Step motor çözünürlük ayarı

Başlatan 0M42, 13 Nisan 2025, 08:52:33

0M42

Merhaba, step motorlarda yüksek çözünürlüğün artıları ve eksikleri nelerdir? Örnek olarak 3d yazıcılarda yada cnc makinelerde yüksek çözünürlük olmazsa olmaz mıdır alt yapının sağlayabildiği en yüksek çözünürlükmü tercih edilmelidir? Yada hangi durumlarda yüksek çözünürlükte kullanmak gerekiyor genel olarak çözünürlük konusunda bilgilendirilmeye ihtiyacım var yardımcı olursanız çok sevinirim.

z

Bir turunu 400 adimda tamamlayan motor, bir turunu 200 adimda tamamlayan motordan daha yuksek cozunurluge sahip ve hatasi daha az.

Siradan step motorlarda hata %5 dir. Dolayisiyle 400 adimlik step motor  adim basina 0.9° × 0.05 = ±0.045° sapma yapabilir.

200 adimlik step motor ise adim basina 0.09° sapar.

Fakat bu hata kumulatif degildir.

Isin icine mikro stepi katarsak bu bir adim ara adimlara bolunur fakat bu hesapladigimiz hatalar degismez.
Ornegin 8 mikrostep yaptiginizda 1 adimlik mesafe 8 parcaya bolunur (esit adim degil)
dolayisi ile cozunurlukte sahte bir artis olur.

Fakat mikrostep her bir adimdaki titresimlerin genligini azaltir. Mikrostep olmadan tam adimlarla calisirsan motor ve mekanikten rahatsiz edici duzeyde ses haliyle titresimler yayilir.

Mikrostep sayisini artirdiginda bu gurultu dramatik sekilde duser.

Ancak ayni ilerleme hizini elde etmen icin surucuyu mikrostep sayisi kadar yuksek adimlama darbeleri ile beslemen gerekir.

Ornegin 1 tam deviri 200 adimda tamamlayan surucu mekanizmada 1 Bu sartlarda 200 adimi 1 saniyede vererek 5mm ilerliyor olsun. (200Hz ----> 5 mm)

Eger 8 mikrostep kullanirsan 1 devir 1600 adimda tanimlanir.

Gene 1 saniyede 5mm ilerlemek istiyorsan bu kez 1600 Hz kullanman gerekir.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com

0M42

Detaylı anlatımın için teşekkür ederim Mr.Z Cnc router için bunu sormuştum 1/4 olan microstep ayarımı 1/16 yaptım, söylediğin gibi hız düştü hızı da arttırdım artık daha sessiz pürüssüz hareket alabiliyorum. Henüz bir deneme yapamadım başka bir problemim daha var onu da halledince deneme yapacağım.