Sogutucu

Başlatan z, 11 Temmuz 2008, 20:54:40

z

Yuzey alanlari ve geometrileri ayni ancak kalinliklari farkli iki sogutucu dan ince olaninin sogutma acisindan dezavantaji nedir?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

raltin

selamlar,

ince ve kalın soğutucu arasındak en temel farklılık ısının yayılma hızıdır. mesela yüksek ısı üreten bir transistörü ince bir soğutucuya bağladığını varsayarlım transistörün olduğu bölge fazlasıyla sıcakken uzak olan bölgeler fazla ısınmaz. kalın olan sogutucuda ise uzak bölgelere kadar ısı hızlı bir şekilde ulaşır.

timpati

Alıntı yapılan: "raltin"selamlar,

ince ve kalın soğutucu arasındak en temel farklılık ısının yayılma hızıdır. mesela yüksek ısı üreten bir transistörü ince bir soğutucuya bağladığını varsayarlım transistörün olduğu bölge fazlasıyla sıcakken uzak olan bölgeler fazla ısınmaz. kalın olan sogutucuda ise uzak bölgelere kadar ısı hızlı bir şekilde ulaşır.

burda bir mantık hatası var gibi. daha kalın soğutucunun ısıyı emmesi daha fazla zaman alacak, dolayısıyla transistör ince olanına göre daha daha serin kalacaktır. dediklerim teorik varsayımlar değil, tecrübelerim söyletiyor bunu. aynı devredeki LM7805'e önce ince bir soğutucu bağlamışken soğutucu sıcaklıktan cayır cayır yanarken, kalın olanını denediğimde sistem rahatlamıştı.
why mr. anderson, why ?

sebo

ince kablomu daha fazla yük taşır kalın kablomu. bence sorunun cevabı bu

raltin

lm7805'e bağladığınız soğutucu zaten fazla büyük olmadığı için kalınlığı çok ciddi fark yaratmıyacaktır(Tabi çok çok ince olmadığı takdirde), bağladığınız büyük soğutucunun yüzey alanı zaten daha geniş olduğu için daha iyi soğutma elde edeceksiniz. sorudaki yüzey alanı eşit olması durumunda ince ile kalın arasındaki ısı yayılma farkı anlatılmıştır. tabi sizin deneyiminizde diğer bir unsur olan ısı sığası faktörüde devreye giriyor. ısı yayılma hızı ve sığası materyalin türüne göre değişmekte olup aynı şekildeki soğutucuda dahi metalin türüne göre farklılık gözterebilmektedir.  
ısıl yayılma konusuna bir örnek vermek gerekirse 5 cm uzunluğundaki ince (0.5mm) bir bakır teli alıp bir ucunu çakmak ile ısıtırsanız diğer ucundan tuttuğunuzda eliniz yanmayacaktır. ateş gören ucu ise çok kısa bir sürede kor haline gelecektir.aynı uzunlukta kalın(2.5-3 mm) bir bakır teli alıp bir ucunu çakmak ile ısıttığınızda diğer ucu elinizi yakacak kadar ısınacaktır ve telin kor haline gelmesi daha uzun zaman alacaktır. burda kalın telde ısı daha hızlı yayıldığı için bir uçtan diğer uca ısı daha çabuk ulaşır fakat kalın telin ısı sığası daha yüksek olduğu için tel daha geç ısınacaktır. tabi bu örnekte şu an değinemediğim pek çok detay daha bulunmaktadır. termal transfer konusu çok geniş kapsamlı olduğu ve çok detay içerdiği ve benimde vaktim az olduğu için şu an bu kadar anlatabiliyorum.
sürçi lisan ettiysem affola.

hademe

Alıntı yapılan: "z"Yuzey alanlari ve geometrileri ayni ancak kalinliklari farkli iki sogutucu dan ince olaninin sogutma acisindan dezavantaji nedir?

Tuzak sorulardan birimi yoksa  bu :D
Her türlü temizlik işleri yapılır.

KAZIMUGUR

Alıntı yapılan: "sebo"ince kablomu daha fazla yük taşır kalın kablomu. bence sorunun cevabı bu

Metallerde rijitlik(konuyu ilgilendirdiği kadarı ile) = Isı iletkenliği ile elektrik iletkenliği doğru orantılıdır.
Bir diğer ifade ile , ısıl sığa formüllerinde kütle değeri de vardır.
Modelinizde 3 durum var.
1)Kompenent-metal
2)Metal
3)Metal-hava
Probleminizdeki tek değişken 2...