Mosfet ile led sürmek hakkında

Başlatan BAHAR, 25 Ocak 2012, 03:10:49

BAHAR

Herkese iyi geceler dilerim,

Arkadaşlar örnek veriyorum ledlerden bir 8x8 dot matrix displeyi satırlardan tarama yöntemi ile  süreceğim ve ledlerin her biri 8V 35mA olacak, sütunlarda 74HC595 + ULN2803 bağladım. Satırlara pic üzerinden mosfet'in gate girişine 1k ile +5V giriş yapacağım. Burada kafama takılan soru şu, ledlere 24V girmeyi düşünüyorum çünkü sütunsayısını arttırabilirim ve mosfet'in gate girişine bir transistör ile mi giriş yapayım yoksa 1k ile +5V giriş yeterli mi? Tabi burada öncelikli olan şey hangi mosfeti kullanacağımı ihtiyaca göre seçmek, ledleri kaç volt ve kaç amper ile besleyeceğim olacak. Bunun için hangi mosfeti kullanmalıyım?

Aslında bu soruda bir eksiklik var gibi kafama yatmayan birşeyler var sanki ve ben bu hesaplamayı nasıl yapacağım? Biraz aydınlatabilir misiniz.

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

BAHAR

#2
Alıntı yapılan: OG - 25 Ocak 2012, 10:14:31
Forumda bu konuda çok çok defa konuşuldu.

https://www.picproje.org/index.php?action=search

Mosfet ile yeni tanıştım sayılır o yüzden bu konu hakkında biraz forumda gezdim ve aşağıda ki şemayı çizdim. P kanal mosfet kullanacağım ve forumda mosfet olarak, IRF4905, IRF9530, IRF540 genelde tercih edilmiş ama IRF540, N kanal olduğu için onu kullanamam. Çıkardığım şema ise aşağıda sizce çalışırmı? çalışırsa, tarama hızı yada kesime gitmeme açısından bir problem yaşatır mı?

Transistör kullanmamın sebebi ise, mosfet'in gate ucuna girilen eşik voltajı ile alakalı, yani pic ile mosfeti direk olarak sürseydim gate'e giren voltaj 5V olacağı için problem yaşayacağımı düşündüm. Amaç ise gate ucundan girilen voltajı 24V yaklaştırmak için.



Aşağıda ki şemanında çalıştığı söylenmiş, bu şema hakkında ne dersiniz.


ahfxg

İlk devrede mosfet çok hızlı açılırken çok yavaş kapanacaktır. İstenmeyen bir durum. Ayrıca Rds-on direnci 0.3 ohm verilmiş. Mosfet çok ısınacaktır buna dikkat edin.

İkinci devrede de açım çok hızlı kapama çok yavaş olacaktır. 2. devre çalışır.
Erkeklerin dünyasına başkaldıran bayan mühendis..

JKramer

Gate-Source gerilimi, p-kanal mosfet'lerde de belli bir değeri (genellikle -20 V) geçmemesi gerekiyor. Bunu sağlamak için bir gerilim bölücü yapabilirsiniz: Ek olarak bir tane 10k direnç ekleyin. Bu direncin bir ucu, BC547'nin kollektöründe, diğer ucu p-kanal mosfet'in gate'inde olacak. Gate'den +24V'a bağlanan 10k'lık direnç, gerilim bölücü yaptığımız için kalacak. Devre bu haliyle düşük frekanslarda çalışır, ne kadar yüksek frekansta sorun yaşarım derseniz hesap yapmanız gerekiyor.

BAHAR

Merhabalar, arkadaşlar yanıtlar için teşekkürler.

ahfxg, mosfet kullanırken Rds direnci ne işe yarar, Rds direnci hakkında biraz bilgi verebilir misin?

JKramer, bahsettiğiniz bölücü direnci aşağıdaki şemaya uyguladım doğru bağlamış mıyım. Birde led gruplarını düşürüp +24V yerine, +12V versem ne gibi değişiklik yapmış olurum, fayda olur mu?


ahfxg

Rds-on ne ki daha Gate-Source arası kapasite var. O bitti mi G-D arasındaki kapasite. Rds-on direnci mosfet açıldığında D-S arası görülen direnç değeridir. Genelde küçük olmakla beraber sıcaklık arttıkça artar.
Erkeklerin dünyasına başkaldıran bayan mühendis..

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

BAHAR

Fikir ve yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim arkadaşlar, denerim yakında bu bağlantıları.

Elektronik hk

Merhabalar yeni konu açamadığım için buradan sormak istedim.



Çalışır mı dısarıdan bağladığım led yanar mı. Led v+ dediğim yer ledin pozitif ucuna gidecek

power20

#10
Bu şekilde LED yakılır.  Fakat LED sönük iken enerji boşa gidecek, 680 ohm ısınacaktır. MCU'dan 0 gelince led  yanar. 

mehmet

#11
Mosfet tipini belirtmemişsiniz.
Bu şekilde yapmanızı öneririm.

En azından tek bir transistör ile sürmek de
uygun olabilir.

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

fahri-

LED kaç wattlık ya da kaç mA lik led? Led gücüne göre farkli devreler önerilir.