Çok fazla analog giriş okuması yapmak

Başlatan veliusta, 22 Mart 2024, 20:35:57

gokhangokcen

Tek tek karşılıklı açıp okuyorum. Kayan yazılardaki tarama mantığı gibi düşünebilirsin. Aynı anda 1 alıcı 1 verici led aktiftir ve aktif olan ledin analog/dijital bilgisi hatta olur.
Bildiğini paylaşmak, Allah'ın verdiği öğrenme yeteneğinin zekatıdır.

power20

#16
Alıcı tarafta katodlar  74HC565  ile veya sabit  sürülür.   Sadece verici tarama yapar
 Bu şekilde ayrıca diyod eklemeden ortak anod ucundan okuma yapılabilir gibi görünüyor.
Kendinden diyodlu sistem. Op-amp da gerekmez.




Tarafımdan denenmemiştir.

 74HC565  aktif olmayan pinler toprağa çekileceği için sinyali zayıflatacaktır. Pin, aktif değilse yüksek empedans olması gerekir.

power20

#17
Alıcı ledler 74HC565   yerine sabit beslemeyle  sürülürse  komşu led(ler) alım yapabilir. Belki bir sorundur. 
Hassasiyet gerektirmeyen ucuz versiyon.

mustafa_cmbz

#18


bu tip sensörler cismin uzunluğunu vs. ölçmek için değil ( kaldıki hatalı sonuçlar elde edili çıkıntılı nesnelerde ) genelde güvenlik bariyerlerinde kullanılır.Bu güvenlik bariyerlerinin böyle karşılıklı led ve photo sensörleri dizerek oluşturmalarındaki amaç genelde band usulü çalışan işletme ve makinelerde ürün geçerken baypas sensörüne ihtiyaç duymadan nesneyi önceden tanıtarak ( kaç sensörü kesiyor ) bu cisim haricinde bir cisim geçtiğinde yada cisim ile biirlite data farklı bir nesne geçtiğinde ikaz vermesi amaçlanır.Bunun yanında asıl amaç çok noktadan geçisi önlemek ve açık bırakmamak.

Bu gibi güvenlik sistemlerinde kullanılan ışık bariyerlerinin giriş ve çıkışında normalde 1'er tane daha fotosel olur.Güvenlik rölesine cisim geçiyor diye baypasa alır çıkıştaki sensör görür ve çıkıştaki sensör görmeyi bıraktığında tekrar koruma moduna geçirir güvenlik rölesini..Buda cisim geçerken güvenliğin devre dışı kalması ile birileri elini soktuğında tehlile arz eder..

Birde ayrıca bu fotosellerin hata yapması durumunda yada gördü görmedi yapması ve operatörlerin nesnenin geçisi esnasında makine içine makine çalışırken elini kolunu sokmaya çalışması gibi durumunda çok sıkıntılar yaşadık zamanında buna çözüm olarak yukarıda bahsettiğim içerisinden geçen nesneyi tanıyan ve buna göre alarm veren perdeler ile işi çözmüş idik..Bunlar genelde makinenin riks ve tehlike durumuna göre kategorize edilerek tercih edilen yapılardır.

fabrikada çalışırken bu ışık perdelerinin arızalı olanlarında çok söktüm dağıttım içerisinde hep BPW34 Fotodiyot kullanmışlar.incelemek ister isen elimde hurda kartlar hala duruyor.Gönderebilirim

https://www.direnc.net/bpw34-fotodiyot?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwwYSwBhDcARIsAOyL0fhkJUHAAoO9Nb8dAOiZ2TAFO1qPlss0I3LShN36B2bEmJffgBrk0g8aAhkxEALw_wcB


argeman

Lidar sensörler mesafe ölçebiliyor, 3 boyutlu tarama yapabiliyor.

mustafa_cmbz

#20
Alıntı yapılan: argeman - 25 Mart 2024, 22:30:05Lidar sensörler mesafe ölçebiliyor, 3 boyutlu tarama yapabiliyor.
Lidarların yaptığı işi şuan kameralar ile yapıyorlar bildiğim kadarı ile ..
bir kaç yerde gördüm bu sensörlerden 3-5 ay sonra söküp attılar..fakat dediğim gibi güvenlik kategorisi ile alakalı durumlar var tercih meselesi..Mesela bir prres hattının çevresine takılması pek mümkün değil.

kategori meselesini daha net anlatabilmek için bir kaç örnek verebilirim.Belki konuyu açan arkadaşa da bilgi olur.
Kategori numaralarını hatırlayamayacağım fakat örnek olarak yazacağım.

mesela bir hat var sadece panel programlanıyor ve sonrasında alttaki kartezyen robot tuşlara basıp test yapıyor paneli koydukları kısımda ışık perdesi var fazla bir risk yok.burada normal güvenlik rölesi 2 kanal fakat 0-1 direk sinyal alıyor..

ama bir makine var mesela pres çevresi konveyör çıkışı tel çit kapıları orada kullanılan güvenlik röleleri 2 kanal ve her kanaldan farklı bir sinyal çıkıyor yani bir yerden +24v vs veremezsin her kanal çıkan sinyali girişinde istiyor.

mesela büyük bir 5 kademe pres var sırası ile her pres in kapısı mevcut burada bir kapı kilidi var idi karşılığında rfid chip var yetmiyormuş gibi kilidin dilinde de rf chip var illa kutusundan takım çıkartıp takman gerek yani yeni bir tane alıp opeartör kapıyı açık bırakıp bantlasa çalışmayacak şekilde tasarlanmış..

Ve yine kablolaması için bir örnek vereyim.Mesela bu tarz güvenlik devrelerinde kapı switchleri için mesela ( yan yana 2 kapı var ise ) her kapı switch'ine ayrı blendajlı baklo çekilmesi gerekiyor. vs gibi durumlar var..

bukadar anlatmamın sebebi şayet böyle bir tasarım yapılacak ise standartlara uyulmasını tavsiye ederim.Bu tarz ürünler aşırı pahalıdır sebebi ise güvenlik ekipmanı olmasından ötürüdür.Bir diğer sebebi ise hata yapmıyacak şekilde üretilmiş standartlara sahip olmalarıdır..Tasarımınızda bunlara dikkat ediniz yoksa insan hayatına maal olabilir ( güvenlik amaçlı kullanacak iseniz ) ve bunun yanında maddi zarara da uğrayabilirsiniz...

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: veliusta - 23 Mart 2024, 20:39:27(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Uygulama Işık bariyeri ile geçen cismin uzunluğun ölçülmesi.

Deri sektöründe deri boyama makinelerini incelemeni öneririm.
Döner Boya tabancası sadece konveyör üzerindeki derinin bulunduğu alana boya püskürtür. deri üzerindeki delikleri bile es geçer.
Deri yüsey ölçüm makinalarıda benzer şekilde derinin alanını ölçüp üzerine damgalar.
Yöntemleri aynıdır.

veliusta

Hocam sizin alıcı kartta 74HC165 entegresi yok mu hiç? Kartta hangi entegreleri kullanıyorsunuz?  :du:

@gokhangokcen

gokhangokcen

Bildiğini paylaşmak, Allah'ın verdiği öğrenme yeteneğinin zekatıdır.

veliusta

Alıntı yapılan: gokhangokcen - 14 Nisan 2024, 07:56:30@veliusta iki taraftada 74HC595 var



Bağtıntı bu şekilde mi hocam, Siz op-amp kullanıyormusuz ihtiyaç duyuyor musunuz?
Teşekkür ederim.

gokhangokcen

@veliusta evet, bağlantı bu şekilde. Ben 10k dirençleri kullanmıyorum sadece. Diyotların uçları birleşip direkt analog kısıma giriyor. Diyotlardan dolayı yaklaşık 0.7v civarı kayıp oluyor. İstersen opamp kullanıp bunu düzeltebilirsin. Bunun dışında bir şey yok.
Bildiğini paylaşmak, Allah'ın verdiği öğrenme yeteneğinin zekatıdır.