BU SEFER PATLAMADI???

Başlatan ilyas, 28 Haziran 2004, 10:06:22

Murat

:lol: arkadaşlar yüksek güçlerde düşük gerilimler kullanılmaz çünkü aküden fazla akım çekersiniz.Buda çalışma zamanını kısaltır
W=IXV oluyorsa 12X40=480W
24VX20A=480W
48VX10A=480W
burada şunu diyebilirsiniz ideal şartlarda 60Asaat Akü varsa 10A çekilirse
UPS 6 saata kadar çalışabilir o yüzden aküleri seri baglamayı düşünün ben w larla değil kw larla çalışıyorum

ilyas

Arkadaşlar bu işi sonuca bağlasak artık diyorum paralel bağlamak teoride problem uygulamada sorun olmuyormu yoksa bu kişiye göre değişen bişeymi(burası şaka tabi ).

Sonuç olarak ne yapıyoruz...
[email]turkilyas@hotmail.com[/email] [email]turkilyas@gmail.com[/email]

kartel

otobüslerin hepsinde 12 voltluk iki akü seri bağlanır ve 24 volt elde edilir bütün üreticiler bu yöntemi kullanır otobüslerin çakmağı bile 24 voltla çalışır aküler arka sol tekerin hemen arkasındaki dolaba monte edilmiş vaziyettedir iki adet 12 = 24 şeklinde bağlıdır aküleri birbirine bağlıyan köprüden bir uç daha çıkarılır araç teyibini çalışltırmak için malum 12 voltla çalışıyor istenirse 100lerce akü birbirine seri bağlanabilir yalnız aralarında düşük amperli akü varsa örneğin 10 amper diğer aküler 150 amper olsa bile elde edilen toplam amper  10 amperi geçmez akü patlamasına gelince hiçte söylendiği gibi tehlikeli bir patlama olmaz akülerin dış kabı 2mm gibi ince bir pilastik kaplı olduğu için çok düşük basınçlara bile dayanamıyacağından her hangi bir duvarı çatlama şeklinde yarılıp içindeki asidi dışarı fışkırtır bu asit pamuklu kumaşları çürütür kumaş boyalarının çoğunu söker cilde temas ettiğinde ise 5 dakika içinde yıkamazsanız kızarmalar görülüp hafiften acıtmaya başlar
ama yıkanırsa hiç bir sorun teşkil etmez gözler kesinlikle bu asitten korunmalıdır akü patlaması bir kondanstörün patlamasından daha az ses çıkarır daha az basınçta oluşur daha az tehlikelidir
"BAŞARININ ORANI" Konuya Ayrılmış  "ZAMAN" "BİLGİ" "AZİM" ve "İMKAN" Kavramlarının "ETKİSİ" ile orantılıdır.

roleci

Alıntı yapılan: "cozturk"Şimdi 3500Ah akü var diyorsun. Çok merak ettim 10 tanesi 35.000Ah yapar. nerede kullanılıyor acaba bu?

Ben bir termik elektrik santralinde işe başlamıştım.Orada bu herbiri 2,2V/3000Ah aküler vardı.Bunlar herhangi bir elektrik kesintisinde jeneratörlerin devreye gireceği 5-6sn lik zamanda enerjinin sürekli olması gereken yerlerde bir UPS 'nin beslemesinde kullanılıyorlardı.(Onlarcası seri bağlı idi).

argeelektronik

akımla gerilim birbirine ters orantılıdır biri yükselince diğeri düşer yada tam tersi ,  akımın yükselmesi ısı ve kayıp güç demektir bu istenmeyen durumdur onun için gerilimi yüksek tutmalıyız enerji nakil hatlarıda böyledir gerilim yükseltilir hatta verilir son noktada tekrar düşürülür.

aküleri parelel bağlamak sakıncalıdır aralarındaki voltaj farkından birbirlerini etkilerler ancak bu imkansızda değildir illede parelel bağlamak gerekiyorsa bikere 06+04=1 volt tan vazgeçmemiz gerekir.
her akünün + ucuna güçlü bir diyot diyorun ucunada çok düşük ve yüksek akıma dayanabilecek direnç bağlayıp sora uçları birleştirirsek aküleri birleştirmiş oluruz bu şekilde diyottan dolayı 06 voltumuz gitti direnç üzerindende o an çektiği akıma göre 01-04 kadar volt kaybolacaktır

diyot'un görevi akülerin voltajlarının diğerine ulaşmasını önlemek, direncin görevide aküler arasındaki voltaj farklarını eşitlemek içindir, buna şöyle bir örnek verebiliriz araba amasörleri , amasörler olmasaydı tekerlekler direk şaseye bağlı olsaydı ne olurdu ? araba çukurlu bir yere geldiğinde bazı tekerlekler havada bazıları ise yerde olurdu ama amasörler tekerleklerin arasındaki farkı kapatıyor eşitliyor, örnek uydu galiba  :roll:  neyse uysada oldu uymasada  :P
Altında Çürümekten Kurtulamıyacağın Topraklar Üzerinde Böbürlenerek Yürüme, Üzerine Tükürmeye Bile Miğdenin kaldıramıyacağı Kurtçuklara Yem Olacak Bedeninle...

Klein

Madem konu tekrar açıldı naçizane birkeç fikir beyan eymek isterim.

1- %100 özdeş akü bulmak çok zor. İç dirençleri aynı da olsa şarz eğrileri aynı olmayabilir.
2- Kurşun-asit aküler  tek kademede şarz olmaz. sabit akım , sabit gerilim ve float olmak üzere üç kademede şarz olur. eğer bir akünün durumu diğerlerinden farklı ise sorun olur. Örneğin birisi sabit akım  , diğeri sabit gerilim kademesi gerektirebilir. Bu durumda şarz pek düzgün olmaz.
3-Paralel bağlamak için diyot kullanılabilir. Eğer diyot ısınır diyosanız  Tristör kullanabilirsiniz. İç dirençleri az olduğu için daha az ısınır.
4- Kurşun-Asit aküler bozulduğunda herzaman açık devre olmaz. Kurşun levhalardan dökülen parçacıklar  tabanda birikir. Bir süre sonra elektrodları kısadevre edebilir. (Tecrübeyle sabit)
5- Yukarıda arkadaşların da belirttiği gibi paralel bağlamak yerine seri bağlamak en akıllıca yöntemdir.

OG

Hiçbir akü asla birebir eşdeğer olamaz, belli zaman dilimlerinde eşdeğer karakter gösterseler bile tekrar farklı noktalara kayarlar. Bu durumda paralel bağlamak iç kol akımlarına sebepdir, bu da kayıp ve tehlike demektir. Böyle bir bağlantıya mecbur kalındı ise aküler sıklıkla takip edilmelidir.

Buna örnek verirsek GSM baz istasyonlarında 24V ve 48V bara çıkışlı akü grupları kullanılıyor. Akü hücreleri 2V, 4V ve 6V farklı farklı. Bunlar gereken sayıda bağlanarak istenen voltaj elde ediliyor. Şarj sistemini daha kompleks hale getirmemek için paralel kollarda diyot veya tristör kullanılmıyor.

Tüm bu olumsuzlukları dikkate alarak sık periyotlarla akü ölçümleri yapılmakta ve bir ölçüm 4 saat süresince devam ettirilmektedir.

Akü patlamasından korkmayan arkadaşlar zannediyorumki bu olayı hiç yaşamamışlar. Akü sızdırması farklı patlaması çok çok farklıdır. MOS patlamasına falan benzemez.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

argeelektronik

akü patlar ,
akü şarj olurken içindeki saf su hidrojen ve okşijene ayrılır ve akü kapaklarından dışarıya doğrı sızar eğer şarj aşırı olursa bu oranda artar ve o sırada herhangi bir kıvılcım veya ateş aküye yaklaşılırsa patlama olur
çok nadirde olsa böyle şeyler olmuştur zaten sulu akülerin üzerinde ateşle yaklaşmayın diye işaret te vardır.

aşırı şarj ve deşarjdan kaçının akünün sınırlarını zorlamayın bence .
Altında Çürümekten Kurtulamıyacağın Topraklar Üzerinde Böbürlenerek Yürüme, Üzerine Tükürmeye Bile Miğdenin kaldıramıyacağı Kurtçuklara Yem Olacak Bedeninle...

digi_micro

Alıntı yapılan: "cozturk"Şimdi 3500Ah akü var diyorsun. Çok merak ettim 10 tanesi 35.000Ah yapar. nerede kullanılıyor acaba bu?

cevabım biraz geç oldu kusura bakmayın...
Bahsettiğim  aküler stasyoner akü sınıfında olup genelde herbiri 2 Volttur akım olarakta 25A ile 5000A arasında çok değişik tipleri vardır dolayısı ile ihtiyaca göre hem paralel hemde seri bağlanır hatta bu aküler Türkiyede de üretilir...

Ben bu aküleri güneş ve rüzgardan elde ettiğim enerjiyi depolamak için kullanıyorum... daha çok gsm operatörlerine enerji temininde bu tür sistemler kuruyorum...  böyle diyorsam basit bir invertörle mukayese etmeyin benim enerji sağladığım sistem 70A 24V veya 48V tüketiyor şarj edecek hiç bir kaynak olmasa bile 5 gün sistemi çalıştırabiliyorum...
eğer şarjınız ve tüketiminiz kontol altındaysa korkmayın ben daha bu güne kadar hiç patlayan aküye rastlamadım

aşağıdaki resim az çok fikir verebilir sanırım  


OG

Akü patlamaz, biriken gaz patlar veya ani alev alır, bunun halk dilindeki adı "akü patladı" olmuştur.

440KVA UPS (Siemens) kullanılan akü hücreleri 2V du akımını hatırlamıyorum, insan beline kadar yüksek boy vardı. Büyükçe bir garaj akülere barınma sağlıyordu. Yer, TRT İstanbul Tv Müdürlüğü-Ulus. Aküler hiç devreye girmese bile 4 senede bir değişmek zorunda, ardından ağlamaya değer bir tablo.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

muh_bey

Merhaba arkadaşlar, forumda gezinirken akülerin pararlel bağlanması konusuna rastladım. Bende UPS üreticisi bir firmada argede çalışıyorum. Şimdiye kadar yüzlerce kere aküleri paralel bağladık hiçbir sorun görmedim yeterki akülerin AH değerleri eşit olsun. Aküden çekilen akımların yanında kendi içerisindeki akımların değerleri çok küçük kalıyor. Zaten akülerden birisi bozulsa dahi açık devre olur. Bence akülerin paralel bağlanmasında bir sakınca yok.

Klein

Alıntı yapılan: "muh_bey"Merhaba arkadaşlar, forumda gezinirken akülerin pararlel bağlanması konusuna rastladım. Bende UPS üreticisi bir firmada argede çalışıyorum. Şimdiye kadar yüzlerce kere aküleri paralel bağladık hiçbir sorun görmedim yeterki akülerin AH değerleri eşit olsun. Aküden çekilen akımların yanında kendi içerisindeki akımların değerleri çok küçük kalıyor. Zaten akülerden birisi bozulsa dahi açık devre olur. Bence akülerin paralel bağlanmasında bir sakınca yok.

Aküler her zaman açık devre olmaz. Bazı hücreleri kısadevre olabilir. Sebebi de kurşun plakalardan kopan parçacıkların tabanda birikmesidir.
Ayrıca olayı sadece sorun olma , olmama şeklinde değerlendirmek yanlış olur. Verimlilik unsuru unutulmamalıdır.