Boru yapıstırma guc kaynagı

Başlatan stlg, 12 Temmuz 2007, 18:05:49

stlg

Sevgili arkadaslar

Plastik dogal gaz borularını birbirine ekleyebilmek icin bir guc kaynagına ihtiyacım var, bu borular degisik gerilim altında degisik zaman diliminde birbirlerine yapıstırılabilen borular ,sanırım icinde krom nikel turden sargılar var neyse orjinal cihazlar 10-50v aralıgında 80A akım verebilme ozelligine sahip bu tur bir cihaz yapılabilirmi normal dc kıyıcılarla bir kac denemem oldu ama gerilim degeri dusuk seviyelerde oldugundan regulasyon problemleri yasadım sizlerin bu konuda onerilerini bekliyorum kolay gelsin
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

hatmeto

plastik su boruları gibimi yoksa elktronik vana şeklinde mi?
Bir admin ataasözü derki: "biliyorsan paylaş mod yapsınlar. bilmiyorsan sus banlamasınlar"

Ersin

hatmeto,

Alıntı YapPlastik dogal gaz borularını

Fixxer

Hocam normalde bu işi ısı kullanarak yapıştırıyorlar sanıyordum ben :S yada ultrasonic yapıştırıcılar ile.
...............................

ilkser

Merhaba gördüğüm kaynak makinalarında ısı ile birleştirme yapıyor.
Çalışma mantığı şöyle;
Makinanın ucunda eklenecek (kaynatılacak) borunun içine geçeceği iki adet yer var,boru birisinin içine giriyor,diğerininde dışına giriyor.Borular ısındıktan sonra hemen çıkartılıp birbirine takılıyor.Bu sayede borular eklenmiş (kaynamış) oluyor.Unutmadan makinada resistans var.Isı resistanstan elde ediliyor.

Aşağıdaki linkte boru kaynak makinası var inceleyebilirsiniz.
http://www.tugra-makina.com/?page=products&mode=detail&p_id=75

Kolay gelsin....
Uçmak,düşmeyi göze almaktır....

OG

Doğalgaz da plastik boru kullanılıyormu?

ilkser'in gösterdiği cihaz soğuk/sıcak su tesisatları montajında kullanıyor. Bütün tesisatçılarda görebilirsiniz.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ilkser

Alıntı yapılan: "OG"Doğalgaz da plastik boru kullanılıyormu?

ilkser'in gösterdiği cihaz soğuk/sıcak su tesisatları montajında kullanıyor.

Hocam,
Doğalgaz tesisatında plastik boru kullanılmıyor.
Plastik kelimesini görünce aklıma plastik boru kaynak makinası geldi.
Bu yüzden örnek verdim.
Uçmak,düşmeyi göze almaktır....

stlg

DOGAL GAZDA KULLANILAN BORULAR

GENEL ÖZELLİKLERİ
 
Bu borularımız doğalgaz hatlarında 4 bar basınçlı olan kısımlarında kullanılmaktadır. Hatlar, 20 bar'lık çelik boru, 4 bar'lık ara hat ve 0,4 barlık bina içi hatlarından oluşmaktadır. 20 bar'lık kısımlarda kompozit yapıdaki polietilen borular deneme maksatlı kullanılmaya başlanmıştır. Standartların oluşması ile kullanımı yaygınlaşacaktır. Bina içinde de yangından etkilenmeyecek kompozit borular üzerinde çalışmalar devam etmektedir.
Polietilenler yoğunluklarına göre Alçak Yoğunluklu, Orta Yoğunluklu ve Yüksek Yoğunluklu olmak üzere 3'e ayrılmaktadırlar. Alçaktan yükseğe doğru boru mukavemeti ve rijitliği artarken, tersinde esneklik ve darbe dayanımı artar. Doğalgaz boruları esnek ve darbe dayanımı yüksek Yoğunlukluya göre daha iyi olduğundan tercih edilmektedir.

Doğalgaz boruları PE80 sınıfındadır. Orta Yoğunlukta ulaşılabilen çevresel gerilme değeri şuan için 8.0 MPa'dır. Bu değer yükseldikçe et kalınlığı azalacak ve içeriden geçen akışkan miktarı da artacaktır. Bu borular SDR11 sınıfından olduklarından su için kullanıldıklarında PN 12,5 bar basınçta kullanılırken emniyet katsayısının 1,25 yerine 2,5 olması ile doğalgaz hattında 4 bar basınçta kullanılabilirler. Polimer zinciri hidrokarbon yapılardan etkilendiği için emniyet katsayısı yüksek seçilmiştir.
Borular kangal olarak üretilebildikleri için döşemede büyük kolaylıklar sağlarlar. Kaynak miktarı düştüğünden kısa hatlar döşenebilir ve fiting ve isçilik tasarrufu sağlarlar.

Kaynaklardan doğalgaz kaçağı ihtimalini sıfira indirmek için sadece en emniyetli kaynak yöntemi olan elektrofüzyon kaynağı kullanılmaktadır. Fitinglerin içerisine yerleştirilen bakir telden akım geçirilir. Akım geçen tel ısınır. Açığa çıkardığı enerji ile plastiği eritir. Eriyen plastiğin hacmi artar ve boru ile temas ederek onu da eritir. Ara bölgede sıkışma ile oluşan basınç kuvveti ile moleküler kaynak gerçekleşir. Esnek yapısı ile depremlerde zarar görmez ve patlama riskini ortadan kaldırır.

ÜRETİM ÖZELLİKLERİ
 
PE80 Doğalgaz boruları ekstrüder hattı denilen makinalar grubunda üretilmektedir. Boru üretim aralığı Ø25-500 mm'dir. Elektrofüzyon fitingleri ise enjeksiyon makinalarında kalıp ile şekillendirilerek üretilmektedir. Elekrofüzyon fitingleri içerisine bakır yerleştirilmesi fitingsi komplex hale getirmektedir. Telin birbirine değmemesi kaynağın yapılabilmesi için çok önemlidir.

Fitingler boruların dış yüzeyindeki oksit tabakası alındıktan üzerine geçirilir. Fitinglerin üzerindeki metal pime kaynak makinası kabloları takılır. Barko ile okutulduktan sonra makinanin hafızasındaki kaynak parametrelerine göre kaynak yapılır. Pim yanındaki boşluklardan polietilenin kabarması kaynağın sağlıklı olduğu göstermektedir. İşçiye yapılacak işlem bırakmaması ve kaynak bölgesinin genişliği ile en emniyetli ve en pahalı kaynak yöntemidir.
 
ÜSTÜNLÜKLERİ
 
• Elastik yapısı ile depremden etkilenmez.
• Sıcaklıklar -40 °C'ye düştüğünde de elastik özelliklerini korur.
• Kangal olarak şantiyede kullanılabilir.
• Kimyasallara yüksek dayanım gösterir.
• İçerideki akışkandan ve dışarıdaki toprak yapısından dolayı korozyon olmaz.
• Yoğunluğu 0,940 gr/cm3 olduğundan çelikten 8 kat hafiftir.
• Kanal dışında birleştirme işlemi yapılıp kanala sonra bırakılabilir. Hafriyat miktarını azaltır.
• Zeminin dereceli olarak hassas kazılmasına ihtiyaç göstermez

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
 
Kaynaklı birleştirme uygulamalarında boru yüzeyinin yağ ve kirden arındırılmış olmasına dikkat edilmelidir. Ara film katmanı oluşturan bu yapılar sağlıklı kaynağın yapılmasını engellemektedir.
Boru yüzeyindeki okside tabaka traşlayıcı aparatlar ile atılmalıdır.
Boru fitinge sokulmadan önce gireceği mesafe boru üzerine kalem ile işaretlenmelidir. Aksi taktirde ne kadar girip girmediği anlaşılamamaktadır. Bu ise kaynak bölge miktarının riskli seviyede kalmasına neden olabilmektedir.
Karbon siyahlı olarak üretilmediklerinden dolayı borular güneşe maruz ortamlarda stoklanmamalıdır. Stok alanlarının üzeri mutlaka örtülü olmalıdır.

 SERVİS ÖMRÜ
 
Ürünün servis ömrü 50 yıldır.
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

stlg

Buda kaynak makinesinin resmi




Evet arkadaslar bu cihaza benzer birsey yapılabilirmi


Ozellikler

WELTECH Elektro Füzyon Kaynak makinasının ekranı LCD olup sistem kontrolünü digital teknoloji ile yapar.


WELTECH Elektro Füzyon Kaynak makinasının monitörüne tüm kaynak değerleri manuel veya otomatik olarak girilebilir.


WELTECH Elektro Füzyon Kaynak makinası her türlü voltaj değişimlerine karşı korumaya sahiptir.


WELTECH Elektro Füzyon Kaynak makinası 500 adet kayıt bilgisini 10 yıl boyunca saklama kapasitesindedir.


WELTECH Elektro Füzyon Kaynak makinasının iletiş portu RS 232 dir.


WELTECH Elektro Füzyon Kaynak makinasi tüm kayıtlarını Windows 2000/XP/Me tabanına göre yapmaktadır.


WELTECH Elektro Füzyon Kaynak makinesi bir kaynak operatörü tarafından tek elle rahatça taşayabileceği şekilde dizayn edilmiş olup takribi ağırlığı 18kg dır.
 


 
KEW TEKNİK BİLGİLER
 
GİRİŞ GÜCÜ ANA FREKANS : 45-65Hz
VOLTAJ :  170-270V
ÇIKIŞ GÜCÜ : GÜÇ 3KW
VOLTAJ : AC 48V

NİTELİKLER
 
ÇALIŞMA SICAKLIĞI :  -15 +50
DEPOLAMA SICAKLIĞI : -40 +70
KONTROL MODU : SABİT VOLTAJ
ÇIKIŞ ARALIĞI : 0-100%
KORUMA ALÇAK VE YÜKSEK VOLTAJ
AĞIRLIK : 18 KG
ÖLÇÜLER : 350mmX200mmX230mm

 KEW AKSESUARLAR
 
1- CD - Rom (Windows 2000/XP/Me uyumlu.)
2- İki adaptör 4mm ve 4,7mm fitings için.
3- El tipi traşlayıcı. (Borunun kirli yüzeyini temizlemek ve kaynak yüzeylerindeki oksidasyon tabakasını kaldırmak için.)
4-Ağaç kutu.
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.