hdd deki resim kalıntılarını temizlemek

Başlatan picman, 13 Haziran 2007, 22:02:33

Göktuğ

Yazılım ile harddiskin calısmasına mudahale edilebilecegini hemen reddediyorum. Harddisklerin kartları uzerlerinde calısan yazılımların calısmasına etki edip, magnetik olarak okunacak seviyelerin ayarlanması....
Hayal bunlar. Oyle oradan buradan download edebilecegimiz programlar bu işi beceremez.

Bir hdd nin kapasitesi bellidir. Bu kapasite hafıza miktarıdır. Bu miktarı belirleyen en onemli ozellik tabiki okuma donanımı. Okuma donanımı ne kadar hassas ise o kadar kucuk alanlarla calısabilir. Ama bütün bunlar üretim sırasında sabitlenmiş degerlerdir. Hdd kartı uzerinde calısan yazılımın becerisi okuma kafasının kaabiliyeti gibi seyler belirler.

5 gb lık bir partion olusturayım. Bu partionı tamamen dolduracak kadar film mp3 resim atayım. Sonra hepsini silip uzerlerine baska dosyalar atacagım ve tamamen dolduracagım. (Dikkat format atmadım.) İstediginiz her programı denemeye hazırım. Eski film mp3 ve resimleri bozuk olmadan tekrar elde etmek istiyorum. Öneriniz?

Not=Xp  için kısıtlamalardan bahsediliyor. Boyle bir sey yok. Kaliteli yazılımcı ve yazılım farkı var. XP üzerinde iken XP nin şifrelediği baska kullanıcının (oda benim,format atmıstım) şifreli klasorleri okuyan programlar var. XP hiç bir sey yapamadı oradaki belgeleri almama.

aYe

Alıntı yapılan: "aster"diyelim imaj aldık sonra format attık sonra imajı yükledik eski kalıntılardan kurtulmuş oluyormuyuz yoksa ilaveten HDD nin disklerini de büküp çizmemiz mi gerekiyor aYe hocamın tabiri ile  :)

Hocam önceki mesajlarıma istinaden mi yazdınız bunu yoksa bu başlıktaki mesajıma istinaden mi?

Hani bu başlıktakini benden başka okuyabilen olduysa sevinicemde  ;)

Hızlı gonzales benim bu konudaki mesajımı yok etmiş, bence picmanın hardınıda hızlı gonzales temizlesin  :lol:
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

sitenindelisi

Formatlarımın tamamını full yaparım.
3 sene kadar önce bir arkadaşım, pc çökünce "hdd deki bilgilerini kurtarayım" dedi ve 3 format geriye kadar çıkardı.  Bu arada son 2 kurulum ntfs ve önceki ise fat32 idi. Tamam dosyalarımın bir kısmı bozuktu zarar görmüştü ama sonuçta kısmende olsa geri getirilebiliyor.
Aklıma o zaman incirlik üssü gelmişti ve sebebinden emin olmuştum.Hep şehir efsanelerinden biri zannederdim çünki.
'Incirlik üssünden belli zamanlarda eski bilgisayarlar satılır ve Adanalı arkadaşlarda muhakkak biliyordur. Bu pcler üzerinde ki hdd ve ramler satılmaz. '

z

Yazacaklarim senaryodan ibarettir.

40GB diskten 80GB veri nasil okunur?

Bunun sadece tek bir aciklamasi olabilir. FAT yada esdeger yapinin bozulmasi.

Dosyalar diske yazilirken dosyalarin yuzeye dagilimin durumuna, aralarindaki bos alanlara bagli olarak yuzeye serpistirilir. En iyisi dosyayi byt byt pespese yazmaktir. Ancak bu her zaman mumkun olmaz ve cluster cluster yuzeye dagitilarak yazilir.

Atiyorum 1,2,11,89,60 seklinde

FAT bozulursa

Ayni dosya soyle olur. 1,2,11,87,60,56,45

Bir diger dosya 3,4,11,87,68

Bir diger dosya 4,11,87,68

Goruldugu gibi ayni clusterlar tekrar tekrar farkli dosyalarca kullanilir.
Bu durumda HDD kapasitesinin ustunde veriler elde edersiniz.

Bu durumda sevgilinize yazdiginiz word dokumanindaki canim sevgilim cumlesi, command.com programinin, hatun.jpg resminin, oy-oy-eminem.wav dosyasinin da bir yerinde karsiniza cikacaktir.

3-4 format onceki veriler nasil kurtarilir?

Isletim sistemini yazan adam firlamanin teki ise bu mumkun. Yeterki HDD kapasitesinin kucuk bolumu kullanilsin ardindan format atilsin.

Firlama olsaydim ve FDSIK+Format yazilimini ben yazsaydim: Boot haricindeki alanlarin yerini disk yuzeyinde sabit adreslerde tutmaz bir onceki format islemindeki yerlesime bakar ve ilerilerden baslardim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

KAZIMUGUR

Alıntı :

"Dikey Kayıt Teknolojisi" Nedir?

Yaklaşık 3 yıldır üzerinde konuşulmakta olan dikey kayıt (perpendicular recording) teknolojisi, 2006 yılıyla birlikte yaşantımıza girmiş durumda. Dikey kayıt teknolojisi sabit disklerde hem kapasite, hem de performans olarak büyük gelişmeler vaad ediyor ve bundan sonra her türlü sabit diskteki standart kayıt sistemi olacağa benziyor. Bu sistemin çalışma prensibiyse basit. Normal kayıt sisteminde veriler, daha doğrusu veriyi ifade eden manyetik sinyaller kayıt yüzeyine yatay olarak yazılıyorlar, yani sanki kayıt yüzeyine sırtüstü uzanmış insanlar gibi diziliyorlar. Oysa dikey kayıt sisteminde veriler kayıt yüzeyine dikine yazılıyorlar. Az önce verdiğimiz örneği sürdürürsek, insanlar bu sefer yatmıyor, ayakta duruyor. Bir insanın uzanıp yatacağı alanda 4-5 insanın ayakta durabileceğini tahmin etmek zor değil, işte dikey kayıt teknolojisi de tam olarak bu durumu kullanıyor, tek bir bit verinin yazılabildiği alana daha çok bit sığdırıyor. Sonuç, artan disk kapasitesi ve okuma-yazma hızı demek.



Yeni teknoloji özel okuma yazma kafaları ve geliştirilmiş kayıt yüzeyleri gerektiriyor. Dikey kayıt teknolojisinin çok yakında tüm ürünlerde standart haline geleceği kesin, örneğin Seagate bu yıl içinde tüm ürün ailesini bu yeni teknolojiye geçirecek. Öte yandan, dikey kayıt teknolojisine sahip ilk nesil ürünlerde, bu teknolojisinin tüm potansiyelini göremediğimiz de ortada. Dikey kayıt teknolojisinin vaad ettiği, eskiye göre 10 kat artan kayıt yoğunluğu ve bağlantılı gelen hız artışı, ilk nesil ürünlerde kendini gösteremiyor. Öyle gözüküyor ki bu teknoloji ancak ileriki nesillerde tam olarak kendini gösterecek.

Göktuğ

Yatay yada dikey bir hucrede bir anda tek bilgi depolanabilecegi sonucu göz ile görülebiliyor.

KAZIMUGUR

Alıntı yapılan: "Göktuğ"... bir hucrede...

Bu tanımı biraz açabilirmisin , yukarıdakiler basitce anlatım için şematik çizimler.

Göktuğ

Bunu kurup disk mantıgına dosyaların nasıl darmadagın durduguna bakabilirmiyiz?
http://www.megamih.com/502/disktrix-ultimatedefrag-v1-54
Analizden sonra disk uzerindeki noktalara mouse ile tıklayınız. Ve buradaki gosterim, en kucuk hucreler gosterilmesede disk yapısını cok rahat gostermekte.

Disk birleştirme işlemi için onerilen bir cok metod bulunmakta. Bunlardan bazıları; en cok okunan dosyaları diskin en dısına en içine yaz, veya en eski dosyaları diskin en içine veya dısına yaz, gibi secenekler olduguna dikkat ediniz.

Diyorumki hdd uzerindeki kart, harddiskin kafasının yerini  ve disklerin hızlarını kontrol ederek harddisk uzerinde istedigi her noktaya gider. Bir bilgiyi yazdıgı yeri unutmamak için o bilginin kayıtlı oldugu hucreleri diskin bir baska yerinde kaydeder. Boylece kendinden istenen dosyaların once kayıtlı oldugu yerleri gider okur. Sonra o noktalara gidip oradan istenen bilgileri alır.

Yani yazdıgı herhangi bir "1" in yerini unutmaz. Veya yazılmıs 2 tane bilginin arasına gidip oradan bir seyler okumaya calısmaz. Bu kafanın kendi kapasitesine gore, harddiski bolumlendirerek kucuk calısma birimleri oldugu anlamına gelir. Yani tamda ustte sizin resminizde temsil edilen kucuk hucrelere ayrıldıgını kanıtlar.
O ustteki hucreler yanyana sıralandıgı gibi yuvarlak trackler olarak birbirleri etrafında sıralanır. En ustte verdigim programdan cok rahat anlasılacaktır.

Hala su iddiamı surdurmekteyim. Ve program onerisi bekliyorum. Olusturacagım 5gb lık partiona bir takım dosyalar kaydedip silecegim sonrada uzerlerine baska dosyalar atacagım. Ve 1 önceki dosyaları tekrar bozulma olmadan elde edecegim. Varmı bu tip bir program?

KAZIMUGUR

Umarım konuyu gereksiz yere uzatmıyorumdur.

Magnetik ortama kayıt için kayıt işaretiniz yüksek frekanslı bir sinyal ile modüle edilir.Bu eski klasik C tipi kasetlerin standart hızı için 80-120kHz dir.Hız arttıkça bu frekansda artmalıdır.
İlk modellerde kayıt kafasından önce birde sabit mıknatıs olurdu ve kayıt tuşu mekaniği ile banda temas ederek moleküllerin dizilimini standart hale getirirdi.Sonraları buraya modüle sinyalinin daha güçlüsü kayıt kafasına benzer bir kafa ile uygulandı çünkü diğer yöntemde fonda "ınıltı" olarak duyulan bir işaret bırakıyordu.
Bu silici kafa olmazsa ilk işaretin üstüne yeni işareti yazarsınız ve sonra dinlemeye geçerseniz yeni işareti güçlü bir şekilde,arkasında gayet anlaşılır biçimde eski işareti de dinlersiniz.Bu 3-4 üstüste işaret içinde geçerlidir.
Hemde basitce kulakla duyulacak biçimde.

Hdd lerde silici kafa yok.Tartışma buradan kaynaklanıyor.
@Bunalmışın dediği gibi izleri değiştirmek farklı sonuçlar ortaya çıkarıyor.
Bilginin kayıt edilip tekrar geri alınması için malum çeşitli formatlar kullanılıyor.Bunların farkı izleri oluşturmada ve hızı kontrolde,protokolde yani.
Kurtarma programları ilk etapda buraya oynuyor,hızları değiştiriyor,çizgileri kaydırıyor filan,bu şekilde zayıf işaretleri yakalama fırsatı oluyor.Sonra ileri düzey program işleri.Mantıklı veri paketleri arama şeklinde devam ediyor.İlk taramaya başladığı sıralarda bulup oluşturduğu dosyalara daha sonra tekrar tekrar bulduklarını yazıyor.Bu benim iyi bildiğim bir yön değil ancak okuduklarımdan hatırladıklarım.

Göktuğ

Abi o zaman bir adet program ismi rica edeyim . Ben bu ugurda kendimi feda etmeye hazırım  :D
5 gb lık partionım emrinize amade. Görelim şu hünerli programları.

(Şimdiden söyliyeyim Get data back kastedilen manada işe yaramıyor.)

KAZIMUGUR

Program adlarını daha önce tartıştığımız (tartışma=konu hakkında fikirler sunma ve savunma :) ) bir başlıkda vermiştik.

Partisyonunu feda etmene gerek yok ayrıca diskteki yeri mutlak sabit olmadığı için doğru deney olamaz.

Göktuğ

Abi bir takım yanlış bilgilere sahipsiniz. Mesela en son yazdıgınız. Partionın yerinin sabit olmadıgı gibi. Partionların yerleri sabittir.

aster

Bu konu çok uzadı, gözümle gördüm 4 format öncesi sildiğim bilgileri eleman çıkarttı. Program adını hatırlıyamadım.

aYe hocam sesini çıkartmıyor bu konuda oldukça deneyim kazanmıştır

not:hocam bu başlığa daha önce yazdığınız msj görmedim, Hızlı gonzales ben değilim

Yapışkan not: HDD lerinizi bozukta olsa atmayınız, çeyiz sandığınızda saklayınız  :)

z

Alıntı YapHdd lerde silici kafa yok.Tartışma buradan kaynaklanıyor.

Analog kayit tekniginde silici kafaya ihtiyac var. Cunku eski kayit ustune yeni kayit yapilirken o anda kafanin karsisindaki magnetik ortamdaki miknatisiyet ancak daha guclu miknatisyetle yok edilebilir.  (Uzatmak istemiyorum ne demek istedigim sanirim anlasilmistir).

Digital kayit tekniginde ise zaten bilgilerin genligi sabittir. 1 icin kafadan bir yonde, 0 icin kafadan diger yonde akim akitilmasi yeterlidir. Bu ayni zamanda silme islemini de gerceklestirir.

Kapasitenin arttirilmasi, magnetik yuzeyin kalitesini saymazsak ancak ve ancak magnetik kafanin hava araliginin kucultulmesi ile mumkun. Bu da tamamiyla teknolojiye bagli bir sey. Yatay kayit yada dikey kayit tekniginin  verilen resimlerden sonra, ahim sahim bir yenilik olmadigi hemen anlasilmakta.

Manyetik bir zerrecigi magnetize edersiniz. Ileri bir zamanda bu zerrecigin kutuplarini degistirirsiniz hatta uzerindeki magnetikligini sifirlarsiniz sonraki bir zamanda tekrar oynarsiniz.

Eger bilmedigimiz bir teknikle zerrecigin magnetik gecmisi elde edilebiliyorsa o zaman bu bir cigir olur.

Eger bu mumkunse disklerde disk pack'lere motora gerek kalmaz. Kucucuk bir zerrecigi bir kafa onunde titrestirerek gecmisini okur ve verileri tikir tikir elde edersiniz.

Analog kayitta bu mumkun diyebilirsiniz. Fakat o analog ve aslinda ses gibi ne yaparsaniz yapin bir turlu anlasilirligini bozamadiginiz sinyaller icin gecerli.

Ancak bilgi casuslugu acisindan soyle bir sey mumkundur.

Diyelimki cok kritik bilgilerin bulundugu bir hdd uzerindeki butun bilgileri gercek anlamda sildiniz.

Acaba bu hdd deki bilgiler tekrardan elde edilebilirmi?

Evet mumkun.

Iste burda Kazimugur'un bahsettigi esik meselesi devreye girer.

HDD nin 3.sahislar icin uretilmis elektronik kartini kaldirir atar süper amplifikatorlerle donatilmis yeni bir elektronik kart takar ve bilgileri tekrar el edersiniz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Alıntı yapılan: "Göktuğ"Abi bir takım yanlış bilgilere sahipsiniz. Mesela en son yazdıgınız. Partionın yerinin sabit olmadıgı gibi. Partionların yerleri sabittir.

Kime gore? Hangi isletim sistemine gore?

Firlamalik değilmi? Boot sektorden sonra yeri sabit  bir tablo atarsin oraya da partitionlarin icin uckagit bilgilerini yazarsin.

Nasil XP de DOS ve W98 file yapisina gore yenilikler yapildi X isletim sisteminde gezgin partitionlar yapilabilir.

X isletim sistemine de gerek yok kaliteli bir programcinin yazacagi utility ile her sey yapilir. XPnin yeni file yapisindan haberi bile olmaz.

Yeterki PC ilk acilista HDD de yeri belli tek bir sektor bilsin. Gerisi object oriented.....
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com