JDM ve IC-Prog ile 16c serisi programlama hakkında

Başlatan yanki, 30 Ekim 2008, 14:09:54

yanki

arkadaşım hepsini denedim  winpic- winpic800 -ıcprog -pony prog  picup vs internetten bulabildiğim hepsini hepside aynı sonucu verdi  winpic800 sizinde dediğiniz gibi hepsinden farklı  ama oda yükleyemedi  program ve pc kaynaklı değil tamamen yükleme kartı ile olduğu kararına vardım birde ben elektronikle amatörce uğraşıyorum  usb programlayıcılar bayağı fiyatlı benin yılda bir veya 2 defa kullanacağım bir kart olduğu için almakta istemiyorum elimdeki jdm yi de yıllar önce almıştım o zaman picler hakkında fazla bir bilgimde yoktu  gerçi şu anda öyle ama öğrenmeye çalışıyorum  erol beyin pil şarj cihazını yapmak istiyorum onu yaptıktan sonra belki yine kullanmayacağım

ilker_32

Alıntı yapılan: "yanki"arkadaşım hepsini denedim  winpic- winpic800 -ıcprog -pony prog  picup vs internetten bulabildiğim hepsini hepside aynı sonucu verdi  winpic800 sizinde dediğiniz gibi hepsinden farklı  ama oda yükleyemedi  program ve pc kaynaklı değil tamamen yükleme kartı ile olduğu kararına vardım birde ben elektronikle amatörce uğraşıyorum  usb programlayıcılar bayağı fiyatlı benin yılda bir veya 2 defa kullanacağım bir kart olduğu için almakta istemiyorum elimdeki jdm yi de yıllar önce almıştım o zaman picler hakkında fazla bir bilgimde yoktu  gerçi şu anda öyle ama öğrenmeye çalışıyorum  erol beyin pil şarj cihazını yapmak istiyorum onu yaptıktan sonra belki yine kullanmayacağım

Kesin olarak çalışacak demedim. WinPic-800 IC-Prog'a göre daha iyi bir yazılım bence. Bu yöntemi kullanarak çok sorun çözüldü.

Zaten burada kaynak kodunla ilgili bir sorun yok.

Sorun aşağıdakilerden biri yada birkaçı olabilir.

PC, Programlayıcı, Haberleşme kablosu

Mesela haberleşme kablosu ve programlayıcıdan emin olabilirsin. Bu ikisini farklı bir kasada deneyebilirsin. Böylece senin kasanın seri port voltajının yeterli olup olmadığını anlarsın. Sonuç olarak, amacın programlayıcıyı beslemekse bunu deneyebilirsin.

Son çare olarak senin programlayıcıyı beslemen. Yanlız bu beslemeyi dışarıdan vermen doğrusu olacaktır.

ete

JDM programlayıcı için 2 ayrı voltaj gereklidir. Birincisi Pic'i beslemek için +5V ve ikinciside 13V-13,3V dolayında bir Programlama voltajı dır. Dışarıdan besleme yapılınca bu iki voltajında JDM ye verilmesi gerekir. Yalnızca 5V zaten yeterli olmayacaktır. Üstelik JDM nin beslenmesindeki temel sorun 13V luk programlama voltajının elde edilmesindeki zorluktan kaynaklanır.
JDM bu voltajı RS232 uçlarında bulunan +10V ile -10V  toplam 20V luk gerilm farkını zener kullanarak yaklaşık 13V seviyesine düşürerek elde eder. Bir tarafta 5,1V zener diğer taraftada 8,2V luk zener olmalı ve bu voltajların toplamıda 13,3V olmalıdır.
Şimdiye kadar gördüğüm pek çok JDM devresinde hatta piyasada satılan hazır JDM kartlarında 8,2V olması gereken zener diyotun 6,2V olarak takıldığını gördüm. Buda karta yeterli programlama voltajının gelmemesine sebep olmaktadır.
Öncelikle kartın üzerindeki 2 adet zenerin kontrol edilerek 5,1V ve 8,2V olup olmadıklarına bakılması gerekir. Farklı iseler bu voltajlarda zenerlerle değiştirilmeleri en kolay çözüm olarak görülmektedir.

Diğer taraftan pek çok PC de RS232 portu voltajları 10V dolayında dır.  Yani Yani RS232 karşı tarafa HIGH yolladığı zaman bu -10V seviyesindenir . LOW yolladığı zaman ise  +10V seviyesindedir. JDM bu voltajları kullanıp +5V ile +13,3V luk programlama voltajını elde eder. (+5,1V + 8,2V=13,3V)
Ancak yeni nesil pek çok Laptop da bu seviyelerin 7V civarlarına kadar düştüğü gözlenmektedir. Bu durumda sözkonusu olan 13,3V luk programlama voltajının JDM üzerinde oluşturulması neredeyse imkansız olmaktadır. Bu gibi durumlarda kesinlikle seri programcılar bırakılarak USB tipi programlayıcı kullanılması gerekir yada tavsiye edilir.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

yanki

arkadaşlar hepinize yardımlarından ve açıklamalarından dolayı çok teşekkür ederim  

bu gün internette biryede jdm programlayıcı üzerindeki ledin çok akım çektiğini ve buradan problem çıkarttığını okudum ve masa üstü pc de de yükleme yapamıyordum yapsada çok yavaş yapıyordu denedim ledi söktüm ve odane bingo bütün programlar ıcprog ta dahil şu meşhur 0000 hatası yok hepsi yükledi 16f84 ü sildim sildim yükledim cp li yüklediğim programları bile sildi ama tabi laptopta olmuyor oda ayrı bir problem laptopta en güzeli usb programlayıcılar olduğunu sayın ete beyin yazısından sonra benim multimetre ile laptop  üzerinde programlama yaparken ölçtüğüm voltaj değerlerini   sonucunda tamamen  inandım evet laptopta 7 volt veriyor  ve   yükleme yapmıyor
devreyi keşke sökmeseydim

yanki

sonunda tamam
16f876 ile olan versiyonu tamamladım çok harika çalışıyor
bu projeyi tasarlayan ve maille bana destek veren
sayın erol erdal beye  ve yardımını esirgemeyen sizlere çok teşekkür ederim

[IMG]

lojikmemo1

Baktım da benim silinen mesajlar geri gelmemiş.
Ete istersen bu konuyu yüz yüze görüşelim.
İnsanlara Akılları Ölçüsünde Söz Söyleyiniz.

50Cal

merhaba, erol beyin hazırlamış olduğu şarj devresini(16f876) bugün yaptım. erol bey sağolsun mail ile baya bir yardımcı oldu ve kurdum devreyi fakat şu anda muhtemelen pic programıyla ilgili bir problem var.

özellikle yanki, sen devreyi kurduğun için senin fikirlerin de yardımcı olacaktır.

devreye pil bağlı değilken güç verdiğim zaman, ekrana hiç bir görüntü gelmiyor.
SET tuşuna bastığım zaman "pil adedi:0" yazıyor(basılı tuttuğum sürece görünüyor) ve yine bu tuşa basılı tutarken AYAR tuşuna basarsam pil adedi:2 3 4.. artıyor. Daha sonraki denemelerimde ekrana anlamsız karakterler de gelmeye başladı.
Yani ya elimdeki hex dosyasında bir problem var, yada pici programlarken düzgün programlanmıyor(4 5 defa silip tekrar programladım)

-siz benzer bir sorunla karşılatınız mı neden kaynaklanabilir?
-16f876A kullandım, erol beyin yazdığı program 16f876 için ise "A" farkından dolayı sorun oluşabilir mi?
-yanki sen 876A mı kullanmıştın 876 mı?
-kristalden kaynaklanma ihtimali var mıdır bu sorunun?

-devreye pil bağlı değilken pil çıkışında 23 volt görüyorum yanki sen de ölçebilir misin sendeki değer de böyle mi?

jdm-1 programlayıcı ve icprog kullanıyorum.geçen sene 877'ye program yazarken 50 kere programlamışımdır bu düzenekle, hiç böyle picin sapıttığını görmemiştim.

Çözüm önerilerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar...

50Cal

Sorun çözüldü.

Basılmadığı an iletimde olup basıldığında iletimi kesen bir butondan  kaynaklanıyormuş problem. Erol Bey'in yardımıyla sorunu farkettim ve butonu değiştirdim.
Ayrıca bana yanlış malzeme satıp 1 günümü yiyen elektronikçime de canı gönülden teşekkürlerimi sunarım:)

yanki

arkadaşım sorununu hallettiğine sevindim  bir kaç gündür bilgisayarı açamadım  yeni farkettim kusura bakma  nasıl memnunmusun  ben çok memnunum  çok iyi iş görüyor

50Cal

netten pil şipariş etmiştim bugün geldi piller. saatlerdir motor döndürüyorum pillerin 2sini boşalttım şimdi şarja takıp şarj denemesi yapacam.
inşallah bir sorun çıkmaz çünkü o saçma butondan sonra birde bugün kablo kırıklığından dolayı saatlerimi harcadım ve o kabloyu değiştirdikten sonra devre boşta hiç bir hata vermedi gayet mantıklı çalışıyordu, umarım pil şarjını da hakkıyla yapar ve ben de devreyi kutulayarak ödüllendiririm...
ilgin için teşekkürler kolay gelsin..

50Cal

yanki, bu lm317 felaket ısınıyor. Senin eski devrende görünen soğutucudan daha büyük bir soğutucu kullanıyorum ama soğutucuya 2 sn den fazla elimi değdiremiyorum yakıyo. bir fan eklemek icabeder mi yoksa bu sıcaklıkla geçinip gidebilir mi?

taş direncim 2.2 ohmluk yani hesaba göre 570 ma civarı bir şarj akımı sağlanıyor. ayrıca pillerde hiç bir ısınma yok, gayet güzel şarj oluyorlar.

yanki

benim lm 317 de ısınıyor ama o kadar değil yani el değmiyecek gibi değil ama sonuçta ısınıyor  benim pillerde çok ısınıyor ama idare ediyoruz

50Cal

@yanki
Selam, özel mesaj attım bakabilirmisin