toroid trafo hakkında

Başlatan Songoku, 20 Kasım 2011, 14:27:06

Songoku

Merhaba,

elimde şöyle bir toroid trafo var. Bunun kaç watt'lık olduğunu, ve giriş gerilimine göre çıkıştakinin genliği konusunda, ve hatta trafonun hangi bacakları primer hangileri seconder olduğu konusunda bilgileri tak söylesek ne güzel olurdu değil mi :)

ahh ahh trafosuzluk başıma vurdu benim de açtığım konu şimdi değil mi? :(

[IMG]http://img268.imageshack.us/img268/9875/img20111120141420.jpg[/img]

孫 悟空

z

Cesaretini kirmak istemem fakat boyundan buyuk islere el atmissin.

Temel bilgilerden yoksun sekilde tasarim yapiyor ve ortaya bir cihaz koymaya calisiyorsun. Boyle bir cihaz ne kadar guvenilir olabilir?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Songoku

Alıntı yapılan: bunalmis - 20 Kasım 2011, 14:32:34
Cesaretini kirmak istemem fakat boyundan buyuk islere el atmissin.

Temel bilgilerden yoksun sekilde tasarim yapiyor ve ortaya bir cihaz koymaya calisiyorsun. Boyle bir cihaz ne kadar guvenilir olabilir?

yok yok bu saatten sonra cesaretim kırılmaz zira, yoksun olduğum bilgiler dahilinde 300V cıkış veren bir güç yükseltece yaptım. Paşalar gibi de istediğim frekansta çıkış veriyor. Hayatımda hiç trafo kullanmadım, haliyle en ufak bir bilgim yok. Ama atla deve değil öğreniriz elbet :) olmadı yaptırcam bi tane. Belki sizin yardımınızla elimdeki malzemeleri kurcalayıp bişeyler yaparım diye düşündüm ama yapcak bisey yok =) temel bilgiler zengini, dersini de almış olanlarını da katayım bu işe hesaplayamazken ben hiç mi hiç gocunmuyorum sevgili bulanmış.
孫 悟空

z

Cesaretinizi tebrik ederim. Piyasada Turk mali mi boo dedirten cihazlarin sayisi sanayiciyi bezdirtmis durumda.

Profesyonel destek almaniz sart. Yoksa ufukta ben yaptim oldu denesi bir cihaz goruluyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Songoku

Alıntı yapılan: bunalmis - 20 Kasım 2011, 14:46:28
Cesaretinizi tebrik ederim. Piyasada Turk mali mi boo dedirten cihazlarin sayisi sanayiciyi bezdirtmis durumda.

Profesyonel destek almaniz sart. Yoksa ufukta ben yaptim oldu denesi bir cihaz goruluyor.

iyi güzel de bunalmis, bisey diycem abi bu forumda hep bilgi almaya çalıştığımda, ilk defa kullanmam gereken bir parça olduğundan sürekli sorduğumda, bilmeyen adamlardan hep tarz yorumlar alıp duruyorum. Ya iste temel bilgin eksik, çalışmaz o makine, at kendini camdan gibi...  zaten bu yaklaşımda bi sorun var inan anlamış değilim. Yabancı sitelerden aldığım yardımın ceyreğini burdan alamıyorum... Bi de üstüne üstlük şuyun eksik buyun eksik. Tamam eksik ama gidermek için açılmış olan bu sitede, kafamıza vurula vurula yapılan kuru nasihatlerden başka ne var? Bir konu açıyorum, google'den yapmış olduğun aramanın ilk sonuçlarını basıyorsunuz.

profesyonel bi alet yapmıyorum ben, sadece bitirmem gereken bir tezim var, ve bu tezin bir parçası olarak şu yüksek voltajlarda çalışan transducer ı sürmem gerekiyor, hepsi bu... Kaçınızın tezi sanayide bravo bravo diye alkışlanacak ve yabancı ürünlere kafa tutacak şekilde hazırlandı ki... Biraz da olsun insaf edin, yardım etmeyecekseniz de en azından içimizdeki umudu kırmayın...
孫 悟空

z

#5
Eger umudunu kiriyorsam bir daha bu konuda yazmayayim. Seni yonlendirecegini dusundugumden son bir yazi daha ekleyeyim.

Tez yaziyorsan isin daha da zor, bilim camiasindan birilerine sunacagin aciklamalari, bilimsel notasyonda sunmam lazim. (Bana hak verecegin gunler gelecektir.)

Bir transformatorun fotografina bakarak sordugun sorulara cevap vermek imkansiz.

Simdi sen 50w civarinda 700v ile surulen bir kristalin akimini kontrol altinda turmak istiyorsun. Kaba bir hesapla akimin 70mA civarinda olacagini hesaplariz. (Gercekte akim daha yuksek olabilir. Cunku kristal is yaparken aktif ve reaktif akim cekebilir bu konuda hic fikrim yok)

Piyasada yada hurda cihazlarda bulunabilecek akim trafolari genellikle amperler mertebesindeki yollarin ustune kondugundan hesapladigimiz akim degerinde calisacak akim trafosunu ancak senin sarman yada sardirman gerekir.

Bunun yerine PC guc kaynaklarindaki akim trafolarindan temin edersen bunu da sekondere değil de primere baglarsan akimi primer tarafindan monitor edebilirsin. Boylece akim trafosu sorununu kolayca asmis olursun. Cunku PC guc kaynaklarinda akim primerden izlenir ve akim trafosunu hurda cihazlardan kolayca sokebilirsin.

Fakat;

Akim trafosunun sekonderinden elde edecegin voltaji dogrultup vs bir sekle soktuktan sonra bunu ADC ile okuyup, referans bir degerden dusukse pals genisligini acayim, yuksek se pals genisligini kisayim gibi bir bilgi ansiklopedik ve cok ham vaziyettedir.

Bu gune dek, bu cozumu onerip de isi basaran tek bir ornek dahi gormedim. Zaman zaman bu forumda da boyle soylemler yapildi hatta cihazlar tasarlanmaya kalkilindi hepsi foss. (Eger aksini iddia edip cevap yazacak olanlar varsa; kontrol problemleri ADC den oku pals genisligini biraz ac yada kapa kadar basit bir cozume sahipse, 40 li yillardan bu yana neden kontrol konusunda ciltler dolusu kitaplar yazilmis sorusuna kafa yorsunlar.)

Bu bir kontrol problemidir. Isin icine Bode incelemesini katmadan ihtiyac olunan faz kaymasini tespit etmeden bu ansiklopedik bilgiyle sonuca varamazsiniz.

Eger bu konuda (geribesleme, kararlilik) hesap kitap yapamayacaksaniz kurulan devrede de  kararsizlik sorunlari cikinca bu kez gene bir soru soracak ve cevap olarak da suc gurultuye atilacaktir. Suraya buraya kondansator ekle turunden cevaplar alacaksiniz.

Eger bahsettigim resonant converter ciplerinden birisi uzerine yogunlasirsaniz hic olmazsa cipi ureten firmanin bu konulari ele alidigi uygulama notlarini bulabilirsiniz.

Su ana kadar diger basliklardaki mesajlarinizdan, Half Bridge mos katini IR surucu uzerinden  kristalin rezonans frekansina yakin bir frekansla cakismasi olmayan sinyalle beslediginizi biliyorum. Bu bir basaridir. Sonucta 300v da bir seyleri patlatip catlatmadan bu asamaya geldiniz.

Fakat;

Kristali kendi haline hic bir dis etkene maruz birakmadan calistirsaniz sorun değil ancak, kristal yuke bindiginde bazi fiziksel sabitler degisecek ve kristalin muhtemelen rezonans frekansinda ufak kayikliklar olusacak, fakat siz kristali islemciden gelen fix bir frekansla beslemeye devam ettiginizden enerji transferinde sorunlar yasamaya baslayacaksiniz. Bu nedenle sezgilerim, sistemin daha simdiden hatali mantik uzerine kuruldugu yonunde. Bunun icin kristal uzerinde bazi lab calismalari yapmak gerekir.
Ya da varsa bu konudaki yayinlanmis kagitlara bakmakl lazim.

Size onerim, enduksiyon isitma, resonant converter, PLL gibi konulara bir gozatmaniz.

Hic olmazsa madem ki tez vereceksiniz, zamaninizin bir kismini, yapmaya calistiginiz profesyonel bir cihazdan temin edip icini acip
neler neler yapilmis nerede nasil dalga sekli var, yukte ne oluyor gibi konulara ayirmanizi oneririm. Gene zamaninizin bir kismini hazir semalar aramak icin kullaniniz.

Bunu, hazir semayi aynen uygulayin anlaminda soylemiyorum. En azindan argesi yapilmis ve urun haline getirilmis bir cihazda nelere dikkat edilmis sorularinin cevabi hazir olacaktir.

Sizi yavaslatmak, hevesinizi kirmak gibi niyetim yok. Fakat, bir konuda yeterince bilgi ve tecrubesi olmayanlar, bir cihaz tasarlamaya kalktiklarinda temel bilgileri ve tecrubeleri olanlara kiyasla cok hizli ve acik ara farkla yol katederler. Fakat nihayetinde bir duvara tosladiklarinda cok zaman kaybederler hatta sil bastan baslamak zorunda kalirlar.

Size yeni bir rota cizmis oldugumu umit ediyorum.


Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Andromeda

resimdeki bobine benziyor...
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

Songoku

bunalmis yazdıkların için teşekkürler, fakat bu yazdıklarının hepsini zaten biliyorum... Onlarca tez okudum... Bir de şuna değinmek isterim akım trafosu ile zener diode ile pals kısıp açma işlemini başarı ile yapan ve arkadaslar mevcut.  tez2.yok.gov.tr'den ultrasonik temizleme cihazı tezlerinde bu yöntemin kullanan ve sağlıklı cihaz tasarımı yapan örnekleri görmeniz mümkün...  Yani teoriden ziyade uygulaması da mevcuttur...

geleyim ikinci değindiğin noktayı, piyasadan hem yerli üretim hem de yabancı üretim iki adet ürün aldım zaten, içini de açtım... Rezalet tasarımlar olduğunu söyleyebilirim. Benim sizin de belirttiğiniz üzere az da olsa bilgim var ve insanlar ucuza kaçayım diye her yerden kısmışlar, allaha emanet röleler ile kontroller, çakma snubber devreleri, en ucuz npn transistörler... Her neyse benim tasarımım özgün olacak onlara göre o yüzden onların kullandıkları malzemelerin birçoğu işime yaramıyor. Örneğin en önemli malzeme, step-up transformer gerekiyor şimdi bana, ama yok... Kendim sarsam desem şuan sizlerden kaçınız sarabiliyor da ben sarayım... bir ayım da buna gidecek... En son 60 TL ye yaptıracağım bunu da...

özetle: bu sitede bir daha trafo adında bir başlık asla açmayacağım...

herkese teşekkürler.

孫 悟空

Songoku

孫 悟空

z

#9
Iyi o zaman transformator sormayacaksan sana bir fikir vereyim.

Kristal akimin yuksek değil. Bu durumda sebeke voltajini cok kolayca iki katina hatta 3 katina katlayabilirsin. Dolayisi ile transformator gibi hantal bir malzeme de kullanmamis olursun. 1000 kusur voltluk yariletkenler artik sorun değil. Izolasyon sorununu sebeke tarafinda cozebilirsin. Ya da 50w lik demir gobekli trafo ile daha bastan 220v ile degil 500..600v ile baslarsin.

Ya da, 310v u step up converter ile 700v seviyelerine cekebildigin gibi bunu ayarli hale de getirebilirsin. Bu sana kristali suren guc katinin besleme voltajini ayarlama imkanini verir ve gucu dogrudan gerilimle degistirme sansi da tanir. (Bunun icin transformator olmasa bile bir bobine ihtiyacin olacak.)

Bu arada transformator hesaplamalari yapip sarmak atla deve değil. Fakat 60TL ye bu sorunu cozuyorsan tez icin cok rahatlikla verilebilir. Ameleligine deymez cunku.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Songoku

Alıntı yapılan: bunalmis - 20 Kasım 2011, 16:26:32
Iyi o zaman transformator sormayacaksan sana bir fikir vereyim.

Kristal akimin yuksek değil. Bu durumda sebeke voltajini cok kolayca iki katina hatta 3 katina katlayabilirsin. Dolayisi ile transformator gibi hantal bir malzeme de kullanmamis olursun. 1000 kusur voltluk yariletkenler artik sorun değil. Izolasyon sorununu sebeke tarafinda cozebilirsin. Ya da 50w lik demir gobekli trafo ile daha bastan 220v ile değil 500..600v ile baslarsin.

Ya da, 310v u step up converter ile 700v seviyelerine cekebildigin gibi bunu ayarli hale de getirebilirsin. Bu sana kristali suren guc katinin besleme voltajini ayarlama imkanini verir ve gucu dogrudan gerilimle degistirme sansi da tanir. (Bunun icin transformator olmasa bile bir bobine ihtiyacin olacak.)

Bu arada transformator hesaplamalari yapip sarmak atla deve değil. Fakat 60TL ye bu sorunu cozuyorsan tez icin cok rahatlikla verilebilir. Ameleligine deymez cunku.

bunalmis iste bu fikirler güzel.

1-) Şebeke voltajını 3 katına bir çoklayıcı devre ile çıkartabilirim. dediğin gibi 600-1000V arası yarıiletken sorun değil. iki adet IGBT kullanırım.

2-) 
Alıntı yapılan: bunalmis - 20 Kasım 2011, 16:26:32Ya da 50w lik demir gobekli trafo ile daha bastan 220v ile değil 500..600v ile baslarsin.
bu trafoyu nasıl temin edebilirim? Çünkü çoklayıcılarda bildiğim kadarı ile akım çok düşüyor. Belki bu trafo iş görür.

3-)
Alıntı yapılan: bunalmis - 20 Kasım 2011, 16:26:32Ya da, 310v u step up converter ile 700v seviyelerine cekebildigin gibi bunu ayarli hale de getirebilirsin. Bu sana kristali suren guc katinin besleme voltajini ayarlama imkanini verir ve gucu dogrudan gerilimle degistirme sansi da tanir. (Bunun icin transformator olmasa bile bir bobine ihtiyacin olacak.)

Bu kısmı da açabilir misin? ayarlı hale getirmekten kastın tam olarak nedir? Ben şuanda PWM kontrollü bir güç katı tasarladım. Çıkış genliğimle zaten oynayabiliyorum. bobinin görevi burda ne olacak?

Teşekkürler.


孫 悟空

z

1-Gerilim çoklama diyod kapasitörle yapılır. Daha sebeke voltajın 50Hz iken voltaj katlayabilirsin. Fakat kristal uçlarındaki gerilim ile şebeke ortak olacağı için izolasyon sorunu yaşarsın.

2-Trafo imalatçılarına gitsen sana 220v/500v 50Hz trafo sararlar. Daha işin en başında 300V DC ile değil 700V DC ile başlayabilirsin. Bu durumda Half bridge çıkışına ayrıca trafo kullanmana gerek kalmaz.

3-Bridge devreninin beslemesine step-up regülatör koyduğunda artık piezo sinyali ile oynamana gerek kalmaz gücü Half bridge beslemesini değiştirerek yaparsın.

(Bu arada piezoyu kare dalga ile değil de sinüs dalga ile sürmen daha mantıklı.)

Kızarsın diye bu konularda Google linki vermeye çekiniyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Songoku

#12
Alıntı yapılan: bunalmis - 20 Kasım 2011, 16:51:02
1-Gerilim çoklama diyod kapasitörle yapılır. Daha sebeke voltajın 50Hz iken voltaj katlayabilirsin. Fakat kristal uçlarındaki gerilim ile şebeke ortak olacağı için izolasyon sorunu yaşarsın.

Evet, bu adımdan yola çıkarsak izolasyon sorunu yaşacağım. Daha önce de bu devreleri araştırmışım, sen de bahsettikten sonra 5 ay öncesine tekrar gittim. Ozamanlarda bu besleme şeklini elemiştim. Bir de kısa devre yaptığımızı düşünürsek, kapasitelerin patlamasını da izlemiş olurum.

Alıntı yapılan: bunalmis - 20 Kasım 2011, 16:51:02
2-Trafo imalatçılarına gitsen sana 220v/500v 50Hz trafo sararlar. Daha işin en başında 300V DC ile değil 700V DC ile başlayabilirsin. Bu durumda Half bridge çıkışına ayrıca trafo kullanmana gerek kalmaz.
2.1-)Bu madde daha sağlıklı görünüyor. Sanırım geçen gün gittiğim imalatçı bunu yapabilir. Step-up transformatörü tarif etmeye çalıştım, evlat biz 50hz'de 220Vac girişi olan trafolar sarıyoruz demişti, o da yaklaşık 60 TL fiyat söyledi. Fakat beni düşündüren bir nokta var, çıkış katımı sürdüğüm IR2110'un datasheetinde "High side floating supply voltage" değerini max. 500V vermiş. 700Vdc IGBT beslemesi IR2210'a zarar verebilir mi?

2.2-) Madem böyle bir trafo yaptıracağım, 5V,12V beslemelerimi de bu trafo üzerinden almam mümkün olur mu? Fakat 5V'un referansı 12V ile 700V'tan ayrı olmak koşulu ile, yani tek bir nüveden farklı referans noktaları olan izole gerilimler elde edilebilir mi? ya da bir tane de ektradan 220V to 5V trafo mu almam gerekecek?

2.3-) Bir de çok temel birşeye kafam takıldı.  Transducer'ın açıklamalarında şu ifadeler yazıyor:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piezo Material: SM118
Body Material: Aluminum
Dimensions: 53.75 x 45 x 35 mm   
Resonant frequency fr: 40 KHz±1 KHz
Maximum Output Power : 70W, alone, or 50W for parallel connection
Mechanical Q: 1000
Maximum allowable velocity :40 cm/s
Maximum allowable Temperature : 120 C
Resonant impedance Zm: ≤50 Ω
Static capacitance Cs: 4000pF ±10
Test Condition: 23±3 °C 40~70% R.H.
fr, Zm, Kp => Test voltage 1Vrms
Cs => LCR meter at 1KHz 1Vrms
Drawings: SMBLTD45F40H, 
Applications: High-power ultrasonic applications such as ultrasonic cleaning tanks, ultrasonic plastic welding, ground sonar transducer, Bio Diesel mixer transducer, Solid separation transducer, stop organism growth on boat hull, Biodiesel mixing transducer, High-Torque Traveling Wave Ultrasonic Motor and others.
Notes:  For the thickness of the ring transducer used (5.5mm), the maximum input voltage is 1,650V but the power output should not exceed 70W for single transducer or 50W for parallel setup. If the temperature is higher than 120C the transducer will depolarize and maybe fracture. So the operating voltage suggested is between 450-500V.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu durumda 450-500V dedikleri tepeden tepeye gerilim değeri midir yoksa gerilimin genliği midir? yani (Vmax-Vmin)/2 değerinden mi bahsediyor?

Alıntı yapılan: bunalmis - 20 Kasım 2011, 16:51:02
3-Bridge devreninin beslemesine step-up regülatör koyduğunda artık piezo sinyali ile oynamana gerek kalmaz gücü Half bridge beslemesini değiştirerek yaparsın.
(Bu arada piezoyu kare dalga ile değil de sinüs dalga ile sürmen daha mantıklı.)

bu da sanırım aynı yönteme denk geliyor. Sonuçta Half-bridge beslemesiyle oynayarak veya half-bridge çıkışının doluluk oranıyla oynayarak piezzoya giden güç ile oynayabiliyoruz.
孫 悟空

Songoku

#13
"(Bu arada piezoyu kare dalga ile değil de sinüs dalga ile sürmen daha mantıklı.)"

sinüs ile sürmek daha iyi sonuçlar almamızı sağlayacaktır belki de. Ama literatürde nedense hep kare dalga ile sürülmüş bu tarz yüksek Watt'lı transducer'lar. Kare dalga ile sürmeyi başarabilirsem, muhakkak sinüs ve diğer dalga formlarını da deneyeceğim.
孫 悟空

z

#14
Aksi belirtilmedikce voltajlar sinusel ve efektif degerlerdir. Eger karedalga calisacaksan bu konuyu dikkate alman gerekir. Katalog verilerinde bunun muamma oldugunu dusunuyorsan ureticiye mail at.

50Hz trafoyu sardirirken ihtiyacin olan diger voltajlari da ayri sekonderler olarak sarilmasini isteyebilirsin.

IR surucuye cok takilma derim. PC guc kaynaklarinda transistorleri suren hazir surucu transformator var. Bunlari kullanarak sen de transistor surebilirsin.
1000 kusur voltluk transistorler TV monitor, elektronik balast, atesleme bobini vs uygulamalar icin zaten bolca uretiliyor.

MOS kullanacagim diye sartlanma. Eger MOS kullanacaksan IR nin suruculeri sikinti yasatabilir. IXYZ in yuksek voltaj suruculeri var. Yada Opto MOS surucu cipler var.
Bunlardan iki tane kullanabilirsin.

En iyisi fazla yazmayim  secenek sundukca kafani karistiracagim.

(Literaturde kare dalga surmus olsa bile voltaji kristale uygulamadan once bir filitre uzerinden sinuse ceviriyordur. Belki de trafonun kacak enduktansi ve kristalin kapasitesi bu filitreleme icin yeterli oluyordur)

Scop ile kristal uclarindaki gerilimin sinus olup olmadigina baktinmi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com