Resimdeki Devreye Nasıl Bir Yorum Yapılabilir?

Başlatan picmanya, 25 Temmuz 2011, 23:39:38

picmanya

Toplamda 1500uF. 800V. Kapasiteli DC Elektrolitik Kondansatörleri, DC 550V. gerilimle, seri bir direnç üzerinden,
kondansatör tamamen boş iken, yalnızca bir sefere mahsus en başta yani devreye ilk elektrik verildiğinde şarj etmek istiyorum. bu ilk şarjdan sonra direnç devreden çıkarılacak.

Burda şarj zamanını 5 saniye, direncide 3k gibi yüksek değerler de seçsemde. direncin gücü 100W. gibi çıkıyor.
Direnci bu güçte kullanmam imkansız . Kondansatörleri çok geç şarj etmek de istemiyorum. En fazla 5-7 sn. gibi sürmeli.
Kondansatör kapasite değerinide küçültemem.

Burda direncin değerini 15 W. kullansam ne olur. 5 saniye sürede direç fazla ısıdan zarar görüp bozulur mu?


ilhan_mkp


z

40w, 1K5 direnc kullanabilirsin. Bu amacla 2 tane 3K3 25w metal govdeli direnci paralleyebilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

picmanya

#33
dirençleri böyle kullanırsam, kondansatörler 2,5 saniyede şarj olur. ama direnç güç harcaması 200W. çıkıyor.
biz dirençleri 50W. lık kullanmış oluyoruz. burda dirençlerin soğutucuya sıkıca ısı ileten pastayla bağlanması gerekir mi?
soğutucuya bağlanmasalar da olur mu? bu şekilde dirençler kesin zarar görmez denebilirmi?
bu tür dirençler den daha önce kullanmadım ve taş dirençlere göre çok pahalı olduklarını biliyorum.
artık bunlardanda kullanma zamanı geldi galiba. bende biraz önce web den soğutuculu dirençleri inceliyordum.

bir ara resistans teli takmayı düşündüm. ama teli pcb üzerine nasıl uyduracaz sorunu var. pcb için uygun değil. bu yüzden vazgeçtim.
bu dirençli kısmı pcb dışına taşıyamıyorum. pcb üzerinde işi bitirmeliyim.

daha uygun öneri gelmezse, ben bu işi metal gövdeli soğutuculu dirençle yapayım. soğutucu için yer açmamda gerekiyor.

bu arada fan soğutmalı tarzı önerilere kapalıyım. sağolsunlar özelden öneri verenler de var.
fanı igbt leri soğuturken kullanırız artık.

z

2.5 sn ve 200w hesabınızı bir görelim. Nasıl buldunuz bu değerleri?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

t2

#35
Alıntı yapılan: picmanya - 06 Ağustos 2011, 18:53:29
bir ara resistans teli takmayı düşündüm. ama teli pcb üzerine nasıl uyduracaz sorunu var. pcb için uygun değil. bu yüzden vazgeçtim.
Hocam senin bu işi oturtman deneme ile yolu yöntemi bulmanız uzun sürer. Bunun  , hazır çalışanı yok mu? ona bakarak yapmaya çalışsanız?

ilhan_mkp

hocam çıkıştan max nekadar akım çekilecek bnu yzarsanız  şarj ve enerji kesilince kullanılacak deşarj direnci daha mantıklı hesaplanır H köprüsü varsa 3 fazdan doğrultmada varsa burada ciddi akım çekilcek demektir bu durumda dirençlerinizi pcb üzerine değil soğutucu üzerine monte edin alan yok diyosanız ıgbtler için olan alanın bir kenarına iliştirin derim

picmanya

hesaplamayı şu linkden yaptım;

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/electric/capchg.html#c1

web de böyle bir kaç link var. hepsi yaklaşık aynı sonucu çıkartıyor denebilir.
DC bus gerilimini 560 V.,  AC şebeke gerilimi fazlar arası 400V. üzerinden ve bir miktar yukarı doğru dalgalanabileceğini düşünerek aldım. varistörleri 485V. AC kullanıyoruz çünkü. ve kapasitör doldukça daha az akım çekeceğini göz ardı ettim. güvenli bölgedeki çıkan resistans değerini baz aldım. hesabı ellede yapsanız da değişmiyor. bende değişmedi. kondansatörün %63 şarj anını dikkate alan hesaplamalar da var.

aslında mantıken 50W. taş dirençden 2,5 saniye 200W. geçse herhalde bir şey olmaz diye düşünüyorum. çünkü soğutucuya bağlanacak. ama yalnızca düşünüyorum, uygulayıp görmedim sonucda değilmi . belki de gerçek de direnç el yakacak kadar bile ısınamıyacak . birde hesaplamalar da değerleri hep kritik uç değerlerde aldık. 25W. lık iki paralel bağlı metal dirençle bu işi görmeyi düşünüyorum. sonucda direncler sağlam soğutulacaklar.

t2 hocam;

bu sitede ve değişik ortamlarda işi bilenlere olayı ince ayrıntısına kadar anlattık ve bazı sonuclar çıkardık.
değişik cihazlarda olayı bizzat gözlemledik.zamanla tecrübemin arttığınıda farkediyorum. gerçi bana az artıyor gibi geliyor.
elde bir takım denemelerde yapıyoruz. kompanentleri bol kepçe kullanıyoruz sınırlarda kullanılan yok. hem bu pcb % de 100 istenildiği gibi çalışacak diye bir ısrarımda yok. ilk pcb bana yolun yarısını geçirse yetecek. pcb yi denemek için değişik düşük gerilimli tek ve üç fazlı kaynaklarda ayarlanık. sistemi denemeyi planladığım ayrıca bir kaç yöntem daha var.

şimdi daha başka ne yapabilirizki? bu iş öyle yada böyle olacak, kaçışı yok artık. arkamdan kovalayanda yok.  bu işi başardığımı görmek için bu sistemi yapıyorum. sanayiye dönük planlarımda var. ama onlar sonraki aşama. öncelikli amaç kafamdakini uygulayıp gözümle görmek olmalı.

hem bunun hazırıda yok. işi bilene hazırlatmak gerekir ancak. siz böyle bir sistemi yapabilirmisiniz. düşünün bakalım kaça yapardınız? Full H köprüye kadar her yerini anlattım burda. çokda kolay değil kabul ediyorum. ama bende çıraklığı geçeyim artık müsade edinde.

bu sitem düşük güçlü olacak. bu tür işler vebsel 'in yazdığı gibi modül tipli yarı iletken anahtarlarla yapılabiliyor ancak
burası çok doğru. biz bir sonraki aşamada onlara geçiş yapacaz. yolun diğer yarısında onlar var. direkt modül tipler kullanılamıyor basamakları sıra ile çıkmak gerekir. bundan öncede değişik Full H köprü deneyimlerim oldu . bu konularda değişik yazı ve sorularıma kesin rastlamışsınızdır. o devreler hep çalıştırıldı bilin.

bazı kişilere ayrıntı teferruat gelen bazılarına dikkate değer bir şey olarak gelebiliyor olabilir. bu işte sezgilerime ve kendime güvenmekden daha sağlam bir şey göremiyorum, birde burda yardım edenler oluyor sağolsun. elbirlik bu işi yaparız. sonucda insan faktörü çok ön planda bir iş bu.

bu alanda tecrübeleri olup, ilgi gösteren yardım edenlere teşekkür ederim.

picmanya

#38
ilhan_mkp hocam,

dirençleri soğutma kısmını yazdığınız gibi yapacağım.
şarj direnci hesaplamamızda sorun varsa ortaya yakın zamanda çıkacak gibi.
deşarj direnci diye bir şey yok aslında, deşarj yapan dirençler varda bunların asıl amacı deşarj yapmak değil,
bu konuda tek bilgi askuzucu hocadan geldi. o kısmı dahada araştırdım değişik dirençler takan devre şemaları var.
millet kafasına göre takmış denilebilir sanki. kullanılacak direnç güçlerine göre uygun direnç değeri, ısınacağı miktarda düşünülerek seçilmeli gibime geliyor. bu noktayı daha fazla karıştırmak ızdırap verebilir. hiç takmamakdan daha iyisi bir şey takıyoruz diyebiliriz. hiç takmayanda var sonuçda.
bu sistemde akım kısmı çok karışık, akımı pwm tekniğinize göre istediğiniz gibi akıtmak olanaklı. hangi teknikde istenilen iş çıkıyor bunu şimdiden kestiremiyoruz. yalnız akıtabileceğimiz maksimum akımlar yarı iletkenlerin akım kapasitesinden dolayı belli. akımı alternans başına %50 duty de 282V. DC gerilimde en fazla 20 A. desek hatamız olmaz galiba. akım kısmı en karışık kısım.bunu ar-ge çalışmalarında görecez artık. yalnız akım kaldıracak kompanentler bol kepçe kullanıldı diye düşünüyorum.

ilhan_mkp

hocam şimdilik herşey yoluna görünüyo uygulamada ak koyun kara koyun belli olur ona göre dvam edilir artık ;) :

picmanya

AC fazlar arası gerilim mesafelerini ve DC link gerilimi +V. bara ile 0V. arası mesafeleri çizdiğim pcb üzerinde 1,5 mm.
AC gerilim ile DC gerilim arası en yakın mesafeyi ise 1,8 mm. mesafede bırakarak pcb çizimimi ilerlettim. Bunları bilinçli olarak yapmadım. Böyle çizim daha yakışıklı oluyor ve bu yönde ilerlemeyi istiyor gibi. kompanentler buna daha çok uygun.
birde yüksek gerilim çalışma deneyimlerim olmuştu, ama akım orda çok düşükdü. ordan kalma bilgilerimede güvenmiş olabilirim belki.

bu mesafelerimde sorun varmı? bu mesafeler akımla da orantılı değişirmi? yoksa yalnızca gerilimlemi alakalıdır. hani atlayan sağa sola zıplayan gerilimdir denilirya. o yüzden akım miktarı faktörünü sordum.

ama 5-6 milim olsa, hatta bir iki santim olsa, daha iyi olur tarzı lipton sallama cevaplara kapalıyım. pcb de böyle bir çizim yapma imkanı yok. benimkinde yok. istemem öyle pcb yi olmaz olsun.
burda da bu alanda gerçek de uygulanmış tecrübeler ön plana çıkıyor galiba.

uygulama tecrübesi bana göre şöyle olmamalı tabiki;

üç faz için veya 565V. dc için pcb üzeri yollar çiz. yolun başına ac gerilimin gelişini diğer tarafınada çıkışını klemensle veya lehimle bağla.
deneme yap.duruma göre mesafe arttır ve azalt. böyle 0,5 mm. aralık bile kurtarır. bizim devre böyle bir şey değil sonucda.
bizimki biraz daha hallice zengin bol kepçe bir devre.

bunalmis hocanın geçmişde başlattığı bu konuya yakın bir mesajı var. araştırdım en iyi onda yazılar yazılmış.
pcb üzerine dökülmedik, sürülmedik lak vernik çam mamulü reçine meçine kalmamış, çok farklı, bana göre uç noktalarda öneriler gelmiş. pcb aktarcı dükkanına dönmüş. şimdi bizim pcb de boyacı küpüne döner diye ürperiyorum.

bu yönde teknolojik son gelişmeler nelerdir acaba? onları öğrenmek için bu son mesajımı yazdım. uygulamaya dönük gerçek tecrübe ve deneyimler daha faydalı olacaktır. diye düşünüyorum.
ama böyle yazdım diye de, teknik matemetiksel - tablolu bir cevap verecek olanlarda geri kalmasın. buna üzülürüm işte.

hayır işi deyip duygu sömürüsü yapıyor pozisyonuna girmeyecem artık. hayır işlerine akşamdan akşama yavaşdan devam ediyoruz nasıl olsa, zamanla artar diye umuyorum.

Klein

Bu konuda en önemli yardımcı , ilgili standartlardır.  Yapacağın cihaza ilişkin EMC ve LVD standartlarını incelemek faydalı olacaktır.
Yanlış hatırlamıyorsam  standartlar bu tip devrelerin girişi için klemens aralığı olarak en az 7.62mm istiyor.
Bunun yanında  klemensten başlayıp , varistöre , hatta klemense kadar olan kısımda yollar arasına yarıklar çizmek,  ark sönümleme açısından önemlidir. Özellikle Varistör bir kez patladığında altında karbon atıklar oluşur. Genelde varistör değiştirilirken bu bölge yeterince temizlenmez.
Bu kısmın iletkenliği diğer yerlere göre daha fazladır. Böylece bu noktadan bir kez ark başlarsa, yüksek sıcaklık nedeniyle karbonlaşır. Bu da ark yolu oluşmasına neden olur.   Bir kez ark yolu luştu mu bir daha o bölümü kesmeden kurtaramazsınız.
Bunun için ark yolu oluşmadan önce PCB yi çizerken bölgedeki fiberi kesip, o bölgede hava izolasyonu sağlamak gerekir.

Ark sadece varistör patlamasından kalan atıklar yüzünden olmaz. Ortam nemi de bir yerden ark başlamasına neden olabilir. Nemli bölgenin yalıtımı azalır.  Bu da delinme geriliminin düşmesine sebep olur. Ark bir kez başladığında  çok yüksek ısılar meydana gelir. Nem buharlaşır , ısınan hava plazmaya dönüşür , iletkenliği gittikçe artar.  Bundan sonra fiber yanmaya başlar. Zaten fiber yandıktan sonra ark yolu oluşmuştur. Bundan sonra onu kimse durduramaz.

Dikkat edilecek diğer bir konu da  yol köşeleridir. Yüksek voltajlı bölgelerde ark  olma ihtimali en yüksek yerler sivri uçlardır.
Bu noktalara dikkat edilirse bir sorun yaşanacağını sanmam.

picmanya

#42
sivri köşe olayına bende çok önem veririm. belirtmedim ama, sivri köşe kesinlikle bilinçli olarak yok.
yazdığınız diğer kısımlar doğrudur hocam. biz klemensleri mecburen 7,62mm. pin aralıklı ve çift lehim pinli kullandık.
işimizi gören sıkılacak kablo kesitlisi bu çünkü. klemansi böyle kullansak ne olacakki yine altında yollar 1,5mm. aralıkda.
kısaca pratikde bahsettiğim 1,5mm. meafede sorun olmaz diyebilirmiyiz? sürücü inverter kartlarındada mesafeler bu şekilde kotarılmış.

Klein

Araya yarık koymazsan veya dielektrik kaplama yapmazsan, muhtemelen sorun olur.  Bence yarık konusu mühim. atlama.

picmanya

yarık dediğiniz şey;
komple pcb nin o kısımlarını delmek değilde, V cut kesim kanalı gibi bir şeyle bakırdan aşağı doğru aşındırmak mı?
neyi kastediyorsunuz? komple delip-kesip geçemem çünkü pcb de bu şekilde kopup boşa çıkacak yerler olur.
pcb 1,6mm. kalınlığında bu kısımlarda baya mekanik güç dağılımıda olacak, çünkü güç elektroniği kartı bu o yüzden kalınlığı bu kısımlarda 1mm. altına indirmekde sakat iş. 2,5 - 3mm kalınlıkda kart da var, ama 1,6mm. devam etmekde bunun dışına çıkmamakda fayda var. meskeye güvensek oda olmaz. hem bu kısımlar kart üzerinde çıplak olup lehim kaplı çıkacak.
bu tip yollar kart üzerinde link kapasiteleride dahil bir çok yerde var.


aklıma yeni geldi? buraya kadar yazdıklarımı unutun şimdi söyleyeceğimi dikkate alın.

bizim Full H köprüdeki TO247 kılıflı hızlı diyotlu 1200V. 75A. igbt leri düşünün toplam 4 adet.
Bunların pinleri arası mesafe ve bu pinler de dolaşan voltajları aklınıza getirin.
bırakın pcb deki diğer yüksek gerilim dolaşacak yerleri, bu kısımda çözüm nasıl olur.
biz bunu tespit etsek yeter de artar bile. igbt pinleri arasından yola devam edelim.
birde bu igbt ler karta köklenik tam geçik durumda.