P KANAL GEYT SÜRME GERİLİMİ 30 VOLT MOSFET VARMI?

Başlatan azimli, 17 Kasım 2009, 19:06:00

azimli

P kanal irf9540 mosfeti ile bir uygulama yapıyorum bu mosfette Vge = +-20 volt benim devremdeki bara voltajım ise +24V.   15volt zener diyotla ve zenere seri bağlı bir dirençle bu mosfeti sürüyorum ama yüksek frekanslarda 5 Amperi  sürmede sorun yaşıyorum devre daha düşük frekansda çalışma eğilimi gösteriyor buda kontrol devresinden değilde geyt beslemesini elde ettiğim zener devresinden kaynaklanıyor.mosfet yalıtıma zamanında geçiyor iletime geç giriyor.

P kanal TO220 kılıflı irf9540 yerine kullanabileceğim Vge = +-30 volt mosfet varmıdır.Büyük akımlı modüllerde Vge = +-30 volt igbt ve mosfetler var ama küçük kılıflarında bulamıyorum.irf nin sitesindende istediğim ürünü bulamadım.

bigbey

zener kullanmadan sadece dirençle gerilim bölme işlemi uygulasanız nasıl olur.
TA6R

z

Gate bacağının istemiş olduğu akıma dirençli devrelerle sınır getirirsen Mos da sana frekans konusunda sınır getirir.

Yapman gereken hiç olmazsa 100mA emebilen ve basabilen transistörlü gate sürücü yapmak. Hiç olmazsa diyorum günümüz sürücüleri 2A akım basıp emebiliyor.

Eğer bu işi dirençle yapacaksan direnç değerlerini düşük tut ve ısınmalarından rahatsız olma.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

azimli

direnç ve zener watlıda kullanılsa sorun çıkartıyor düşük değer direçde  bozuluyor metal soğutmalılarda iyi bir çözüm olmuyor H köprü tarafı çok karışıyor.Dirençlü ve zenerli bir çözümden vazgeçtim.

z
nasıl yapabiliriz p kanal mosları sürecek transistörlü sürücüyü
mosları şu anda TLP250 üzerinden sürüyoruz bu sürücünün verebildiği akım da 2 amper.

ama bu sürücüye ilave bir şeyler gerekiyor devrede p kanalların emiter voltajı en fazla +20v. olsa veya p kanalların geyt sürme gerilimi +30v. olsa sorun yok aslında ama ne devre bara voltajı +24V. tun altında nede p kanalların geyt sürme gerilimi +24v. üstünde burda TLP 250 ile beraber nasıl bir bağlantı ve eleman kullanılırsa devre 20 kHz. üstündede 4-5 amperi rahat anahtarlayabilir.

bigbey

Bende indüksiyon çalışmasına devam ediyorum. burada mosları tlp 250 ile sürdüm sonuç hüsran oldu. Şimdi ise trafo ile sürmeye çalışıyorum. bakalım neler olacak.
Sizede trafo ile sürmeyi öneririm.
TA6R

z

TLP nin şase ile alakasını tamamen kesip +V tarafına taşır ve TLP yi floating bir kaynak ile beslersen sorun kalmaz.

Fakat bunlara gerek yok. Bir yada iki TR ile sürücü yapılabilir. Sen ne yapacağını tam söyleki ona göre bir sürücü tasarlayalım. Örneksiz olursa genel amaçlı bir sürücü yapmak gerekir ki bir ton malzeme kullanmak gerekebilir.

Belki uygulaman çok az malzeme ile kurtarılabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

azimli

4 mosfetli H köprü bir devre kurmak istiyorum devrenin +24v. bara beslemesine bağlı mosfetler P kanal 0v. bara voltajına bağlı mosfetlerde N kanal olsun istiyorum.alttaki N kanalları tek kaynak üzerinden +15V./0V. TLP250 üzerinden sürüyorum bu kısımda sorun yok.
Bu H köprü devresiyle ferro manyetik nüveli 250w. gücünde 25 kHz. sabit bir frekansda çalışan güç trafosunu simetrik beslemeli olarak sürmeyi düşünüyorum.

4 N kanallı mosfetli birbirinden izoleli 3-4 ayrı besleme kaynağı kullanmak istemiyorum çünkü bu proje için pahalı kalıyor.

4 N kanallı IRxx serisi ile veya TLP250 ile  yapılabilecek boostrap yöntemli sürme tekniğinide kullanmak istemiyorum kontrolü zor oluyor ve sorun çıkartıyor bu yöntem hiç hoşuma gitmiyor zaten.

son yazdığım iki yöntem elendimi mecburen +24V. ana besleme baraya bağlı üst mosfetler P kanal kullanılmak zorunda kalıyor.

öncelikli olarak bu mosfetleri sürebilirsem TLP250 + ekstra elektronik kompanentlerle sürmeyi tercih ederim olmuyorsa farklı bir sürme yönteminede razıyım yeterki P kanal moslar N kanallar gibi 25kHz. de iyi sürülebilsin.


"TLP nin şase ile alakasını tamamen kesip +V tarafına taşır ve TLP yi floating bir kaynak ile beslersen sorun kalmaz."


yazmışsınız bu sorunu çözermi biraz açabilirmisiniz anlatmak istediğinizi mümkünse çizimle anlatmanız mümkünmü.

0V. yerine +5 ila +10 volt arası bir ekstra gerilimmi gerekiyor p kanalların geyt sürme gerilimi +20v. altında kalsın diye 2 p kanal mos için çözüm olurmu.

z




Voltajın 30V civarında olduğu için floating kaynak elenebilir.

Yapman gereken sadece 15V kayıp yapacak bir devre. Şemada bu regulator olarak gorunuyor.

Butun dunyada bu iş NMOS larla sorunsuz hallediliyor. IR210X ler bu işler için zaten.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

azimli

z
Bara voltajım +30V. değilde sabit +24V. smps bir besleme üzerinden geliyor.Tabi bu voltaj aynı zamanda H köprünün üst mosfetleri olan P kanalların eiter voltajını oluşturuyor.

çizimine benzer şöyle bir uygulamada yapmıştım 2 adet LM2575-12 ile üst P kanal mosları süren TLP250 lerin 0V. güç beslemesine vermiştim TLP250 ler yine +V. güç beslemesini P kanalların emiter voltajı olan +24V. dan alıyordu.

Bu devrede sorun çıkardı sorun iletimde olan değilde kesimde olan P kanal aşırı ısınıyordu aslında iletimde olanda alttaki n kanala göre biraz daha fazla ısınıyordu ama asıl sorunu ona ne oluyorsa yalıtımda olan P kanal çıkarıyordu.

Sizin şemadaki regüle 7815 herhalde bu LM2575-12 ye göre bir avantaj sağlarmı sorunu çözermi sizce.

yada devrenizi iyi okuyamamış olabilirmiyim.

z

TLP den gelen akımı emecek bir regülatör yapacaksın. Tek Tr ve zener iş görür. Hatta sadece direnç ve TLP uçlarına bağlanacak zener de iş görür.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

azimli



açık şema çizimle belki daha iyi anlatabilirim sorunumu.

şu ana kadar uyguladığım en iyi şema yukarıdaki bu şema dc motor yön,hız ve fren kontrolünde iyi sonuç veriyor frekansın 20kHz. üstü olmasıda dez avantaj oluşturmuyor çünkü üstteki p kanalların herbiri ilgili yöne göre devamlı devrede kalıyor anahtarlamayı alt n kanal mosfetler yapıyor.p kanalın birinin devreden çıkıp diğerinin devreye girmesi olayı zaten saniyede en fazla 10 kez oluyor burda sorun çıkmıyor.

ama bu şema ile trafo kontrolünde primer devre için devamlı değişken simetrik yönlü sinyal elde etmek istenildiğinde yüksek frekans anahtarlama hızlarına bu şemadaki devre bağlantısıizin vermiyor.
benim 20-25kHz. frekansla primeri anahtarlamam gerekiyor.

şemadaki sorun RX direncinden kaynaklanıyor 1w 15v. zener için bu direnci 470R-1k aralığında kullanabiliyorum daha düşük değerli direnç değerlerinde zener bozuluyor.

daha farklı bir çözüm yöntemi yoksa ya bu direnci çok düşük değerlere çekmem gerekiyor yada en iyisi tamamen devreden çıkarmam gerekiyor.
ama nasıl olacak bu iş.

ne yaptıysam ısınma devam ediyor.yüksek frekanslarda devre açıp kaparken zener devamlı akıma maruz kalıp ısınıyor zannediyorum yoksa normalde p kanal mosfet geyti anlık akım çeker ve akım çekmeyi polaritesi değiştirilmiyorsa bırakır diye biliyorum geyt şarj ve deşarj olayları yüksek frekansda zenere baya yük bindiriyor galiba olay basit gibi duruyor ama sorun malasef henüz daha çözülemedi.zeneri 20v. yapamayızda 18v.yapsak 3volt bir kazancımız var ama yine direnç bu haliylede 300R altına inemez.

devreyi nasıl kursak bu hatayı giderebiliriz.

daha önce opto ile p kanal mosfeti hiç yüksek frekansda süren olmadımı?

alternatif çözüm yöntemleri bu devrem için pahalı kalıyor ondan bu tür bir devreyi çözmede ısrar ediyorum.

z

TLP uçlarındaki zeneri kaldır. Aşağıda duran direncin TLP bağlanylı yerine NPN kollektoru, şaseye de emeteörü bağla direnci de kaldır at.

Beyz kollektor arasına ters polarmada 5.6v zener.

Zener ısınması ile sorunun kalkar.

Gene de köprüde P mosla kullanmak bana ters geliyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

azimli

yazdığınızıda uygularım,
biriside şöyle bir yöntem tavsiye etti bununla ilgili siz ne düşünürsünüz
yöntemi nasıl yorumlayabilirsiniz.
zenere seri direnci tamamen kaldırıp toprağı direkt zenerin anod ve tlpnin toprak güç beslemesi olan 5 nolu pinine gireceğiz yani zener tlp nin güç besleme uçlarına direkt paralel bağlı olacak ve zenerin çalışma voltajı zenerin toleransı ve +20v. geyt tetikleme voltajıda göz önüne alınarak 18v. kurtarıyorsa 19v. seçilecek birde p kanal mosfet geyt direnci 33R seçilecek burda zeneri 3w olmazsa 5w seçeceğiz yada frekansa cevap verebiliyorsa p kanal geyt direncini 47R yapacağız.

bakıyorumda bazı devrelerde ben 22R kullanmama rağmen 47R. geyt direnci kullanılmış hemde devreler yüksek frekansda iyi çalışıyorlar sorun çıkarmıyorlar.ama burdaki mosfetler n kanal tabiki.

3-5W gücünde 18v. zenerle geyt direnci 47R yapılsa zener dayanırmı bu güç-ısı dağılım miktarına geytin yüksek frekansda çekdiği akımın hesabını yapamıyorum yoksa zener hesabı yapılabilir.siz bu hesabı yapabiliyormusunuz.bu güçte ve voltajda zenerde özel getirtilir herhalde hazırda mevcut olduğundan şüpheliyim sizcede bu yöntemde iş görürmü.

azimli

burda köprünün üstlerini p mosla halledebilirsek program ve donanım süper olacak bu güçlerde bir devre için ne yalıtılmış izole kaynaklara gerek kalacak nede boostrap gibi arada bir alt mosfetleri aç kapa gibi karmaşık bir yönteme devre çok sade olacak ve işlemci bir gecikme ve takılma yapmadan OC1 ve OC2 iç bağımsız modülleri üzerinden ve Timer2 yi kullanarak interuptsuz gecikmesiz takıntısız bir şekilde trafoyu sürecek aynı işlemciye farklı işlerde yaptıracağım 2 pin sayısıda olsa ihtiyacım var aslında devrenin tek sorunuda bu kaldı gerisi bitti.

dedimya bu devre ile motor kontrolünde sorun yok  simetrik kare dalga sinyalli trafo sürmede sorun var.

normalde bu devre için p kanalların geyti 24-30v. ile sürülebiliyor olsa yada devrenin beslemesi +20v. bara üzerinden yapılıyor olsa zaten sorun olmayacak ama eldekiler malasef belli.

bu şekilde birisi daha önce hiç bir trafo yada bobin sürmemişmi ilk benmi deniyorum acaba bu mümkünmü?bu işin olabilirliğinin yok olma ihtimali nedir dersiniz?

bir üst mesajımda yazdığım yönteme kuvvetle olmaz diyenler varmıdır denemeye değermi 47R geyt direnci üzerinden 25kHz./sn. frekansda mosfet 250w. altındaki gücü anahtarlarken 18v. 3w. zener nasıl davranır gücü karşılayabilirmi?

z

Gate devresi 1-2A akım çeker ama bu bir direncin çektiği akım gibi sürekli değil. Bu akımı da TLP uçlarındaki kapasitörden kullanır. Önemli olan mikrosaniyeler mertebesinde gerilimi hafifçe çöken kapasitörün bir sonraki saykıla kadar tekrardan olması gereken voltaj değerine şarj olmasıdır.

Bahsedip sorduğun şemayı kafamda canlandıramadım. Ancak N kalan sistemlerin olumsuzluk çıkartacağına çok şartlanmışsın. İzole kaynak falan gerekmiyor. Sadece 24V güç katı gerilimi ve 12 yada daha iyisi 15v sürücü voltajını vereceksin iş bitecek. Bootstrap işlemini kendi başına hallediyor. Yeterki 0 ve %100 duty de çalışma. Kapasitörün şarj olması için gerekli zamanı tanı.

Güç katı ısınır.

Yükü kaldırıp tamamen rezistif bir yük baglayıp istediğin akımı çekmeyi denedinmi?

Scop ile anahtarlama sinyallerini, yük akımını, mos voltajlarını, mos akımlarını tek tek inceledinmi?

Anahtarla frekansını düşürdüğünde sorunlar devam ediyormu?

H köprü ile trafo da bobinde sürdüm. Ama hiç bir uygulamamda akımın an ve an değerini okutmadan pwm sinyali kafadan oluşturmadım.

Bir bobinden max akımı akıtmak istediğinde bobine 0 volt veririz. Çünkü,
bobin kincidir. Geçmişte ona yaptıklarını unutmaz.  Fırsatını buldumu affetmez.

Eğer H ile sorun yaşıyorsan senin sağ kolun forum değil scop olmalı.

Gate direnci düşük olacak diye çok takılma. Sirkülasyon akımları yada kaynağa geri dönmek isteyen akımlar diyodları sonuçta mosu ısıtır.

Akımdaki yüksek di/dt, voltajda büyük tepecikler oluşturur ve bu mosları zorlar bunlar ısınmaya hatta delinmeye neden olur. Kimi zaman mosun gate sinyalini keskin yapmayıp eğim verir ve mosun kayıplı anahtarlamasını yaparız. Ancak bu di/dt leri düşürür ve snubber ihtiyacını kaldırır. mosları stresden uzaklaştırır. Bunun da en kolay yolu gate direnç değerlerini yükseltmektir.

22 Ohm da ne oluyor 47 ohm da ne oluyor bunu en güzel scop söyler.
Aslında benim sana yardımcı olamamam lazım. Çünkü bunca yıllık meslek hayatımda bir kere bile P mosum olmadı.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com