Step motorların çıkabildikleri hızlar

Başlatan Mucit23, 28 Aralık 2011, 20:44:31

Mucit23

Merhaba arkadaşlar.
Bir Step motorun sürücünün ve motorun özelliğine göre çıkabileceği en yüksek hız nedir acaba. Aşağıda birkaç video gördüm.

Açıklamada 4800 Rpm yazıyor. Benim elimde birçok step motor çeşidi var. Çoğunu eski cihazlardan sökmüştüm. Yaklaşık motoru 3000RPM ye çıkarmam gerekiyor. Bunun için nasıl bir sürücü donanımı kullanmalıyım. Yazılımsal olarak nasıl sürmeliyim motoru bu konuda bilgi verebilirmisiniz.

RcALTIN

onu bilmem de, videoyu çeken elemanın diskinde bir sıkıntı olmamıştır umarım. tam laptop'un hardiskinin bulunduğu bölge üzerinde, sanki başka bir yer yokmuşçasına sarsıntı üretebilecek aygıtlar çalıştırmak iyi bir fikir gibi gelmedi bana :)
KİMSEYİ ENGELLEDİĞİM YOK, ÖZEL İLETİ DEVRE DIŞI !

EFESU

clock sinyali verebilceğin bir sürücü seçmelisin ki kolay olsun  UCN5804  ideal sayılır fakat o hızda ciddi bir kontrol gerekir .
farklı mikro step sürücüler bulunmaktadır . bu  konu  oldukça geniş bir yelpazeye sahip
ayrıca SLA serisi entegrelerde  oldukça profosyonel uygulamalar için gündemde.                      kolay gelsin


iyildirim

Mucit23 hocam,
Eski cihazlardan sökülmüş özellikleri tam olarak bilinmeyen motorlara 3000 rpm de iş mi yaptıracaksınız yoksa deneysel olarak yüksek devirlerde step motor sürmek mi istiyorsunuz. Step motorlarda devir yüksekdikçe tork ciddi oranda düşüyor. Bu devirde dönen motora iş yaptırmak biraz zor.

Konunun çok uzmanı değilim. Deneysel olarak ben de buna benzer birşeylerle uğraşmıştım. 
Yüksek devirlere çıkabilecek step motorun düşük endüktanslı olması tercih ediliyor. Bunun dışında akım kontrolünün önemli olduğunu söyleyebilirim.  Devirle birlikte motor endüktansı da değişiklik gösterdiği için sanırım.
Fazla akımda da yetersiz akımda da bir yerden sonra nispeten düşük devirlerde motor titremeye başlıyor. Adeta BLDC ler gibi. Akım kontrolü iyi yapılırsa, uygun akımla yüksek devirlere çıkmak daha kolay oluyor. Microstep çalışmak da yüksek devirlere çıkmaya yardımcı. 
Birde  bildiğim kadarı ile unipolar motorlar yüksek devirlere çıkmaya daha uygun.

http://www.geckodrive.com/ark-2/support.html

Sayfa da step motorlar hakkında çeşitli bilgiler var. Bağlantısı, tork hız ilişkisi, rezonans bölgesi vs. Umarım işinize yarar.

ete

Mucit23,
Şekilde görülen motorun aynısını bende 4800 devirlere çıkardım. Ama nasıl? L293-98 ikilisi bir sürücü yapmıştım onunla çalıştırdım ama kalkışı düşük frekanslarda yani yaklaşık 250 hz ile yapıyorum sonra yavaş yavaş frekansı artırarak motoru hızlandırıyordum.
Verdiğim sinyalin frekansından ise deviri hesaplayabiliyordum. Böylece 4800 devirlere çıkabildim. Ama o devirde motor alsında kullanılamaz bir konuma geliyor. En ufak bir zorlukla  karşılaşırsa anında puls kaçırıyor ve zorlamaya devam edersen de duruyor idi.
Güç alabildiğin devirer nispeten düşük devirlerdir. Ancak 3000 devirde ne yapacak isen çok fazla motoru zorlamaz isen kolyalıkla bu devire çıkabilirsin. Ama daima rampa denilen kalkış mantığını kullanman gerekiyor. Motoru kesinlikle 3000 devir ile çalışmaya başlatamazsın.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

Mucit23

Arkadaşlar Cevaplarınız için Teşekkür Ederim.

Motorun kullanılacağı yer bir labaratuvar ortamı. Labaratuvarda motorun miline bağlanmış bir çubuğu sıvı dolu bir kab içerisinde döndürmesi gerekiyor. Cubuğun ucunda motoru zorlayacak eksta bir pervane vs olmayacak. Yani bir anlamda sıvı içerisinde hafiften bir girdap yaratması gerekiyor. Bu yüzden motora pek fazla yük geleceğini düşünmüyorum. Aslında bu iç için normal bir DC motoru önerdim ama illa step motor kullan diyorlar.  :o

Step motorun devrinide izlemem gerekiyor. Yani bana 100Rpm 2500-3000Rpm arası bir skala yetiyor. Yani motorun devrini izlemem gerekiyor. Eğer frekans ile devir hesaplama için yapabilirsem motora devir ölçmem için ek donanımlara gerek kalmaz. Bu çok iyi olur.

Devreye enerji verildiğinde zaten motor çalışmayacak. Butonlarla devir arttırılacağı için bir anlamda kalkış için rampa yapmış oluruz. Direk 3000RPM çıkma gibi birşey sözkonusu olamaz.

Elimde genelde yazıcı faks ve fotokopi makinalarından söhtüğüm motorlar var. Yani videodaki gibi büyük motor fazla yoktu 1 adet var. Onunda durumu pek iyi değil.  Diğer motorlar ise biraz küçük. yani hep orta boyutlu step motorlar. Bir tanesininki adım açısı 7.5 Derece idi.
Sürücü olarak benimde aklımda L297-98 ikilisi var.

Öğrenmek istediklerim yazılım konusunda. Motoru en uygun nasıl sürmeliyim. Çeşitli sürme teknikler var çünkü. (Yarım Dalga- Tam Dalga)
Bendeki motorların çoğu unipolar. Bu iştede unipolar kullanacağım
Aşağıda bir şema buldum.

image hosting png
L297 Ve L298 in birlikte kullanımına güzel bir örnek olmuş. Biz motoru çalıştırmak için bu enteğrenin clock girişinden sadece kare dalga uygulayarakmı döndürüyoruz. Başka yapılması gereken birşey yokmu? Eğer öyleyse işin pekte zor bir tarafı yok gibi.
Bu konuda biraz tecrübelerinize ihtiyacım var. Beni biraz yönlendirirseniz sevinirim. Yanlış taraflarda vakit kaybetmek istemiyorum çünkü..



fryrmnd

aynen hocam clock girişinden saat derbesi veriyorsunuz.  diğer uçlardan da yön tam adım yarım adım vs ayarlıyorsunuz. bunda yarım adım kullanmanız daha iyi olur gibime geliyor. 

erkan614

iyi günler,
neden step motor? bu bir tez konusumu yoksa bir labratuvar deney aletimi üretiyosunuz.
Tavsiyem eğer illa step motor ile yapacaksın diye zorlayan bir danışman hocanız yo ise dc motor kullanın arkasına encoder bağlayarak devri ölçün
eğer bir labaratuvar seti üretiyor iseniz max 1000 tl'ye delta b serisi 400w servo alın sizin işte 4500 devre kadar motoru zorlamadan çıkabilirsiniz.
illa steple uraşcam derseniz ti RDK-Stepper geliştirme kitini satın alın

Mucit23

#8
Hocam danışmanım biraz cins diyebilirim. Step motorun bu hızlarda çalışabildiğini görmek istiyor. Eğer 7.5 adımlı bir step kullanırsam tam adım olarak sürdüğümde motorun 360 derece dönmesi için 48 adım atması gerekir. Eğer sürücü enteğreler her bir clok palsinde bir adım arttırıyorsa 48 puls da bir tur dönmesi gerekiyor değilmi. Buna göre devir hesaplayabilirim.   

tayyar

--EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR--

Mucit23


fryrmnd

evet mucit hocam he bir saat darbesinde 1 adım atması lazım. yani clock olarak ne frekans verirsen ona göre devir hesabı yapabilirsiniz sanırım. ama bu ikili ile 3000 devire çıkılırmı bilmiyorum. genelde bu ikiliden bir cacık olmaz diyorlar.

Mucit23

İlla bu şart değil. Başka sürücü enteğreleride kullanabilirim. Zaten pahalılar

fryrmnd


justice_for_all

hocam en ucuzları onlar bence l298 ve l6203 ciftini kullanın akımı biraz daha yuksek veya allegro firmasının enkoder ve driver ı icinde bulunduran cipleri var ondan kullanın ben l298 i kullandm asırı ısınıyor pek tavsiye etmem
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay