H KÖPRÜ DEVRESİ

Başlatan tampinar, 31 Aralık 2008, 15:53:26

tampinar

Bir H köprü devresiyle motor kontrolü yapmaktayız.
Güç devresinde + voltaj barasına IRF9540 lar, 0 voltaj barasınada
IRF640 lar bağlı 4 adet TLP250 ile bu mosfet transistörleri ayrı ayrı sürmekteyiz.
Seri bağlı transistörleri aynı anda çalıştırmayan ve herhangibir IRF9540 çalışıyorsa diğer IRF9540'ı çalıştırmayan H köprü devresi kısadevre koruma önlemlerini programsal olarak aldık.Yön değişiminde ise diğer transitörleri açmadan önce 10mikro saniye dead bant bekletmeyide ayarladık.

Benim sormak istediğim yukarıda anlattığım koruma önlemlerini donanımsal (elektronik) olarakda  nasıl yapabiliriz.IRF9540 lardan birisi çalıştığında buna seri bağlı IRF640 ve diğer IRF9540 çalışmasın.Aynı şey diğer IRF9540 çalıştığında bu sefer ona seri bağlı IRF640 ve diğer taraftaki  IRF9540 çalışmasın.mikro işlemci çalışsın komutu gönderse bile çalışmasınlar.bu önlemi pic ilk enerjilendiğinde ve çalışırken kitlendiğinde otomatik resette önemli olduğunu düşündüğümüz için almak istiyoruz.

erkan614

kapı entegreleri ile yapabilirsin

tampinar

yalnızca seri bağlı olan transistörleri korumak istesek aynı anda devreye girmelerini en kolay  entegresiz nasıl önleriz.

erkan614

transistor gurupları kullanman gerekir ki onlarla yapıcağın şeyde lojik kapılardır yani her yol mekke
veya mosfet surucu kullan bunlarda giriş e göre çıkışın kendisi ve değili olarak iki çıkış vardır yani 4 opto yerine 2 mosfet surucu kod numarasını şimdi hatırlayamıyorum

Erhan YILMAZ

L298 sürücü entegresinin iç yapısında olduğu gibi kapılarla halledebilirsin bu işi fikir vermesi açısından L298in blok diyagramını ekliyorum



ugurtarlaci

@Tampinar

H-Bridge driver kullanmanı öneririm. Dead Time konusu donanımsal olarak çözülmüştür çoğunda ve ayarlanabilmektedir. Oldukça ucuz aletlerdir. Mosfetler için aldığın riske değmez. Ben de şu anda benzer bir konu ile uğraşıyorum ve HIP4082 öneririm.


Kolay Gelsin...
Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......

tampinar

elimde tlp250 ler var ve bunlarla çalıştırdığım bir devrede yaptım.
H köprüyü 2 adet p kanal iki adette n kanal mosfet kullanarak oluşturdum.
devrenin çalışma açısından hiç bir sorunu yok pwm hız kontrolüde yapıyor
yönde değiştiriyor frende yapıyor.sil baştan yeni bir donanımla uğraşmak pek istemem.
ilave olarak yalnızca seri bağlı mosfetler hiç bir zaman aynı anda devreye girmesin istiyorum.bu işi transistörlerle nasıl halledebiliriz.

tampinar

problemin çözümü basit gibi duruyor ama daha çözmeyi başaramadım.
bu işin en basit çözümü nasıl olur.kart üzerinde entegre kullanacak kadar bir alan yok.ancak transistör ve dirençler sığabilir.son olarak yapmam gerekeni bir daha düşündüm.bizim yalnızca H köprüde +baraya bağlı üstteki IRF9540 p kanal mosfetlerden herhangibiri devreye girdiğinde o mosfete seri bağlı IRF640 devreye istensede giremesin.işlemci üstteki taransistör iletimde ise istesede ona seri bağlı alttaki taransistörü devreye sokamasın.

xenix

Sizin için sık kullandiğim bir devreyi çizdim;



Alt ve üst transistörlere giden her iki giriş de 1 olduğunda Q3 transistörü Q1'in iletime geçmesini engelliyor. Kapılarla da yapılabilir, ama bana bu yöntem çok pratik geliyor.

Devreye yeni Q3 ler ekleyerek başka optoların da aynı anda iletime geçmesini engelleyebilirsiniz.

tampinar

devrenizden örnek alarak bir transistör daha ilaveli kartı çizdim bordda çalışıyor bakalım pcb de nasıl davranacak teşekkürler.

denizcan

Opto kullanmanızı önermem ama izalosyon amaçlı kullandığınızı farzederek mevcut devrenize dair fikrimi vereyim..

H köprünün bir kolunu süren iki TLP250'lerin, Birincinin anodunu ikincinin katotuna, birincinin katodunu da ikincinin anoduna bağlayın. Böylece iki hat elde edeceksiniz. Hattın bir ucuna 120 ohm seri bağlayın ve MCU'a seri bağlanmış direncin diğer ucuyla diğer hattı girin. Sırasıyla HL verirseniz birinci TLP iletime geçer, LH verirseniz yalnızca ikinci iletime geçer. LL, HH kombinasyonıu ikisini de kapatır.

LED'leri bu şekilde kulanırken reverse voltage'larına dikkat edin. TLP250'nin reverse voltage'ı 5V olduğu ve tahminen forward voltajı çok daha az olduğu için konfigurasyonda ledler birbirlerini ters polarizasyondan korurlar..

denizcan

şema ile anlatmak daha kolay



KA uçlarına sırasıyla: LH verince U1, HL verince U2 devreye girer. HH, LL değerleri ikisini de kapatır..

tampinar

denizcan  bir üstte xenix 'in verdiği devreyle bu işi çözdük.Sizin devrenizde çalışır tabiki ama bizim devremizin son halinde 4 adet tlp250 işlemci üzerinden iki pinden sürülüyor.tlp250 ler ikişerli olarak kontrol ediliyor.H köprüyü komple N Kanal IRF540-640 ile kuruyoruz zaten işlemci 2 tane tlp250 yi direkt tek pinden süremez araya bir transistör giriyor.bir taransistör ilavesi ilede güvenlik sağlanıyor.

pic mikro işlemcilerinde sink ve source gerilimleri bizim kullandığımız modeli için 25mA. olarak verilmiş 5 volt altında çıkışa en az 200R direnç koymak gerekir belki led sürülüyorsa onun üzerinde 1,5 volt düştüğünü düşünürsek en az 140R gerekir diye düşünüyorum.Biz hiçbir zaman 300R altını ne giriş için nede çıkış için işlemcide kullanmadık.

denizcan

Led'lin forward voltaji 1.5V civari ise elbette daha buyuk degerler kullanmak gerek. Aslında 120 ohm neden dedim bilmiyorum, genelde 270 Ohm kullanırım buralarda..

Her kanala bir pin ayırdıysanız, deadband'ı nasıl ayarlayacaksınız? Yada frenleme yapmadan serbest dönüşü nasıl sağlayacaksınız?

tampinar

bizim sistemimizde H köprüdeki transistörler çapraz olarak ikişerli gruplar halinde sürülüyor.sistem yalnızca iki amaçla kullanılıyor.Bunlar motor yön kontrolü ve  motor pwm le hız kontrolü.Frenleme,Serbest dönüş gerekmiyor bize.Motor beslemesi kesildimi motor redüktörden dolayı kendiliğinden sert bir şekilde duruyor.Deadband ayarlama bizim sistemdede mevcut zaten olması gerekiyor.Deadbandın yapılamadığı sonucuna nasıl vardınız.Aynı formda Başka bir başlıktada xenix ve z nin değerli katkılarıyla son halini vermiştim şematik çizimi tekrar vereyim.Sistemin kontrol ünitesi şu şekilde. Q1 geri, Q2 de ileri transistörünün iletime geçmesini engelliyor.Motor ileri veya geri  transistörün enerjisi kesildikten sonra deadband süresi beklenip diğer transistör öyle devreye sokuluyor.