Sw. Mode ile 12 Vdc 220 Vac

Başlatan solidus, 29 Ekim 2007, 18:09:50

solidus

Arkadaşlar piyasada gördüm. Nasıl yapılır, yapmaya değermi ve emniyetlimidir bi danışmak ve fikri olanların fikrini almak istedim.İncelemek üzere elinde şeması olan arkadaşlar buraya koyarlarsa yada link verirlerse sevinirim..
Kimine göre kralım kimine göre yalanım… Herkes rahatına baksın, ben adamına göre adamım..

Cetinal

dc-ac converter diye aratın

POWER

Bence sağlıklı cihazlar ama kullanılacak yere göre değişiyor sağlıklı olup olmaması.Aşağıya bir uygulama şemasını veriyorum.Şema bana ait değildir.Fakat çalışma mantığı aynı olan ve bu şemaya yakın olan bir cihazı ben kullanıyorum.Bu cihazın şeması olmadığı bu şemaya  buraya koyuyorum.



TB6BKG

solidus

Sevgili POWER,
Devrenin çıkış akımı ile ilgili bi fikriniz varmı ? Çıkış voltajı 315v Sekonder sargıları ile oynayarak bunu 220 ye çekmemiz mümkünmüdür ? Birde 500 Watt minimum istediğimizde neleri değiştirmemiz gerekir ?
Kimine göre kralım kimine göre yalanım… Herkes rahatına baksın, ben adamına göre adamım..

OG

220v doğrultulunca 310V civarı oluyor.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

POWER

Devrenin çıkış akımını fetler ve sargıların kalınlığı belirlemekte.Şemada kullanılan mosfetlere ve sargı kalınlıklarına bakarsak 250w güç verebileceğini düşünüyorum.Zaten şemadada 200w olarak belirtilmiş.Dediğim gibi bu devreyi ben birebir denemedim.Yanlış hatırlamıyorsam bu devreyi ete ile başka bir arkadaşımız bu hale getirmişler.Çıkış gerilimi zaten 220v sargılarla oynamaya gerek yok.12v akü voltajı yükseltilip doğrultulduğu zaman yaklaşık 315v dc oluyor.Bu voltaj tekrar AC dönüştürüldüğü zaman 220v denk geliyor.Diğer bir sorunuz bu devreyi 500w olarak yapabilirmiyiz demişsiniz.Bu devrelerle bende bir hayli uğraştım ve uğraşmaya devamda ediyorum.Düşünceme göre 12v akü ile 300w üstüne çıkmak pek mantıklı değil.Çünkü 300w bile basit bir hesapla 300/12=25A yapıyor yani aküden çekilecek akım.Bu 500w ise 42A yaparki akünün sağlığı içinde hiç uygun değil ayrıca malzemelerin üzerinden geçecek akımlarda yüksek olacağından ısı problemi ortaya çıkacaktır.500w düşünüyorsan 2 aküyle yani 24v ile yaparsan çekilecek akımlar yarı yarıya azalacak demektir.Tabiki prensip olarak gücü artırmak için trafoyu ve mosfetleri güçlendirmek gerekiyor.Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
TB6BKG

solidus

Bu devreyi yapmaya karar verdim. Tek sorun trafoda görünüyor şu an.  Zira devre şemasının üzerinde yazan ölçülerde bi nüve bulmak Malatyada biraz zor. PC power supply içerisindeki nüveler bu ölçülerden ufak.Bu hususta yapılabilecek tavsiye edeceğiniz herhangi bişey varmı ?
Kimine göre kralım kimine göre yalanım… Herkes rahatına baksın, ben adamına göre adamım..

Göktuğ

Alıntı yapılan: "solidus"Zira devre şemasının üzerinde yazan ölçülerde bi nüve bulmak Malatyada biraz zor.

Malatyada trafo işiyle ugrasan iyi bir firma var diye hatırlıyorum. Zihnim beni kandırmıyorsa.
Derken..

***
TİMSAN Transformatör Sanayi Ltd Şti, sektöründe uzun yıllara dayanan profesyonel tecrübeye sahip bir ekip tarafından kurulmuş olup, şirketin büyümesine paralel, yapıya dahil olan yeni uzman ve profesyonellerle büyük bir organizasyona sahip olmuştur.

Bugün, Malatya Organize Sanayi Bölgesinde geniş bir alan üzerine kurulmuş, güçlü bir üretim kapasitesine sahip fabrikası ve gelişmiş teknik altyapısıyla TİMSAN, kısa zamanda Türkiye'nin önde gelen transformatör markalarından biri haline gelmiştir.
***

solidus

Sevgili Göktuğ,
6 yıldır Malatyada olmama rağmen ilk defa duyuyorum firmanın adını sanırım ilgimin bu alana kayması beni yeni yeni insanlarla tanıştıracak. Araştıracağım..
Kimine göre kralım kimine göre yalanım… Herkes rahatına baksın, ben adamına göre adamım..

aslan_korhan

2 veya 3 tane PC Power Supply trafoların nüvelerini birleştirerek bir tane büyük nüve yapabilirsin. Bir yerde görmüştüm, bu şekilde birisi 40A 13.8V adaptör yapmıştı...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

solidus

Nüveleri yanyana yapıştırmaktan mı bahsediyoruz ? Tehlikeli olur gibime geliyor Yada önereceğiniz başka bir yöntem varmıdır ?
Kimine göre kralım kimine göre yalanım… Herkes rahatına baksın, ben adamına göre adamım..

aslan_korhan

Yanyana yapıştırmak ne gibi tehlike durumu yaratır ki ?
Sadece uygun bir karkas yapman gerekiyor...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

nurim

Alıntı yapılan: "POWER"Devrenin çıkış akımını fetler ve sargıların kalınlığı belirlemekte.Şemada kullanılan mosfetlere ve sargı kalınlıklarına bakarsak 250w güç verebileceğini düşünüyorum.Zaten şemadada 200w olarak belirtilmiş.Dediğim gibi bu devreyi ben birebir denemedim.Yanlış hatırlamıyorsam bu devreyi ete ile başka bir arkadaşımız bu hale getirmişler.Çıkış gerilimi zaten 220v sargılarla oynamaya gerek yok.12v akü voltajı yükseltilip doğrultulduğu zaman yaklaşık 315v dc oluyor.Bu voltaj tekrar AC dönüştürüldüğü zaman 220v denk geliyor.Diğer bir sorunuz bu devreyi 500w olarak yapabilirmiyiz demişsiniz.Bu devrelerle bende bir hayli uğraştım ve uğraşmaya devamda ediyorum.Düşünceme göre 12v akü ile 300w üstüne çıkmak pek mantıklı değil.Çünkü 300w bile basit bir hesapla 300/12=25A yapıyor yani aküden çekilecek akım.Bu 500w ise 42A yaparki akünün sağlığı içinde hiç uygun değil ayrıca malzemelerin üzerinden geçecek akımlarda yüksek olacağından ısı problemi ortaya çıkacaktır.500w düşünüyorsan 2 aküyle yani 24v ile yaparsan çekilecek akımlar yarı yarıya azalacak demektir.Tabiki prensip olarak gücü artırmak için trafoyu ve mosfetleri güçlendirmek gerekiyor.Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Devreyi "ETE" arkadaşım ile  2001 yılında yapmıştık.Baskılı devreyi "ETE" hazırlamıştı.Daha sonra bende ("anemeg "nikini kullanıyordum)şemayı çizdim.Bu devre 200w gücündedir.Bu gücü rahatlıla üretmektedir.
Devrenin en can alıcı kısmı,TRAFO dur.Bizide perişan etmişti.Devreyi yaptığımız yılda ferit trafo satan bir yer bulamıyorduk.Bu yüzden hurdalardan bulduğumuz trafoları söküp sararak denemeler yapıyorduk.Birbirinin tamamen aynısı görünen trafolarda bile sonuçlar farklı,farklı oluyordu.Sonuçta rastgele bulduğumuz ve iyi sonuç aldığımız trafolarla işi tamamladık. Bu yüzden şu anda bile xx nolu trafodan satın alın (piyasada ferit trafo satılıyor) bu trafodan   istediğiniz verimi alabilirsiniz diyemiyorum.Korkarım deneyerek bulmak zorundasınız.Trafo sarımları hakkında biligi verecek olursam,
"Sekonder sargısı 90 Tur Altta, Primer sargısı 4+4 tur sargısı üstte olacaktır."Bizim trafolarda en iyi sonuçları böyle aldık.Primer sargısı 4-5 tur,olacak şekilde sekonder turda deneme yapmanızı öneririm.
Aklıma gelen bir detayı daha açıklıyayım; devredeki bazı dirençler"Karbon Film Dirençler"dir.
Bu dirençler "2k,5k6,10k,15k,30k,47k,120k,130k,150k,1M8,2k94 (devrede2k7kullanıldı)."
Devredeki Trafo ve Diyotların montajı için bu resmin yararlı olacağını umarım.Trafonun üstünde görünen kablolar,4+4 sarımlarının kablolarıdır.



Kolay gelsin
nurim
"Bilgi paylaştıkça artar ,acı ve keder paylaştıkça azalır"

OG

Alıntı yapılan: "POWER"


Şema eksik veya hatalı.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

emperor

Alıntı yapılan: "OG"
Alıntı yapılan: "POWER"


Şema eksik veya hatalı.

+ ben bu şemayı çizip denemiştim, şemada yazan orjinal malzeme değerleri ile, sonuç:başarısız...   :(



Şema PDF