DOS isletim sisteminde calisan cc.exe (s ve z domeni islemleri)

Başlatan bunalmis, 17 Mart 2011, 12:01:09

memo333

Hocam program için çok teşekkürler.

Keşke bütün işlerimizi s ve z domaini üzerinden hesaplayarak üretsek, ama olmuyor (zaten yaptığım işte bunun imkanı yok)

Bu arada  s ve z domaini ne işe mi yarar? Doğru kullanır(sak) şu oluyor: "Abi Alman malı, bozulmuyor işte"
Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/

t2

Alıntı yapılan: bunalmis - 17 Mart 2011, 20:01:05
@T2

Stres programiyla oynadinmi? Buna benzer bir sistemin cikisini istedigin noktaya getirip orda sabit kalmasini saglayabilirmisin?
tam olarak nasıl eğleneceğimi  veya strese gireceğimi anlamadım. 0 dayken pot ortada olup lamba kırmızıdır.  sonra 1 ve 2 yi seçtim hala lamba kırmızı potu oynatınca sayılar değişiyor. galiba hepsinin sıufır olduğu anda lamba kırmız olacak ve bu şekilde eğlenecez. ama zaten demin hepsi sıfırdı. ve lamba kırmızıydı.

z

En basta tüm değerleri sıfır yapmaz  ve ledi yakılı tutmazsak o ledi bir daha hiç yakamayabilirsin.
Potu sağa yada sola kaydırıp ledi bir kere söndür daha sonra ledi yakmaya çalış.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Tagli

Bilgisayarda yine kolay ama asıl eğlence analog bir devrede bunu yapmak :) Uğraşıp yapsam mı bir tane acaba? Ama sonra saç baş yolarım...
Gökçe Tağlıoğlu

Elektroemre

Konuyu baştan sona okudum;

-bunalmış hocam çok güzel ifade etmiş ama ben anlamadım (itiraf ediyorum anlayışım azıcık kıttır).
-S,T ve Z domeni tam olarak ne demektir?


Böyle matemetiksel olaylarda kaynakları araştırınca karşılaşılanlar;
Adam matematiğin dedesinden girip ebesinden çıkıyor, o kadar soyutki anlatılanlar zihnim anlayamıyor. (söz meclisten dışarı, netteki diğer kaynaklardan bahsediyorum)
Bir yerlerden bir şekilde tırmalaya tırmalaya işin özünü az buçuk anlayınca o zaman gördüklerim yavaş yavaş mana kazanıyor.
Sonra "aslında o kadar da zor değil" diyor insan.

Ama o "tırmalaya tırmalaya anlayıp" eşiği geçemeyince, insana uzaydan gelen ifadelermiş gibi kalmaya devam ediyor maalesef.
Bilginin laneti denen bir olay var. Bir insan bir konuyu ne kadar iyi bilirse, onu anlayamayan kişinin gözünden bakmayı o kadar çok beceremiyor.
Kaynakları yazan kişilerin çoğu az buçuk bu işte ilerlemiş adamlar olduğu için, kayış kopuyor aradaki.
Adamlar direkt s'ten z'den tranfer fonksiyonundan dalıp başlıyor denklemleri kurmaya. Ama bunlar ne!?? (Adam dedim gerçi ama bu dersi okulda anlatan hocamız bayan )

Aslında mühendislikte o kadar lazım olan şeylerki, gerçekten bilip anlatmayıda bilenin ağzından dinlenince o kadar basit geliyorki şu "matematiksel olayalar" insana.
Birini bulamayınca, tırmalayıp anlayamayıncada başlıyor insan matetikten uzaklaşıp kaçmaya. Yazık...



yamak


Mesela böyle bi devre olsun.(Devreyi tamamen attım). C2 üzerinden geçen akımın denklemini bulmak istiyorum. Bu durumda bunu bulmak için t domeininde işlem yaparken bu beni çok uğraştırabilir. Ama devredeki elemanların s domeinindeki karşılık larını yazıp sonra devre normal dirençlerden oluşuyo gibi s domeninde çözerim sonra ters laplace dönüşümü ile tekrar t domenine dönüştürüp denklemi hesaplamış olurum.Bobinin s domenindeki karşılığı 1.5s direncin değişmez yine 10000 olur bataryanın 240/s c1 in 1/(10x10^-6xs) c2 ninki de 1/(0.05s) olur. Bunlar sanki ohm cinsinden direnç değerleriymiş gibi denklemler bulunun sonra s domenindeki denklemler t domenine dönüştürülür. İşte laplace dönüşümünün örnek bi kullanımı.Bunun gibi diferansiyel denklemlerin çözümünde de sıklıkla kullanınlır.Türev integral ile uğraşmak yerine normal denklemlerle uğraşmış oluyoruz.Z domeni de mesela ayrık zamanlı bir işaretin denklemini z domenine dönüştrüp çözümleyebirliriz.

Elektroemre

Teşekkürler hocam. Şimdi,

t domeni dediğimiz zaman domeni. Yani t'ye bağlı bir denklemimiz olduğunu farzediyoruz. Mesela;
[jstex] f(t) = sin(w.t)[/jstex]

Sonra bi bu denklemi bu haliyle beğenmeyip kardeşim ben senin s domenindeki karşılığını yazacağım diyoruz. Yukarıdaki denklemin s domenindeki karşılığı;
[jstex]F(s) =\frac{w}{ s^2+w^2}[/jstex]
s dediğimiz tam olarak nedir burada peki? s komplex arguman deniyor? s = a + bi gibi birşey mi? Evetse; adam fonksiyona t girecekti ama yeni fonksiyon a + bi şeklinde komplex bir sayı istiyor bu adam ne yapacak? gireceği t'yi nasıl a + bi'ye çevirecek?
Bu dönüşümü tam olarak nasıl yapıyoruz? Genelde Laplace dönüşümü kullanılmış? Laplace dışında var mı dönüşüm yöntemleri?


Son olarak z domeni dedimiz zamanda ayrık bi domeni dediniz, yani MCU'ların sevdiği cinsten, aynı şekilde s'ten z'ye nasıl döşüm yapıyoruz?
[jstex]F(z)= birşeyler...[/jstex]
ve dönüşüm yaptıktan sonra gireceğimiz z parametresi neyin necisidir? Elmamıdır armut mudur?

yamak

Aslında s in bi açılımı yok. S orada bi sembol gibi bişey. Nasıl t bi sembolse zamana ait bi değişkense s de o tarda bi değişken. Zaman alanından s alanına geçmiş oluyoz..İkisini kullanım alanı farklı z ayrık zamanlı işaretlerin çözlenmesinde kullanıyo, laplace ise zaman alanındaki denklemlerin çözlenmesinde. Ama bu dönüşümleri yapmak için tablolar mevcut.Denklemleri tablolarda verilen türlerden yazıyosun sonra tablodan bakıp karşılıklarını yazıyosun. Bu kısmı  bazen çok zor olabiliyo. Zaten bundan sonra da bişey kalmıyo. Bu işlemler için de Basit kesirlere ayrıma,rezüdü gibi yöntemler kullanılıyo.

OptimusPrime

s in kompleks olup olmadığı bizi pek ilgilendirmiyor. t gibi bir simge olarak da düşünebilirsin. zaten s tabanından t ye yeniden geçebilmen için ters dönüşüm tablosu kullanman gerekiyor (yani s kompleks değerini çözmek için uğraşmıyorsun) dolayısı ile elde ettiğin s tabanındaki denklemi/çözümü tablodaki geri dönüştürülebilir değerlere göre düzenlemen gerekiyor. bu düzenleme ise basit işlemler veya çarpanlarına ayırma gibi oyunlarla yapılabiliyor.

s den z te geçmek içinse z=e^(sT) olduğundan en bilindik yöntem olan bilinear çevrimi kullanılıyor. yani s gördüğün yere 2((1-z)/(1+z))/T yazıp denklemini düzenliyorsun. buradan elde edeceğin denklem ayrık zamandaki karşılık oluyor. vs vs...
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

Elektroemre

Konuyu genel hatlarıyla anladım gibi.

Çözümü kolaylaştırmak için t - > s dönüşümü yapılıyor. Daha sonrada t <- s dönüşümü.
Ama biz MCU'da koşacak pratik hayata geçirmek istersek; t -> s -> z dönüşümlerini sırayla yapıyoruz.
z domenindeki bulduğumuz denklemler esas işimize yarayacak olanlar yani.

Peki bir soru daha?
hep denklemlerimiz t'ye bağlıymış gibi düşünüp bu işlemleri yaptık. Gerçek hayatta tüm problemler t'ye bağımlı olarak yazılabilir mi?

Benim anlamaya çalıştığım, matematiksel formülden gerçek hayata uygulanış biçimi. Teorisi bol miktarda var nette matematik konularının ama arkası yok pratik anlamda içi boş.

OptimusPrime

gerçek hayat t olduğuna göre, tüm problemlerini t zamanına göre (yazabiliyorsan) yazabilir, (çözebiliyorsan) çözebilirsin. veya bu işleri matlab e yaptırabilirsin...
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

atomx

Konuyu hortlatayım program elinde olan varmı araştırdım bulamadım. Program CC (PCC) diye geçiyor ismi sanırsam.

http://www.aula42.altervista.org/sistemi/programcc_setup.zip

bunu buldum fakat dos'u felan aşmış bu gui var bildiğimiz
Hüseyin TECER

MCansız

Alıntı yapılan: atomx - 28 Ekim 2015, 17:58:51
Konuyu hortlatayım program elinde olan varmı araştırdım bulamadım. Program CC (PCC) diye geçiyor ismi sanırsam.

http://www.aula42.altervista.org/sistemi/programcc_setup.zip

bunu buldum fakat dos'u felan aşmış bu gui var bildiğimiz


http://www.herrera.unt.edu.ar/controldeprocesos/Programa/CC_User_Guide.pdf

burada kullanımı ve örnekleri mevcut

engerex

Alıntı yapılan: atomx - 28 Ekim 2015, 17:58:51
Konuyu hortlatayım program elinde olan varmı araştırdım bulamadım. Program CC (PCC) diye geçiyor ismi sanırsam.

http://www.aula42.altervista.org/sistemi/programcc_setup.zip

bunu buldum fakat dos'u felan aşmış bu gui var bildiğimiz

Artık aktivasyon istiyor.

quarko

Biraz baktımda, matlab command window un atası gibime geldi. Komutlar aynı :)
"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."