Resimdeki Devreye Nasıl Bir Yorum Yapılabilir?

Başlatan picmanya, 25 Temmuz 2011, 23:39:38

askuzucu

     Devre bildiğimiz klasik gerilim ikileyici devre.Sadece 3 faz için düzenlenmiş.Tek faz ile de çalışır.Ama en düzgün regülasyon 3 faz ile olur.Yoksa ani akım çekişlerinde çuvallar.
     Kondansatorlere palelel bağlı dirençlere kafayı takmayın.Sadece kondansatorleri korumak için. 1000 voltluk el. kon. mevcut olsa idi onlara gerek kalmaz idi. ama ordaki kapasiteler 400 voltluk.Çıkış gerilimine dayanması için seri bağlanmışlar. Eğer üretimlerinden kaynaklı bir tolerans varsa direnç olmadığı durumda kondansatorlerin voltajı eşit olmaz ve bir tarafı patlatır.Bunu önlemek için çıkışa drençlerden oluşan bir gerilim bölücü kor, orta noktasını kondansatorün orta ucuna bağlarsanız sorun ortadan kalkar.

Klein

#16
Gerilim çiftleyici yapısı görmedim burada. Normal köprü doğrultucu.
Seri bağlı kondansatörlerin sığasında oluşacak fark yüzünden bir yerlerin patlaması için bir neden yok.
ancak sanal bir 0 noktası nokta yaratmak belki kapasitör ömrü üzerinde etkilidir. Buna çok emin değilim.

@picmanya
Varistörü seçerken şebeke gerilimini 400V değil 460V gibi düşün. Bu yüzden 460V varistör sınırda kalabilir. 485V seçmen daha doğru olabilir.

Filtre açısından yukarıda da belirttiğim gibi nötr kullanmanın bir avantajı olacağına pek emin değilim.  Ancak bobin kullanmak; şebekeden gelecek ve şebekeye basılacak gürültü için gerekebilir. 
Eğer cihaz ev ortamında kullanılacaksa , en yüksek gürültüyü üreten makina elektrik süpürgesi. gürültü bastırmayı bunu gözönüne alarak düşünebilirsin.  Ama sanayi ortamında kullanacaksan , nasıl bir gürültü ile karşılaşacağını kimse bilemez. 

picmanya

#17
tamam varistörleri 485V. kullanırım. her bir fazlar arası için en az 2 hatta 3 tane 20mm. çaplı en büyük varistörlerden paralel olarak kullanmalıyım galiba. aslında ben burda varistörler patlasın sigortayı attırsın diye kullanmıyorum. devreyi 485V. üzerinde gelen fazlar arası gerilimden korusun diye kullanıyorum. 485V. üzerindeki gerilimler anlıkda olsa köprü diyoda ulaşır ve köprü diyod çıkışına yansırsa zannediyorum burda kondansatöründe etkisiyle dc 700V. gerilimlere ulaşırlar. işte bu kısımda pahalı elemanlar ve devreler var onlara zarar gelsin istemem. daha iyi bir ac yüksek gerilim koruma yöntemi varsa onuda öğrenip kullanmak isterim.
şebeke sanayi ortamında ne kadar sıklıkla ve süreyle 485V. üstüne çıkabilirki en az %25-30 oranında yükselme payı bıraktık.
şebeke 485V. gerilime veya üzeri gerilime benim girişdeki varistörleri patlatacak kadar uzun süre çıkabilirmi? varistörler yüksek gerilimden sigortaları attırabilirmi? şu anda bu çok düşük bir ihtimal değilmi? belkide hiç olmayacak bir şey galiba.
diyelim girişdeki fazlar arası ac gerilim arasıra tekrarlayarak anlık 500V. üstüne çıktı diyelim ben burda varistörleri en büyük tipden 2-3 tane paralel bağlayarak kullandımya varistörler eşşek değil herhalde, okadarcık kısa sürelerde patlamadan ve sigortayı attırmadan bu elektrik yükselmesini üzerinde ısıya çevirebilirler değilmi? bir sonraki pik dalgası gelene kadarda soğurlar böylece çalışıp giderler.bu yazdıklarıma katılmayan varmı? dahada olmazsa kondansatörleri 450V. luk kullanıp varistörleri 510V. ta çekeyim mi? şebekede 510V. üstüne habire çıkıp duruyorsa bunada yapcak bir şey olmasa gerek artık.
burda başka nasıl bir önlem alınabilir?

gerilim ikileme derken şu kastedilmiş olabilir;
kondansatör orta noktaları nötr hattına bağlanırsa dc barada kondansatörlerin uçları arası +560 / 0V. oluyorken kondansatörlerin uçları ile kondansatörlerin orta noktası arası +280 / 0V , -280 / 0V olmuş oluyor.
ama siz zaten bunu benden iyi görüyor ve biliyorsunuz. biz kondansatörlerin orta noktasına nötr hattını bağlamayacağız.
yarım köprü çalışması yapmıyacaz.
nötr iletkeninin ac giriş filtre kısmında da bana faydası olmayacaksa bunu hiç kullanmayacağım.

askuzucu hocam,

konuya çok farklı bir açıklama getirdiniz ben bunları gerçekden bilmiyordum. söylemeniz iyi oldu.
sonucda biz sağdaki o dirençleri yine kullanacaktık. tek amacımız en son elektrik kesintisinde kondansatörleri boşaltmakdı.
ama ayrıca dediğiniz faydaları da oluyorsa bilmemiz çok iyi oldu. neyi neden bağladığımızı bilmek güzel bir duygu.
bu dirençleri resimdeki gibi 2 tane 15k 10W. olarak kullanmam yeterli olur mu? kondansatörleri 6 tane 2200uF. 400V. olarak düşünelim. toplam kapasite 3300uF. 800V. çalışma gerilimi olmuş oluyor yani.


bu kondansatörler ayrıca pcb üzerinde baya bir yer kaplıyor. 
bu yüksek wattlı 2 tane taş dirençleri kondansatörlerle köprü diyot arasına koymam daha uygun olacak. bu durumda H köprüye uzak kalıyorlar bir sıkıntı olur mu? dirençler H köprüye daha yakın olacaklar diyebir kural varmı?

picmanya

klein hocam mesajınızı tekrar okudum da gözden kaçırdığım kısımlar kalmış.
nötr hattın girişde AC filtre açısından faydası olmaz demişsiniz. evet incelediğim filtre devrelerinde sistem 3 fazdan besleniyorsa nötr ve toprak pek filtreye dahil edilmemiş, genelde ne yapılmışsa 3 faz üzerinden yapılmış 3 line filtre diye geçiyorlar.
4 ve 5 line filtrelerde var ama bunlarda nötr hattı gerçekden bir sistem tarafından kullanılıyor. bizde böyle bir durum yok.

bobin filtresi için çok denedim ama bu güçde ve yüksek akımda pcb üzerinde kocaman bobin yerleşimi çok zor hatta imkansız oluyor. devre çok karışıyor. biz bu bobin filtrelerini şu anki devremizde pcb nin hemen dışından 3 faz  AC elektriğin geldiği
şebeke kısmına koyabiliyoruz böyle faydası görülürmü? nasıl bağlamalıyız. her bir faz için ayrı ayrımı kullanmalı yoksa tek halka nüve yeterli olurmu? bunları öğrenmem lazım.

Klein

Filtreyi PCB'ye sığdırmaya çalışma boşver. Cihaz kompakt birşey olmayacaksa  herşeyi PCB ye tıkmaya çalışmanın da çok anlamı yok. 
Eğer maliyet kurtarıyorsa hazır filtre bile kullanabilirsin. Kutulu , montaj delikli , hatta ray tipi olanları bile var.  2 kademeli filtreler dahi var.  Gördüğüm filtreler  E  çekirdeğe her faz bir kola olacak şekilde sarılmışlardı. Toroide nasıl sarılır bilmiyorum. Bu konu bana hep karışık gelmiştir zaten.

picmanya

#20
E tipi çekirdek dediğiniz nüvenin metaryeli ferrit - kömür nüvemi? yoksa silisli saçlı, bildiğimiz metal nüvemi?
hocam burda bir tek bobin kısmı kaldı. diğerleri yani kondansatör ve varistör yerine oturdu gibi. bence bu kısmı biz yapsak daha iyi olur. bunda dışarı bağımlı kalmayalım malzemeleri nasıl olsa satılıyor.

picmanya

bobin için illa silisli trafo sacından nüve kullanmalısın diyenler var. buna neden çok düşük frekans gösteriliyor.
aslında ferrit meteryalde bobin olarak kullanıldığında çok düşük frekansda tepki verebiliyor diye biliyorum.
bu durumda ben tek ferrit toroide 3 faz sargısını aynı yönde sarsam ve resimdeki devremin giriş kısmına yani kondansatör ve varistörlerin hemen önüne sigortadan sonra taksam olurmu? başkada bobin kullanımı yok diyelim bu yeterli gelirmi ki?

picmanya

#22
Alıntı yapılan: Klein - 27 Temmuz 2011, 03:14:41
Varistörün hedefi  köprü diyotunuzu korumaktan çok çıkış katınızı korumak olacaktır. Çünkü varistör üzerindeki gerilimin yükselmesi ile diyot girişindeki gerilimin yükselmesi arasındaki süre nanosaniyeler mertebesinde olacaktır. Ama kapasitörler bu süre zarfında dolamayacağı için , çıkış katınızın gerilimi yükselmeden önce varistör patlamayı sönümlemiş , ya da kendisi patlayarak sigortayı attırmış olacaktır. 

hocam burdaki kapasitörler hangileri oluyor. DC link kapasitelerimi, yoksa girişdeki AC kapasiteler mi.
yada şöyle sorayım, AC girişe çok yüksek bir gerilim piki gelse 550V. olsun varistörler bu yüksek gerilim pikini kırpıp 485V. üstünde geçirmeyecek tam bu anda girişdeki AC kapasitelerin gerilimi 485V. üstüne çıkarmı? çıkmazmı

varistörleri en az 485V. kullanacağız. bu durumda sizce hala varistörlerin patlayıp sigortayı attırma durumları olurmu?
şebeke 3 tane paralel bağlı kocaman varistörleri patlatacak kadar uzun süre 485V. üstüne çıkabilirmi

bobin kısmını biraz daha araştırmam gerekecek gibi. ama yinede onu hazır kullanmamalıyım diye düşünüyorum.

iki günde sorularımın cevaplarının büyük ksımını aldım. emeği geçen, cevap yazan herkese teşekkür ederim.

askuzucu

dikkatsizliğim için özür dilerim.Normal tam daalga doğrultucu imiş haklısınız.Ancak gerilim bölücü kullanılış amacı konusunda  hala aynı  düşünüyorum.  Benzer yapıları Lambalı amplifikatorlerin beslemelerinde de görmüştüm. Aynı yapı seri bağlı  yüksek gerilim diyotlarında da var. Diyotlar üzerine gerilimi dengeli dağıtmakta kullanılıyor.

Klein

Doğru seçilmiş varistörlerin patlamasına neden olan şey genelde ark. Klemenslerden birinde veya yolun bir yerinde ark varsa , darbeler kısa süreli de olsa , sürekliliği olduğu için ,varistörün ısınmasına ve bir süre sonra da kendisini imha etmesine neden olur.  Eğer ark yoksa, 485V kapasitörün patlayacağını sanmam.

Kapasitörden kasıt aslında devrenin genel kapasitansı. Ama darbeyi en önce emecek olan kapasiteler seramik kapasiteler olacaktır. Bunun yanında DC bara kapasitörleri de varistörün görevini yapması için yeterli süreyi sağlayacaktır.  Girişe güzel bir filtre ve varistör korumasının yeterli olacağını düşünüyoum.  TVS diyotlar varistörlere göre çok daha hızlı. Ama bildiğim kadarıyla en yükseği 150V civarı. Eğer daha yüksek gerilime sahip TVS varsa. DC hattında kullanabilirsin.

vebsel

arkadaşım ne yapmak istediğini ve amacını da anlamadım . Kusura bakma seni de anlamaya çalıştım ama anlayamadım . Yapacağım ürünün gelirini hayır kurumlarına bağışlayacağım yazmışsın . Ama ne cıhazı olduğu konusunda da hala muamma ve okadar küçük ayrıntılarda takılıp kalmışsın ki proje falan hak getire . Köprü diyot ve doğrultma işin en kolay tarafıdır  bence . Normal 3 faz dc besleme devresi varistör koysan da olur koymasan da çalışır merak etme 10 senedir çalışan sistemde varistör bile yok bildiğin diyot kondansatör ve 7 gün 24 saat fabrikada kaynak inverteri olarak görev yapıyor  zaten doğrultma işi için seçilen 3 fazlı diyotlar o kadar da nazik diyotlar değil .  bence senin uğraşman gereken devrenin diger tarafları sürücüme çok güveniyorum diyorsun bunu neye göre söylüyorsun yük altında denedin mi bence o kısma ağırlık ver derim
bu kadar takılırsan senin proje bitmez .

timpati

Alıntı yapılan: vebsel - 28 Temmuz 2011, 01:34:17
arkadaşım ne yapmak istediğini ve amacını da anlamadım . Kusura bakma seni de anlamaya çalıştım ama anlayamadım . Yapacağım ürünün gelirini hayır kurumlarına bağışlayacağım yazmışsın . Ama ne cıhazı olduğu konusunda da hala muamma ve okadar küçük ayrıntılarda takılıp kalmışsın ki proje falan hak getire . Köprü diyot ve doğrultma işin en kolay tarafıdır  bence . Normal 3 faz dc besleme devresi varistör koysan da olur koymasan da çalışır merak etme 10 senedir çalışan sistemde varistör bile yok bildiğin diyot kondansatör ve 7 gün 24 saat fabrikada kaynak inverteri olarak görev yapıyor  zaten doğrultma işi için seçilen 3 fazlı diyotlar o kadar da nazik diyotlar değil .  bence senin uğraşman gereken devrenin diger tarafları sürücüme çok güveniyorum diyorsun bunu neye göre söylüyorsun yük altında denedin mi bence o kısma ağırlık ver derim
bu kadar takılırsan senin proje bitmez .

10 puan, 10 puan, 10 puan...
why mr. anderson, why ?

picmanya

benim için bu konuda önemli ilerlemeler oldu.
bu projeden gelen paranın tamamını hayır kurumuna bağışlarsam proje bitmez.
yalnızca bir kısmını bağışlayacağım.
3 faz direk köprü diyota verilip, köprü diyot çıkışıdanda dc gerilim olarak, direkt dc link kondansatörlerine bağlanabilir.
buda bir bağlantı türü, ama ben böyle bağlamayı düşünmüyorum.
ac giriş tarafına bobin direnç varistör ve kapasitörler den oluşan, ac güç hattı  filtresi koyacam.
köprü diyot ile dc link kapasiteleri arasında ise yığılma önleyici devre kullanacağım.
yine dc link kapasiteleri uçlarında resimdeki gibi wattlı dirençler ve resimde olmayan seramik kapasiteler bulunacak.
devre için çok acelem yok, sağlam olsun benim olsun, yüzümü kara çıkarmasın yeterli.

Klein hocam,

tvs diyotun 400V. luğuda bulunabiliyor, ama bizim işimizi yanlış değilsem bu değerde olanıda görmez.
şimdilik bu kısımda yalnızca rcd snubber devresi bulunacak. gördüğüm şematiklerde hep bu yönde çizilmiş.
tvs kullanılan şematiklere H köprü için rastladınızmı?

OG

Hayır işine bizim de katkımız olsun.

Amaa

Önce ne yapmak istediğini söyle, çok farklı ve güzel çözümler göreceksin. Aynı yerlere takılmışsın. Sanki oradan ileriye gitme gibi bir derdin yok.

Yalnızca doğrultucu yapacaksan @vebsel'in dediği gibi, fazla kurcalanacak birşey yok.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

picmanya

#29
evet bir kaç kişi aynı şeyi söylüyorsa, hata bende olsa gerek diye düşünüyorum.
fazla titiz ve fazla kıl birisiyim galiba. işi bilenlerin altı üstü ac filtre deyip geçebileceği bir yeri, işi bilmeyen olarak ben o şekilde deyip geçemiyorum. en güzeli en iyisi olsun istiyorum. daha işin başında göz göre göre çinli amcam gibi davranmayayım istiyorum.
AC tarafı bu şekilde kapatalım arkadaşlar. zaten söylenmesi gerekenler söylendi ve artık yapılması gerekenler yapılacak.
Full H köprü tarafı için pek sıkıntımız yok. yalnızca bir yer de sorun oluşabilir. pcb ilerleyince bu kısmı hala çözemezsem onuda burda sorarım.
Hocam yalnızca 3 fazlı dc doğrultucu yapmıyacam. devrenin en sağına Full H köprü devresi bağlanacak. bu yüzden ac giriş filtre kısmına önem verdim.