Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

MicroC ile CCS C Aynı Şey Mi?

Başlatan rkinaci, 11 Ağustos 2009, 22:16:44

rkinaci

İyi çalışmalar arkadaşlar. PC için C# ile program yapıyorum ve pic ile tanışalı çok uzun zaman olmadı ama PiCBasicPro ile işimi görebilecek uygulamalar yapıyorum. Fakat C ile pic programlamayıda merak ediyor ve öğrenmek istiyorum. Elimde hem CCS C hem de MicroC programları mevcut. Merak ettiğim şeyse bunlar aynı şey mi? Yani bilgisayar programlama ile uğraşanlar az çok bilecektir Microsoftun Visual C# ve Borlandın C# Builder vardı ve ideler farklıydı gerisi hemen hemen aynı. Burda da aynı olay mı var. Yani sadece ide farkı mı? Bana MicroC programı daha kullanışlı gibi geldi ama dediğim gibi en ufak bir program bile yazmadım sadece kendi örneklerine ve menülere bakarak bunu söylüyorum. Bu konuda tecrübeli olan arkadaşlardan hangisini neden dolayı tercih etmem gerektiğini ve yorumlarını bekliyorum. Artık basitten daha karmaşık iş görür proejelere de korkmadan uzanmak istiyorum. :)
Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır!


rkinaci

Buradan CCS C'yi tavsiye ediyorsunuz hissine kapıldım. Yoksa ben mi yanlış anladım? Ama tablodan görünenlerde CCS diyor :). Teşekkürler üstad. MicroC kullanan arkdaşlarda yazarsa sevinirim...
Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır!

aliveli

Herkes kendi kullandığını tavsiye edecektir. CCS kullanacaksan daha rahat edersin piyasada türkçe kitap da mevcut. Sen hangisi kolayına gelirse onu seç.
Bu arada ne fark atmış anlamadım nerdeyse üç katı zamanda yapmış aynı işi?

KAZIMUGUR

Ah @Allegro ah !
Milleti bir birine kırdırıyorsun. :roll:

Erol YILMAZ

Aslında kullandığımız Derleyiciden ziyade Programlama alışkanlıklarımız
kodlama seviyemizi daha çok belirliyor.

C'nin avantajı Sistem programlamak üzere geliştirilmiş olması,
dolayısı ile sistem geliştirmek için daha iyi araçlar sunmasıdır.
( ***C ve Sistem Programcıları Derneği )

Ayrıca derleyiciden bağımsız olarak "sistematik kod" yazmamız mümkün,
( ***Sistem nedir ? )

Herşeye rağmen araçlarımız bizleri de bir oranda yönlendiriyor.
"Hızlı kod geliştirme ortamları" hazır sürücüler sunuyor.
"Sistem geliştirme ortamları" Sistematik kod yazımına zorluyor.

Farkı çok iyi anlayıp gösterilen "Şeker'e" pardon "hazır sürücülere",
kanmadan ( ama faydalanıp )

C'nin hakkı olan, "sistem geliştirme şeklini" benimsememiz gerekiyor.

Bakın bu yazıda hiç derleyici kodu numarası vermedim, Oldukça taşınabilir bi yazı oldu :D

smyomekatronik

Esselâmû aleyküm

Benim düşüncem hangi derleyici değilde yapılan işe göre derleyici örneğin ;
Fabrikada bakımcı olarak çalışan birisi bir makinenin ısı vb. bilgilerini bilgisayar ortamında görüp kayıt altına almak istiyor, kullanacağı derleyicinin burda bir önemi varmı yokmu ?. Picle yapılan bu devreyi maliyeti çok fazla deyip 1$ daha ucuz atmelle yapmak doğrumu? sonuçta seri üretim yapılmıyor. Tecrübeli hocalarımızdan yorumlarını alabilimiyiz.

rkinaci

Alıntı YapFxDev demişki..
Başlığı açan arkadaş başa bir anket koysaymış daha iyi olacakmış...
Hocam inan bu işi bilenlerin hangi aracı neden tercih ettiğini öğrenmekdi. Bende bu işe başlıyorsam neden adam akıllı bir araçla başlamayıpta sonra keşke direk şundan başlasaydım bak tüm işlerimi hallederdim (doğrusu hangi araç olursa olsun işler yapılır ama sonuçta C syntaxını biliyorsam MicroC veya CCS öğrenemem daha mantıklı!!) demek istemiyorum. Amacım buydu konuyu açarken ama sanırım ankete doğru gidiyor :). Cevaplarınız için teşekkürler arkdaşlar...
Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır!

Cetinal

source boost complier :)  bu da çok güzel bi derleyicidir  

http://www.sourceboost.com/


MC_Skywalker

Eğer PIC ile büyük çaplı ticari amaçlı proje geliştiriyor olsa idim. CCS inin derleyicisine $600 vermeyip üzerine $625 ekler  Hi-Tech alırım.

Ufak çaplı ticari proje için MikroC Pro tercih ederim $249 ve onunda bol kitaplığı var.

hobi amaçlı  Hi-Tech yada  MikroC birini seçerim ikiside Lite modunda tam fonksiyon çalışıyor ama  tek sınırlama 2k.

CCS de lite mod diye birşey yok. (Talk money)

BoostC tanımadığım için birşey söyleyemeceğim.

Bu arda derleyici hız konusunda birşey söyleyemeyeceğim çünkü hızlı çalışan bir kod isitiyorsan optimizasyonu kendin yaparsın ve kodunu ona göre yazıp  derleyiciye hiç birşey bırakmazsın.

KAZIMUGUR

Bu işde iki farklı iş var.
Birincisi kullanacağın elemanı tanıyacaksın.
İkincisi kullanacağın dili (derleyiciyi) tanıyacaksın.
İkisi ile de baş ederim diyorsan , doğrudan Hi-Tech ...
Yok , uzun uzun bekleyemem diyorsan , önce pic basic (MCSP) sonra Hi-Tech.
PBP ile , çok örnek ve harika anlatım ve @ETE yardımı kesin. :roll:
Bu durumda doğrudan kullanacağın pic lere odaklanabilirsin.
Yapacağın çalışan şeyler şevk verecektir.
Bir müddet sonra ise dilin ve derleyicilerin kısıtlamaları karşısında C kaçınılmaz tercihin olacak.

Hi-Tech ile dersen eskiden derlerdiki fazla örnek yok yardımda yok.
Artık öyle değil.
Mesela Hi-Tech ile @aslan74 yardımı birlikte veriliyor.
Çok yakın bir zamanda @Picroje , bu konudaki en iyi kaynak olacaktır.

Son olarak :
Muhtaç olduğun kudret helplerde mevcuttur( yoksa ingilizce bilmiyormusun ? ne ayıppp  :oops:  )

Okan AKÇA

arkadaşlar bunca yorum yapılmış derleyiciler ovülmüş vede kötülenmiş  bir cok arkadasımız  ccs ile calısıyor bende dahil olmak üzere ccs ovmüyorum  ben bir projeyi   1 ayda bitiririm sen   kac ayda bitirisin bilemem farklı bir pic modeline gectiginde sen dırmalarsın ben rahatca yaparım ccs  yüksek seviyelibir derleyicidir sonr sürümnlerde  gayet güzelsorunsuz  sekilde calışmaktadir. kodun hızlı calışmasına gelince derleyiciden cok programı yazan kişinin mantıgınada baglıdır. pic donanımlarına gelirsek amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok  hangi statusun bitlerinin  degistirelecegi beni baglamaz pic mimarisini ben  yapmadım sonucta  ogrenmekte istemem okdar cok para ve zamanım yok  burdan su cıkıyor derleyiciler konusunda zaman=para   derleyici konusunda  tercih  sizin...

Murat Mert

S.A.
Arkadaşlar hep C hep Hi-tech C diyorsunuz bu işte iyisiniz tamam anladık. Sadece diyorsunuz ve çok kusura bakmayın mühendislik triplerine dönüyor olay.
***BURAYI YANLIŞ ANLAYARAK KİMSE KENDİNE YONTUP POLEMİK YARATMASIN SADECE KARDEŞ KARDEŞ TARTIŞIYORUZ***  :D

Ben kod yazmaya bu sene başladım daha önce parsic ve ldmicro kullandım çokta işimi gördüler. Olay sistemi mantığın da kurup en mantıklı olanı yapınca herşey olur.
Dedimya kod yazmaya bu sene başladım ve proton kullanıyorum heryerde çalışma örnekleri buldum ve Sn. ETE hocamızın basic derslerinide takip ederek protonda kısa sürede hiç ummadığım yollar aldım. Çünkü açıklamalı örnek o kadar çok ki ve okadar da taban seviyede örneklenerek anlatılmışki hem pici hemde protonu anlamamak zorda kalıyordu. Ha belki Protonu bile %50 olarak kullanamıyorum belki ama o kadar çok işlem yaptımki ben bile şaşırdım. Olaylar şöyle akıp giderken etrafıma şöyle bir baktım herşey yavaş yavaş C ye dönüyor. Ama neden dedim, demek ki adamların bir bildiği var diye düşündüm ve araştırmaya başladım o arada Sn. ALLEGRO ile tanıştım ve beni C ye doğru iyice yöneltti  :D . Şimdi onun gönderdiği kitapları okuyorum. Ama C kullanıcılarına bakıyorum hep orta seviyenin üzerinde biligili insanlar alt seviyyle çok takılmıyorlar yardımlarıda şöyle İlk okul 3. sınıf öğrencisine problemi çift blinmeyenli denklemle anlatıyorlar sonuç olarak  :(  anlamak zor. Tamam bu Cyi öğrenelim ama sizde öğretin. Ne yapmş ETE Hoca led yakmadan başlamış en karışık işleme kadar pic  ve basic programlamayı anlatmış. Sizde öyle yapın Nasreddin Hocanın dediği gibi "şu baklavanın tadına birazda biz bakalım". Siz baştan C zordur zaman alır ömür yetmez filan derseniz kimse C ye bakmaz. Çünkü kimse Dimyada pirince giderken elindeki bulgurdan olmak istemez. Siz bizim baklava daha tatlı diyosunuz ama ne tattırıyorsunuz nede pişirme tarifini veriyorsunuz. Bırakalım balık olta ve göl olayını. Biligi erdem ise erdemli olan öğretir.  ;)

NOT : LÜTFEN KİMSE BU YAZIYI KENDİNE GÖRE YORUMLAYARAK TARTIŞMA OLŞTURMASIN.

Kolay gelsin. :D

Murat MERT
mert07

memo333

FxDev'e katılıyorum.

Herkes kendi hikayesini yazmış bende yazayım.  :lol:  

Lise sonda 6802ye elle opcode girer iken sonra da 89c51e asm yazarken hep aynı şeyi söylenir dururduk: "yav PIC varken bunlar ne?" Hocamızda duymuş galiba birgün durup dururken dedi "Ben size mikroişlemci öğretiyorum siz sonra ister ARM'ye ister PIC'e geçersiniz."

Yıllar sonra ben işyerinde iken ise pil voltaj kontrolü yapmam gerekiyordu. Fakat dahili 0.6vluk Bandgapı kullanacak herhangi bir modül, lib vs. yoktu. Yani açıp datasheeti hangi register hangi bit bunu kendiniz girmeniz gerekiyordu.

Fakat; MikroC kullanıyorum. Bir tomar fonksiyonu var.

PWMi hiç hesap yapmadan 3 satırda hazır fonksiyonlarla hallettim.
Bandgapın kodlarını ise elle girdim.

Demek istediğim siz MCUnun nasıl çalıştığını biliyorsanız derleyici,dil bence önemsizleşir....

Yeni başlıyorum vaktim de var diyorsanız bence c18. seve seve size bitleri byteları öğretir.

Kimse yazmamış sorunuza cevap: İkisi farklı farklı derleyicilerdir.. :D
Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/

rkinaci

memo333'ün dediği gibi aynı şey olmadıkları gayet açık belli oldu :). Burada mert07 arkdaşımın dediğine biraz katılıyorum. CCS veya MicroC ile bu işi yapmak iseyenler (mesela ben) için yeteri kadar kaynak yok gibi. Elimde indirdiğim ve bir çok forumda da gördüğüm anlaşılan baya popüler olan birkaç döküman var ama onlarda C'nin void'i ile while do döngüleri arasında kalıp konusu PicC olmalıyken C'nin temellerine takılan yazılar olarak görünüyor. PBP ile ilgili nerdeyse hiç bişey bilmeden ETE hocamın derslerini takip ederek ve en önemlisi anlayarak PBP'de baya bişeyler (kendi çapımda) yapacak duruma geldim. Herkes bişeyler anlatmış geçmişinden bende daha 2 gün öncesinden anlatayım. İsmi önemli olmayan yine pic programlamanın popüler olduğu bir forumda CCS de yapılmış birkaç örnekle ilgili bişey sordum. Hep programlarda görürüm
#if defined(__PCB__)
ve
#elif defined(__PCM__)
ve
#elif defined(__PCH__)
nedir neden burdadır diye sordum ve doğru dürüst açıklayabilen 2 kii çıkmadı. İşte yazman gerekiyor, derleyici kendi koyuyor ... İşin özü anlayacağınız gerçekten ETE hocanın PBP'yi anlattığı şekilde birilerininde CCS veya MikroC'yi anlatması lazım. Bilenler için söylüyorum bu işe yeni başladığınızı düşünün ve benim gözümden bakın olaya o zaman daha iyi anlarsınız.
Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anladığı kadardır!