SMPS-vs

Başlatan cozturk, 26 Aralık 2003, 14:24:37

sezgin05

Tek yönlüden kastım trafo üzerinden primer akımı tek yönlü olarak geçiriliyor.Yani primerde tek bobin var.Dört IGBT 2'şer olarak parelel bağlı 2'si bobine +'yı verirken diğer ikis aynı anda devreye girerek bobinin diğer ucunu -'ye çekiyor.(iki adet opto ile sürülüyor.).
Kısaca bobin bir anda enerjiyle yükleniyor sonra her iki ucuda boşa alınıyor.Bu mantığıda anlayamadım...

cozturk

ben de anlayamadım. madem full veya half briç olmadığından eminsin.

Kusura bakmaz isen ben bişey sorucam. Acaba bu full briç olabilir mi? çünkü tarife göre biraz öyle görünüyor. Bu durumda diğer alternansta diğer iki IGBt ters yönde + ve - uyguluyor olabilir mi?

z

Forward türü smps lerde on pryodunda nuve ye enerjı yüklenir bu esnada sekondere de enerji transferi yapılır. Off peryodunda primer kaçak endüktansında depo edilmiş enerji gerisin geriye şebekeye (doğrultma kapasitesine) geri yollanır.

Bunun için ya ekstra 2.primer ve buna bağlı diyod  yada dediğiniz 2 transistorlu yapı kullanılır. Ancak eksik yazmışsınız. bobinin bir ucundan eksiye, diğer ucundan da artıya freewhelling diyodlar olması gerekiyor.
Aksi halde 2 tr kullanmanın mantığı olmaz.

2.transistörlü yapı flyback modunda da çalıştırılabiliyor ve genelde ayarlı güç kaynaklarında kullanılıyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cozturk

Bunun tam köprüye göre verim avantajı olmasa da her halde maliyet avantaı olsa gerek. acaba trafonun bir ucu devamlı toprağa bağlı olsa olmaz mı?

sezgin05

Bunalmış ustanında dediği gibi diyotları(oldukça Amperli) yazmayı unutmuşum. Trafo da oldukça küçük.0-160 Amper ayarlı bir SMPS devre.
Blok kondansatörler güç hakkında belki bir fikir verebilir(470Mf/400 Volt iki tane parelel bağlı)

z

Dediğin gibi sargının bir ucunu + da yada - de sabitlersen  transistörden birisinden daha kurtulursun ancak ikinci primeri (aslında sekonder) sarıp enerjinin geri iadesini yapmak lazım.  İkinci sargı yüksek güçlerde daha külfetli (maddi hacimi :D ) olduğundan iki tr li yöntem cazip.

Kaynak makinasında bu yöntemin flyback modunda çalışma ihtimalide var. Bunu anlamak için ya sargı yönlerine ya scopla dalga şekillerine yada sekonder tarafındaki dogrultma devresine bakmak lazım.

Elinizde sargı yönleri de dahil şema varsa ordan konuşursak daha mantıklı olur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cozturk

hocam bu devre hala duruyor mu? çok işe yarayabilir. böyle bir devreyi uzun süre test ederek "oturtmak" için çok vakit harcamak gerekir. Şema malzeme listesi filan=?

sezgin05

Bu makineyi arızalı olarak hurdacıdan almıştım.IGBT ve optoları yeniledim ve kullanıyorum.Piyasada FİMER POWER PACK kaynak makinesi olarak bolca kullanılıyor.Burla'da teknik servisi var orijinal IGBT bulamadım bende karşılığını takmıştım.Şimdiki modellerinde parçaların üzerini kazımışlar.Ağırlığı 3.2 kg.çizilmiş bir devresi yok.Sargısınıda açmadım.normalde 2.5 'luk elektrodu yakıyor.Saatlerce çalışabiliyor.Gerekirse geniş bir zamanda prensip şemasını çizer group'a atarım.
Ayrıca bende Klemsan'ın ürettiği 0-12volt akım ayarlı Pic kontrollü SMPS şeması ve Hex'i var.(2*mosfet+2*470Mf/200v+16f84+TL494+2*4094+TL131+324+6digit)
Kolay gelsin

cozturk

Bu son dediğini şeyttirsene hocam. Ben böyle güç elektroniği ile arkadaşları çok seviyorum. Güç bizde artık keh keh keh  :lol:  :lol:  :lol:

z

Kaynak makinasının nüvesi nasıl bir şey (EE,EF.. 42,55..?),
Anahtarlama frekansını biliyormusunuz?
Çıkışta doğrultma devresinde seri bobin varmı?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

cozturk

üstad bu kaynak makinesinde çıkış bence dc değildir. seri bobin filtre amacıyla mı kullanılacaktı

sezgin05

En kısa zamanda sizlerle paylaşırım.Kaynak makinesinin nüvesi EE tipinde.enfazla 10cm*5cm büyüklüğünde.Çıkışında ise diyotlardan sonra 6 spir seri bobin var.Flyback(seconderden referans almıyor.)İlginç bir devre. gönderince daha iyi anlaşışılır herhalde.

cozturk

Çok sağolasın. Klemsan olanıda paylaşırsın değil mi?

Kaynak mak. seconderden ref. almıyorsa ayrı bir sargı daha olabilir mi? çünkü sekonderde ref. olacak kadar gerilim de yoktur. 160A geçen kısımda her halde 0.5V gibi bir gerilim vardır. belki de kablo üzerinde düşen gerilime bakıyordur. Çok profesyonel olmasa da bir şarj sisteminde böyle idi.

sezgin05

Klemsan Grouptahttp://groups.yahoo.com/group/PicProjeUP1/files/sezgin05/ Kaynak makinesinde sekonderden referans almıyor ama primere seri bir akım trafosu yapılmış.Çıkış zannettiğin gibi değil DC çıkışlı...

Bunalmış ustam gerçekten Mısır'danmı yazıyorsunuz?...

z

Malesef Mısırdan yazıyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com