Elektroliz ve Uygun Güç Kaynağı

Başlatan eLectronbLue, 06 Şubat 2009, 14:06:47

eLectronbLue

Merhaba arkadaşlar,

Kardeşimin dönem ödevi olan elektroliz deneyini hazırlarken güç kaynağı olarak PC Power Supply kullandım, elektrolit maddenin türünden dolayı 12 voltta en fazla  300mA akım geçirebildim, bildiğiniz gbi PC Power Supply'ler 10-15 ampere kadar rahatlıkla verebiliyor. Daha sonra bir de  voltajı ayarlanabilir, 500mA e kadar akım verebilen adaptör ile 12 voltta denedim ve en fazla 150-170 mA e kadar geçirebildim suyun içinden. Bunun sebebi nedir? Adaptör 500mA e kadar rahatlıkla verebilirken neden 130 mA verdi? Neden PC Power Supply 300-350 mA verdi?

timpati

adı üstünde gerilim kaynağı onlar yani gerilim verirler, dirence göre de akım çekilir. 15A verebilen bir kaynağın her yük için 15A vermesi beklenemez, çünkü "akım" kaynağı değil. çekilecek akımı, yükün direnci belirler. ne kadar düşük ohm, o kadar çok akım.
bunu daha iyi anlayabilmek için şöyle bir deney yapın, elektroliz sıvısı içine biraz tuz serpin ve akımı gözleyin: arttığı göreceksiniz.
why mr. anderson, why ?

eLectronbLue

Teorikte tabi ki de böyle. Elektrolit olarak zaten Sodyum Karbonat kullanıyorum çok kaliteli bir iletkendir ama tuhaf olan  iki kaynağın da aynı işi yapabilirken farklı akım vermeleridir. Bunun sebebini merak ediyorum. SMPS'likle bir ilgisi var mı bunun?

parda

Eğer tüm koşullar aynı iken sadece güç kaynaklarınızı değiştirdiğinizde bu fark oluşuyor ise çalışma anında az akım veren kaynağın gerilimini ölçün çöküyor olabilir.
Bildiğim tek şey, hiç bir şey bilmediğimdir.

eLectronbLue

Yük üstünde Power Supply 13.3 volt verirken, adaptör 14.2 volt veriyor ???

askuzucu

elektroliz için 3-4 volt daha uygun.
eğer kimyasal yönden dayanıklı bir anot ke katot kullanmadıysanız ilk ölçüm sırasında bunlar oksitlendi,yüzey iletkenliği azaldı, ikinci güç kaynağını takıp akımı ölçtünüz.ve düşük çıktı.
muhtemelen böyledir...

eLectronbLue

Alıntı yapılan: "askuzucu"elektroliz için 3-4 volt daha uygun.
eğer kimyasal yönden dayanıklı bir anot ke katot kullanmadıysanız ilk ölçüm sırasında bunlar oksitlendi,yüzey iletkenliği azaldı, ikinci güç kaynağını takıp akımı ölçtünüz.ve düşük çıktı.
muhtemelen böyledir...

Hayır, elektrotlarım krom çelik alaşımlıdır. Herhangi bir oksitlenme kesinlikle söz konusu değildir. Her çalışmadan sonra inceledim yüzeylerini. 5 volt ile denedim, ilk ölçümden daha düşük bir akım çıktı.

eLectronbLue

Sakın bir allahın kulu ilgilenmesin başlıkla sakın.....

z

Scopla voltajlarin dalga sekillerine bak. Muhtemelen 500mA verdigini iddia ettigin guc kaynagin, PC guc kaynagi kadar temiz cikis veremiyordur.

Eger voltaj ip gibiyse o zaman bir deney daha yapman gerekecek.

Bu deneyde voltaji  0 dan itibaren 14.4 volta kadar arttirdiginda akimdaki degisimin grafigini cizeceksin.

Eger akim grafigi once yukseliyor daha sonra dususe geciyorsa  
Negatif bolgeli bir durum sozkonusu ve bunu kimya forumlarinda tartismaya acacaksin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

timpati

kimyanın elektrik akımlarıyla ilgili bölümü konusunda çok bilgili olduğumu ileri süremem, güç kaynakları konusunda bir-iki laf edeyim, belki soru işaretleriniz azalır (ya da artar 8O ).

PC PS, switch mod çalıştığından çıkışta ne kadar da olsa bir dalgalılık sözkonusudur üstelik yüksek frekanslı (10-200kHz). diğer adaptör büyük olasılıkla seri gerilim regülatörü ve zaten verdiğiniz değerlerden regülasyona çok önem verilmediği de belli. bunlar boştayken, etiket değeri 12V da yazsa, 16V kadar çıkış verirler, akım çekildikçe çıkış gerilimleri de düşer. bu durumda dalgalılık da artar. dalgalılık üzerinde çok duruyorum çünkü bunun elektroliz olaylarına etkisi olabileceğinden kuşkulanıyorum.

size tavsiyem, ideal bir DC gerilim kaynağı yani bir akü kullanmanız yönünde olacak. o zaman bu farklı akım değerleri konusunda bir fikir sahibi olursunuz.
why mr. anderson, why ?

eLectronbLue

Öncelikle verdiğiniz cevaplar için teşekkrür ediyorum arkadaşlar. Söylenen tüm deneyleri yaptm. 0'dan 14.4 volta kademe kademe çıkararak scope ile karakteristiği inceledim ve belli bir yerden sonra dalgalanma olduğunu gördüm. Ayrıca akım grafiği ise 10.07 voltta kadar yükselip , o noktadan itibaren ani bir kırılma gösteriyor. İçine eklediğim Na2CO3(sodyum klorür) ün reaksiyonlarında açığa çıkardığı enerji ve elektrokimyasal pil olma özelliğinden dolayı belli bir yerden sonra suyun direnci artmakta ve akım azalmakta. Sorunu lm338 ile stabil bir güç kaynağı hazırlayarak çözdüm.

Çok teşekkür ediyor herkese iyi çalışmalar diliyorum... ;)