Türev, İntegral, Diff Denkler? Esas mantığı nedir?

Başlatan Elektroemre, 17 Kasım 2011, 00:48:31

tuggy

Hepsinde ayrı doğruluk payları var bence görüşlerin. @cicjoe valideniz de haklı:) limitsiz saygılar.. konu matematik uygulaması ne de olsa :P

Eğitim çok önemli... Okula gitmek çok önemli... Okulda olup biten çok önemli... Eve gelindiğinde evde olup biten çok önemli... Kaliteli insan yetişmesi için sistem çok önemli... Herbiri hakkında kitap dolusu yazılsa yetmez...

Yeni nesile interneti doğru kullanmayı öğretsek ve kaliteli kişilikle yetiştirsek diğerlerinin tümü kötü bile olsa eğitim konusunda çok iyi yol katedermişiz gibi geliyor bana... Şu an böyle düşündüm ama sonra eklemeler yapasım gelebilir. Çünkü eğitim konusu iç acıtıcı ve çoook mühim bir sıkıntı bence de.

fryrmnd

Alıntı yapılan: malpaslan1979 - 19 Kasım 2011, 20:28:29
Keşke Türk eğitim sisteminin sorunlarının (matematik ve diğerleri) temelinde sadece öğrencilerin embesilliği yatsa. Size katılmadığımı belirtmek isterim öğrenciler ve aileleri suçlu yoksa herşey mükemmel demek eğitim hadisesini basite indirgemek olmuyor mu?

Mesele şu eğer tüm boyutları ile tartışacaksak. Sorular şunlar olmalı diye düşünüyorum: Ne anlatıyorsunuz (müfredat kuşa döndü sürekli değişiyor), nerede anlatıyorsunuz (fiziki şartlardan bahsediyorum) nasıl anlatıyorsunuz, anlatanı nasıl seçiyorsunuz, anlatanın imkanları neler öğrenci aile milli eğitim dünyası okul yönetimi bakanlık başbakanlık herkes bu olayın içinde diye düşünüyorum. Öğrenci ve aile suçlu bitti. Bence çok düz ve eksik bir yaklaşım.

+1.

muratdu

kedi yorulunca, köpek ona yetişir, bizim eğitim sistemi :)

serdararikan

eğitim çok değişkenli bir konu.sürecin doğru işleyebilmesi için çok sayıda değişkenin tolere edilebilir değerde kalması lazım.bütün bu değişkenlerin tamamının kusursuz olmasını beklemek hayalcilik olur.

1- Ülkenizin zırt bırt değişmeyen hedefleri olan eğitim planı olmalı.bu plan doğrultusunda bireylerinizin ne kadarını bilim adamı yapacaksınız ne kadarı işçi olacak ne kadarı okumasa vafsız işlerde çalışsa olur....vb bu gibi öngörülerinizin olması lazım.neticede herkes mühendis,doktor bilim adamı....vb olamaz birilerinin işçi,pastaneci fırıncı......vb olması lazım.

2- Hedeflerinize uygun olacak şekilde zorunlu eğitimin sınırını belirlemeniz lazım.ben 8 yıllık zorunlu eğitimin ülkeye faydasından çok zararının olduğuna inanıyorum.zira okumak gibi bir gayesi olmayan öğrenciler ders içerisinde dersin işlenişine engel olacak davranışlarda bulunuyorlar ve diğer öğrencilerin eğitim hakkını engelliyorlar.MEB kanunları bu tarz öğrencilerin sınıftan uzaklaştırılmasını "Eğitim hakkının engellenemeyeceği" gerekçesi ile suç olarak görüyor dolayısı ile öğretmenler bu davranışları yapan öğrencileri dersin işlenişini kısıtlamak pahasına sınıfta idare etmek zorunda kalıyorlar.bu durum hem öğrencilerin hemde öğretmenin verimini çok düşürüyor.
    8 yıllık kesintisiz eğitimi bu pohpohlamalar ile geçen eğitime tavırlı olan öğrenciler 4 sene daha okuyup lise diplaması alsın bari mantığı ile liseye gönderiliyorlar.böylece lisede de eğitimi baltalamaya devam ediyorlar.
    @bunalmış ın yazdıklarına bu bağlamda katılıyorum.Fakat öğrencilere direk olarak "embesil" damgası vurmak doğru değil.

3- Hedefleri olmayan bir eğitim sisteminin sağlıklı bir müfredatının olmasını beklemek de biraz hayalcilik olur.Zira bu ülkede bir çok hayati karar makam sahibi kişilerin 2 dudağı arasından çıkacak tek bir sözle alınıyor.Örnek:  İlköğretimde el yazınıa geçilmesi gibi.Mantığı olmayan amaçsız bir uygulama olduğunu düşünüyorum ve çocuğumun kesinlikle el yazısı kullanmasını istemiyorum.

4- Eğitimin önemli değişkenlerinden biride aileler şüphesiz.fakat bu üşkenin insanlarına neden çocuğunla ilgilenmiyorsun diye kızmak gelmiyor içimden.insanlar geçim derdinde.ayın sonunu zor getiriyorlar.ailelerin yeterince çocukları ile ilgilenmediği kesin.ama bunu çözmek için ülkenin kalkınması şart.

5- Öğretmenler...  tüm branşlara öğretmen seçerken KPSS denen saçma bir sınav kullanılıyor.bu seçme sistemi ile gerçek bir elemenin yapıldığına inanmak akıl ile bağdaşmayacak bir davranış olur.Öğretmenlerini  görevini yapıp yapmaması konusuna gelince tüm işlerin kağıt üzerinde yapılıyormuş gibi gösterildiği bir ülkede evraklarını düzgün hazırlayan ama öğretmeniliğini yap(a)mayan kişilierin tesbit edilmesi söz kosu değil.kontrolsüz bir kotrol mekanizması yani.....


daha söylenecek çok şey var.ama yazacaklarımız söyleyeceklerimizin 1 cümlelik özetini sunacak olursak


"Tavşan dağa küsmüş,dağın haberi yok."

keops_4

Konu süper işlenmiş cevap yazan arkadaşların ağzına sağlık. Örnek link veren arkadaşlarıma özellikle teşekkür ederim sayelerinde hazine bulmuş kadar oldum. Konu farklı bir şekilde sonlanmış. Bu konuda Bunalmış hocama sonuna kadar katılıyorum. Öğrenmek için şuanda harcadığım çabayı öğrenci iken harcamış olsaydım çok çok farklı yerlerde olurdum. Öğrenci iken sadece sınıf geçmek için çalıştım. Ne lisede ne de üniversitede sınıf tekrarı veya ders tekrarı yapmadım ama burada yazılanlara bakınca eksiklerimi görüyorum. Serdararıkan arkadaşımın dediği gibi malesef şu anda öğrencilerde hiç hedef yok. Nasıl olsa geçeriz havasında. Ne demek istediğimi yanınıza gelen stajer öğrencilerden sanırım siz de fark etmişsinizdir. Ama yukarıda yazdığı gibi bunlar embesil, adam olmaz demek de olmuyor. Tam da zamanına denk geldi bu hafta arasında teknik lise ve anadolu teknik lise 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerimi velileri ile birlikte konferans salonunda toplayıp, şu anda bir fabrikanın genel müdürlüğünü yapan, teknik lisede beraber okuduğum endüstri mühendisi arkadaşımı günün moda deyimi "Rol model" kişi olarak sunacağım. Öğrencilere hedef belirleme, uyandırma ve uyarma konusunda faydası olacağını düşünüyorum. Özellikle bu konu başlığı altıda yorumda bulunan arkadaşlarımın cevaplarını imrenerek ve zevkle okuyorum. Meraklı, projeci öğrencilerime özelikle bazı konu başlıklarını sürekli takip etmelerini istiyorum. Benim faydalandığım gibi onların da faydalanmalarını istiyorum. Kendi adıma söyleyeyim daha önce de söyledim bazı arkadaşlarımızın  yazdığı mükemmel yorumları, örnekleri görünce öğretmenim demeye bazen utanıyorum. Kendilerine ve mesleki bilgilerine saygım sonsuz. Keşke ortam olsa da tanışabilsek ve öğrencilerime de model olarak tanıştırabilsem. Bu arada FxDev ve The Gariban arkadaşlarımın verdiği linklerde hocaların ders anlattıkları tahta, kullandıkları donanım ve ölçü aletlerine bakınca ne kadar zengin (!) olduğumuzu anladım. Hoca kara tahtada anlatıyor, projeksiyon yok tepe göz kullanıyor, ölçü aletleri de analog, fi tarihinden kalma.  ;D Bizde ise projeksiyon yok diye neredeyse öğretmen derse girmeyecek.     

The Gariban

Hocam onlarda tepegöz yok ama harmonik hareketi salıncakta sallanarak gösteren prof var   :)

1980 lerde bir öğretmenin nasıl olması gerektiğini anlatan "Sevgili öğretmenim" adlı bir film izlemiştim.
http://nostalji.anilarim.net/forum/lofiversion/index.php/t11682.html

Burada açıklamaları var .Eğer türkçesine ulaşabilirseniz özellikle öğrencilere faydası olabilecek mükemmel bir filmdir.
Bu da youtube da 3 dk lık bir bölümü.Orta yaşın üzerindekiler hatırlarlar.Yakın bir zamanda bir kanalda yayınlanmadı diye biliyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=ZnhNulsRHDg
Kolay gelsin

OG

Alıntı yapılan: FxDev - 19 Kasım 2011, 19:14:40



Böyle adamın eli değil ayağı öpülür.

Öğrencilerde fazla suç aramayın, onları bu hale getiren de büyükler, öğretme için sistem kurma, ön hazırlık, değişik yöntemler vs vs onlardan çıkar.

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

sayment

#37
Hortlattım ama konu fazla sapmış. Denklemin çözümü nasıl oluyor hocam çözemedim.

mesaj birleştirme:: 09 Kasım 2013, 23:35:35

Yada denklemi vermekten ziyade, nasıl kurmam gerektiği hakkında yardımcı olabilir misiniz ?

ucanihl

#38




Gardaş biraz özet oldu ama x eksi fx bölü f türev x ifadesini Newton yönteminden ezbere biliyodum.
Istersen doğru denkleminden çıkarabilirsiniz.
Ayrıca dx/dt sıfır olamaz niye? Çünkü köpeğin çizeceği yol üstünde hızı sabit olmalı ama x koordinatı değişimi zamana göre sabit olmaz artacaktır.

Neyse o dif denk çözecem inş

mesaj birleştirme:: 16 Ağustos 2014, 20:00:27

Yaw kusura bakmayın türev kurallarını unutmuşam.
D/dt den sonra bölümün türevini yanlış almışım bi ara Düzeltip yollarım
Ama mantık anlaşılmıştır umarım.

ucanihl

Ayrıca diğer bir hatam da sıfıra eşitlemek olmuş. Yol ifadesinin zaman türevi Hızdır. Kedinin hızına eşitlemek lazım.


Bu durumda f.f''/f'= kedinin hızı   Şeklinde bi diferansiyel denklem çıkiyi.
Bunu çözende inşallah f(x) eğrisi itin izlediği yolu verir.

ucanihl

Ulan gene hata yapmışım.

Sorunun çözümü bu kadar değil gardaşlar itin hızının sabit olmasıyla ilgili bi denklem daha yazılmalı.

Ayrıca ilk denklemi düzenlerken de hata etmişim.

y''*y(x)*x'(t)/(y')^2=kedinin hızı      Olmalı.

((y')^2+1)(x(t))^2=(itin hızı)^2        Bu da diğer denklem. Bu sistemi çözebilmem babayiğit varsa beri gelsin.

ucanihl

Çözdüm gardaşlar wolframalpha ya grafikleri çizdirdim


engerex

Alıntı yapılan: ucanihl - 18 Ağustos 2014, 17:19:06
Çözdüm gardaşlar wolframalpha ya grafikleri çizdirdim


Hesaplama zaman aşımı demiş. :D

ucanihl

Kasmış demek ki. Zaten numeric hesap yapıyodur alet

Ama sonuç beklenen şekilde. Aslında bi de x(t) denklemi vardı da ona gerek yoq dedim