smps güç kaynağı high voltaj

Başlatan gokhankeven, 29 Ekim 2007, 13:16:35

gokhankeven

merhaba.uzun zaman önce üye oldum ama ünv den sonra elektronikle uğramaya ara vermiştim.şimdi.ve elektroniğe geri döndüm.tekrar uğraşmak çok güzel özlemişim.ama zor bir konuyla başladım bu geri dönüşü galiba yüksek lisans yapıyorum hiç uğraşmadığım smps ile başladım çalışmaya.tezin öncesinde yapmam gerekli bir çalışma.
öncelikle özelliklerini anlatayım.sonra çalışmayı nasıl yapacağımı.deneyimli olan hocalarımız bana yol gösterirlerse sevinirim.
önce blok diyagramı vereyim.[img=http://img150.imageshack.us/img150/4439/smpsuu7.th.png]
burada devre girişi çıkıştan yalıtarak ,power mosfet ile trofoyu sürüp çıkış elde ediyorum
devre çıkışı Vo=600v dc çıkış ve maksimum 1A kadar çalışması gerekiyor.bu güvenlik sınırları düşünülerek alınmış bir rakam.devreyi.ünv de bulunan magnetron sputter cihazına bağlayacağım ve yarı iletken üretimi gerçekleştireceğim.asıl tez yarı iletken üretimi.(zno yapılar)
devre hem akım hemde gerilim koruması ile çalışmakta.şu an için devreyi orcad veya proteus a aktaramadığım iç.in en kısa zmanda taslak çizimi tarayıp göndereceğim.
temel olarak tasarladığım devrede çıkıştaki akım ve gerilim bilgisini gerilim bölücü dirençlerle alıp(çıkış değeri yüksek olduğu için böyle yapmak zorunda kladım)opmap ile karşılaştırma devresinden geçirip(burada voltaj çıkışını belirleyecek harici bir referans kaynağı bulunmakta)v/f konverterinden geçirip oluşan frekansı optolar ile mosfete uyguluyorum.hem akım hemde gerilim koruması olduğu için iki adet optonun çıkışını fet ile bir çıkış üretecek şekilde birleştirdim.
ama anladığım kadarıyla benim yaptığım karşılasştırma sinyal üretme şlemleri için zaten özel entegreler varmış yani boşuna kasmışım.ama en azından bu kısmı kendim yapabildim.
en büyük problemi galiba trafoda yaşayacağım.çünkü bu konuyla ilgili çok az bilgim var.geri besleme bilgisi 80-100 khz aralığında oluyor.mosfetin trofoyu bu hızda sürmesi için trafo nüvesi ferro olmalıymış.
tez danışmanı hocam ankaradan ferroxcube marka pm11493 diye bir nüve getirdi.ama sarımı konusunda cahil olduğum için hesaplamalara bön bön bakıyorum.forumdaki ferrit nüve hesaplaını inceledim ama öküz bile trene bakarken daha çok şey nlar.neyse çözecem bu işi mecburen(yardımlarınızla)
konuyla ilgili yorum ve yardımlarınızı beklerim.şimdiden teşekürler.
elektroniğe geri döndüğüm için mutluyum.eski oyuncağıma tekrar kavuştum.
bilgi paylaştıkça artar, aynı sevgi gibi.

OG

Şu iki kelime işin özü, "smps" ve "pfc" . Bunları arayın forumda. Birhayli konuşuldu.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

gokhankeven

genellikle gördüğüm smps devrelerinde pwm kullanılarak çıkıştaki bilgi girişteki mosfeti sürüyor.peki sormak istediğim soru şu.pwm de darbe genişliği ile oynanır.yani darbenin t on süresinde mosfet iletimde toff süresinde kesimdedir.
transformatörlerin çalışma mantığı düşünüldüğünde bu ton süresinin uzatılıp artırılması yerine geri besleme bilgisi düşünüldüğünde bu bilgi direk frekansa çevrilse(v/f converter) ve bu bilgi ile trafo sürülse olurmu.
şu şekilde düşündüm.sonuçta trafonun primer seconder arsı bir iletim olması için yönü değişen bir elektrik akımı meydana gelmek zorunda.biz pwm de belirli bir periyod üzerinde ton-tof zamanlarını değitiriyoruz.fakat periyot aynı kalıyor.bunu yerine biz bu periyodu değiştirerek yapsak daha verilmli bir sonuç almazmıyız. tabi bu benim fikrim.belki öyle yapılan smps lerde vardır ama aramalarım sonucunda hep pwm ile kontrol edilenleri gördüm...
iyi çalışmalar
bilgi paylaştıkça artar, aynı sevgi gibi.

z

SMPS sistemlerde pek çok teknik var.

PWM  Sabit frekans
Sabit Ton
Sabit Toff
Değişken frekans gibi.

PWM tekniğinde ana bileşenin kolayca filitre edilip bastırılabilmesi diğer metodlara göre avantaj sağlar.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com