sıralı sistem projesi

Başlatan cobra, 27 Mayıs 2008, 14:43:05

cobra

slm benim bi tane renom var ve ona sıralı sistem uygulamak istiyorum ama sıralı sıstemi kendi imkanlarımla yapmak istiyorum  elektronikten pek anlamıyorum bana su sekilde yardimcı olabilirmisiz

 1- bobin kablosunu kesmeden  üstünden enerji geçtiğini algılayacak ve 12 voltluk valfi 3mili sn ile 10 milisn ayarlaya bilcegim şekilde bir devre lazım 1 tane olursa cogaltıp 4 tane yapmayı düşünüyorum
 
arac bobinleri yaklaşık 16000 volt civarında  olması lazım
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

elektronik

sıralı sistem bildiğim kadarıyla enjeksiyonlu arabalara uygulanıyor enjeksiyona giden kablo gaz valfına bağlanıyor. dolayısıyla benzin yerine motora gaz verilmiş oluyor.
ama sizien söylediğiniz yöntemle enjeksiyonlu olmayan arabalarada uygulanabilir.

cobra

dorudur bana elektronik kısmında yardım edbilirmisiniz .
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

timpati

tabii, bir şema hazırlasam devreyi yapabilecek misin? devrede fazla bir şey yok; bir 555 ve bir Hall Effect transistörle bir kaç direnç ve kondansatör. şemadan anlarsın en azından değil mi?
why mr. anderson, why ?

Klein

kabloları kesmemek cok işine yaramaz.
Çünkü gaz'a geçtiğinde enjektörlerin bağlantısını ECU'dan ayırmak ve ECU'ya yük dirençleri bağlamak gerekir. Eğer enjektörleri ECU'dan ayırmaz isen kuru kaldığı için sarma ihtimali var.  ECU'ya yük direnci bağlamaz isen arabanın modeline göre değişiklik göstermekle birlikte arıza ikaz lambası yanacaktır.
Eğer bu aracı LPG tescili olmadan kullanacaksan sorun yok. Kendin yapabilirsin. Ama kendi yaptığın sistemi bağladığın aracın LPG ruhsatını çıkaramaz ve  trafik tescilini yaptıramazsın.

Düzeltme:
Yazını ilk okuduğumda enjektör bobininden bahsettiğini zannetmiştim. Bu yüzden enjektör kabloları ili ilgili maçıklama yaptım.  

Sıralı sistem yapmak için buji kablosundan bilgi almanın ne işine yarayacağını anlamış değilim.

F.T

bütün açma kapama zamanları ateşlemeden alınıyor bildiğim kadarı ile ..

benzin enjektör bilgilerinin gaz enjektör bilgileri ile uygun hale gelmesi için enjektör açma kapama zamanları belli bir düzeltme katsayısı ile çarpılır ve gaz enjektör zamanları meydana gelir.gaz ecu su bu işi yapıyor.

konu hakkındaki bilgim bu kadar umarım faydası olur....


iyi çalışmalar..
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

cobra

Alıntı yapılan: "timpati"tabii, bir şema hazırlasam devreyi yapabilecek misin? devrede fazla bir şey yok; bir 555 ve bir Hall Effect transistörle bir kaç direnç ve kondansatör. şemadan anlarsın en azından değil mi?
evet siz devreyi ve parçaların adını yazıp yollarmısınız teşekkürler ve süre ayarı nasıl olacak onuda bir zahmet acıklarmısınız  tekrar teşşekkürler
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

Klein

Malesef zamanlamalar ateşlemeden alınmıyor.  Ateşleme zamanı ve diğer zamanlamalar  sübap zamanlamasından , yani trigere göre alınır.  bu da bize pistonun konumunu verir. Ateşleme , motorun yüküne , manifolt basıncına , gaz kelebeği açıklığına , devir ve daha birçok parametreye bağlı olarak , bazen avansta , bazense rötarda olur.  Yani bazen piston üst ölü noktaya gelmeden , bazen üst ölü noktada , bazen de üst ölü noktayı geçince ateşleme yapılır. Ama enjektörler sübapların açılma zamanlarına göre tetiklenmelidir.   bunun için ateşlemeden değil , trigerden bilgi alınmalıdır.  Ama kontrol edilmesi gereken o kadar çok parametre var ki , eğer  enjektör zamanları hesaplanırken bu parametrelere dikkat edilmez ise , araçta yanma düzgün olmayacak , dolayısı ile güç kaybı ile birlikte aşırı yakıt tüketimi gerçekleşecektir.

cobra

Alıntı yapılan: "Klein"Malesef zamanlamalar ateşlemeden alınmıyor.  Ateşleme zamanı ve diğer zamanlamalar  sübap zamanlamasından , yani trigere göre alınır.  bu da bize pistonun konumunu verir. Ateşleme , motorun yüküne , manifolt basıncına , gaz kelebeği açıklığına , devir ve daha birçok parametreye bağlı olarak , bazen avansta , bazense rötarda olur.  Yani bazen piston üst ölü noktaya gelmeden , bazen üst ölü noktada , bazen de üst ölü noktayı geçince ateşleme yapılır. Ama enjektörler sübapların açılma zamanlarına göre tetiklenmelidir.   bunun için ateşlemeden değil , trigerden bilgi alınmalıdır.  Ama kontrol edilmesi gereken o kadar çok parametre var ki , eğer  enjektör zamanları hesaplanırken bu parametrelere dikkat edilmez ise , araçta yanma düzgün olmayacak , dolayısı ile güç kaybı ile birlikte aşırı yakıt tüketimi gerçekleşecektir.
haklısınız ama her ateşleme oldugunda bır pistonda hava cekmezmi  ben genede deneyip yanılmak istiyorum  varsa 555 yapılan o devreden yollaya bilirmisiz teşekkürler
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

F.T

zaten benzinli sistemlerdeki orjinal ecu bütün bilgileri toplayıp ona göre ateşleme zamanları üretiyor.
bu bilgiler gaz ecu su  tarafından degerlendiriyor.gaz ecu suda gaz ve benzin arasındaki gücü eşitlemek için belli bir çarpanla benzin zamanlarını gaz enjektörlerinin zamanlarına uygun hale getirir.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

Klein

Bahsettiğin 555 li devre yok.  Yeni şeyler keşfetmek adına uğraşacaksen gerçekten çok güzel konu. Deneyip yanılarak birçok bilgi toplayabilirsiniz. Ama sadece ve sadece kullanmak için yapıyorsanız hiç denemeyin. Otomobiliniz enjektörlü ise bilgileri buradan alın.  
Gelelim esas sorunuza. Ateşlemeden bilgi almak için yukarıda bahsedildiği gibi hall effect sensörler kullanabilirsiniz. Veya ateşleme kablosu üzerine biraz bobin sararak bu bilgiyi elde edebilirsiniz. bobin uçlarında endüklenecek gerilim , ateşleme kablosunun izolasyonundan dolayı muhtemelen çok küçük olacaktır. parazit şeklinde.  ama bunu bir opampla yükselterek istediğiniz bilgiye kavuşabilirsiniz.

@feritt  evet doğru olan aracın orijinal ECU çıkışlarından bilgi toplamaktır. Benim bahsettiğim de bu zaten. ateşlemeden alınacak bilgi hiç bir işe yaramaz.

F.T

evet.
bende çok anlamam ama bu işi yapan bir arkadaşımın konuştuklarını ilettim...
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

elektronik

@Klein hocam doğru söylüyor ateşleme bobininden aldığın bilgi işine yaramaz . önce motoru iyi anlamak lazım ki modifiksyon yapabilelim.

piston yukarda en üst noktada emme sübabı açık egzoz subabı kapalı piston aşağıya doğru inerken  silindirin içinde vakum oluşuyor hava yakıt karışımını içine çekiyor piston alt noktaya ulaşınca emme sübabıda kapanıyor piston yukarıya doğru çıkmaya başlıyor en üst noktaya ulaşınca hava gaz karışımı dar odada sıkışmış vaziyetteyken ateşleme gerçekleşiyor patlama oluyor ve pistonu aşağıya doğru itiyor piston alt seviyeye ulaşıpta yukarıya doğru çıkmaya başlayınca egzoz subabı açılıyor ve içerdeki gazlar dışarıya doğru itilip atılıyor piston en üst noktaya ulaşınca egzoz subabı kapanır emme subabı açılır. böylece motor çalışmaya devam eder.

emme başladığı anda gaz valfını açtırman gerekiyor. krank milinin dışarıdaki kısmına bir mıknantıs takıp 4 tanede manyetik sensör yerleştirip pistonların konumlarına göre ayarlayıp valfları gerekli zamanlarda açtırabilirsin.

cobra

yanlız benim arabamda 4 piston var  bi mantık:
   araç 4 zamanlı 4 piston zamanlara bi bakalım
1.piston:emme zamanında
2.piston:sıkıştırmada
3.piston:ateşlemede
4.piston:eksoz zamanında  
 buraya kadar doğrumu?
  şimdi burada ben 3 nolu pistondan bilgi alsam ve 1.pistona valf yerleştirsem bunu acsam vakuma geçmiş haldeykengazı yollasam

bu sıraya göre takibini yapıp 4 pistonada uygulasam olmazmı bence olur
hall effect yazılan 555 li devreyi yükleyecek arkadaş var  mı
 
  arac 88 model reno düz karburatörlü ecu enjektör sensör yok eski model belki ondan hatırlayamadız :) müzelik ama genede alın teriyle alınmış cok kıymetli.
 şimdilik merkezi kilit alarm yakında bu sıralama işide olursa sonra turbo:)
önemli olan ögrenmek.ögrenipte unutmak

Klein

Burada atladığın şey şu , ateşlemenin zamanı her zaman sabit değil. Ateşleme avansı denen bir kavram var. Kelebek konumuna , devire , yüke bağlı olarak ateşleme noktası değişir.  Örneğin 1. piston üst ölü noktaya 12 derecede. ve ateşleme avansı da 12 derecede. Bu durumda ateşleme yapılacak ancak 3. piston halen egzos zamanında olacak. Bu durumda 3. pistonda vakum değil basınç olacak. ve halen egsos valfi açık emme valfi kapalı durumda olacak. Bu yüzden bahsettiğin mantık çalışmaz.

Eğer motor üzerinde çalışabilecek atölye ve imkanların varsa, bilgiyi kranktan veya egzantrik milinden almanı öneririm.