seri baglı akü grubunu şarj

Başlatan dhan000, 09 Nisan 2007, 16:40:38

dhan000

elimizde 17 tane akü var birbirlerine seri baglı durumdalar mevcut bir sitemde kesintisiz güç kaynagı olark çalışmaktalar...sorunumuz ise bu akülerin şarj işlemi bunu nasıl yapabiliriz ...220 volt ac yi dogrultup dogrudan baglayamıyoruz  yüksek akımlar akıyor.. 17 akü 235 volttan şebek dogrultuldugunda ise kondansorler üzerinde ortalam 300 volt oluyor buda yüksek şarj akımlarına ve yüksek gerilimlere sebeb oluyor akülerin saglıgı için (hatta bizim için) iyi bi durum olmuyor..bu akü grubunu nasıl şarj edebiliriz ..elinde böyle bir seri baglı akü grubunu  şarj edecek devre olan varsa verebilirmi..

saygılar kolay gelsin...

DARKBLUE

Akülerin amper saatleri önemli vede kaç volt oldukları.Siz kendinizmi devre yapmak istiyorsunuz yoksa hazır çözümmü arıyorsunuz?

dhan000

biz kendimiz bir devre yapmak istiyoruz ...9 ah aküler var şu an ...elimizde bu tarz bi devre olsa duruma göre şarj akımını ayarlayabilirz sanıyorum..
kolay gelsin..

roleci

Bir akü genel olarak Amper/Saat kapasitesinin %10'u ile şarj olur.
9Ah'lik Akü de bu hesaba göre yaklaşık 1A eder.

Sizin ihtiyacınız olan 220VAC giriş gerilimli , 200-240VDC/1A çıkışlı Tristör kontrollü bir Redresördür.

DARKBLUE

Bu tarz bi redresör yapmak size oldukça pahalıya mal olur.Eğer hobi olsun kendim yapıyım diyorsanız tafsiyem her aküyü ayrı ayrı şarj edin.Birbirinden izole kaynaklakla yapabilirsiniz.LM 317 li bir devre ile bu işi çözebilirsiniz.Soğutucu bağlamayı sakın unutmayın.Yok uğraşmayım diyorsanız hazır redresör alıp geçebilirsiniz.

mustafacifci

dostum 17 tane akü  var her birini şarj etmen için ya arkadaşın dediği gibi izoleli 17 güc kaynağı kullanacaksın yada 220 yi doğrulrup bir akım sınırlayıcı ile akulere vereksin. burada dikkat etmen gereken 220 doğrulunca 311 olması falan değil aküler şarj olurkende olduğundada akım sınırlayıcı devren hep 1A geçirmeye çalışasak akülerin gerilimi 17*12=204 volt birazda iç direnci katsan 220 volt olduğunda akım geçmesini durdurmak.
ama yap bi dimmer devresi tetiklemeyi uygun bir açıda ver saniyede 100 kere kısa şoklar ile şarj etmen daha kolay olur. sinusun 90 dereceden sonra 220 volta düştüğü yerde tetiklesen yeter.
tetikleme derecen=> 220=311.sin 2.pi.50.t buradan t yi çekersen yada direk açıyı hesaplarsan 45 derece çıkar ama sen sinus inişte tetiklemen laazım yani 135 ve 315 derecede triyak tetiklersen istediğin gibi olur. yada daha kolay olsun dersen 220 yi doğrult elde eder 311 volt eder,akü gerilimleride düştüğünde 150 volt olsa sana 100 ohm 150 watt bir direnç bağla olsun. yada daha kolay  bi yontem 220 doğrult sonra eldeki 311 volta seri 100watt ampul bağla akülere ver. aküler boş ise ampul direnci artar akım sınırlanır. dolduğunda ampul soner. yontem cok sen nasıl bişey yapmak istediğini söle

dhan000

bizim yapmak istedigimiz akım kontrollü ve aküler doldugunda ortalam 235 volta ulaştıgında şarjı kesmek ...şu an bir direnç ile bunu yapıyoruz lakin aküler doldukça üzerinde düşengerilim artıyor buda akülerin saglıgı için iyi değil ...235 voltta sınırlı transistörlü bi regulator ile şarj etmeyi denedik lakin transistörler dayanmadı hep patladılar (transistorler 700 v 8 amp likti vebiz 1 amp akım bile çekmiyorduk) bu yüzden hazır bi devre bulabilirmiyiz umuduyla hareket ediyoruz..

DARKBLUE

Hazır devre arıyor iseniz,akım ve gerilim ayarlı stabilize redresör fiyatı:
2.150 YTL+KDV (Giriş:380 VAC çıkış:220 VDC çıkış akımı:25 ADC)
Tekrar ediyorum hobi olarak uğraşıyor iseniz,izole kaynak kullanın.LM 317 li devre sizin işinizi görür.

mustafacifci

dostum 220 voltta lm317 yi anında patlatırsın geç bunu.
sizin yaptığınız devrede 1amper çekerken transistör patlamasının nedenine gelince 220 doğrultunca 311 volt olur 311-235 =76 volt eder
sen 1 amper çekerken transistörde 76 watt enerji harçaması ısıya dönüşür ve normal olarak transistör yanar. burada yapacağın şey çok basit , direnç ile normal şarj ettiğin devreye araya 1 tane 12 volt röle koyacaksın sonrada 235 volt/17 tane akü=13,8 volt her bir akü üzerine düşen gerilim. 13.8 volt  buradaki gerilimi yaptığın bir devre ile karşılaştırıp röleyi çektirip bıraktıracaksın. yada röle yerine kullandığın transistörü kullanacaksın transistörü anahtar gibi kullandığın için transistörde ısınma olmayacak ve yanmayacak.
istersen sana bi tasarımını yapıp şemayı yollayayım.

mustafacifci

bak aklıma geldi şimdi bu daha kolay 12 volt röle kullan ve rölenin bobin uçlarına 1 tane aküyü bağla bu durumda röle hep çekili olacaktır. rölenin ters kontağına nc kontağına akü şarjı için gerekli dirençli devreyi seri bağlayacaksın. son olarakta röle besleme ucuna seri bir direnç ile rölenin çekme voltajını ayarlayacaksın. bu sayede eğer akü boş ise röle çekmediğinden aküler şarj olacak şarj işlemi 13.8 volt olduğunda (bunu seri direnç ile ayarlayacaksın) röle cekecek röle bırakması magnetik alandan dolayı yaklaşık 10-11 voltta olacağından senin şarj devren 10 voltta şarja geçeçek 13.8 de şarjı kesecek. tekrar 10 volta düşene kadar şarja başlamayacak. bu voltajları seri dirençle ayarlayabilirsin.

aster

Bu tür şarzlar için prof aletler genelde doyumlu trafo ve selenyum kullanırlar. Selenyum daha güçlü şarjlar için idealdir tabi 1-2 kondi de olacak

Kısaca eski siyah beyaz TV lerinde kullanılan regülatörler den bulabilirsen
içi 2 trafolu olanlardan (teletrans iyidir) çıkışını doğrult filtre için kondi koyma işini görmesi lazım

roleci

Alıntı yapılan: "mustafacifci"... yada daha kolay  bi yontem 220 doğrult sonra eldeki 311 volta seri 100watt ampul bağla akülere ver. aküler boş ise ampul direnci artar akım sınırlanır. dolduğunda ampul soner. yontem cok sen nasıl bişey yapmak istediğini söle

....... dolduğunda ampul söner. ----> ?! .Bu anda aküler üzerindeki gerilim kaç V olur.311V olmak isteyecek ama olamayacak...

roleci

17 adet şarj devresini akülere nasıl bağlayacağız ...


elektronikci43

kardeş sorunun çözülmediyse  bi smps  devre   yapabilirim

roleci

Alıntı yapılan: "elektronikci43"kardeş sorunun çözülmediyse  bi smps  devre   yapabilirim

Yapabileceğiniz SMPS devresini mümkünse şemasını foruma upload edebilir misiniz.
Herkese faydalı olsun.