AC-DC Converter

Başlatan debi, 06 Haziran 2008, 16:48:24

debi

Arkadaşlar orta düzey elektronik bilgim var.. Biraz araştırdım fakat çok karmaşık devrelere rastladım.. Öğrenme amaçlı soruyorum, herhangi bir proje falan yapacağım için değil.. Soru;

220 AC gerilimi 24 Volt DC veya daha düşük bir DC gerilim değerine nasıl düşürebilirim.. Transformatör kullanılarak yapılan devreler buldum.. Fakat transformatör kullanmak istemesem? Çıkıştan yüksek akım değeri çekmesem de olur,, farzedelim ki 10-20 mA yeterli..

Teşekkürler...

ilker_32

Simetrik besleme yapabilirsin fakat uzun süre gitmez.

Gurkan-Demirbas

Zaten en basiti transformatörle olur; trafo dışındaki tüm devreler komplex olmak zorunda;

1) Yüksek wattlı direnç, köprü diyot ve bir kondansatör : Çok sıkıntı yaratır
2) 220'yi köprü diyot iledoğrult, daha sonra tristör ile 30 V seviyesinde kırptır ve çıkışa'da yüksek faradlı bir kondansatör at. Bu durumda ripple'dan kurtulamayabilirsin ama; daha sonrasında ise 7824 veya LM317 gibi bir regüle entegresi ile regüle et.
Bu kadar meşakkate gireceğime şahsen ben basit bir trafo alıp çözerdim işimi.

Gürkan

timpati

netten arama yap.
"trafosuz besleme" veya "transformerless power supply" dersen, trafo yerine kondansatörün kullanıldığı devreler çıkar karşına. yalnız bunlarda yalıtım olmadığından devrenin hemen her yerinde 220 dolaşır. amatörlere tavsiye edilmez. çünkü elektrik (220Vac), öldürücüdür!..
why mr. anderson, why ?

erkan06

Arkadaşların dediği gibi trafosuz çok zor. Bu tür güç katmanı uygulamalarında sarmal yapıdaki katmanların kullanımı mantıklı ve geneldir. Trafosuz yapılarda hem güç çıkış izalasyonu hem de devrenin yapımı karmaşıktır. Tabii ki kullanacağın kapasitör gibi elemanların da değeri bi hayli artmaktadır. Bu da devre maliyetini artırmaktadır!
Ne mutlu Türküm diyene!

timpati

Alıntı yapılan: "ertan68"Arkadaşların dediği gibi trafosuz çok zor. Bu tür güç katmanı uygulamalarında sarmal yapıdaki katmanların kullanımı mantıklı ve geneldir. Trafosuz yapılarda hem güç çıkış izalasyonu hem de devrenin yapımı karmaşıktır. Tabii ki kullanacağın kapasitör gibi elemanların da değeri bi hayli artmaktadır. Bu da devre maliyetini artırmaktadır!

karmaşık ve maliyetli olduğuna katılmıyorum, hele ki 10-20mA çekilecekse. devre için gereken 2 adet 1N4007 diyot, 2 adet yarım wattlık direnç, bir zener ve iki de kondansatör. bunların tamamı bile 2-3W'lık bir trafodan daha çok para tutmaz.

bir kaç örnek:


why mr. anderson, why ?

debi

timpati teşekkür ederim yeni gördüm yazdıklarını.. İlk devredeki komponent değerlerini nasıl hesaplayacağız? Söylediğim gibi öğrenmek amaçlı soruyorum bu soruları, hesaplanmışı var demezsin umarım :)

timpati

hayır genel bir formül var. en önemlisi C'dir.
             
     C = I/ [2.pi.f.(U-V)]
f: şebeke frekansı (50Hz)
U:şebeke gerilimi (220V)
pi: sabit katsayı (3.14)
V: istenen çıkış gerilimi
I: çekilecek akım

bir örnek vermek istenirse,
diyelim akım (I) 20mA olsun ve bunu 5V'da çekeceğiz. o zaman C değeri:
C=0.02 / [2.3,14.50.(220-5)]=0.148uF yani yaklaşık 150nF (nanofarad)yapar. bu kondansatör en az 400V'a (ac) dayanabilen bir tip olmalı. C'ye paralele bağlanacak R1 direncinin değeri kritik değil, 100k-470k arası olabilir ama en yarım watt olmasında yarar var. çıkıştaki zener zaten istenen gerilim değerinde olacak. doğrultma diyotları en az 400voltluk olacak yani 1N4004 ile 1N4007 arası olabilir. çıkışa paralel bağlanan C, 10-100uF (mikrofarad) olabilir. dayanma gerilimi çıkış geriliminden biraz fazla olsa yeterli (örneğin çıkış  12V olacaksa o 16V'luk). son olarak hatta seri bir R direncimiz var. bu akımı sınırlamak amaçlı, kullanılacak yüke göre hiç konmayabilir de. değeri 100 ohm-1k ohm arası değişir. istenen çıkış gerilimi ve akıma göre değerini deneyip belirleyin.
why mr. anderson, why ?