STM32 demo board

Başlatan PROTECH_, 16 Kasım 2009, 14:09:27

PROTECH_

Merhaba arkadaşlar

Stm32 glcd li demo board almak istiyorum, biraz araştırdım
ebay'den 109$  civarında olan var.
Önerisi olan arkadaşlar varmı acaba daha ucuz ve daha kalitelisi varmıdır :?:

http://cgi.ebay.com/STM32-ARM-Cortex-M3-STM32F103-development-board-Ulink_W0QQitemZ350218762343QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item518aaa3867

yardımcı olursanız sevinirim..
Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN

ugurtarlaci

Bu fiyata bedava. Sadece Ulink 200-300 $ civarındadır.
Zoru Başarırım , İmkansız Biraz Zaman Alır....İmza... YENİ NESİL GENÇ TÜRK MÜHENDİSLERİ......

PROTECH_

Alıntı yapılan: "ugurtarlaci"Bu fiyata bedava. Sadece Ulink 200-300 $ civarındadır.

hocam daha önce stm32 ile alakalı çalışmalarınız oldumu?
Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN

KaraBekir

Geçen sene ebay den STM3210C-EVAL aldım yanlış hatırlamıyorsam 145$

PROTECH_

Alıntı yapılan: "KaraBekir"Geçen sene ebay den STM3210C-EVAL aldım yanlış hatırlamıyorsam 145$

hocam bu arada ebay den aldığınızda herhangi birproblem yaşadınızmı gümrük, ödem vs.
Mümkünse biraz bahsedebilirmisiniz?
Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN

Analyzer

Selam,

U-link yerine n-link ile çalışabilirsiniz. U-link taklitidir ancak güzel iş görür. Arm7 ve dahası Cortex serisi işlemcilere giriş için STM32 en elverişli işlemci çeşitidir. Tüm projelerimi bu işlemci ailesine kaydırdım desem yeridir. Bu ailenin Low ve High density olan çeşitleri mevcuttur. Küçük uygulamalar ve özel işlemci çevre birimlerine ihtiyaç duymuyorsanız low density grubuna, ana işlemci ve yardımcı işlemci tarzında çalışmalarınız, çevre birimlerine ihtiyacınız varsa high density grubuna bakmanızı öneririm. Keil ile çok uyumlu çalışır ve hepsinden önemlisi kütüphanesi bulunur. Yani datasheetler içinde insider's guide'lar içinde kaybolmazsınız. (Tabi ben beğenmedim sevmedim diyen kullanıcılar baştan kendi kütüphanelerini oluşturabilirler :) )

Analyzer

Edit : Bu arada satıştaki de bir klon. U-Link değil.
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

PROTECH_

@ANALYZER

Hocam baya bi araştırdım işlerim için en uygun olan arm'ı . Fiyat ve özellik bakımından stm32  seçtim, çünki özellikleri gerçektende güzel...
Bir kaç gün önce dsPIC serisinin development boardlarını inceliyordum. Onlardan almayı planlamıştım aslında; fakat sonra, düşündüm ya karşıma geniş çaplı bir uygulama cıkarsa ne yaparım dedim  ??
ve stm32 de karar kıldım...   PIC serisinin PIC18 den yukarısına dokunmayacağm, çok karıştırılmış, özellik ekleyelim derken iyice çorba olmuş :D + arm kadar örnek uygulamalar bakımdan zengin değil..
Küçük çaplı çalışmalarda pic12 den pic18 e kadar geniş çaplı bir yelpaze var zaten, diğer çalışmalarda artık arm ın işi  8)
Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN

CLR

Alıntı yapılan: "Analyzer"
Keil ile çok uyumlu çalışır ve hepsinden önemlisi kütüphanesi bulunur. Yani datasheetler içinde insider's guide'lar içinde kaybolmazsınız. (Tabi ben beğenmedim sevmedim diyen kullanıcılar baştan kendi kütüphanelerini oluşturabilirler :) )

STM32, gerçekten iyi bir işlemci. Bence tek eksiği var o özellikte NXP işlemcilerinde var. Bit sayısı ayarlanabilir SPI. 4-16 arası bit sayısı ayarlanabiliyor. Stm32 , sadece 8 ve 16 bit seçeneği sunuyor, 16Bit microchip ürünleri gibi. Geri kalan özellikleri gerçekten çok iyi, fiyatta uygun. NXP'in port çıkışları/girişleri 25ma olsaydı bence NXP cortex daha çok tercih edilirdi.

Ayrıca ST'nin hazırladığı kütüphane'yi sevmedim sizi datasheetten kurtarıyor ama bu sefer işlemci nasıl çalışıyor anlamıyorsun ve C fonksiyon ismi ezberlemen gerekiyor,  fonksiyon isimleri çok uzun hazırlanmış, çakışmalar olmasın diye. ST'ye bağımlı kalıyorsun, ST kullanınca ST'den başka işlemci seçmek güçleşir çünkü tüm işlemcilerini aynı kütüphane routinelerine veya C fonksiyonlarına sahip hazırladığı için (C'nin gücü, taşınabilirlik) 8bit, 16bit, 32bit aynı routine isimlerine sahip fonksiyonları kullanabiliyorsun bu nedenle çoğu müh. ST kullanmayı seçiyor nede olsa hazır fonksiyonlar. Hazır fonksiyonlar diyince CCS veya Micro C'deki gibi değil, bunlar üreticinin kodları olduğu için iyi hazırlanmış.  

İlk arm7 işlemcilerde kullandığım, bit/byte/halfword/word erişimli kendi kütüphanemi oluşturmaya karar verdim, 1 haftada hazırladım. Normalde 32bitlik işlemcilere minimum 8bit olarak erişilir.(aslında benim hazırladığım kütüphanede 8/16/32bit erişiyor gerçekte ama maskeleme vs. uğraşmadan doğrudan istediğim biti set/clear yapabiliyorum) ama  Sonra ise bit bit timer, uart,spi vs. hazırlayıp çalıştırınca, işlemcinin çalışma mantığını öğreniyorsun, şimdi arm cortex m3  core , stm32 registerlerini oldukça iyi biliyorum desem yeridir, PIC16/PIC18/PIC24/dsPIC kadar iyi tanıyorum.

Kütüphane hazırlamak biraz zor iş, asm temeli olanlar ve C bilgisi iyi olan arkadaşlar daha becerikli olacaklardır. Asm'den kastım, 8/16bit asm, işlemci yapısını sadece C bilenlerden daha iyi bilecekleri içindir. İyi derecede asm ve C bilenler istedikleri herşeyi yapabilirler.

@PROTECH_ , "PIC serisinin PIC18 den yukarısına dokunmayacağm, çok karıştırılmış, özellik ekleyelim derken iyice çorba olmuş"

PIC24 mükemmel bir işlemci özellikle remap özellileri, stm32de bu özellik var ama çok sınırlı, 2-3 pin arasında dolaşabiliyorsun. PIC24/dsPIC33'te ise istediğin modulu istediğine pine atayabiliyorsun. PIC24'den kısa sürede dspic serisine geçildiği için PIC24'ün hakkı yendi.
Knowledge and Experience are Power

Analyzer

Selam,

@eemkutay :
Elbette size katılıyorum. Sonuçta özelleşmiş her kütüphane; "uygun" yazılmadığında, taşınabilirliği önemli ölçüde düşürüyor veya yok ediyor. Ancak orada bir yol ayrımı mevcut. Örneğin bir proje gerçekleştireceksiniz ve fonksiyonlarını hatasız şekilde yürütmek istiyorsunuz. Ben hazır fonksiyon kullanmayı tercih ederim. Çünkü hazır fonksiyonlar genelde üretici firmalarda bulunan bir kaç mühendis tarafından yazılıp başka mühendisler tarafından denetleniyor. Oysa ki örn. biz genelde projenin tek mühendisi ya da ikisinden birisi oluyoruz. Hazır kütüphanede bug olma riski azalıyor. Ancak başka derleyicilere ve platformlara kodu geçirirken problem çıkmasın diyorsak platform bağımsız kütüphane oluşturmakta fayda var.
Diğer başlıkta da benzer bir tartışma var (C mi, Asm mi, her ikisi de mi) Sonuçta ihtiyaca uygun çözüm üretmek en mantıklısı.

Analyzer
Üşeniyorum, öyleyse yarın!

CLR

@Analyzer

Doğru, yorumlarına katılıyorum. Özel kütüphane hazırlarken  üreticinin kütüphanesini de mecburen irdelemek zorundasın çünkü aksihalde bazı detaylar gözden kaçabilir. Fakat kendi  hazırladığın kütüphanenin getirdiği kolaylıklar mükemmel. Bir kaç örnek vereyim.

// system tick control registerinin Enable bitini set eder
stk_ctrl.bits.ENABLE=1;         // systick enable

// LCD'nin D3-D7 pinleri için, bu pinlerin kaçıncı bitler olduğu önemli değil
// 0-3 veya 21-24 olsun sadece oraya 0x3 yüklenir.
mylcd.bits.data_4bit=0x3;

// 16bit için, low order half word
rcc_apb2enr.b16.low=0x007d;

// flag testleri daha kolay
while(!stk_ctrl.bits.COUNTFLAG);

// registerlere 32bit erişim
gpiob_crh.b32|=0x22222222;


Kolay gelsin
Knowledge and Experience are Power

elektrotasarim

ebay'da 109$'a satılan stm32 demo kartı + ulink bence süper fiyat.
str9 ve stm32 kullanmış biri olarak stm32'de ısrar etmenin faydası olacağını düşünüyorum. burada en temel dayanağım, st'nin stm32'ye çok önem veriyor oluşu. uygulanan fiyat politikası da bunu destekliyor zaten.
kütüphaneler konusunda da başarılı olduğunu söyleyebilirim. Diğer arkadaşların da bahsettiği gibi, başta işlemciye hakimiyeti azaltıyor gibi görünse de donanımı ayaklandırmak, ilk hareketi vermek açısından çok faydalı.

FullMetal

sayın arkadaşlar neredeyse herkes stm32nin fiyatlarindan bahsetmiş. siz fiyat araştırmasını nasıl yaptınız, listeyi nereden aldınız? aldığınız fiyatlardan birkaç örnek verirmisiniz? selamlar

CLR

Alıntı yapılan: "FullMetal"sayın arkadaşlar neredeyse herkes stm32nin fiyatlarindan bahsetmiş. siz fiyat araştırmasını nasıl yaptınız, listeyi nereden aldınız? aldığınız fiyatlardan birkaç örnek verirmisiniz? selamlar

Fiyatlar kullanılan stm32 özelliklerine(pin ve donanım) ve adetine göre değişir. Fiyatlar ortalama 3$-10$ arası değişiyor.
Knowledge and Experience are Power