Elektronik Devre Şeması Okuma

Başlatan onurserce, 26 Şubat 2007, 00:27:59

onurserce

Merhabalar, çok yeni olduğum için kusura bakmayın uzun süredir google dan forumlara kadar bir çok yerde aradığım halde bulamadım..

Elektronik devre şeması nasıl okunur konulu bir başlık veya döküman mevcutsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim

Neden bilmiyorum ama Elektronik şemalarını okumakta zorlanıyorum ve kuşkuya düşüyorum

Birbirinin üzerinden geçen çizgiler vs. gibi

Eğer bunun hakkında bir döküman bulur ve paylaşırsanız çok sevinirim

Ayrıca bize devrede fazla gelen elektriği dirençlerle düşürüyoruz fakat kaç ohm direnç ile kaç volt kaç amper düşürebildiğimizi nasıl bulabilirim?

Şimdiden teşekkürler

ilker_32

öncelikle picproje.org'a hoşgeldin. senin yerinde olsaydım ilk işim öncelikle elektronik devre elemanları tanımak olurdu. elektronik devre elemanlarının görevini bilmeden şemaları karıştırman normaldir. Elektrik, ac veya dc dirençle düşürülecek diye bir kaide yok. bir çok devre elemanı var sen elemanlar arasında bir ilişki oluşturarak o görevi yaptırabilirsin. O tamamen sana bağlı bir durum. Yinede forumu bir araştır birşeyler bulabilirsin. Kolay gelsin... ;)

Göktuğ

Elekroniğin en temel meselesinden biri olan şema çizimi okullarda ders olarak verilmediğinden zorlanmalar devam edecektir. Board maker gibi prgler yuzunden biraz ihmal edildi. Şirketlerde kişilerin kafadan devre cizim tekniklerini kullanımı hala cok yaygın.

sezo40

hoşgeldin foruma ben de yeniyim aslına bakrsan burda ama diğer forumlarda baya bi birikimim var. bence öncelikle devre elemanlarını tanı neyin nerde ne iş yaptığını ne işe yaradığını kaç bacağı olduğunu bunları öğrendikten sonra gerisi sana çok kolay gelir.kolay gelsin.
elektronikçi40

timpati

bir zamanlar birbirini kesmeyen yolları, yarım daire atlamalar biçiminde çizerlerdi, şimdi elemanlar çok fazlalaştıi devreler karmaşık hale geldi ve atlamalardan da vazgeçildi; kesmesi gereken yerler (çakışan, kısadevre edilen) için yuvarlak, iri bir siyah nokta konuyor.

şemanın anlaşılabilir olması için temelde bir kaç kural vardır:
1. yüksek potansiyeller yukarı alçak olanlar aşağıda bulunur.
2. sinyal girişleri solda, çıkışlar sağda bırakılır.
3. uniter devre anlayışında aynı işi yapan eleman birarada bulunur.
4. eleman sembolleri için standartlara uyulmalıdır.
why mr. anderson, why ?