Smps yapımı

Başlatan Chan86, 12 Kasım 2008, 12:23:19

Chan86

Arkadaşlar 220 v-12 v bir smps yapmak istiyorum nerden başlamalıyım nasıl komponentler seçmeliyim ?

sebo

bulunması kolay olan elemanlar ile başlayıp birkaç değişik deneme yaptıktan sonra dahada büyük ve güçlü devreler yapmaya başlamalısın bence. kolay bulunur derken öncelikle trafo (benim için herzaman en büyük sorun omuştur) bilgisayarların güçkaynaklarında bulunan ie33 tarzı trafoları kullanabilirsin. bunu tetiklemek içinde aynı güçkaynaklarında kullanılan tl494 veya sg3525 sg3524 olabilir. daha birçok böyle kompanent var. hatta ustalardan birileri satıyor olası lazım. benim tavsiyem bozuk bir güç kaynağı alıp parçalaman ve  bunun malzemeleri ile başlaman olacaktır.

mavi

SMPS çalışırken  cihaz devredeyken trafo uçlarına dokunmamaya dikkat et çok yüksek voltajlar oluşur.
Telecommander Monster Of Network

timpati

denemelerin sırasında, kullandığın trafonun çekirdek malzemesine uygun bir frekansta çalışmalısın. aksi durumda trafo doyuma girer ve bol bol sürücü (mosfet, transistör vb.) yakarsın.

bunları yakmaman için bir önerim olacak; TV tamiri yaparken kullandığımız bir teknikti.

trafo ile sürücü eleman arasına 220V/100W'lık bir lamba bağla. çekilen akımları da lamba parlaklığından takip edebilirsin böylece, herşey yolunda ise lamba ışıldamaz zaten.
why mr. anderson, why ?

pegasus83

Önce smpsin tipini seçmelisin.Daha sonra üzerindeki pasif ve aktif elemanların;bobin,kondansatör,tranzistör bunların üzerinden geçen akımları ve üzerine düşen voltajı hesapla ona göre elemanları seç,son olarak da bir entegre devre ile kontrol kısmını tasarla,akım kontrollü olan en çok tercih edilir.

SYavuz

SMPS tasarlamak ne kadar basit gibi görünsede aslında oldukça zor bir iştir. Nedeni Türkiye'de ki imkanlardan kaynaklanmaktadır. En başta kullanacağın Ferrit Nüve, ne olmalı buna karar vermek lazım. Simens- Epcos-Mangatics gibi ferrit nüveleri Türkiye'de bulmak zor Epcos'un muadili olan Samwha ile başlayabilirsin mesela...E tipi core'lar işini görecektir. Bunun için trafo sarım işi yapan firmalardan karkas ve nüve numuneleri almalısın. Ayrıca sarım için telleride oradan alırsan iyi olur. Eğer  hızlı ve maliyetin önemli olmadığı bir işse Power Integrations'ın TOP-SWTICH'lerini tavsiye edebilirim. Ayrıca Flyback tasarımlar için PI-Expert diye bir programı var. Yapıyı oluşturmanda yardımcı olur. Eğer maliyet benim için önemli diyorsan Fairchild kullanmanı öneririm.TL494 veya benzeri enegreler eski nesil SMPS adaptörlerde kullanılmaktadır. Yeni nesil adamptörlerden beklentiler biraz farklı. Ama deneyimlerime dayanarak yinede ciddi sıkıntılar yaşayacaksın. Hakikaten bela bir iştir. Şimdiden kolay gelsin.

airforce

gevv hocam iyi anlar bu işlerden ona danışmak lazım.