SMPS-vs

Başlatan cozturk, 26 Aralık 2003, 14:24:37

cozturk

20-25W mı dedin? biraz fazla gibi geldi. 4W yeter de artar. 2W bile olur.

aster

tüm teşkilatın beslemesi için söylemiştim
4w da yeter ama ben daha önceki punta, kaynak vs devrelerde bunu standart haline getirip sorun yaşamamak için böyle sardırırdım

sezgin05

COZTURK demişki:
Alıntı Yap, Halen TVlerde kullanılan sistemde bir direnç ve zener ile geçici bir besleme elde edilip SMPS IC besleniyor. kalkış sonrası çıkıştan alınan kuvvetli besleme bir diyot ile buraya geliyor.
Bence sen ayrı bir trafo kesinlikle kullanma. en kötü ihtimalle trafona 3-5 sarımlık bir sargı daha ilave edersin.
Fakat benim çıkışım değişken olacağı için kendi gerilimini kullanamam fakat direnci ve zeneri biraz wattlı seçersem besleme sorunum kalmaz diye düşünüyorum.Dediğin gibi 3-5 watt trafoda kullanabilirim.

Fakat geniş bantlı SMPS'lerde frekansın değiştirildiğini bilmiyordum. Örneğin benim sizlere upload ettiğim Klemsan'ın 0-12 volt 0-15 Amper güç kaynağında sabit frekans değişken Duty Cycle var.O devre çok verimli bir devre ama 0-12 yerine 0-24 olsa iyi olacaktı.Sizin incelemelrinizde böyle bir şey gördünüzmü.

     Arap ülkelerinden gelen cihazların besleme devrelerinde (Malum 110 volt) sadece  blok kondansatörleri ve zenere bağlı direnci iki katına çıkararak problemsiz olarak direkt 220 voltta çalıştırıyorum.Acaba güç düşük olduğu için SMPS bunu tolere ediyor olabilirmi?

z

Çözturkun dediği gibi direnç zener ikilisi olur ama extra smps trafosuna sekonder bağlamak şartı ile. Ama sen şaşma, tasarım aşamasında trafodan vazgeçme. Startup olayı smps in en son el atılacak kısmı.

110V devrede yaptığım değişiklik bence çok tehlikeli. Anahtarlama transistörlerinin çalışma voltajı 220 V beslemeye uygun olmayabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cozturk

a very cool sinewave inverter schematics (sinverter.exe)
http://groups.yahoo.com/group/elektronik_sebil/files/Power/
şifre: toccata&fugue_by_JS_Bach

cozturk