PIC İLE AC Motor kontrolU

Başlatan mhk, 03 Temmuz 2003, 00:05:08

mhk

Arkadaşlar pic ile motor kontrol üzerine çalışan varmı aranızda?
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

Libertador

Esasinda cok basit olarak PIC16F84A ile DC motor kontrolu yapmistim. Bunun icin L293B ve LMD18200 'u kullanmistim. Ilki 500mA'e kadar dayaniyor. Ikincisi ise 3A'e  (surekli) kadar dayaniyor. Yalniz biraz pahaliydi. (30 milyon) L293B ise 2 milyon mu neydi fiyati.
Eger kontrol etmek istedigin 55V ve alti, en fazla 3A ceken DC motor  ise bu entegreler isini gorur diye dusunuyorum. Pwm ile hiz kontrolu yapabiliyorsun. Daha kuvvetli motorlarda ben Roleyi tercih etmistim, sadece ac kapa yapmistim ve bayagi bir sorun yasamistim. Daha sonra BDX53 transistoru kesfettim. 8A'e kadar dayaniyor. Yalniz bu  transistoru henuz kuvvetlendirici olarak kullanmayi denemedim. Sadece switch olarak kullandim.
Iyi calismalar.

aster

bir süre önce başlamıştım fakat, daha pcb tasarım halinde
onu bir düzenledikten sonra yazılıma geçmek istedim
1x220 giriş   3x220 çıkış
3x400v giriş  3x400v çıkış olarak iki tip olarak tasarlıyorum
ortak çalışma yapabilirim
güç için farklı pcb ler birbirine uyum saglayabiliyor
dc kontrol da ısınma sorunu için akımla gerilimin faz açısını kaydırın böylece
bu işi halletmiş olursunuz yani 4A de 8A lik yükü rahatlıkla sürersiniz

mhk

Benim bahsetmek istediğim dc motor kontrolü değil. Ac motor kontrolü. Ben önümüzdekiş günlerde bu konu üzerinde çalışmaya başlayacağım. Bu açıdan yazmıştım bu yazıyı. Daha önce başlamıştım lakin araya başka projeler girince vazgeçmiştim. İlk proje olarak AC motor soft start ve soft stop yapmayı düşünüyorum. Bu konuda beraber çalışabiliriz. İyi çalışmalar.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

Libertador

Ben su an sadece hobielektronik ile ilgilendigimden AC motorlarla ilgili herhangi bir arastirma yapmamistim. Yalniz guzel bir uygulama olacagini dusunuyorum. Gelistirdigin ilerlemeleri siteye atarsan sevinirim. Ben de arastiracagim.

byka

BENİMDE UZUN VADEDE ARAŞTIRMA RAFIMA KOYDUGUM EN ÖNEMLİ PROJELERİMDEN BİRİSİDİR AC DRİVE YAPMAK
LAKİN BİRAZ MASRAFLI YADA PAHALI OLACAGI İCİNDE RAF TA DURUYOR SUAN.
AMA TAKİP EDEBİLİRİM ÇALIŞMALARI YAPABİLECEGİM BİR DESTEK OLURSA BİLİYORSUNUNZ ZATEN
İYİ ÇALIŞMALAR
DWIN LCD Satış Türkiye email:info@kamantek.com  web:http://www.kamantek.com/shop/index.php

byka

HATTA DESTEGE ŞİMDİDEN BAŞLADIM PIC İN 18F SERİSİ İLE YAPABİLECEGİMİ DUSUNDÜM .HANİ BAŞLAYIPTA YARIYOLDA ENTGRE MODELİNİ DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALMAYAYIM DİYE PROTEUSUN 18F SERİSİ MODELLERİNİ DE AZ ÖNCE BOARD KOYDUM :)
DWIN LCD Satış Türkiye email:info@kamantek.com  web:http://www.kamantek.com/shop/index.php

mhk

Sevgili byka. Ben bu projeyi 16F877 ile gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Tabi yine başka projeler önümü kesmez se ;)  Dediğim gibi ilk proje olarak AC motor soft start ve soft stop bu konu üzerinde çalışabiliriz. Bu projenin ilk aşaması için. Parazit sinyallerle birlikte harmoniklerden arınmış basit bir filtre devresi ile işe başyalabiliriz. 2. önemli nokta AC sistemlerde tam ve kesin olarak sıfır geçişlerini PIC'e algılatmak ve ona göre problemsiz işlem yapmasını sağlamak. Bu projeye yakın bir zamanda başlayacağım. Gelişmeler hakkında paylaşımlar ve destek her zaman için olacaktır. Hatta bu projeleri birlikte çalışarak daha mükemmele götürmek çok daha hoş olur. Hatta biraz daha ileri giderek neden güç birliği oluşturulmasın? Dışarıya akan milyonlarca dolardan sonra. İyi çalışmalar.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

salim ALTIN

Slm.
AC motor hız kontrolü konusunda çalışmak isteyen arkadaşlara başarılar dilerim. İş o kadar da zor değil. Ayrıca fazların sıfır geçişlerini kontrol etmek diye bir dert te yok eğer bağsettiğiniz ASENKRON MOTOR HIZ KONTROLÜ İSE .dier yandan AC motor  Soft start(trifaze) ile dc motor hız kontrolü arasında bir fark yok. yapı olarak. orada sıfır geçişlere bakmak gerekir. siemens in tca 785 entegresi ile yıllar önce bende uğraşmıştim bu konu üzerinde. AC hız kontrol konusunda devre zaten kontrolsuz doğrultucu girişli olacak 3 tane 120 derece faz farklı aynı sinyal bloğu darbe genişlik modülasyonlu olarak 6 adet transistöre uygulanarak çıkışta 3 fazlı alternatif akım oluşturulacak. Fakat bunlarla uğraşmadan önce niçin mitel in ( yada gec plessey in) MA828 (sa8281) entegrelerine bakmıyorsunuz. :roll:  ;)
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

mhk

Ac motor soft start uygulamasında tek faz için basit bir pic kontrollü dimmer yaptım. Eğer hazırlayabilirsem devre şeması ve programını  http://groups.yahoo.com/group/PicProjeUP  adresinde MHK dizini içerisine upload edebilirim. Çalışmalar devam ediyor. İyi çalışmalar.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

mhk

http://groups.yahoo.com/group/PicProjeUP adresinde MHK dizini içerisinde 16F877 dimmer projesini download edebilirsiniz. İyi çalışmalar.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

cozturk

Arkadaşlar,
16f84 ile dimmer/motor kontrol devresi bulup proteusta denemiştim. isteyen bakabilir:
http://www.mcu.cz/atm/index.php?&direction=0&order=&directory=CAD/Proteus/Projects

AC motor kontrolü gerçekte buradaki gibi tetikleme açısını değiştirerek yapılmıyor.. Zira bu yöntemde  motorun hızı düşüyor fakat TORK da azalıyor.. Bunun yerine Profesyonel ticari devrelere bakacak olursak, kontrol işleminin frekans değişimi ile gerçekleştirildiğini görürüz..

Selamlar Saygılar

mhk

Teşekkürler çöztürk. AC motor hakkında yazdıklarında haklısın. Motor hızı için frekansın değiştirilmesi gerekli. Benim bahsettiğim motorlara yumuşak yol verme yada diğer bir adıyla soft starter. Bunun için işe ilk önce tek faz dimmer ile ve 16F877 20 Mhz ile başladım. Şu anda tek faz. Çalışmalarım sürüyor tam olarak bilgisayar kontrolünü ve faz sayısını 3'e çıkarabilirsem proje tamam sayılır. Benim verdiğim linkteki dimmeri 16F84 ilede kullanabilirsiniz. Verdiğim picbasic pro programını ona göre değiştirmeniz gerekir. İyi çalışmalar.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

diot

tca 780 entegresi ile raht bir şekilde yapabilirsiniz. çünkü girişine verdiğiniz gerilimle orantılı faz açısı tetikliyor.

ben 3hp bir ac motoru bununla sürüyorum.

cozturk

TCA780 galiba obsolete.. Şu an bunun TCA785 hali üretiliyor. Ben bunu trifaze UPS şarj sisteminde kullanmıştım.

0-12 V DC gerilim 3 adet TCA785'e aynı anda uygulanıyor..  Bu gerilim akü gerilimine bakarak ayarlanıyor.. Aküleri sabit gerilimde şarj etmek için...

Tabi 3 adet IC nin her birinin şebeke referansları ilgili fazlardan geliyor..