Pır lamba arızası

Başlatan istek61, 04 Haziran 2025, 19:07:04

istek61

Merhaba, elimde ikitane bozuk pır lamba var.

hemen hemen herşeyine baktım ama arızayı bulamıyorum.

Pır ı farklı bir devre üstünden arduino ile kontrol ettiğimde değerler alıyorum.
alt 220v katından orta kata 24v gidiyor.
orta karttaki 78l08 den 8v geliyor.
üzerinde LM324DG opamp entegresi var birtek bunu nasıl kontrol ederim bilmiyorum.
Röleler sağlam

şarjlı ledleri var. fişe takınca sönüyor fişten çekince yanıyor.

arızası ne olabilir ?

Meraklı Acemi

mg1980

Gece.. gündüz ayarına dikkat ediyor musunuz.

istek61

Alıntı yapılan: mg1980 - 04 Haziran 2025, 22:03:13Gece.. gündüz ayarına dikkat ediyor musunuz.

potlar sağlam. ayarların yön algısıyla ilgisi yok.
bugün lm324 aldım. şimdi deneyecem
Meraklı Acemi

istek61

lm324 dü değiştim o da değil
kafayı yiycem
Meraklı Acemi

Epsilon

O ledler apartmanda elektrikler akşam saatlerinde -karanlıkken- kesildiğinde kişi algılayan PIR  sensörde birini algıladığında ışığı yakıyorki sorunsuz inilsin veya çıkılsın diye.
Yani cihaz bu türden ise devrede sorun yok demektir

istek61

Alıntı yapılan: Epsilon - 05 Haziran 2025, 13:25:54O ledler apartmanda elektrikler akşam saatlerinde -karanlıkken- kesildiğinde kişi algılayan PIR  sensörde birini algıladığında ışığı yakıyorki sorunsuz inilsin veya çıkılsın diye.
Yani cihaz bu türden ise devrede sorun yok demektir

elektrik kesintilerinde yüksek akım düşük akım bu cihazları erken bozuyor. birinin kutupsuz kondansatörler bozuktu voltaj düşüktü. gerekli parçaları değiştim 24v aldım. ama diğer arızayı bulamadım. şimdi 2.si bozuldu. bunda bir sorun bulamadım voltajlarda düzgün.

röle düzgün entegrede değiştim. hiçbir parçada kısadevre yok. birtek pır sensörü kör topal kontrol ediyorum. onlarda da sorun yok gibi.

smd transistörlerindemi sorun bikaç değer aldımda npn mi ne onu anlmadım
Meraklı Acemi

crazy

Smd direnç değerlerini kontrol edin.

erkan614

Allah kolaylık versin
Bence tamir etme
Tamit edeceksen de 220>24 kısmındaki TUM elemanları
Ve 24V Power üzerindeki tüm elemanları degistir
SAĞLAM olsalar bile değiştir.
Sonrasında sinyal kısmındaki mazemeleri kontrol et
Acil kit kısmı bağımsız çalışır elektrik kesilince yanar gelince Soner 24V dışındaki bir ortak devre yok
Markası ne o ürünün ilk kez görüyorum kim böyle kötü bir tasarım yapmi?

istek61

aynen dediğiniz gibi ikisininde acil kit kısımları sorunsuz çalışıyor.
24v kısmında 6 direnç düşük değer veriyor yarın onları değiştirip tekrar deneyeceğim.
atma kısmı kolay valla atılır hiç ugraşılmazda insan sinir oluyor. hırs yaptım. peş peşe bozuldular dediğiniz gibi igrenç bir devre yapısı var.
Meraklı Acemi

elektronik kassabı

Şimdiye kadar 10 tane bunlardan tamir etmişimdir. Bunların birkaçı hariç hep giriş kondansatörünün gereğinden daha düşük gerilim değerinde konulması yüzünden bozulması sebepli arızalardı. Bazı devrelerin kör göre parmak sabote edilmiş olduğunu çok iyi hatırlıyorum. 250V etiketli kondansatörler söktüm, bunlar gerilim maksimumuydu, Vac (efektif değer) değildi. Bunlar zamanla zarar görüyor ve kapasiteleri düşüyor. Bunların kondansatörlerinin kapasitesini ölçtüğümde etiket değerinin yarısına yakın değerler gördüm, lastiğin patladığı seviye. Düşük kapasiteli kondansatör-zener diyot beslemesi, devrenin empedansı yeteri kadar düştüğü durumlarda belirsizlik yaratacaktır, sorun bu. Bunları 400V ve üstü etiket kapasitesinde kondansatörlerle değiştirdim ve en azından 2 yıldır bir daha hiç arızalanmadılar.

mehmet

Alıntı yapılan: istek61 - 07 Haziran 2025, 21:45:53aynen dediğiniz gibi ikisininde acil kit kısımları sorunsuz çalışıyor.
24v kısmında 6 direnç düşük değer veriyor yarın onları değiştirip tekrar deneyeceğim.
atma kısmı kolay valla atılır hiç ugraşılmazda insan sinir oluyor. hırs yaptım. peş peşe bozuldular dediğiniz gibi igrenç bir devre yapısı var.

Düşük değer verenleri söküp yeniden ölçünüz. Asıl yüksek değer göstermesi kötü olan.
Her ne ölçüyorsanız, pcbden söküp ölçünüz. Paralelinde bir şeyler vardır, anlaşılmaz...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"