Klima kullanımında anormallik. Cam aralık?

Başlatan power20, 15 Eylül 2021, 13:55:36

foseydon

benim ev çatı katı. kapıyı pencereyi açıyorum efil efil esiyor. birde arada bir soğuk bir duş alıyorum hızlıca, çok ferahlatıcı oluyor. insan kendini yenilenmiş hissediyor. klimanın dezavantajı, havalandırmayı iyi yapmazsan uyku bastırıyor insana, oksijen azlığından. iyi yaparsan da bu sefer elektrik faturası kaçıyor.

@Sozuak

akvaryumun belli handikapları var. oradan buharlaşan şu ile insana hastalık falan geçebiliyor bildiğim kadarı ile. ona dikkat etmek lazım.

Sozuak

Cocuklugumdan beridir evde akvaryum var. Evin degismez esyalarindandir bizde. Acik yara varsa sudan bakteri gecebiliyor ama ona bile maruz kalmadim. Gecen senelerde evin kopeginin salyasindan bayagi agir hasta olan birinin haberi vardi  hatta kaplumbaga ve surungenlerin diskilarinda dogal olarak bulunan salmonella insanlarda bayagi hastalik yapiyor. Evinde su kaplumbagasi besleyenler suyuna ellerini degerken dikkatli olmali. Amerikada 10 yas altina su kaplumbagasi satisi yasak mesela bu hastaliklara karsi hassas oluyorlar kucukken diye.
Suda yasayip buharlasan suyla havaya karisip oradan solunuma girwcek derecede bir risk duymadim okumadim hicbir yerde.  Dusunsenize kanalizasyonun bosaltildigi derelerin hatta yakinimizdaki pis Ankara Cayinin da buharlasma ile etrafindakileri hasta etmesi daha olasi olurdu ki boyle birsey de duymadim. Musterih olunuz akvaryumda duzgun bir yasam varsa sorun olmaz. Pis ise evde sivrisinek bile yetistirebilirsiniz.

muhendisbey

Alıntı yapılan: Sozuak - 26 Mayıs 2022, 19:24:19Suda yasayip buharlasan suyla havaya karisip oradan solunuma girwcek derecede bir risk duymadim okumadim hicbir yerde.
Çok fazla miktarda var. Bunlara suda doğan vektörü hava olan hastalıklardır. Aslında klimalarda yoğunlaşan suda üreyip hava yoluyla insan ciğerini iflasa dahi sürüklyebilecek vakalar mevcut (bunların çoğunda ikincil hastalıklar da var, aids, şeker hastalığı, kanser ve bağışık sistemini baskılayan ilaç kullananlar (örneğin organ nakli sonrası)). Bunun dışında soğuk buhar makineleri temizliği düzgün yapılmadığında ya da temiz su konulmadığında insanlara hastalık taşıyabilir. En basiti suda bulunan bazı mantar çeşitlerinin sporları havayla taşınabilir.

Bunların en büyük düşmanı da güneştir. Yani güneşli bir havada kolay kolay bu hastalıkları kapmazken, yakınında uyursanız hastalık kapma ihtimaliniz artar.

Bir de bu durum ne kadar patojen bulaştığıyla ilgili. 1 adet koronavirüs bir insanı hasta yapmazken, 11 adet bulaştığında insanı hasta eder. (11 adet rakamı sallamadır, 1 adet rakamı gerçektir.) Sağlık çalışanlarının koronavirüsten daha fazla etkilenme/ölme sebeplerinden birisi de budur.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Sozuak

Şimdi akvaryum ayrı bir mecra klima yada soğuk su buhar makinesi  ayrı bir mecra. Hepsini birbirine karıştırmayalım. Elbette suda hastalık ürer ama kendi biyolojik dengesini kurmuş sağlıklı yaşayan hayvanların olduğu, harici filtre ile biyolojik ve mekanik arıtmanın yapıldığı  içindeki hayvanların da sağlıklı olduğu bir ortamda risk azalır.
Sağlık sektöründe çalışmakta olduğum için maruziyet oranı ile hastalık arasındaki ilişkiyi elbette biliyorum.
En riskli olay evde beslenen su kaplumbağasının sindirim sisteminde bulunan salmonella bakterisinin  bunları besleyen çocukları öldürdüğünü yada ağır hasta ettiğini duydun mu yada okudun mu! En ağırı o diye örnek veriyorum. Buna rağmen  sağlıklı bir akvaryumdan buharlaşan suyla hiç birşey olmaz merak etmeyin.

muhendisbey

Ünlem vermeye gerek yok. Konuşuyoruz. Biraz sakin.

Malezya'daki grip virüsü türleri Türk insanı için ölümcüldür. Keza Malezyalılar için de Türkiye'deki grip virüsleri ölümcüldür, nedeni hiç o grip virüsleriyle tanışmamamız. Çocukluğundan beri akvaryumla haşır neşir isen akvaryumdan sana hastalık zor geçer.  Fakat senin maruz kaldığın patojenlere maruz kalmamış birisi ise hastalanabilir. Tabi akvaryum var, akvaryum var. Temizliğini yaparsan, dezenfektan solüsyonu kullanırsan ya da filtreler kullanırsan bu riski azaltırsın. Ancak akvaryumu çok ihmal eden birisi de akvaryumu mikrop yuvasına dönüştürebilir, bu da bir gerçek. Canlı yemlerle besleme yapan bir sürü akvaryum mevcut, canlı yem de büyük bir kirletici. Yetiştiği ortamdaki mikrobu akvaryuma kolaylıkla taşıyabilir.

Yani benim takıldığım nokta keskin iddia kısmı. Şişelenmiş su için bile bu kadar keskinlik kullanamıyorum. Benim alanım da optik sensörler ve madde algılama. Yani insanların spektroskopi aletleri olarak bildiği sistemlerin geliştiricisiyim. Su buharı toz (mikropartikül) taşır desem kaç kişi inanır mesela? Buharlaşmayla beraber bulutlara yükselen partiküller mevcut. Patojenler devede kulak kalır. Kar dediğin şey bulutlardaki tozun buz tutmasıdır. Suyun yoğunlaşıp buz tutmasına dolu denir. Yağmurla beraber havadan artık mikroplastikler yağıyor, üstelik bizim ülkemizde oluşmuş olması dahi gerekmiyor. Yani özetle su buharı pek ala madde taşıyabiliyor ve havada asılı kalabiliyor.

Umarım derdimi anlatabilmişimdir.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

Sozuak

Ben taşımaz demiyorum ki akvaryumdaki buharlaşan su hasta etmez diyorum :) Yağmur suyunun yada buharlaşan suyun saf su olacağını da iddia etmedim. Bence çok ciddiye alıyorsun. Seni severim tanışmasak ta yüz yüze. 

muhendisbey

Eyvallah gönüller bir olsun :)

Bendeki mesleki deformasyon olabilir...
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.