rotary encoder ile ileri geri yön belirleme ?

Başlatan gazel, 02 Mart 2007, 15:46:24

gazel

arkadaşlar merhaba,
rotary encoder ile ilgili olarak bildiklerimi aktarmak ve bu vesile ile ilgili bir soru sormak istiyorum.

elimde  e50s8-360-3-1-24 model autonics marka bir rotary encoder var. a, b, ve z çıkışları mevcut. bunun özelliklerine internetten baktım ve forumda da bulduğum bilgilere göre, a ve b uçları 360 pulse/rev olarak, aralarında sabit bir faz farkı olarak sinyal üretiyorlar. z ucu ise 1 pulse/rev üretiyor.dönüş yönünün farketmediği durumlarda a, b, veya istenirse z uçlarından birisi PLC ye high speed counter komutu kullanılarak belli uçlara bağlanabilir. ve okunan değer ile hız bilgisi hesaplanabilir.

benim sorum işin içine yön girdiği zaman nasıl bir işlem yapılacağı? yani encoder 3 tur ileri 2 tur geri dönerse, olaya mesafe yönünden bakarsak, ileri sadece bir tur gitmiş oluruz. PLC nin bunu anlayabilmesi için nasıl bir yöntem kullanmak gerekir?
teşekkürler?

mustaphaerdem

ustalar bende bu konuyu araştırıyorum bilgisi olanlar mutlaka vardır yardımcı olurlarsa sevinirim.
Korkarak yaşıyorsan sadece hayatı seyredersin.

Macera

"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

cagatay

örnek olarak encoder 500 puls/tur dersek counter da 3tur ileri demişsin 1500 sayısını görürsün geri yönde 2tur çevirirsen 1000 çıkart 500 sayısının olduğu konuma yani başlangıç pozisyonundan 1 tur ileri gitmiş durumda olursun ileri yönde giderken sayı artar geri yönde giderken düşer 0 dan itibaren geri yönde gitmeye devam ettiğinde sayı negatif değer alır.

EGEHAYDAR

Kodunu verdiğin 360 lık ve 24Volt dc ile çalışan bir encoder.Yani bir turda 360 puls veriyor.Bu sinyalleri A ve B uçlarından alabilirsin.Z ucu ise encoder bir tur döndüğünde bir puls verir.Eğer encoderi plc ye bağlayacaksan.PLC içinde hazır komut var.Senin ayrıca bir formül oluşturmana gerek yok.
TOPLUMA FAYDALI OLMAK İSTİYORSAN DOĞRU BİLDİĞİNİ PAYLAŞ.

CaFFeiNe

@gazel

PLC de hazır komutlar olabilir bilmiyorum ama şu mantık işine yarar

örneğin A çıkışının her düşük seviyeden yüksek seviyeye (Low-to-High) geçişinde B çıkışının durumuna bakarsan bir yöne dönerken B->LOW diğer yöne dönerken B->HIGH olur böylece hangi yöne döndüğünü anlarsın yani A çıkışının Low-to-High geçişlerinde bir değişkeni B'nin durumuna bakarak HIGH ise arttır, LOW ise eksilt anladın?