Trafo Çıkışlarını Birleştirme

Başlatan elektro_ery, 12 Haziran 2006, 14:27:58

elektro_ery

Arkdaşlar benim elimde 24 ve 18 V Çıkış veren Trafo var 24 ve 18 i birleştirmek istiyorum bunun için nasıl bir bağlantı yapmam gerekiyor
[/URL]

haciman

@ zorbey88

Hocam lisedeyken atölyede bazı devreler için 24V lazım oluyordu. O zaman elimizdeki 12V'luk güç kaynaklarını birbirine seri bağlıyorduk. Ama bu güç kaynakları birbirinin aynısıydı. Çıkış gücü ve diğer özellikleri aynıydı.

Şimdi elindeki trafoların çıkışlarını doğrulttuktan sonra seri bağla diyecem, ama hiç farklı güçlerdeki güç kaynaklarını birbirine seri bağlamadım. Bakalım forumda böyle bir çalışması olan arkadaş olmuşmu.
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

ete

Birden fazla çıkışı olan trafolarda bağlantı nasıl ise onu yapacaksın yani uçları seri yapman gerekir.

-0        A
-18

-0        B
-24

şeklinde olan uçlardan , A gurubunun 18V çıkışı ile B gurubunun 0 volt çıkışını birleştireceksin. Böylece  A-0 ile B-24 çıkışlarını kullanarak (18+24=42V) çıkış almış olursun.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

vatandas30

polaritelerine dikkat etmen gerekir. zira zıt emk. ları birbiri ile aynı yönde olmalı.  bunu öğrenmek için de şunu yapmalısın. trafonun bir tanesinin primerine dc voltmetre bağla.  diğer tarafına 9V luk bir pili dokundur -çek. voltmetre doğru sapıyorsa pilin + ucunun bağlı olduğu sekonder ucu ile, voltmetrenin + ucunun bağlı olduğu primer uca + diye işaret koy. diğer trafoya da aynı işlemi yap.
sonra primerleri + uc ,+ ya gelecek şekilde paralel, sekonderleri ise +,-,+,- şeklinde seri bağla.

ise

ete hocamızın dediği gibi  ya ( 18+24 )=42 olur  yada  ( 24-18 )= 6 volt olur

aster

2 çıkış birbirinden nasıl çıkıyor ? :roll:  da 6 volt oluyor?

e3

Alıntı yapılan: "aster"2 çıkış birbirinden nasıl çıkıyor ? :roll:  da 6 volt oluyor?

İki trafonun EMK'ları birbirine uymazsa haliyle çakışan sinyaller birbirinden çıkarılır.Eğer aynı peryoda düşerlerse bu seferde toplanır.Bu kadar basit 8O mi acaba ne ? :D Bilenler bilmeyenlere açıklasın. :D Bende bilmiyorum.Sadece tahmin. :P
.eem.

aster

sevgili protection, sen hiç mos patlattın mı?

patlatmadı isen kendi dediğini denersen bu sefer trafo patlatmış olacaksın sanki ?

z

Bir trafonun birbirinden izoleli sekonderleri varsa sekonderleri iki turlu seri baglayabiliriz.

Birisinde voltaj toplanirken digerinde cikartilir. Sorun da olmaz.

Ornegin 12v ve 8V sargilar seri baglanarak 20V ve 4V elde edilebilir.

Bunun herhangi bir zarari olmaz. Neden olsun ki?

Sozkonusu baglanti tek fazli motorlarda  ters sarim teknigi olarak bilinir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

conavar

Alıntı yapılan: "aster"sevgili protection, sen hiç mos patlattın mı?

patlatmadı isen kendi dediğini denersen bu sefer trafo patlatmış olacaksın sanki ?
:D :D
aster hocam allah iyiliğini versin...ben trafoları ete nin deği şekiLde bağlıyorum geneLde...zaten uçları belli ama ters olarak bağlamadım...sanırım voltaj düşecektir ama trafo yüke binebilir?
mi acaba? :roll:
.::BiLgi Paylaştıkça Çoğalır::.[/url]

aster

Alıntı yapılan: "zorbey88"Arkdaşlar benim elimde 24 ve 18 V Çıkış veren Trafo var 24 ve 18 i birleştirmek istiyorum bunun için nasıl bir bağlantı yapmam gerekiyor

buradan anladığım tek trafo var ama sekonderde 2 ayrı gerilim mevcut  ve bu gerilimler seri bağlanıp voltaj yükseltilmek isteniyor

tamam voltaj yükseltmek için seri bağlamada hiç sorun yok
ama seri bağlı voltaj düşürme işine aklım yatmadı, sorun bu sadece merak ettim, oluyorsa sayenizde öğrenmiş olacağım

argeelektronik

Alıntı yapılan: "aster"sevgili protection, sen hiç mos patlattın mı?

patlatmadı isen kendi dediğini denersen bu sefer trafo patlatmış olacaksın sanki ?

:P

Aster hocam arkadaşlar doğru söylüyor bağlantı şekline göre voltaj yükseliyor veya düşüyor , faz yönüne göre değişiyor, iki sargıyı aynı fazda bağlarsak voltaj düşer , ters fazda bağlarsak iki voltajın toplamı olur yani yükselmiş olur.

ama voltaj düşürmek için mantıklı bir yöntem değil gereksiz yere enerji kaybı ve ısı olarak bize döner.

şöyle bir örnek uygun olur sanırım. bir apartmanın üçüncü katında oturuyoruz evimize gitmek için önce en üts kata çıkıyor sonra tekrar üçüncü kata iniyoruz, gibi bişey
Altında Çürümekten Kurtulamıyacağın Topraklar Üzerinde Böbürlenerek Yürüme, Üzerine Tükürmeye Bile Miğdenin kaldıramıyacağı Kurtçuklara Yem Olacak Bedeninle...

ise

sekonderde 2 voltajı birbirinden çıkarmak pek akıl karı bir uygulama değil. misal 100 w trafomuz var  24 ve 18 volt çıkışı var.  yükseltmek için aynı gücü muhafaza eder ama çıkardığımızda  100w trafomuz max 15w trafo gibi çalışır . gereksiz bir uygulama ama bazen ihtiyaç olabiliyor. şebeke gerilimin gece 250-260 volt olduğunu yerlerde şebekeye seri bir trafodan geçerip 220 ye indirilebiliyor.

sezgin05

İki bağımsız sargı polaritelerine dikkat etmeden seri bağlandığında toplam voltajı düşürür yada arttırır.Bu olay tıpkı pillerin ters polarma yada düz polarma seri bağlanmaları şeklinde açıklanabilir. Seri bağlantıda gerilimler çok önemli değildir.Ama seri devrenin özelliği gereği devrenin maksimum akımı en zayıf sargının akımı kadardır.
İki bağımsız sargının parelel bağlanması ise biraz daha dikkat gerektirir.Parelel bağlanacak trafolar arasında %1.5 dan fazla gerilim farkı olmamalıdır.Ve mutlaka polariteleri aynı olan uçlar birleştirilir.

sebo

elimizde simetrik trafo olmadığında 2 adet tek uçlu trafonun birleştirilmesi ile ilgili bi devre görmüştüm. uçlardan birini birleştirip sıfır noktası oluşturuyor diğer uçlarla ise ters gerilimi. ama söylendiği gibi mecbur kalınan durumlarda yapılması önerilen bir bağlantı şekli idi çünkü çok yüksek enerji kaybına sebep oluyor.

http://www.hemenpaylas.com/download/950968/MOD3.bmp.html