ProfiBUS CanBUS LinBUS JBUS

Başlatan sayee, 24 Nisan 2004, 10:46:00

sayee

Arkadaşlar,
RS 232  bildiğimiz  temel  haberleşme  protokolü olarak  söylenebilir.
RS 232  nin dışında  profiBUS CanBus LinBUS JBUS gibi yeni haberleşme  protokoleri  çıktı.  Bu  haberleşmelerin RS232 den  farkı nedir,  üstünleri farklılıkları nedir.  İçlerinden  bazıları bazı uygulamalara  spesifik midir?
Mesela canBUS otomotive  has mıdır?
8O

z

Başlangıçta  otomotiv için tasarlanmış ancak endüstride de kullanılmaya başlanmış olan Can bus  CNC sistemlerinde de kullanılmaktadır.

Bilindiği gibi bir kaç eksenden oluşan CNC sistemlerinde eksen kontrol kartları ile ana işlemci arasında yoğun haberleşme trafiği için yüksek hız ve güvenilir bir iletişim gerekli. Birden fazla çevrebiriminin multimaster modunda haberleşmesine imkan tanıyan CAN bus işlemcinin CAN donanımına sahip olmasını gerektiriyor. 2 tel üzerinden biribirine bağlanmış birimler, yöneticiye gerek kalmadan biribirilerine posta atabiliyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

es-es

Peki neden Can Bus.  R232 yada Rs485 ile iletişim yapabilirken neden Can Bus kullanayım? yada diğer Bus ların üstünlükleri nelerdir?

salim ALTIN

Merhaba.
Microchip in sitesinde de can-bus ile ilgili entegreler görünüyor. Can - bus ne üstünlük getiriyor. Bunu kullanan varmı bordda .?
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

z

Interface çiplerini alamadığım için bir türlü kullanamadım.

10 tane işlemcin olsun. Her biri birbirine data (mektup) atmak istiyor.
Bunu  işlemcilerde klasik iletişim portları ile nasıl yaparsın. Yok alıcının adres bilgisiydi yok data bilgisiydi bunları yazılımla yönetmek durumundasın. Daha önemlisi ortak iletişim kablosunun meşgul olup olmadığını test etmek durumundasın.

CAN'de bu işi donanım üstlenmiş sen herhangi bir işlemci olarak sadece al su datayı 5 nolu işlemciye yolla diyorsun ve işin bitiyor. Can busun ucundaki interface arkasında çok çok özel bir donanım var.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

es-es


z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

pimpic

Bi de nasıl ki RS232 için max232 veya st232 kulllanmalısın,RS485 icin max483 kullanmalısın, CAN-BUS için de


MCP2551(mikroçip) veya tja1050(aynısı marka filips) gibi voltaj ayarlayıcı devreler kullanmak gerek.

Petek

Alıntı yapılan: "Erol"Can bus donanima pek karismiyor.
Mesela donanim olarak RS485 veya 232 veya baska birsey,,,  protokol olarak ta Can bus Kullanilabilir.
Piyasadaki urunler bunlara uyumlu olmaya basladi yavas yavas.

@Erol, bu bilgini bir gözden geçir. Canbus kendi donanım altyapısı haricinde çalışmaz. Belki rs485'i dinleme modunda (biraz kasarak) kullanabilirsin ama onu da donanım UART'ından okutamazsın.

Microchipin 18f258, 18f458 modellerinde Canbus var. Bende bu UC'ler olmadığı için deneyemedim.
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

aster

CANBUS ın en göze çarpan özelligi 1mb/s olması ve çok güvenli bir haberleşme protokolü olmasıdır. Hata yüzdesi çok düşüktür. Her bir cihazın birbirleriyle mesajlaşması çok kolay bir biçimde saglanabiliyor olması da büyük bir kolaylık. Bu anlamda her MCU için standart haline gelmiş bir sürü C code ve library vardır. Yani herşey hazır tek yapılması gereken Twisted pair bir kablo kullanmak lazım. 1000 mt ve 1mb/s (1 mega bit / saniye) sizin için yeterli ise çok ucuz bir teknikle çok güvenli ve hızlı bir haberleşlme hattı kurmuş olursunuz. Artık her MCU üreticisinin on-chip CanBus olan chipleri var ve gayet de ucuz. Sadece MCU dan sonra MCP2551 ve benzerleri gibi bir buffer kullanmanız yeterli. MCP2551 ve diger firmaların ürettigi pin competible oldugu için komponent bulmak hiç sorun değil. Mesela MCP2551 1$ ın altında temin edilebiliyor. Hattın iki pinden oluşması da diger bir avantajıdır CANH - CANL ve GND.

pimpic

pic 18f458 ve motorola hc9s12dp256p işlemclerinde CANbus kullandım. Bi de phlipsin sja1000 isimli paralel kontrol edilen CAN ciplerini..

2 yıl tecrubem var CAN ve uygulamaları konusunda; konnektor tipleri, baglantı topolojisi,izolasyon, vs.seylerde takılırsanız diye soyliyorum bunu.

aster arkadasın guzelce ozetledigi gibi korkmadan kullanmak gerek CAN busı. (Bu arada: 1mbit/s  40 metreye kadar, yani standartlarda...)

CAN,  gercek-zamanlı, hata goturmeyen bir  bus.

Bazı kısa bilgiler: CANH ve CANL arasına 120 ohm direnc...1 CAN mesajında 8byte data taşınabilir vs.

(Not: Bisekilde CanOpen ile karsılasirsanız, CAN busla karıştırmayın. CanOpen endüstride sık kullanılan bir protokol. Yani  RS485-Modbus iliskisi, CAN-CanOpen ilişkisi gibi..)

CaFFeiNe

@es-es

neden CAN bus kullanmalıyım?

veri güvenliğinin önemli olduğu uygulamalarda kullanmak gerekli bence çünkü bosch bunu öncelikle otomobillerdeki elektronik aksamın birbiriyle haberleşmesini sağlamak için tasarlamış ABS,EBD vs. sistemlerin 150-200km hızla giden araçlarda hayati öneme sahip olduğunu belirtmeye gerek yok

ahmet abüü

Size CAN BUS harikası hakkında dehşet verici bir örnekleme arkadaşlar. Öyleki bu chipi bizzat denedim Can Bus hattı bildiginiz gibi Power+CanH+CanL  dan ibarettir. Bu chipin özelligi eger hattın herhangi bir yerinde CanH-CanL şase'ye veya Gnd'ye kısa devre olsa bile haberleşme devam ediyor ve size bilgi veriyor kısa devrenin ne şekilde oldugunu. Bununlada kalmıyor CanH ile CanL birbirleri arasında kısa devre olsa bile haberleşme devam ediyor. Size gelen sadece bir kısa devre bilgi mesajı onuda degerlendirmek programcının maharetine kalmış. MCP 2551 ve muadilleriyle kıyaslanamayacak kadar güzel bir yapı bu. Hangi haberleşme sisteminde ; kısa devrenin her türlüsüne dayanabilen ve haberleşmeye devam eden size de kısa devrenin ne şekilde oldugunu söyleyen bir protokol , hardware+software yapısı gördünüz.
http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/MAX3054-MAX3056.pdf
LiNUX bir sudur, iç iç kudur.

_md_

arkadaslar can bus hakkında elınde turkce kaynak olan veya lınk vere bılecek olan varmı?

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "Petek"
Alıntı yapılan: "Erol"Can bus donanima pek karismiyor.
Mesela donanim olarak RS485 veya 232 veya baska birsey,,,  protokol olarak ta Can bus Kullanilabilir.
Piyasadaki urunler bunlara uyumlu olmaya basladi yavas yavas.

@Erol, bu bilgini bir gözden geçir. Canbus kendi donanım altyapısı haricinde çalışmaz. Belki rs485'i dinleme modunda (biraz kasarak) kullanabilirsin ama onu da donanım UART'ından okutamazsın.

Microchipin 18f258, 18f458 modellerinde Canbus var. Bende bu UC'ler olmadığı için deneyemedim.

Evet Petek, bu basligi bastan okurken yazdığım bilginin yanlış olduğunu farkettim. ve mesajımı silmiştim ki senin uyarı mesajını gördüm.
Bu bahsettigim Can bus icin değil MODBUS için gecerli.