sıralı sistem projesi

Başlatan cobra, 27 Mayıs 2008, 14:43:05

cobra

hocam bu sıralama hep deişiyor ve her zaman biri ateşlerken biri emişte yani bunu capraz yapmayı düsündüm 3 ten aldığım sinyal de 1 noluya vercem avansı boş ver hocam bizimkinde avans sabit  sıralamaya göre hocam 1 emme 3 ateşleme  3 ten alınan sinyal 1 noluyu valfe yapacak işlem devam edecek 4 ten alınan 2 nolu valfe  1 den alınan 3 nolu valfe diye yani biri emmede iken biri ateşlemede deilmidir?
 hocam atölyem yok olsa dediğinizi bende çok düşündüm bu iş kolay ve pratik diye deneyecektim  o konuda kesinlikle haklısınız o na laf yok hocam benim kafama bu basit geldi ve aynı zamanda bi devre yapmıştım cok önce 555 dokunmatik anahtar ama şekli kaybettim basit bir devre ve bu yakın illerde bulabilecegim bır entegre  hocam reno ların avansı sabit sizin dediğiniz gibi avansı ayarlı hale getirsem cok mükemmmel olur bu basit işlemi denemek istedim olursa geliştirmek için sizingibi değerli ustalardan yardım isterim teşşekkkürler
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

Maxim

88 model karbüratörlü arabaya sıralı sistem LPG olmaz ,
hele öyle 1 tane 555 li devre ile hiç birşey olmaz ,

LPG sisteminin şakasıda olmaz , (güvenlik açısından)
öyle evin arka bahçesinde ,nalburdan alınan hortum ,karaköyden alınan su selenoidleri ile uğraşmaya devam ederseniz havaya uçunca ne demek istediğimi anlarsınız ,
lpg sistemlerinde kullanılan tüm ekipmanların bazı sertifikaları ve birtakım güvenlik açısından dayanıklık konusunda üstünlükleri vardır .

sizin arabaya klasik eski lpg sistemi takılmalı ,

sıralı sistem için ,önce bildiğimiz sıralı sistem ecu (electronic control unit ) kısacası halk arasında bilinen bayaa ciddi bir beyin yapmanız gerekir ,

güncel araçlarda kullanılan sıralı lpg sistemleri ,
zaten var olan ve kullanılan aracın kendine ait olan kontrol ünitesinden bir takım bilgileri alarak çalışırlar ,özellikle enjektör sürelerini okur ve o süreler üzerine %30 daha ekleyerek lpg püskürtürler ,tabi bu esnada orjinal araç enjektörleri devre dışıdır .

kısacası sıralı lpg sistemleri aslında bi nebze hazıra konarlar ,
araç ecusu zaten enjeksiyon ,ateşleme gibi en önemli bilgileri zaten hesaplıyor ,bunlarda yukarıda arkadaşların da belirttiği gibi bir takım sensörler kullanılarak yapılıyor ,pistonların en üst noktada olduğu krank sensörü ve hangi silindirin buji ateşlenmesi gerektiği ile hangi subapların açık olduğu zaman hangi enjektörün çalışması gerektiği gene krank sensörü + exantrik açı sensörü sayesinde biliniyor

tabi başka sensörlerde var ,map sensörü var ,çoğu arabada havanın kütlesini ölçen maf sensörü var ,hava sıcaklığını ölçen ntc sensörü var , su ısısını ölçen ntc sensörü var ,vuruntu sensörü var ,gaz kelebek sensörü var ,lambda sensörü var , var da var ,

bütün bu sensörler sizde yok ,en önemlisi araçta ecu yok .
dediğim gibi öyle 555 li bir devre ile bu işler olmaz ,
DOĞRU ZAMANLAMA olmazsa motora zarar verebileceğin gibi ,
benzinden çok çok daha verimsiz bir yanma olacağından TL bazında zararlı çıkacak ve benzine göre çok yakacaksın .. sistemin güvensiz olmasıda cabası .

Bence bu işten vazgeçin ,
gidin bir lpg takan yere ESKİ SİSTEM İÇİN fiyat alın ve durumunuz müsaitse taktırın .

Ruhsata işletme gibi şeylerden hiç bahsetmiyorum bile ,
kimse kendi yaptığı lpg sistemini işletemez ruhsata ,

cobra

arabada lpg var  patlarsa patlasın  yenisini alırız ben bu sistemi denemek istiyorum bahçedeki su hortumu iyi fikir ısya dayanıklı olanları vardı metresi biraz pahalı ama 1.5 ytl ama 2atm ye dayanır enjektör kugune gelen hortumu ondan kullanırım.:)
bana bujı kablolarından bilgi alıp 1 ile 10 ms arası ayarlana bılen  12 voltluk valfı devre alacak ve valfin gücüne uygun bir devre varsa şemasını koyabilirmisiniz  
.................................. teşşekkürler.......................................
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

Maxim

buji kablosu yani ateşlemeden alacağınız sinyal işe yaramaz ,

yakıt zamanı ,enjeksiyon olsun ,karburatör olsun LPG olsun ,ateşleme ile kontrol edilmez ,
yakıt, subapların açılma-kapanma zamanları ile ilgili bir konu .

Ateşleme ise tamamen aracın o anki durumuna göre farklılıklar göstererek hesaplanır ve bujiler ona göre çakar ,
yukarıda bir arkadaş açıklamış galiba .
kısaca ona "ateşleme avansı" denir .

dolayısı ile ,
ateşlemeden alacağın sinyali ne yapacaksın ? başka bir düşüncenizmi var ?

cobra

bana bujı kablosundan ateşleme yaptıkca 1ms ile 10 ms arası valf acacak devresı olan varsa yollaya bilirmi yada devreyi yapıp şeması daha iyi olur saygılar
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

emrahmrcn

Forum da daha bir kaç gün önce bosch un mavi kitabı e-book olarak verilmişti.Bir inceleyin derim.İYİ ÇALIŞMALAR
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK

cobra

bana bujı kablosunun uzerinden elektrik geçtiği anda onu algılayıp 12 voltluk bir valfi ayarlı bi sekilde yani 1ms ile 10 mili saniye devrede tutacak birdevre şeması varsa allah rızası için yolllaya bilirmi .
 yada forda yayılaya bılırmı.......................................
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

elektronik

kabaca bir şema çizdim eğer bi yanlışlık yoksa çalışır denemedim. malzeme değerlerinde küçük değişiklikler isteyebilir. bu devre ile ateşleme anında röleyi çektirebilirsin . röle yerine valf takacaksın , yani valfı röle ile sürme çünkü röle bu iç için yavaş kalır. bu arada arabayı havaya uçurursan karışmam dikkat et gazın hiç kaşası olmaz.

valfı doğru zamanlarda açıp kapatmak yetmez motor devri yükseldikçe valfın açık kalma zamanını azaltman gerekiyor ve motora vereceğiz gaz oranını yüksektmen rekiyorki bu kısalan zamanda motora yeterli yakıtı verebilesin. şimdi akla şöyle bir soru gelebilir bukadar hassas bir yakıt ayarını mekanik basit bir karbratör nasıl yapıyor? bunu karbratör yapmıyor karbratör yakıtı hazır bekletiyor motor istediği zamanda istediği kadarını alıyor  yani bu işi karbratör değil motorun kendisi yapıyor.

 

cobra

çok teşekkür ederim siz her konuda haklısınız ama ben denemek istiyorum ALLAH razı olsun  tekrar teşşekkürler
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

elektronik

Düzeltme.
kullanacağın valfın nekadar akım çektiğini bilmediğimden son çıkış transistörünü BC237 kullandım muhtemelen valfı çekmeye yetmeyecektir bunun yerine valfın akımına dayanabilecek bir transistör kullanman gerekecek. örnek vermek gerekirse BD135 veya benzeri. yada devreyi mosfete göre düzenleyip mosfet kullanırsan daha iyi olur.

cobra

usta ben elektronikten pek anlamam bana  sekil isim verirsen yaparım ama 555 le yapılan dokunmatik anahtar devresı vardı yaptım oda kablonun uzerinden algıladı ama kaybettim ve de suresi uzundu o devreden varmı antepden 5 tane almıstım 4 kaldı ve yaptıgım devre arızalandı evde şemayla birlikte kayboldu basit bir seydi kolay yapmıstım  o tür bir devre varmı? teşekkürler
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

timpati

çizdim yolladım işte, almadın mı? mailine bak
why mr. anderson, why ?

elektronik

Alıntı yapılan: "timpati"çizdim yolladım işte, almadın mı? mailine bak

@timpati hocam buraya ekleseniz belki başka arkadaşlarında işine yarar zaten forumun amacı bu değilmi. maile gönderdiyseniz, buraya  mailine gönderdim diye yazmanız biraz garibime gitti .

cobra

hocalar ben bitane buldum ama nasıl yukleyecem buraya  cd 4017 ile yapılmış  faz dedektörü  
   14 nolu uç dedektör ucu
   13 15 8   (-) ucu    16 nolu uc (+)  3 nolu uc cıkış : ledi yakıyor
 bide  (-) ile (+) arasında 100 uf  var
 bu devre işimi görcek bi sey gibi geldi ve gidip  bu tür bir kontrol kalemi alacaktım ararken bu cıktı bu nun süre işi nasıl  dır ve nasıl ayar olur timpatı hocam teşşekkürler  ugn3503 antepteki 3 tene elektronikcide yoktur bulabilgim telefonları aradım . tabi yardımlarından dolayı herkese teşşekkür ederim.
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

timpati

@elektronik,
sitede bazı arkadaşlar, talepçinin ısrarına karşılık sistemin baştan yanlış olduğunda ısrar ettiler, ben de konuya (araba elektriği) tam vakıf olmadığımdan yanlış devre vererek başkalarının da olası hatayı yaşamaması için devreyi siteye koymadım. aynı konu için değil ama başka amaçlar için devre kullanılabilir. buraya eklemeye çalışayım.



devrenin yaptığı, içinden akım geçen bir iletkenden akımı algılayıp, P ve C nin belirlediği bir zaman aralığı boyunca lojik 1 çıkışı vermek. denkleme göre eleman değerleri değiştirilerek istenen zaman aralığı değiştirilebilir. P'ye küçük bir seri direnç eklemekte yarar var.
why mr. anderson, why ?