endüksiyon ısıtma

Başlatan salim ALTIN, 02 Haziran 2004, 11:43:01

salim ALTIN

merhaba.
Konunun meraklısı olan arkadaşlar yok galiba. Ya verdiğimiz linkler yeterli oldu yada gözlerini korkuttu. :D
Aslında teorisyen şimdi bu noktadan sonra lazım. R-C osilatör ve rezonans devreleri konusunda teorisyenlere ihtiyaç var. Yarım köprü veya H köprü Seri rezonans devrelerinde resonans frekansı, bobin ve kapasitenin hesaplanması konusunda yardım bekleniyor...
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

Erkan Gench

Merhaba bu konuyla pek uğraşacak durumum yok ama zamanında şu linki görmüştüm ve ilgimi çekmişti

http://www.richieburnett.co.uk/indheat.html

Bi inceleyin  işe yarayabilir. Hakikaten çok ilginç bir konu.
Zorluklar, zamanında yapmamız gerekip de yapmadığımız kolay şeylerin birikmesiyle oluşur. Henry Ford ----------- Ya Rabbi Filistin'deki ve dünyanın her tarafındaki Müslüman kardeşlerime yardım et.

salim ALTIN

Merhaba.
Erkan Gench teşekkürler. Sanırım bu çok yararlı olur. Her şeyi ile anlatmışlar işte.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

OG

Bu konu bir arkadaşın bitirme tezi idi (1985) ve uygulamalı. Arkadaş çok uğraştı. Tristörler patır patır yanıyordu. Sonra anlaşıldı ki yük değişimi sebebiyle değişen akım açısı (cos phi)  tristörlerin kesime gitmesini engelliyor ve tristörler DC altında iletken durumda kalıyordu. Bobin de zaten içi boş bir bakır boru yani çok düşük ohmajlı. Kullanılan 10-15 amperlik tristör bu sebeple yanıyordu.

Buna sebep olanın akım açısı olduğunu tezi veren hoca anlamıştı. Hocamız şu anki TEDAŞ Gn. Md. Haşim Keklik  ki eli öpülesi hocalardandır. Onun gayreti ile ilave devreler ile problem çözüldü.

Kısaca, yük ısındıkça bobinden geçen akım açısı değişiyor. Yani ısınma ile  yükün endüktif/kapasitif durumu değişiyor. Tristör ile çalışılıyorsa akım geriden gelmesi sebebi ile tristör kesime gidemiyor. Çalışacak arkadaşlar bu hususu dikkate alın.

Hatırımda kalanlar bobin içinden su geçirilerek soğuttukları. Eritilecek madde sistem çalıştırılmadan önce yerleştirilmeli.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

z

Bahsettiğin problem zorlamayla rezonansa getirilen yani harici tetikleme sinyali ile titreştirilen sistemlerde geçerli.

Ben daha önce bir iki deneme yapmış fakat Erkan Gençin verdiği linkte ki kadar başarılı olamamıştım. Benim uygulamam da da hızlı tristorler vardı ve tetikleme pulslarını bobin akımını yorumlayan bir devre ile geri besleme yoluyla üretiyordum. Sonuçta sistem kendi öz frekansda osilasyon yapıyor ve parametre değişimleri salınım frekansını değiştiriyordu. Dolayısı ile bahsettiğin sorun olmuyordu.

Ama geri besleme devresinin sapıttığı durumlarda ben de çok tristör yaktım. Günmüzde  yüksek güçlü MOS ve IGBT rahatça bulunabildiği için için artık küçük çaplı işlerde tristöre gerek kalmaz.

1000V 500A IGBT artık sıradan bir malzeme.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

aster

picprojeup@gmail de endüksiyon ısıtma
16f877

OG

Aster hocam teşekkürler.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

aster


ground

İNDÜKSİYON    MU?
ENDÜKSİYON    MU?


Başka hangi terim var bu konu yaw??  Hangisi doğru..
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

DarkTurk

Herkese Slm.
Konu başlığını görünce bende hemen birşeyler yazmak istedim. Çünkü İndüksiyonlu Isıtma ve ergitme ile ilgilendim. Hatta bir iki devre yapmaya çalıştım. Ve çok fazla döküman okudum. Hatta Tubitak Gebze ye gidip bir ara kütüphanesine baktım. Değerli arkadaşlar öncelikle şunu bilmenizi isterimki bu tip sitelerin Türkiyenin düşünce kuvvetini, vücut kuvvetini bu tip ilmi noktalara odaklaması beni çok duygulandırdı. Umarım buradan çok güzel şeyler çıkar ve bilgi insan değeri hak etttiği yere varır.

Konumuza dönersek, İndüksiyonlu Ergitme tekniği sanayinin çok arzuladığı ama fiyatlarından dolayı pek yanına yaklaşamadığı bir sistemdir. Çünkü yakacak yok, duman yok,alev yok,cüruf yok, bütün bunlar İE yi (İndüksiyonlu Ergitme) çok önemli kılıyor. İşletme giderleri çok düşük. Sadece sanayi ceryanı ve oda şehir alanlarına göre daha ucuz.
Ancak dezavantajı pahalı olması. Şimdi sitemin genel çalışma prensiplerini hepiniz biliyorsunuz zaten. (Yazılan makalelerden anladığım kadarıyla teorik yapıyı herkez kapmış). Ama benim de yazmak istediğim bir iki şey var. Şimdi Trafolardaki Fuko kayıplarını biliyorsunuz. İşte trafoda istenmeyen bu durum burada istenen birşey haline geliyor. Çünkü o kayıp metali eritiyor. Ama sorun şu. Daha doğrusu biz amatör elektronikçiler için sorun şu. Bir Matematiksel alt yapı. Kendi adıma söylemiş olayım. Çok iyi bir matematik bilgisi gerekiyor. Bobin hesaplamaları- Akımın ani yükselişi-Anlık akım gibi çok hassas hesapların olduğu Konular ancak ve ancak ileri matematikle hesaplanabiliyor ve bu Türev İntegral gibi konulara ileri derecede hakimiyet gerektiriyor. Nedeni ise şu. Sizin yapacağınız cihazın hangi akım ve voltaj da ne kadarlık bir kütleyi ne kadarlık bir zamanda eriteceği .vs .gibi konuları mutlaka üreticinin aşması gerekiyor. Uğraştığınız zaman ortaya mutlaka çalışır bir devre çıkartabileceğinize inanıyorum. Ama sorun şu ki bunu ancak sanayiye satabilirsiniz ve sanayiye satılacak makinanın gücü en az 100 Kg lık bir metali eritebilecek kadar olmalı. Bu da 30Kw-50Kw arası bir güç demek. Aksi halde talebi az olabilir.

Devre Kurgusu: Sistem şu şekilde çalışıyor. İzole edilmiş bakır bir boruyu gereken çapta sarıyorsunuz. Birbirinden kesinlikle izoleedilmiş olmalı.Ayrıca bakır boru yüksek sıcaklıktaki metale yakın olduğu için kavrulmasını engellemek için içinden saf su geçirilir. Böylece korumaya alınmış olunur. Ayrıca eritmek istediğiniz metal eğer Ferromagnetik değilse Karbon bir potanın içine konur. Pota ısıtılır ve potada metali eritir. Alüminyum,Pirinç gibi madenler böyle eritilir. Karbon pota 2000 dereceye kadar erimez. Ama uzun zaman zarfında deforme olur.
Şimdi gelelim esas mevzuya. İndüksiyon alanının oluşturulması. Bu ancak Sinusoidal dalgaya yakın bir dalganın bobin üzerinde geçirilmesi ile mümkündür. Eğer bunu başarabilrseniz büyük bir mesafe katetmiş olursunuz. Lakin geçecek akım değeri 100-200A civarında voltajın 500-700V civarında frekansında 2-5 Khz civarında olması gerekir. Sanayi tipi bir makina için. Bunu başarabilecek devreler ancak Mosfet ve Tristor gruplarıdır. Bu Mosfetlerin ve Tristorlerin fiyatlarıda 500Eurodan başlıyor. Çünkü hızlı tristör ve Mosfetler. Bunun dışında bu güçteki bir devreyi besleyecek doğrultucuyuda yine tristörlele yapabilsiniz. Onun araştırmasını yapmadım. Yada çok kuvvetli diyotlarla ki 380V doğrultucu olmalı ve iyi filtre edilmeli. Yine bir şok trafosu sarılması gerekiyor ki bu da 100A lik bir akımı kaldırmalı. Bütün bunlar aşıldıktan sonraki aşama kontrol devresi. Yani cihazın gücünün ayarlı olması gerekiyor. Bunu nasıl yapılacağını bilmiyorum. Avrupalı firmalar sadece küçük bir elektronik devreyle bu işi çözüyorlar. Dijital kumandalı optik ısı ölçümü yapıp veriyi mikroişlemciye veriyorlar.Oda ısnın değeri programın altındaysa gücü yükseltiyor yada tam tersini yapıyor. Isı kontrolü çok önemli ve optik olması gerekir bence çünkü 1000 dereceyi ölçecek bir termokupl bilmiyorum. Varsada ömrü nedir?.

Bundan sonraki aşama osilasyonu sağlayacak özel kondasatörler. Bunlar pahalı ve çok kalitali elemanlardır. Ve gerekli değeri tutturmak için genelde birbirlerine parelel bağlanıyor. Ve kond. grubu oluşturuluyor. Isı korumasıda yapılıyor.

Bu sorunları aştığımızı düşünün. Sıra geldi mekanik sisteme, bu kadar ağır (100Kg asgari) bir kütleyi kucaklayıp bir kenra kaldıramayız, zaten 1200 derece civarında olur demir eritecekse. Bunu hidroik bir sistem sayesinde ve sıkı bir şekilde potayı kavrayıp döküm yapılacak kalıplara yada bir kanala dökülecek şekilde tasarlanmalı.

İÇİNİZİ ÇOK KARARTTIM GALİBA DEĞİL Mİ? Özür dilerim. Bu sistemle ilgilendim ve evdeki amatör elektronikçilerin yani benim için çok uzak bir konu. Bunu ancak çok iyi eğtim almış bir Mühendis gurubu başarabilir. Sizde yapabilirsiniz. Lütfen yanlış anlamayın. Benim demek istediğim bu işin ekonomik külfeti insanı mahfeder. En azından 3000Eurodan az olmamak kaydıyla bir sermaye bolca vakit ve iyi bir bilgi gerektiğine inanıyorum. Buda AR GE de var sanırım. Yani Kuvvetli bir firmanın bir AR GE bölümü açıp oradaki mühendisleri desteklemesi gerekir. Sadece Elektronik değil, Makina ve  Endüstri gibi dalların mühendisleride olmalı. Düşünün ki herşey başarıldı. Cihaz çalışıyor. Ama hidrolik sistemde bir tasarım hatası var. Ve hidrolik kanala metali boşaltırken birden pota düştü ve tüm sıvı metal insanları haşladı. Ne feci bir olay değil mi? Allah korusun.
Demek istediğim tüm sistemin tüm detaylarının ince ince üzerinde durulması gerekiliyor bence. Çünkü bir firmanın karşısına çıkıp ben bunu üretiyorum diyeceğiz.

Belki ilgilenirsiniz diye yazıyorum. İtalyan bir firma adı CEIA. Bu adamlar bildiğim kadarı ile Yahudi asıllı. Ve bu konuda çok ileriler. Şahane ürünleri var. www.ceia.net internet sitesi olabilir. Merak edenler bakabilirler. Ama adamlar analog elektronik'i aşmış durumdalar. Sadece İE değil aynı zamanda Metal dedektörleri gibi şeylerde yapıyorlar. Yani anlayacağınız Analog elektronik ve sinyal işleme. Hatta öyle ki firma logosunda bir tristör var.

AMA İNSANIN OLDUĞU HER YERDE UMUT HERZAMAN OLACAKTIR. BİZLER OLMASAK BİLE BİZDEN SONRAKİ NESİLLER MUTLAKA GÜZEL ŞEYLER YAPACAKTIR. İNANÇLA AHLAKLA GEÇMİŞİMİZLE DÜNYANIN GELECEK KADERİNDE TÜRKLERİN MUTLAKA BULUNACAĞINA İNANIYOR VE BU YOLDA ÇALIŞIYORUM.

HEPİNİZE SAYGILAR SUNARIM.

salim ALTIN

Merhaba.
Aramıza hoş geldin @darkturk.
Anlattıkların çok güzel, çaban da takdir edilmeli . İçimizi kararttığın fikrine katılmıyorum. bilakis helal olsun dedim ben. Bu başlığı alıp sürükleyecek kadar içindesin ve ben kendi adıma bilgi ve fikir paylaşımına devam etmeni rica ediyorum.


Bu resimler senin anlattıklarınla uyuşuyor sanırım. Sandviç bara , Nomex izalasyon , su soğutmalı kondansatörlere kadar geldinizmi.?

İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

murats123

Selamlar.  Arkadaşlar aşağıdaki linkte  düşük güçlü birkaç endüksiyon heating şeması var   bende  böyle bir devre yapmaya çalışıyorum yalnız tc 4420 mosfet sürücüsü ile mur4100erl diyotlarını bulamadım ,bunları istanbulda nereden bulabilirim veya yerine başka hangi elemanları kullanabilirim.Teşekkürler.


http://www.hvguy.4hv.org/ih/index.htm

salim ALTIN

merhaba.
bu malzemeler için karaköyde abet han ve karaköy pasajının arka çıkışından çık yer altı camii nin de kapısının bulundığu alan. orada özdisan nın mağazası var. o mağazaya da sor ama o mağazanın karşısında ki dükkanlara bak. birde cami kapısını karşına aldığında sağ tarafta kalan dükkan var. vitrininde lamba lar vardır ona bakmanı tavsiye edebilirim.
Fakat özdisan firmasının kapısının tam karşısına gelen iki dükkan var onlar da bulabilme ihtimalin yüksek.
Başarılar.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

murats123


mahoaga

350Kw lik ufak bir ergitme ocağı çalıştırmaya çalışıyorum. Ocakta bildiğimiz LC resonans devresi var ve ateşlemeler iki tristorle yapılıyor. Sistemin resonans frekansı ocak dolu iken yaklaşık 1000Hz. Ocak boş iken 1100 Hz lere çıkılabiliniyor. Programla tristorleri ateşliyorum L ve H olarak sırayla. Ayırıca trsitorun kapandığını anlamak için akımdan geri besleme alıyorum. Sistem ilk olarak idle yani 200Hz lerde start alıyor ve ve denemek için 950Hz ye limit koydum. Ancak power yükselirken yaklaşık 850 Hzlerde yani daha resonansa gelmeden şartel indiriyor. Ateşleme sinyallerini başşka bir kartla bilgisayar alıyorum ve 15-20 sn boyunca olup biten durumu gözlemliyorum fakat hiç bir anormallik görünmüyor. ateşleme araları sabit ve hiç bir şekilde 900 hz lerin altına inmiyor. zaten 950 de limit te var hani cpu sapıtır ya diye bakıyorum ama nafile.

Yani hiç bir şekilde sistem 900 Hz nin altında frekansta 1 kere bile olsun ateşleme üretmiyor. Bu kesin. Yanlız şu 2 konuda şüpheleniyorum.

1) Frekansı ben lineer olarak arttırıyorum. Mesela 200 den 950 ye 15 saniyede ulaşıyor. Ama her saniyede eşit miktarda yaklaşma var. Frekans arttıkça yaklaşma hızıda lineer olarak azalıyor. (logoritmikmi olmalı) Akımda zaten 800 Hz lerden sonra akmaya başlıyor. 750 Hzlere kadar topu topu 40-50 Amper çekiliyor 1000V lerde.  Acaba soft start kısmımın hızlı olmasımı şarteli indiren. Yaklaşma hızımın lineer olması nedeniyle son kısımlardaki adımlarımın az oynaması akımı zıplatıyor. Bu şartelin atmasının nedeni olabilirmi.


Ayrıca makineyi başka bir orjinal kart ile denediğimde frekans dolu iken 1000Hz lere geliyor ama hiç bir şartel inmesi yok. Burada gözlemlediğim frekans arttıkça logoritmik olarak adımlarda küçülüyor. Sizce yaklaşma hızından dolayı böyle bişey olabilirmi. Yoksa aynı anda iki tristor açıkmı kalıyor bir türlü anlamadım. Test imkanımın kısıtlı olması işimi zorlaştırıyor.

Sormak istediğim akımın daha ani yükselmesi buna neden olabilirmi. Dediğim gibi orjinal kartta 850 Hz lerden sonra adımlar ciddi yavaşlıyor.

Yoksa bu bir parazit sorunumu. Bu konuda tecrübeli olan arkadaşlar fikirlerini belirtirlerse sevinirim.