DC MOTOR SÜRME TEKNİKLERİ

Başlatan asm_Coder, 01 Eylül 2004, 09:40:07

aster


Erol YILMAZ


Erol YILMAZ


lovely_man

Dostlarım merhaba.DC motor sürücü devreleri hakkında geniş bilgiler burada yer alıyor fakat bana 4 kutuplu bir DC motor konumlandırıcısı lazım.Daha öncede bu soruyu sitemizde sordum.Fakat yanıt bulamadım :(
 Sizlerin bu konuda bilgi sahibi olduğunuza güvenerek birde size sormak istedim.Bu konu hakkında bildiğim tek şey bu motorların araba sileceklerinde kullanılan motorla aynı olduğu...
  Yardımlarınızı bekliyorum.Lütfennnnnn... :roll:

aster

istediğin şey için ya  enkoder kullanacaksın yada manyetik sensörlerle çalışan bir devre yapıp motorun dönüş bilgisini sana verebilecek bir şeyler yapman gerekecek, yukarıda bunları kapsıyan linklere bir göz at

Not : Bildiğim kadarıyla kutup sayısı motor nominal hızıyla ters orantılıdır
ama sen bu motoru unipolar motor olarak kullanacaksın

aster

Dc Kıyıcılar İçin Bir-Boyutlu Kural Tabanı Kullanan Bir Bulanık Mantık Denetleyici Tasarımı
http://siu2002.isikun.edu.tr/html/siu2002_full%5Csiu2002_no48.pdf
877 li pwm uygulaması
http://w3.gazi.edu.tr/~icolak/folders/dcmotor.pdf

Y.Doç.Dr. Mehmet Timur AYDEMİR,
gördüğüm kadarıyla bu hocanın güzel kitapları var
okuyan ilgilenen oldumu ? veya orada okuyan birisi varmı aramızda ?
http://www.mmf.gazi.edu.tr/elektrik/CVs/Timur/Yayinlar.htm

Macera

Netde dolaşırken karşıma çıkan çok güzel bir site
Sadece DC Motor için değil cevabını aradığım bir çok konu için
http://homepages.which.net/~paul.hills/index.html
Tavsiye ederim
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

lovely_man

Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler inanınki çok işimi gördü.En azından bu hafta bunlarla uğraşacağım.Fakat benim asıl uğraşmam gereken kısım motorun pozisyon kontrolü.Bu konudada bana yardımcı olabilirmisiniz...
;)

lovely_man

Arkadaşlar projemin detaylarını şu andan itibaren öğrenmiş bulunuyorum.Hocanın bizden istediği tam olarak DC motoru step motor olarak kullanmakmış.Yani istediğimiz açıyı girince motor hızlanacak ve o açıya yaklaştığında yavaşlayacak ve tam o açıda duracak.Bunun için bizden indüktif switch kullanmamızı istedi.Motor milini bir tahta üzerine sabitlemem gerek.Ve bir plakaya bu indüktif switclerden belli bir açıyla yerleştirmrm gerekli imiş.Ve tahta üzerinde kuvvetli bir mıknatıs olacakmış.Bu mıknatısta indüktif switchlerimizi açıp kapamaya yarayacak.Benim anlmadığım bu açılıp kapanma işi bizim ne işimize yarayacak.Ve hız kontrolünü bu kadar nasıl hassas yapabilirim.PWM ile kontrol etmeye çalışsam zor olmazmı sizce.Bu projede PIC kullanılacağından bahsetmiştim sanırım daha önce.İşte böyle arkadaşlar.Bana yardımcı olursanız inanın beni çok mutlu edersiniz.Birde bu switcleri nerede bulacağımı biliyormusunuz.(Ben ankarada oturuyorum)
kardeşinizi bu düştüğü durumdan kurtaracağınızı biliyorum.el birlğiyle şu projeyi bitirelim arkadaşlar.Şimdiden teşekkürler.Her türlü fikire açığım arkadaşlar.Aklınıza ne geliyorsa yazın. :roll:

ete

İhtiyacın olan sistemin bir benzerini ben yapmıştım. Benim sistemde bir baca kapağını 0 derece ile 90 derece arasında belirli açılarda örneğin 30 - 45 - 60 - 75 - 90 derecelerde durdurmam gerekiyordu.
Sistem kısaca şöyle çalışıyor ; Sisteme akım verdiğinizde önce referans konumunu bulması için kendisini bir sıfır konumuna alıyor. Daha sonra gelen emre bağlı olarak istenilen derecelerde motor duruyor. Tabiiki motor miline bağlı bir kapak bu işi görmekte.
İnduktif swich yerine hall sensör kullandım. Buda induktif svicin bir benzeri yine mıknatıs ile çalışıyor. Hem yerleşim hemde ebadı küçük olduğundan ve üzerinde mekanik bir kontak olmadığından hall sensörü tercih ettim. Bana kalırsa sanada şiddetle tavsiye ederim.
İş aslında son derece basit.
Öncelikle motor için bir H-Sürücü (H-Bridge) yapıyorsun. Motorun ileri ve geri hareketi için. Sen şayet durma noktalarında motoru yavaşlatmak istersen PWM kullanman gerekecek ve PWM sürmeye uygun bir H-Köprü sürücüsü tasarlamalısın.
Daha sonra kaç tane sensör (hall sensör veya indüktif swich farketmez) kullanacak isen belirleyip bunların birer uçlarını pic'in bir portuna giriyorsun. Bağlı olan sensörleri kendine göre adlandırıyorsun. Örneğin ilk sensör sıfır konumunda olacağından konum-0 , ikinci konum-1 şeklinde adlandırıyorsun.
Şimdi diyelimki 8 adet sensörün var ve bunlar PortB ye bağlı. Şimdi motoru Konum-3 de durdurmak istiyorsun, Sistemi sensörler kapandığı zaman şase verecek şekilde ayarla. Yani sensör açık iken port pini pull up yardımı ile High da olsun. Sensör kapanınca bu pin Low'a çekilsin. Bütün yapacağın iş aşağıdaki sorgulamayı yapmak.
If PortB.3=0 then Motorstop
Bu durumda motorstop adı altında bir etiketin olacak ve orada motoru durduracaksın. Tabiiki biraz düşünürsen bir iki satır ile tüm pinleri kontrol edebilecek birşeyler yazabilirsin. Yazamaz isen sen birşeyler yaptıktan sonra sana daha fazla akıl vereceğim.
Olayın temelini anladın sanırım. Son olarak sistemi sıfır noktasında ve maksimum açılımda korumaya almak için mutlaka bir limit swich kullanmanı tavsiye ediyorum. Olurya şayet program motoru bu noktalarda durduramaz ise anahtarlar durdursun.

Bu arada Hall sensörler 3 bacaklı adeta BC serisi transistörlere benzeyen elemanlardır. +besleme , GND ve çıkışları vardır. Çıkış negatiftir. Yani mıknatıs yanaştırınca çıkış bacağından GND verir.

Motor mili üzerine yaklaşık 2 cm genişliğinde ve 10-15 cm boyunda  tercihen aluminyum bir plaka bağlayacaksın. Bu plakanın bir tarafına uç kısıma bir mıknatıs bağlayacaksın. BU mıknatsın yaklaşık 7-10 mm. lik kısmı plaka dışına taşacak. AYrıca bir sensor plakası hazırlayacaksın ve mıknatıs plakasının dönme açısına uygun olarak sensörleri istediğin açılarda dairesel olarak bu plakaya yerleştireceksin. Bu plakada +5V besleme GND ve sensörlerin çıkışları olacak. Bunlar için gerekirse hazır fiş veya klemens kullanabilirsin. BU plaka mıknatısın altına ve mıknatıs ile sensörler arasında 2-4 mm mesafe olacak şekilde yerleştirilecektir. Motor döndükçe mıknatıs plakasıda birlikte dönüp sensörlerin üzerinde birer birer geçecek. Her birinden geçerken tabiiki üzerinden geçtiği sensörden çıkış vermesini sağlayacak. Senin yapacağında istediğin sensörden çıkış gelmiş ise motoru durdurmak. Bu kadar.

Hadi bakalım kolları sıva ve çalışmaya başla. Destek arkanda olacak.

ETE

Hadi bakalım kolları sıva
Kolay Gelsin
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

lovely_man

Yardımından dolayı sana çok teşekkür ederim arkadaşım.Yanlız bugün moralimi bozan bir şey oldu.İndüktif switchlerin fiyatını araştırdım.Ve tanesi 80YTL.Benim bundan 8 adet kullanacağım düşünülürse var gersini sen düşün.Zannediyorum bunun altından kalkamayacağım.SEnin kullandığın hall sensörlerin fiyatı ne kadar?Daha ucuzsa onu kullanabilirim sanırım.Aynı vazifeyi görür sanırım.Tekrar teşekkürler.

ete

Hall sensörler 2 - 4 YTL/adet fiyatlarla satılıyorlar. Marka ve hassasiyete göre fiyat değişiyor. Dediğim gibi bunlar BC serisi transistör kılıfında hatta biraz daha küçükler.
Hocan ile görüş ve bunları kullanmayı öner. Hem ucuz hemde tatbikatı daha kolay .

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

ismshn

Lmd 18200t adlı bir entegre var fiyatı biraz pahalı olmasına rağmen çok amaçlı olarak kullanabileceğine inanıyorum datasheetini incele yorum yapalım.

Veli B.


aster