Çok sekonderli flyback smps de çıkışların regülasyonu

Başlatan bunalmis, 10 Şubat 2007, 20:06:35

z

Çok sayıda çıkışı olan flyback smps devrelerinde her bir çıkışın regülsayonunu nasıl yapıyorsunuz?

Benim uygulamamda her bir çıkışta değişik değişken yükler var. Durum böyle olunca geribesleme yapılan çıkışın haricindekilerin voltajları, herhangi bir çıkışın yükünün değişiminden fazlaca etkileniyor.

Kaçak endüktansları optimize edemedim. Bunun büyük önemi var. Çözüm olarak lineer regülatör kullanmak da pek işime gelmiyor.

Çözüm öneriniz vamı? (Sarım tekniği önerisi de olabilir)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

OG

PC ps lerini muhakkak incelemişsinizdir, ben de bunlardan ayarlı bir kaynak yapmak için didiklemiştim. Hem+5V dan hem de +12V dan uç alarak belli direnç oranları ile toplamış ve TL494'ün ilgili olan tek ucuna vermiş. Böylece her ikisi de çıkış gerilimini belirlemede etken olmuş.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

gevv

pek bilgim yok ama gorduklerimde geri beslemede  iki cıkıstan ref alınıyo bunalmış abi istersen incelemen için bir tane dvd power supply gondereyim  +5 v  +12v -12v -24v   cıkısları var
 

z

PC güç kaynakları genelde flyback olmaz.  Forward türevi yapılarda ise doğrultucudan sonra bobin kullanmak şart. Buda benim işime gelmiyor.

Düzeneğimde 5 ayrı 15V çıkışım var. Sadece birisinden geribesleme yapılıyor. Bu çıkış kaya gibi yerinde duruyor. Ancak diğer 4 çıkış herhangi bir yük değişiminden etkileniyor. Bunun tek sorumlusu flyback peryodunun başlangıcında engel olamadığım sivri puls. İdeal durumda bu puls olmamalı.

Hesaplamalardaki flyback değeri pratikle çok uyumlu ancak bu sivri puls, çıkış kapasitelerindeki voltajı bir hayli artırıyor. Sekonder sargıların sarım sayılarını düşürürsem bu pulsın etkisi de azalıyor ancak bu kez de her bir çıkış kendi yükündeki değişimden etkileniyor ve düşük voltaj üretilmesine neden oluyor.

Elinizdeki şemaları görebilirsem sevinirim.

Bu sorun aslında flyback yapının genel sorunu. Birileri yenilik getirmiş olabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com


Göktuğ

Oncelikli  olarak Powerintin AN32 sinin geribesleme devrelerinin anlasılması ve bunların performansını gorulmesi acısından incelemek cok faydalı.
Ardındanda AN22 incelenmeli.
Her 2 dokumanı az inceledikten sonra;
-Geri besleme devre tipi olarak optocoupler ve hassas zener regulatorlu tipin secilmesi gerekmekte.
-Optonun geribeslemede kullanılacak ucunun secimini, en onemli ana cıkıs belirlemekte. Genellikle önem taşıyan voltaj +5V oldugundan geri besleme bu hat uzerinden yapılmakta.

Ayrıca http://www.powerint.com/appcircuits.htm  adresindeki tasarım orneklerinden DER28, DER24, DER44 ve DER8 i inceledim. Bunların hepsinde +5V tan geri besleme alınmıs.

Geribesleme devresinin performansını anlatan AN32 yi turkceleştirmekte fayda var.

Göktuğ

Gevv in devrede +5V ve +3.3V tan cekilecek akıma bakarak neredeyse aynı oneme sahip.
R10 ve R13 ile 431  kontrol ediliyor.

aster

TOP249Y ile biraz uğraştım gayet güzel çıkış ayar değişimi oluyor (geniş skala)
güzel malzeme, ufacık trafodan 1-3 A ani akımlar çekmeme ragmen çıkışta en ufak bir oynama olmuyor
kartı bozim diye uğraşsamda P6KE den başka bir şey bozulmadı

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

alayli

bunalmis hocam;

Naçizane yardımım dokunursa ne mutlu... Bahsettiğiniz türden sorunla ben de karşılaştım. Eğer bahsettiğiniz multipl çıkışlardan çektiğiniz akım çok fazla değilse (<1 A) trafo çıkışlarını 15V dan biraz yüksek tutup wattlı zenerler kullanmanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki şema size fikir verecektir...




Eğer daha yüksek akımlar sözkonusu ise şu şemadaki yapı daha sağlıklı...



Bu yapıda geribesleme ana sekonder sarımda yapıldığı halde şemanın sağ alt kısmındaki soketlerden sonra 1:1 daha küçük trafolarla galvanik izalosyon sağlamak mantığı esastır. Mesela ben burda CN1 - CN4 ardına daha küçük ve 2'şer amper çalışabilen 1:1 trafolar ekliyorum ve  izoleli 4 ayrı 24V'luk kaynak elde ediyorum. Siz de ana trafoyu uygun güçte tasarlayıp 1:1'lik 5 ayrı yardımcı trafo ile 5 ayrı regüle 15 volt elde edebilirsiniz. Şemadaki yapıda çıkış şasesi ile giriş şasesi galvanik yalıtımlı değil, fakat yalıtım gerekiyorsa, TL431 ve basit optokuplörlü geribesleme ana trafo sekonderinden referanslı eklenebilir.
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

z

@Alaylı

Yani bu kadar olur acaba makinama mı giriyorsun diyeceğim:
Uygulamam üsttekinin nerede ise aynısı. Voltaj değişimi 100mA lik sekonderlerimde çok belirgin.

Buna engel olmak için düşündüğüm yöntemi de hemen altta vermişsin.
Ancak alttaki yapıda 1/1 trafolara için çok kafa patlattım ve ince telden çok sarımlı olması gerektiğine karar verdim. Bu konuda ne dersin?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

alayli

Alıntı yapılan: "bunalmis"@Alaylı

Yani bu kadar olur acaba makinama mı giriyorsun diyeceğim:
Uygulamam üsttekinin nerede ise aynısı. Voltaj değişimi 100mA lik sekonderlerimde çok belirgin.

Buna engel olmak için düşündüğüm yöntemi de hemen altta vermişsin.
Ancak alttaki yapıda 1/1 trafolara için çok kafa patlattım ve ince telden çok sarımlı olması gerektiğine karar verdim. Bu konuda ne dersin?

Estağfurullah bunalmis hocam;

Ne işim olur benim sizin makinanızla... :D  Valla çoğu zaman kendi makinamdaki harrdiskin içinde kaybolan bir zat olarak kilometrelerce uzaktaki bir makinaya girecek hacker durumları yok bende.

Sizin sorununuza dönersek;

Sizin ihtiyacınız 15V 100'er mA lık kaynaklar mı?
Yoksa elinizdeki sistem 100 mA yük akımında bile bariz dalgalanıyor ondan mı şikayetçisiniz?

Bu sorulardan sonra kendi kullandığım sistem size ipucu olur diye CN1-Cn4'e benim kullandığım trafolardan ve yük regülasyonundan bahsedeyim:

Herbiri EE20 nüveye 1:1 şeklinde yaklaşık 50 tur 0.40'lık telden sarılmış trafolar. Sizin "ince telden çok sarım" dan deyişiniz  göreceli olduğu için tam değerleri vereyim dedim. Ferit nüvenin gauss değerini hesaplamadım ama, Endüktans metrede her bir sarım 300uH değer gösteriyor. Bu değerleri (sarım sayısı ve tel kalınlığı) ısıl-çıkış kararlılığı durumlarına göre deneme yanılma ile elde ettim. Hesap kesap hak getire yani... :lol:  24V-4 x 2A için yük regülasyonum 24+- 150mV civarında... Kararlılığından fazlasıyla memnunum ve frekansım burada 100 kHz civarındaydı sanırım. Sizin sarmanız gereken yardımcı trafoların sarım sayılarının kullanacağınız nüvenin gauss değerine ve çalışma frekansına göre değişeceği aşikar...

Edit not: Yanlış hatırladığım frekans değeri düzeltildi...
Anca kazganmiş itmiş ilimiz törümüz erti. Türk Oguz begleri budun esiding. Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artati? (udaci erti)

z

Benim sorunum şöyle

15V 100mA sekonderler 1A 15 sekondere yük binmesi durumunda 40V civarına kadar yükseliyor.

Sekonderleri yeni baştan sarıp suni olarak yükleyeceğim.

Verdiğiniz şemalardan alttaki kafama çok yatıyor ancak bağlı olduğu ilk katın trafosunu fazla yüklemesinden endişeleniyorum. Mıknatıslama akımının düşük olması için çok turlu olması gerektiğine karar vermiştim.

(Çok turdan kasıt 1 kaç mH primer endüktansı, siz 300uH ile halletmişiniz, benim ilk katım fazla güçlü olmayacağından gücü idareli dağıtmam ve kullanmam gerekiyor)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ise

2 veya daha fazla çıkışlı  smps sistemlerin kontrolleri oynatmadan kontrol etmek pek mümkün değil. bu tip sistemlerde çekilen akımların oranı 1,2 oranından fazla olmaması gereklidir. sistem ortalaması çok fazla yükseleceğinden 10v bir çıkıştan ani olarak çıkan voltaj 25-30 voltu bulabilir. tek kanal veya orantısız 2 kanal takiple bu sistemi kontrol etmeniz pek olası değildir. frekansı ne kadar yüksek tutulursa aradaki farkı kontrol etmemiz o kadar kolay olur. 150k-250k gibi bir frekansta sistemi dengelememiz daha kolay olacaktır.

z

Frekansla alakasını anlayamadım. Frekansdaki artış bu konuda nasıl bir iyileştirme yapıyor?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com