ARM9 geliştirme boardı yapıyoruz [DONANIM]

Başlatan mp3dragon, 30 Aralık 2007, 22:39:42

mp3dragon

Alıntı yapılan: "mp3dragon"
Alıntı yapılan: "ahmet2004"Bu touch'lu 5.7" veya 7" TFT LCD çeşitlerinden bulmamız mümkünmü acaba?

O konuyu daha sonra çözmek için dikkat ederseniz şemada tft çıkışını pin head olarak bıraktık. Çünkü TFT LCD lerin çok farklı çeşitleri ve buna göre farklı soket ve arka aydınlatmaları mevcut. Benim araştırmalarımda, başka başlıklarda daha öncede belirttiğim gibi, 4.3" sharp lcd yani Play Stations Portable ların lcd sinin çok ucuza ve bolca bulunabildiğini gördüm. Bu bir alternatif. Touch screen ayrıca almak gerekiyor tabii. Başka alternatiflerde olabilir.

Tekrar okuyunca yanlış anlaşılabilir diye düşündüm. TFT çıkışını pin header bırakmamın sebebi, farklı LCD'ler için bir soket çevirici kart yaparak kullanabilmesinin sağlaması. Belli bir model TFT için yaparsak, farklı model ve çözünürlükte tft bağlamayı düşünen arkadaşlar zorlanabilirler. İleride tekrar birleşerek, oturup uygun bulunacak bir TFT seçip, adaptör board yapılabilinir.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

volblood

Arkadaşlar benim kafama takılan bikaç mevzu var, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.
Bu ARM9 kitini anladığım kadarıyla hem linux hem Win CE'ye uyumlu olmasını istiyoruz. İlerleyen zamanlarda ATMEL veya başka bir işlemciyle profesyonel olarak çalışacak arkadaşların (ben de bunlardan biri olmayı isterim) değişik işletim sistemlerinde alt yapısı olması çok büyük bir artı olacak. Burada karşımıza işletim sistemi maliyeti de çıkacak (linux'u ayrı tutuyoruz tabi). Bu konuda biraz detay bilgi verebilir misiniz. Elbette olayın o noktaya gelmesi için önümüzde uzunca bir yol var ama kafama takıldı işte (Çalıştığım şirkette böyle bir uygulama gündemde, hazır bir geliştirme kartı alıp çalışmak istiyoruz ancak karara bağlayamadık daha).
Yani Win CE'nin ürün bazında maliyeti nedir ? Media Player, internet explorer gibi yazılımlara ek ücret ödenmesi gerekiyor mu ? Bana Win CE daha makul geliyor çünkü linux'ta herhangi bir çalışmam yok.
Saygılarımla.

mp3dragon

@volblood,
WinCE nin ürün başına lisansı 3-5 usd civarı. Ama SDK sı yani BSP builder 1000 usd üstünde bildiğim kadarı ile. WinCE  aynı windows mantığı yani .dll ile orada karşılaşıyorsunuz bu biraz el kol bağlayıcı. Ayrıca explorer, media player a para vermiyorsunuz. Hatta packet exel filan da içinde zannedersem.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

gallavi

Bu tarz cihazlar için linux çok daha mantıklı wince de kullansanız tüm windows yazılımlarını kullanabilceğinizi sanmıyorum. linuxta da her hazılım her kernel da çalışmıyo sanırım ama en azından daha esnek olacaktır. Bu tarz işlerde kolay yöntem yok çok vakit harcayıp çok okumadan bişileri çalıştırmak zor ;) ama hazır kodları kullanabilecek düzeye geldikten sonra işler baya kolay linux için nette çok miktarda kod bulunabiliyo
DemirHan=gallavi;

mustafa_cmbz

arkadaşlar bu başlık altındaki bütün yazıları okudum ben kendi çapında picler ile ilgilenen ama elektronik aşkıyla yanıp tutuşan bir öğrenciyim...

bende  arm7 ve arm9'u hep merak etmişimdir baktım mp3dragon hocam böyle bir projeye başlamış desteklemeden olmaz eğer sizin kullanmak istediğiniz ve aramakta olduğunuz ramlar hakkında nerelerde bulunurlar şekilleri boyutları nasıldır ve ram kılıfları hakkında beni biraz aydınlatabilir iseniz belki piyasadan toplayabilirim(3-4 tane bulsak yine kardır) okulda bir sürü pc parçası var depodan bakabilirim... sadece ramlar değil temin etmeye çalıştığınız  malzemelerin çıkmalarını nerelerden buluruz bunları benimle paylaşırsanız bende öğrenci kararı elimden geleni  hiçbir karşılık beklemeden yaparım...hatta eğer maddi durumum iyiye gider ise 1 adet pcb kartı alabilirim (hatıra kalsın:D) çok çok param olur ise sizinle beraber chipleride alır bende kendim için bir adet kurarım :D ...

çalışmalarınızı büyük bir ciddiyetle takipteyim hiç olmaz ise okuyarak bilgi sahibi oluyorum okulda hocalarıma anlatıyorum bizim sitede abiler şunlar ile ilgileniyorlar vs. gibi hocalarımda bildiklerini anlatıyorlar; o yaptıklarıyla şunlar olur bunlar olur vs. gibi devamlı öğrenme modundayım inşallah bende okulumu bitirince sizin gibi bu güzel uğraşlar ile uğraşacak kadar maddi durumun iyi olacağı bir iş bulup mesleğime devam etmek isterim ..konuyu fazla dağıtmadan hepinize kolay gelsin!!!

m.c.

mp3dragon

Touch Controller,extansion, TVout ve bazı eklemeler yapılıp gözden geçirilmiş yeni versiyon şemayı hem rapidshare hemde  http://picproje.4shared.com/ a yükledim.

http://rapidshare.com/files/82159451/AT91RM9200_13PP.rar.html

@Ahmet2004 PHY kısmındaki jumper ilavelerini henüz koymadım. Onları en kısa zamanda ekliyeceğim.

@mcan edo aramaları nasıl gidiyor? EDO bulamazsak sdram versiyonlu S1D13513 olarak modife edebilirim şemayı.

@ground, eski şema versiyonunu picprojeup tan silebilirsin.

Projeye aktif olarak katılmak isteyen arkadaşlardan ricam boş vakitlerinde şemayı dikkatlice gözden geçirip bus, net, voltaj bağlantılarının düzgün olup olmadıklarına bakmaları. Birkaç göz incelerse hata olasılığı azalır.
Kolay gelsin,
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mp3dragon

Arkadaşlar görmüş olduğunuz gibi 2 haftadan kısa sürede üzerinde tartışabileceğimiz bir tasarım ortaya çıkarabildik. Bu konuda bize gerek malzeme seçimi, gerek tasarım, gerekse manevi olarak destekleyen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Terettütde kaldığımız en önemli nokta tft kısmındaki driver konusu. Önceden tartışmış olduğumuz gibi edo ramların +5 voltta çalışma sorununa alternatif olarak sdram destekleyen S1D13513 çipini inceliyorum. Çipin ilave özellikleri çok fazla değilken (SDRAM desteği ve buna bağlı çözünürlük yüksekliği) VGA ve tv out için ilave ADV7170 video encoder entegresine ihtiyaç duyması, 208 pin tqfp olması ve fiyatının yüksek olması sebebiyle alternatif olmaktan çıktı bana göre.

3.3 volt edo bulabilme ihtimalimiz çok düşük görünüyor. En son çare olarak işlemci - vga DATA hattına seviye dönüştürücü ttl koyacağım. Adres hattı işlemci-->epson biçiminde çalıştığı için o kısma seviye dönüşümü gerekmez. Ama sinyallerde meydana gelebilecek gecikmeleri göz önüne almamız gerekebilir.

Birazdan başlığın altında olan kendimiz mi yapalım? hazır mı alalım türündeki mesajları ilgili yere taşıyacağım. Bu tür önerilerinizi oradan verebilirsiniz.Başlık konusu dışındaki mesajlar konunun takibini güçleştirdiğinden beni anlayışla karşılayacağınızı umarım.

edit: ilgisiz mesajlar buraya taşınmıştır.  https://www.picproje.org/index.php/topic,18889
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

mp3dragon

İyi bir haber. ISE arkadaşımız 11 adet AT91RM9200'u tanesi 11.67 eu +kdv Türkiye teslim fiyatı ile sipariş vermiştir. Tanesi 17 USD + kdv (~20 usd kdv dahil) herşey dahil olarak mal edilecektir. Teslim süresi 2 haftadır. Epson ve seri flash ellerinde olmadığı için teslim süreleri çok uzundur. Farklı kanallardan diğer malzemeleri aramaya devam ediyoruz.
Böyle devam ederse 100 usd/adet hedefi tutacak gibi gözüküyor.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

ahmet2004

Kart ta sdram, 1 adet mi yoksa 2 adet mi olacak.Ben iki olmasından yanayım.

Eğer 2li sdram olacaksa ikinci sdramin bağlantıları yanlış.

Düzeltilmesi gerekecek.

mp3dragon

Alıntı yapılan: "ahmet2004"Kart ta sdram, 1 adet mi yoksa 2 adet mi olacak.Ben iki olmasından yanayım.

Eğer 2li sdram olacaksa ikinci sdramin bağlantıları yanlış.

Düzeltilmesi gerekecek.

2 adet olması için uğraşıyoruz. Yanlışlık nerededir? Bilgi verebilirmisiniz?
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

ahmet2004

Her ikisininde pinleri aynı.Birebir kopye yapıldı galiba.

mp3dragon

Alıntı YapHer ikisininde pinleri aynı.Birebir kopye yapıldı galiba.

biri alt 16 bit diğeri üst 16 bit e bağlanarak 32 bit olarak kullanılmaktadır.Data bağlantıları farklıdır. referans şemalara bakabilirsiniz. isterseniz referans şemaların hepsini bir arada toplayıp paylaşıma atayım takibi daha kolay olur.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

ahmet2004

SDram'lerin pin15 ve pin39 ları değişecek.Birbirinin aynısı değiller.

ahmet2004

Orjinal ATMEL şemasını http://picproje.4shared.com/ upload ettim.

Şemada ek olarak  SES çipi ve Parmak izi okuyucu da kullanılmış.

mp3dragon

Alıntı Yap
Şemada ek olarak SES çipi ve Parmak izi okuyucu da kullanılmış.
Parmak izi okuyucu çok uç olur. Codec çipi veya basit bir audio dac duruma göre eklenebilir. Veya I2S çıkışıda koymayı düşünüyorum isteyen oraya bağlayabilir.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.