Toprak hattı ölçümü?

Başlatan Maxim, 24 Haziran 2011, 10:14:10

Maxim

220volt Tek fazlı bir priz ölçümünde nötr ile toprak arasını kaç volt görmemiz idealdir?

z

0V.

1...2v üstünde voltaj okuyorsam ve birbirilerine priz haricinde bağlantıları olacak kritik çihazları besleyeceksem. Çare aramaya başalarım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Maxim

hocam 0 volt görmek pratikte mümkünmüdür gerçekten
o kadar iyi toprak hattı olabilirmi
ben 10-15 volt gördümmü yeterli sayıyorum ama demekki fazla iyimser düşünüyormuşum

My75

En ideali 1volt civarındadır,daha düşük olursa tabiki daha iyidir.Ama en sağlıklı ölçüm toprak ile faz arasına sağlam bir yük bağlayarak yapılır..
Tomurcuk için çaba göstermeyen dal,odun kalmaya mahkumdur...

yavuz

Ben 0.8 volt ölçtüm. HP de bu değeri kabul ettikten sonra server larını kurdu yoksa kurmadan bırakıp gidiyordu!

My75

Alıntı yapılan: Maxim - 24 Haziran 2011, 10:58:44
hocam 0 volt görmek pratikte mümkünmüdür gerçekten
o kadar iyi toprak hattı olabilirmi
ben 10-15 volt gördümmü yeterli sayıyorum ama demekki fazla iyimser düşünüyormuşum

Bunun mümkün olması için toprak hattının mükemmel ama nötr hattınında mükemmel olması lazım.Türkiyede nötr hattının temizliği ise topraklamanın ne kadar sağlıklı yapılıp yapılmadığı yada hiç yapılmadığı ile alakalıdır.Hala olmuş yerleşim birimlerinin çoğu topraklama yerine şönt nötr ile yapılmış olması,yani topraklamayı nötr ile yapmaları.Bu durumunda tüm gürültü ve kaçak gerilim nötr hattına binmektedir,bu yüzden iyi bir topraklama yapılmış bir ölçümde dahi nötr-toprak arası 120volta kadar görülebilir.Böyle yerlerde mecburen sorunu yok etmek için nötr topraklanır.

Çoğu ürünün smps kaynağı iyi bir topraklama varsayılarak üretilir ki bu yüzden yüksek voltaj şasesi(NOTR) ile çıkış şasesi(GND) arasında bir kondansatör bulunur,topraklama olmadığı içinde nötr gerilimi çıkışa aktarılır,buda PC kasalarında ,CCTV sistemlerinde v.s bir çok yerde görüntüde akmalara,çarpılmalara hatta ciddi arızalara sebebiyet verir.Bu durumda bu kondansatörün iptali yapılabilir yada her noktadan iyi bir topraklama yapılabilir.
Tomurcuk için çaba göstermeyen dal,odun kalmaya mahkumdur...

berke_42

Alıntı yapılan: Maxim - 24 Haziran 2011, 10:58:44
hocam 0 volt görmek pratikte mümkünmüdür gerçekten
o kadar iyi toprak hattı olabilirmi
ben 10-15 volt gördümmü yeterli sayıyorum ama demekki fazla iyimser düşünüyormuşum

0 v görmek mümkündür,bunun için toprak ve beton zemin için kullanılan topraklama direnç düşürücü kimyasallar vardır ,ekstradan topraklama için çakılan kazık(yada levha) sayısıda arttırılınca 0 yada 0 a yakın v degeri  görülebilir.Bu kimyasallar yok ise tuz (tuz ve toprak nemlendirilir)ilede iletkenlik arttırılabilir
''Yelkeni olmayan gemiye rüzgar da yardım edemez.''

z

Alıntı Yap....bu yüzden iyi bir topraklama yapılmış bir ölçümde dahi nötr-toprak arası 120volta kadar görülebilir.

Böyle birşey olamaz. Bunun tek anlamı toprak ucunun boşta olmasıdır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

My75

Şahsen yaşadım,en çok yaşadığım 50volta kadar ama 120voltuda gördüm..Ama bu şöyle,bahsettiğim kondansatör olayı gibi,bunun gibi 150 cihaz aynı hatta bağlı ve şase toprak ölçümü 90-120 arası değişiyor,bu direkt faz voltajı değil statik bir durum,şase toprak değdirdinmi kıvılcımlar oluşuyor bizi bile çarpıyor,demek istediğim buydu yoksa tabiki 120volt değil öyle olsa faz nötr arasıda 100v olurdu..
Tomurcuk için çaba göstermeyen dal,odun kalmaya mahkumdur...

z

Güç kaynaklarının faz nötür arasındaki kapasitörlerin ortak ucu nötüre gidiyor. Fakat nötür boşta olunca burada 110v civarında bir voltaj okunuyor. Bu voltaj 90v da olabilir 150v da. Bu değerler o an şebekeye bağlı diğer cihazlarla etkileşim sonucu değişebilir.

1n hatta daha kötüsü 10n luk 2 kondansatörü seri bağlayıp uçlarına da 220V u dayarsan her bir kapasitörde  110v okursun.

En rezil toprak nötür direncinin 1000 Ohm olduğunu varsaysak;

10n luk kapasitör, 50Hz de 300K empedans göstereceğinden, böyle bir empedansı 1K gibi bir dirençle paralelleyince empedans 1K nın altına iner. Bu durumda 110v da sıfıra doğru iner. Fakat inemediğine göre budemektir ki toprak nötür arasında 1K bile yok yani nötür ucu açıkta.

------------------

Bir gün onarım için bilgisayar terminali arızalanmış müşteriye gittim. İnterface kavrulmuştu. Kısa bir incelemeden sonra teşhisi koydum ve adamları çağırıp, cihazlarınızı topraksız çalıştırırsanız böyle yanar ve garanti kapsamından çıkar dediğimde, Mümkün değil bakın fişler topraklı prizlere bağlı dediler.

Cihazlar topraklı 3 lü prizden besleniyordu fakat,  bu üçlünün fişi başka 3 lünün prizlerinden birisine takılıydı. Bu 3 lü de topraksızdı. Yani toprak havada kalıyordu.



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

My75

Hocam ben bir cctv teknik servisinde çalışırken yaşadığımız en büyük sorun müşterilerimizin toprak çilesi idi,kullansan bir dert kullanmasan bir dert.

Pc'de yada DVR ccihazında toprak olur fakat kamerada olmaz,kamerada bir kaçak gerilim yüzünden görüntü akar yada cihazları yakar..
Pc'de yada DVR ccihazında toprak olmaz ama kamera direğe bağlıdır topraklama yapar yine aynı sorun..

Aslında bana göre çözüm tedaşın nötr dediğimiz olayı topraklama olarak yaygınlaştırması,ama benim bildiğim nötr sadece trafo dağıtım merkezinde topraklanıyor,buda mesafe ile doğru orantıda fazdan nötre %10 civarında bir gürültüye sebebiyet veriyor,kullanılan milyonlarca cihazıda düşünürsek gürültü ve kaçak yüksek seviyede,bundan dolayı her mekanda ciddi ciddi topraklama olması lazım..Yurt dışından gelen bir çok cihazın topraklama problemleri yüzünden montajı dert oluyor.

Ben bir devlet hastanesinin bir kan sayım cihazının montajına günler harcamıştım zamanında ;D  Allah'tan geniş bir bahçesi vardıda çaktığımız 3-4 çubuk ile sonunda çözdük.. 
Tomurcuk için çaba göstermeyen dal,odun kalmaya mahkumdur...

z

#11
Bir zamanlar çalıştığım bilgisayar firmasında bazı büyük müşterilerimizin ana bilgisayarlarına 100, kimine ise 200 tane terminal bağlıydı. Bu terminaller,  farklı  binaların farklı katlarında ve farklı odalarına yayılmış durumda olurdu.

Durum böyle olunca kim hangi prizden ne kadar güzel toprak alıyor tam bir muammaydı. İşin kötüsü bunlar seri port üzerinden ana bilgisayara bağlı oldukları için herhangi bir terminalden gelecek yüksek toprak voltajı, data kablosunun örgüsü üzerinden ana bilgisayara kadar ulaşıyordu.

Data iletim bağlantıları zırt pırt sökülüp takılmayacak çihazlarda bu kaçak voltajlar data iletim hatlarında 50hz akım döngüleri oluşturur ve cihazlara hemen hemen hiç zarar vermez. (Fakat tüm teknisyenler işlerini olması gerektiği gibi yapmaz ve data konnektörlerini terminallere takıp vidalarını sıkıştırmaz, bu da bir el yada ayak takılması vs durumunda konnektörün yerinden çıkmasına neden olur ve ne olursa işte bu anda olur)

Yada daha pisi;

Yan binada bulunan komşunuz sizinle aynı toprak hattını kullanmasa bile, cihazlarındaki bir elektrik arızası nedeniyle faz toprağa dokunduğunda mili saniyeler içinde o besleme hattına ait sigorta atar. Buraya kadar her şey normal. Fakat sigorta atıncayaya kadar geçen bu kısa sürede (bu göreli bir kısa süre) sizin de toprak nötür voltajınız aniden zıplar. Bu voltaj seviyesi ve süresi, elektronik cihazları tahrip etmek için fazlasıyla yeterli.

Bu konuda yanlış hatırlamıyorsam TI, interface çiplerinde yeni bir izolasyon teknoloji geliştirdi. İnterface'in dış dünyaya açılan toprak bağlantısı ile lojik devrelerin toprak bağlantısı (ve diğer sinyaller) doğrudan çip içinde izole edilmiş. Sinyaller, çip içinde yüksek dayanım voltajlı kapasitorler üzerinden yüksek frekansla aktarılıyor ve cihazlarınız bahsettiğim türde komşu sorunlarından etkilenmiyor.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

bigbey

Geçmişte TSE 'li teknik servis çalışmalarında topraklama direncinin 0,5 ohm'dan yüksek olmaması gerekir diye çalışma yaptırmışlardı. Binanın altında zemin suyu olan bir yere 0,5metrekare aleminyum levha daldırmıştım. mükemmel bir iletim sağlamıştık EMO dan ölçüme gelen görevliler toprak hattını nötr ile şönt mü yaptın dediler.  :)


Konu ile ilgili bir kaynak
http://www.emo.org.tr/ekler/f5a97cf06cf6902_ek.pdf?dergi=312
TA6R

biger

Toprağı böyle ölçmek ile baştan yanlışa yanılgıya düşüyor sayabiliriz.
Düşünün Kaçak Akın Röleniz devre dışı bırakılmış (KAK) ve Dairenize-işyerinize-hernerenizeyse  Nötr ve Toprak Şönt lenmiş  sizce sonuç ne çıkar !!!

floresan

benim bilgisayar kasasına kontrol kalemyle değice ışık yanıyordu. sonra kasanın şasesinden bir kablo alıp evdeki kalorifer borusuna bağladım. şimdi voltaj yok. binadaki topak hattına da güvenmiyorum.kalorifer merkezi sistem. aynı zamanda şebeke suyuna bağlı. dolayısıyla otomatikman topraklanıyor.

birkeresinde toprak hattında faz vardı. şohbenden akan suda elektrik vardı. böyle olunca su ozellikle yara  ve çiziklere geldiğinde acıtıyor. asitli gibi yakıyor. sonra tedaşa haber verdik geldiler baktılar. başka bir dairedeki prizden kaynaklanıyormuş.