volum düşüklüğü baki... ve dsp yazılımı ile vakit kaybetmemek için yine tl494 e döndüm...
sesi yükseltmek için giriş gerilimini yükseltmek gerekiyor diye bir de boost convertör ile denemem oldu boost convertor aralarda pikler yaptı beni hasta etti ama başka çare yok sanırım gerilim yükseltmek için....
umarım faydalı paylaşımlar olur saygılar sevgiler
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: maodon - 17 Şubat 2016, 18:35:44
çıkış akımı düşükse mofsetleri kaskat bagla  kazanç artar
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: maodon - 10 Nisan 2016, 23:33:37
http://www.angelfire.com/sd/paulkemble/classdelek.gif (http://www.angelfire.com/sd/paulkemble/classdelek.gif)  bu devreyi yapıp çalıştırdım  elektor dergisi 1980 mayıs ta vermiş .ses düşüklüğü  diye bir sorun yok ses okadar kuvvetli geliyorki preanfinin kazancını düşürmek zorunda kaldım.
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: emrk77 - 11 Nisan 2016, 00:17:29
60watt civarında performası denemek lazım
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: erkan614 - 17 Mayıs 2016, 13:18:01
İyi günler Arkadaşlar
benim aklıma birden nedense d-class anfi geldi ve tpa3116 entegresi ile bi pcb yapayım dedim
sonra ne gereği var ali expresten satın al dedim resimdeki üründe 2 adet tps3116 var zaten ikisi 7$ yapıyor
pcb pasifler vs derken 16$ alttaki ürünü alıcam en azından denerim
(http://s32.postimg.cc/dbzur73x1/image.jpg)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: rayman - 21 Mayıs 2016, 11:39:19
Class D Amplifikatör'ler ile uğraştım hatta 1 adet yaptım zorda olsa çalıştırabildim....

İlk önce girişteki Analog Sinyali Dijitale çevirmek gerekiyor. Tabi bunu Opamp ile Sinüs'ü- Kare Dalgaya çevirmeniz gerekiyor. Bu sayede pwm elde ediyorsunuz. Onunlada yüksek frekans üretip güç transistörleri sürüyorsunuz..... Tabi bunu kısım kısım anlattım ancak : burada önemli olan bir unsur var , herhangi sıradan bir Mosfet kullanamazsınız. https://www.youtube.com/watch?v=Rool6g-p9ps (https://www.youtube.com/watch?v=Rool6g-p9ps)
Bu video da çalıştığını göstermek istedim...
Block diyagramıda budur. Bu çalışma 2x50 vede 2x 90vdc ile 900 watt güç verebilmektedir.
(http://i.hizliresim.com/pPYVrq.jpg) (http://hizliresim.com/pPYVrq)
Başlık: Ynt: Proje: D-Class Amplifikatör Yapıyoruz!!
Gönderen: justice_for_all - 24 Mayıs 2016, 17:06:12
Güzel bir MCU gibi gözüküyor.Yorum yapabilirmisiniz.

http://www.silabs.com/pages/DownloadDoc.aspx?FILEURL=Support%20Documents/TechnicalDocs/SiM3U1xx-SiM3C1xx-RM.pdf (http://www.silabs.com/pages/DownloadDoc.aspx?FILEURL=Support%20Documents/TechnicalDocs/SiM3U1xx-SiM3C1xx-RM.pdf)
https://www.silabs.com/Support%20Documents/TechnicalDocs/class-d-audio-implementation.pdf (https://www.silabs.com/Support%20Documents/TechnicalDocs/class-d-audio-implementation.pdf)